Sursa foto: Brasov, orasul sufletului meu |
Pagini
- De la inceput
- Necuvantatoare (blog)
- Amator creativ (blog)
- Câini și pisici
- Cărți
- Citate. Proverbe
- Filme
- Origine expresii. Minidictionar
- Povești cu morală
- Povești
- Jocuri-povești și alte povestiri
- Legende urbane
- Legendele florilor
- Legende-folclor-mitologie
- Sărbători. Obiceiuri
- Superstiții și credințe
- Timp
- Din Brașov
- Zile dedicate internațional și național
- Confidenţialitate. Condiţii. Contact
- Harta site
2015-03-30
Treptele lui Gabony. Buna dimineata soare!
2015-03-29
Pisica in vis
Mai toata lumea spune ca de visezi pisica e semn rau, ca ar simboliza, in vis, tradarea, perfidia si se zice ca intotdeauna pisica din vis se refera la o femeie. Depinde… Poate simboliza un spirit independent, puterea, creativitatea.
Pisica a fost demonizata de unii, divinizata de altii. In plus, nu toate visele au o interpretare. De exemplu, daca in ziua respectiva - si chiar cu mai multe zile in urma – ti-a atras atentia o pisica (chiar la TV fiind sau intr-o foto), sau te-ai jucat cu una, sau ai dat cu pietre dupa ea s-ar putea sa-ti apara in vis si nu va insemna nimic mai mult decat ca acea pisica a avut o influenta mai mare asupra subconstientului tau, imaginea acesteia facandu-si loc acolo.
Daca iubesti pisicile, daca ai una, daca iti doresti una e foarte probabil sa visezi pisici si visele n-au alta interpretare decat ca iti doresti foarte mult o pisica, sau iti e foarte draga cea pe care o ai, sau te ingrijorezi pentru ea...
In alte culturi, pisica e aducatoare de noroc - a se vedea Maneki Neko, Japonia. De ce n-ar fi si in cultura noastra?! Pentru ca nu avem o legenda despre o pisica binefacatoare?
De exemplu, daca visezi o pisica furioasa inseamna certuri; o pisica mieunand daca visezi inseamna calomnii de la oameni de joasa conditie sociala; pisica pe care o ucizi - primejdie evitata, daca o vezi moarta sau auzi ca a fost ucisa inseamna ca esti dependent de cineva, de ceva; cand visezi o pisica alintandu-se gandeste-te care dintre apropiatii tai e ipocrit. Daca pisica te muşcă poate fi vorba de lacomie sau frustrare; cand pisica in vis te zgarie inseamna ca esti pe cale de a fi inselat – dar, acum, depinde si ce parte a corpului zgarie/muşcă, e plasata pisica, pentru ca si partile corpului au semnificatii; de exemplu, daca te zgarie pe cap ar putea fi vorba de tatal tau, daca te zgarie pe mana dreapta poate fi vorba de frati, surori, un prieten, pe mana stanga copiii tai ar putea fi in discutie, amanta/amantul; piciorul drept: parintii si bunicii (cu referire la vreo femeie din viata acestora)… Si se mai tine cont si de culoarea pisicii din vis, pisica neagra fiind cea care prevesteste neplaceri mai mari decat cea alba, de exemplu, sau decat cea tigrata.
Daca visezi pisica in lumina semnificatia potential negativa e diminuata, daca o visezi in locuri intunecoase exprima lucruri rele.
Pentru semnele de Foc (Berbec, Leu, Sagetator), semnele de Apa (Rac, Scorpion, Pesti) si pentru cele de Pamant (Taur, Fecioara, Capricorn) pisica in vis simbolizeaza viclenia, ipocrizia, slabiciunea. Pentru semnele de Aer (Gemeni, Balanta, Varsator) e semn de noi cunostinte, atitudini pozitive, respectabilitate.
Unii asociaza obiectelor sau fiintelor din vis numere. Pisica, in unele opinii, are asociate cifra 6, care simbolizeaza si pantaclul lui Solomon (protectie antimalefic) si cifra 38, care e o cifra considerata bizara si pe care daca o visezi vineri inseamna pierdere de bani (daca visezi pisica intr-o zi de vineri, deci, ar putea insemna pierdere de bani).
Visele trebuie interpretate si dupa data (ziua, luna) in care le avem, asa ca nu e prea simplu.
