Pagini
- De la inceput
- Necuvantatoare (blog)
- Amator creativ (blog)
- Câini și pisici
- Cărți
- Citate. Proverbe
- Filme
- Origine expresii. Minidictionar
- Povești cu morală
- Povești
- Jocuri-povești și alte povestiri
- Legende urbane
- Legendele florilor
- Legende-folclor-mitologie
- Sărbători. Obiceiuri
- Superstiții și credințe
- Timp
- Din Brașov
- Zile dedicate internațional și național
- Confidenţialitate. Condiţii. Contact
- Harta site
2019-12-31
Gȃndurile unui pesimist. Urare de An Nou!
2019-12-30
Anecdote. Ion Vodă. Ludovic al XIV-lea.
2019-12-29
Fetița cu spirit civic
2019-12-28
Cum vor unii să devină vizibili
2019-12-27
Un colind inedit
2019-12-25
Un pitic cu luminițe. Miercurea fără cuvinte
2019-12-24
Un fragment dintr-un colind
2019-12-23
Computere. Citate favorite
2019-12-21
Ce înseamnă chinuit? Jocul cuvintelor(235)
Timp pentru schimbare. Provocare muzicală
2019-12-19
Salvăm păpuși - ultimele patru teme ale jocului. Provocări verzi
S-a încheiat jocul cu păpușile, la sfârșitul lunii noiembrie.
Tema nr. 10: PăpușaToamnei.
Imaginasem un altfel de decor dar n-a mai fost timp.
Tema nr. 11: Păpușa din Tablou.
Pentru care a fost permis, am ales două păpuși care seamănă (sunt aproape identice): “Zȃna Verde Fluturaș” e cea din tablou și cealaltă își admiră portretul. Păpușa cu rochiță înflorată e așa de ciufulită pentru că mi-am imaginat ceva de genul: “a doua zi după sărbătoare”.
Alte păpuși sunt prezentate în galeria de creații.
Tema nr. 12: Preagătiri de iarnă.
Păpușa aleasă a fost cea care a jucat rolul "Păpușa Toamnei" pentru că hainele originale erau de toamnă-iarnă, așa că am avut de lucru numai cu fularul; cizmele sunt cele pe care le-am făcut pentru rolul Păpușa Toamnei. Păpușa mea face repetiții pentru colindat. Omul de zăpadă e nou făcut: dintr-un butoi din plastic în care mama n-a pus niciodată murături - decât să stea pitit în cămară mai bine e decor în balcon, deocamdată.
În galeria de creații sunt și celelalte păpuși care s-au pregătit de iarnă.
Tema nr. 13: Colțul verde.
Eeee, aici a fost complicat! O păpușă trebuia să fie în centrul atenției și toate celelalte în jurul ei, cu hainele lor cu tot! Deși am avut o altă păpușă pentru cele mai multe teme, tot a trebuit să schimb câteva, iar hainele - cerința jocului - era necesar să apară în fotografia “de