Cum, de unde stiu toate acestea?! Am urmat cursurile facultatii de magie! Va mint! N-am urmat cursurile facultatii de magie, m-am nascut magician. Cum?! Iar va mint? Nu! Adica da, dar facultate de magie exista (scrie si pe stiri.acasa.ro), ca sa stiti! Obtineti diploma si veti vraji angajatorii si veti obtine exact locul de munca pe care il doriti si exact salariul la care va ganditi in momentul cand vine vorba despre salariu si bonusuri si asigurari si vacante si altele…
In universitatile din Marea Britanie exista si numeroase societati (grupari ale studentilor interesati de un anumit subiect), in care participantii au cursuri si evenimente de magie, existand chiar o conventie nationala, in care sunt prezenti magicieni din intreaga tara
Fratia Internationala a Magicienilor a dezvoltat o curricula de magie, care e alcatuita din 24 de lectii.
Nu, nu veti invata sa dati in bobi dar s-ar putea sa aveti… noroc la poker. ;)
Despre Freud, Jung si parerea lor despre vise poate cu alta ocazie.
Secțiunea pentru comentarii este închisă.
2015-03-28
Inteleptii invata si de la pisici. Happy Weekend!
Thauri raspunse:
(anecdota sufi)
Am visat un caine! |
Printre betoanele triste
2015-03-27
Reflexii in oglinda! Lacuri
sursa |
Incurajarea consumului de medicamente
Mogulii din industria farmaceutica sunt cei care subventioneaza cercetarea medicala; fara ei, o mare parte dintre cercetatori ar ramane fara scop pentru ca centrele de cercetare s-ar inchide.
Altfel spus, stiinta se afla la cheremul marilor concerne si sufera de o boala incurabila: cauta sa respecte cerintele finantatorilor si cercetatorii se gandesc mai putin la oamenii care asteapta descoperirea unui tratament salvator.
Pentru bolile foarte rare nici macar nu se fac cercetari – eventual in mod particular, de vreunul care doreste binele acelor oameni, dar fara bani nu poate face mare lucru si concernele nu sunt interesate sa cheltuiasca miliarde pentru a avea incasari de cateva milioane de la cei putin care sufera de astfel de boli.
Concernele farmaceutice par ca mai mult inventeaza boli, pentru care vand medicamente deja existente pe piata. In ultimii ani s-au inventat cateva: boala de reflux gastroesofagian, care in limbaj popular o numim arsura la stomac si pentru care nu e necesar un tratament,arsura fiind un simptom, nu o boala, simptom ce poate aparea in diverse afectiuni iar daca tratam simptomul riscam ca o boala de care nu avem idee sa se devolte; disfunctia erectila, pe care se bate tare moneda si se recomanda diverse medicamente cand impotenta ocazionala poate avea diverse cauze ce pot fi inlaturate altfel – prin odihna, prin evitarea anumitor medicamente, micsorarea nivelului de stres, cresterea increderii in sine (pentru care exista, deasemenea pastile!!); tulburare disforica premenstruala (durerea premenstruala de care sufera unele femei) si care poate avea o multime de cauze dar care nu persista in toata perioada si poate fi calmata cu o pastila luata in ziua respectiva, nu cu tratament de lunga durata – iar cauzele ar trebui sa le gaseasca un medic, pentru ca ar putea fi chiar probleme, iar ignorandu-le tratand un simptom e absurd; dereglare de anxietate sociala, care se traduce prin timiditate.
Toate aceste boli pot fi identificate la indivizi sanatosi, deci oameni care nu au nevoie de medicamente, dar cu ei se extinde piata de desfacere a companiilor farmaceutice. Astfel, oamenii care prezinta astfel de tulburari sunt sfatuiti sa cumpere diverse medicamente (care nu sunt tocmai ieftine, dar ce nu face omul pentru a se insanatosi?).
Printre bolile considerate inventate se regasesc si unele noi dereglari psihice: shopping-ul dezinhibat, adica nebunia de a cumpara orice, fara discernamant si cheltuind orbeste; raportul obsesiv cu mancarea si problemele legate de identitatea sexuala si altele. Tot mai multe alterari de moment ale comportamentului oamenilor sunt definite drept dereglari psihiatrice – se arata ingrijorat psihiatrul brazilian Theodor Lowenkron, coordonator al lucrarilor la actualizarea Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder, nomenclatorul bolilor psihice publicat din 1952 incoace de Asociatia Americana de Psihiatrie, care este dintotdeauna considerat un fel de biblie a psihiatriei mondiale, instrument de referinta pentru sute de mii de specialisti din lumea intreaga.
Un scriitor pe nume Mike Adams a sugerat si alte comportamente umane “anormale” care ar putea fi transformate cu usurinta in indicatori ai unor noi boli: neincrederea persistenta in guvern si in fortele de ordine (dereglare dezbatuta in mod real de comunitatea psihiatrilor – ca si cum guvernele si fortele de ordine sunt compuse din oameni de o inalta calitate morala), dereglarea de bronzare – care-i face pe unii sa se bronzeze compulsiv, dereglarea de limbaj afectat - ii ataca in special pe medici, facandu-i sa utilizeze termeni de neinteles in vorbirea curenta, boala frigiderului - a celor care stau in faţa frigiderului deschis minute in sir uitandu-se inauntru sau dereglarea de semafor, o dereglare de comportament de care sufera acei soferi care, atunci cand semaforul arata culoarea rosie, avanseaza lent in asteptarea verdelui.
Intre primii care au acuzat industria farmaceutica de inventarea bolilor se numara Ray Moynihan si specialistul in farmacologie australian David Henry, implicati de ceva vreme intr-o campanie de sensibilizare a comunitatii stiintifice cu privire la “bolile inventate”. Fenomenul de "disease-mongering" (abilitatea marketingului de a crea boli pentru a vinde produse farmacologice deja existente pe piata) este si subiectul a trei carti recent aparute, trei solide dosare de acuzare a industriei farmaceutice, ale caror titluri vorbesc de la sine; doua semnate de Melody Petersen, fosta reporter la New York Times: Our Daily Meds: How the Pharmaceutical Companies Transformed Themselves into Slick Marketing Machines, Hooked the Nation on Prescription Drugs si Shyness: How Normal Behavior Became a Sickness de Christopher Lane. De asemenea, pe parcursul anului 2008, numeroase publicatii printre care New York Times, The Journal of American Medical Association, Nature sau The New England Journal of Medicine au dedicat temei o serie de articole, unul mai elocvent decat altul.
Nimeni nu stie exact la cat se ridica sumele de bani pe care companiile farmaceutice le baga in buzunarele doctorilor, dar potrivit unei estimari aparute recent in presa americana (realizata pe baza raporturilor anuale ale celor noua cele mai mari companii de medicamente din Statele Unite), s-ar ridica la zeci de miliarde de dolari anual.
Doar asa a reusit industria farmaceutica sa controleze felul in care medicii evalueaza si prescriu produsele ei, afectand rezultatele studiilor clinice si cercetarii, felul in care este practicata medicina si chiar definitia a ceea ce inseamna o boala, prin legaturile ei “nepotrivite” cu cercetatori si profesori de la scoli de medicina de prestigiu. Un medicament este aprobat doar pentru o utilizare specifica (de exemplu tratarea cancerului) si este ilegal ca o companie farmaceutica sa-l promoveze pentru vreo alta afectiune.
Producatorul lui trebuie sa sponsorizeze testele clinice pe subiecti umani pentru a dovedi autoritatii in domeniu - Food and Drug Administration (FDA) in Statele Unite - ca acesta este sigur si eficient (de obicei comparatia se face cu un produs placebo). Rezultatele tuturor testelor sunt trimise la FDA, iar daca unul sau doua dintre ele este pozitiv (adica isi dovedeste eficienta fara efecte colaterale grave), medicamentul este de obicei aprobat, chiar daca celelalte trials au fost negative.
Dupa ce un medicament este lansat pe piata, companiile continua sa sponsorizeze teste clinice, uneori pentru a primi aprobarea FDA de a-l folosi si pentru alte boli, alteori pentru a demonstra un avantaj in faţa competitorilor; de cele mai multe ori doar ca o scuza pentru a-i motiva medicii sa-l prescrie pacientilor.
Intrucat companiile farmaceutice nu au acces direct la cobai umani, trebuie sa-si externalizeze testele clinice catre scolile de medicina, unde cercetatorii folosesc pacienti din spitalele universitare si clinici, sau catre companii de cercetare private (CROs).
Desi CROs lucreaza de obicei mai rapid, sponsorii prefera de cele mai multe ori scolile de medicina, in parte pentru ca cercetarea este luata aici mai in serios, dar in principal pentru ca acest lucru le faciliteaza accesul la profesori-doctori foarte influenti, lideri de opinie; adica la cei care scriu carti de medicina si articole in revistele de specialitate, redacteaza coduri de buna practica si recomandari de tratament, stau la prezidiul sedintelor FDA sau ale altor asociatii profesionale si iau cuvantul la nenumaratele meetings si dineuri, organizate in fiecare an pentru a-i invata pe medicii din spitale cum sa prescrie medicamente.
Exista mai multe modalitati de a manipula testele clinice. De exemplu, medicamentul sponsorului poate fi comparat cu altul administrat intr-o doza atat de mica incat cel al finantatorului va parea cu siguranta mai puternic. Sau un medicament menit a fi prescris persoanelor varstnice poate fi testat pe tineri, astfel incat efectele secundare sa nu fie evidente.
In esenta, un test clinic poate demonstra exact ce vrea autorul sa demonstreze, de aceea este fundamental ca autorii lor sa fie cu adevarat impartiali.
Guvernul american a dezvoltat o baza de date, Open Payments Data pusa la dispozitia publicului, unde fiecare cetatean are posibilitatea de a afla daca si la care companie farmeceutica se afla pe statul de plata medicul de familie sau specialistul la care merge sau ar vrea sa mearga. In acest mod se ofera fiecaruia libertatea sa aleaga la cine si daca merge si sa inteleaga ceva mai bine daca medicamentele i se recomanda pentru o boala pe care o are sau boala i se descopera pentru medicamentele pentru care medicul obtine comisioane daca i le prescrie.
Cu ajutorul acestui site isi pot face o idee si despre sinceritatea medicului care insista, uneori, in a prescrie anumite medicamente chiar si atunci cand pacientul ii cere sa ramana la cel pe care il foloseste cu succes. La fel si la farmacie: daca pe reteta e un medicament si farmacistul spune ca nu-l are dar iti poate oferi unul care are aceleasi substante si ceva in plus poti banui ca are contracte de comision cu firma care produce medicamentul propus – cand se intampla asta in cazul medicamenteleor care se produc in RO banuiala se poate apropia de certitudine.
Guvernantii români sunt interesati sa afle despre cetatenii români si cat au supt de la mama lor, dar informatii catre cetateni mai putin – cica sunt confidentiale. Cica nu-s, zic unii cu sute de ani traditie asa-zisa democratica (dar, oricum, mai reala e democratia la ei).
2015-03-26
Suflet de "crestin"
sursa foto |
sursa foto |
sursa foto |
Instigare la panica
2015-03-25
Coroana – vechi local din Brasov
In Brasov, patronii de localuri o duceau bine; se zice ca exista, in perioada interbelica, un local la 200 de locuitori. In carciuma se incheiau afaceri, se discuta despre politica, se jucau carti, se aflau ultimele stiri.
Si azi sunt multe carciumi – vorba românului: buzunare goale, carciumi pline; se discuta si despre politica, dar cel mai adesea, se scriu mesaje text de pe fel si fel de scule; ospatarii nu prea mai par a intelege care e rolul lor, dar nici patronii de carciumi, care urmaresc un profit rapid si mare apoi… fie ce-o fi! Declara falimentul si pace buna. Daca inainte vreme gaseai acelasi local, in acelasi loc, si dupa o 10 ani, acum nu mai poti fi sigur nici dupa o luna… Dar prezentul e prezent, ma voi referi mai mult la el cand va deveni trecut.
Unul dintre cele mai vechi localuri de lux din Brasov este Coroana, care se afla pe strada Republicii, si a fost inaugurat in anul 1910, alaturi de hotelul cu acelasi nume. Cafeneaua si terasa erau celebre. A fost considerat cel mai luxos pana prin anul 1939, cand a aparut restaurantul Aro Palace.
In urma organizarii unui concurs, arhitectii Schuller si Goldsmidt au fost selectati de municipalitate pentru a proiecta noua cladire care se dorea reprezentativa pentru oras. Cu un design revolutionar, de inspiratie muncheneza, Coroana a fost construit in stilurile Baroque si Art Noveau, arhitectura pastrata pana azi atat in interior, cat si la exterior. Avea toate serviciile unui hotel modern. O reclama a vremii il descria astfel:
O casa de prim rang. 100 de camere cu confort modern. Lumina electrica proprie. Ascensor. Incalzire centrala. Băi in hotel. Garaj pentru automobile. Bucataria cea mai aleasa , vinurile si lichiorurile cele mai fine.
Krone, cum s-a numit la inceput, este considerat primul hotel modern din oras si reprezinta una dintre bijuteriile arhitecturale ale Brasovului
La Coroana clientii erau mereu multumiti de servicii, de comportamentul ospatarilor si bacsisurile ajungeau si pana la 10 la suta din valoarea consumatiei.
Pentru a raspunde cererii tot mai mare de locuri de cazare, in anul 1927, hotelul se extinde pana in strada Postavarului.
Turistii ajungeau aici, de la gara, cu trasura, cu masina de piata (varianta taxiului de azi) sau cu omnibuzul hotelului, care facea curse oras-gara si ziua si noaptea.
Coroana era un hotel de prima categorie, prevazut cu o curte interioara, cu restaurant, cu o faimoasa cafenea vieneza si un club frecventat de jurnalisti si literati. Camerele spatioase, privelistea deosebita, cu vedere spre Muntele Tampa si spre strada Republicii, principala artera pietonala a orasului au atras si atunci succesul hotelului.
Pe langa turistii obisnuiti, la Coroana se cazau scriitori sau pictori care isi petreceau la Brasov cateva luni de vacanta. Intelectualii brasoveni veneau la cafeneaua de la Hotelul Coroana ca sa auda replicile scanteietoare ale tanarului filozof certat cu universul, Emil Cioran. Tot aici puteau fi intalniti Petre Ţuţea, Octavian Goga, Lucian Blaga, George Cosbuc, Cincinat Pavelescu, Sextil Puscariu si multi altii.
In perioada cat a fost profesor la liceul Andrei Saguna, Emil Cioran (in varsta de 26 de ani) putea fi intalnit dupa orele de curs la o masa din clubul Coroana, loc istoric, precum cafenelele vieneze. In iarna anului 1937, Emil Cioran a scris volumul Lacrimi si sfinti in camera unde statea cu chirie, intr-o casa de pe Livada Postei.
Pentru scriitorul Mihail Sebastian, Brasovul apare pe fundal in romanul Accidentul, iar hotelul Coroana este un reper intre personajele Nora si Paul.
Prima sezatoare
literara (primul cerc literar) a avut loc la
In perioada comunista Coroana a fost rebotezat in Postavarul, pentru ca vechea denumire aducea aminte de monarhie. Dupa anul 1990 si-a reluat denumirea care l-a facut candva celebru in tara, in primul rand. Cladirea este declarata monument istoric.
Actualizare 15 iulie 2023
Hotelul Coroana - Postavarul a fost vândut către societatea Elevate Properties, pe care o dețin frații Iliescu, fondatorii platformei de învățare a limbilor străine, Mondly, aplicație pe care frații au vândut-o în anul 2022 grupului britanic Pearson, unul dintre cele mai puternice mărci din segmentul educațional.
Hotelul a fost vândut – prin licitație – de compania Aro Palace, ai cărei reprezentanți susțin că banii obținuți îi vor folosi pentru redeschiderea fostului hotel Capitol, sub marca Mercure (parte a grupului Accor) și pentru renovarea restaurantului de la ultimul etaj al hotelului Aro Palace.
Compania Aro Palace a deținut un timp Cetățuia Brașovului, pe care a pierdut-o după un proces de șapte ani, Cetățuia revenind ulterior Brașovului.
*
Compania din spatele Mondly, ATi Studios A.P.P.S. S.R.L., a fost înființată în Brașov la sfârșitul anului 2013, de frații Tudor și Alexandru Iliescu, absolventi ai Universității Transilvania din Brașov.
Pearson este fostul editor al cotidianului de afaceri Financial Times, pe care l-a vândut japonezilor de la Nikkei în anul 2015.
Miercurea fara cuvinte! Ora prânzului!
Sursa foto: Extreme Travel |
Sursa foto: Extreme Travel |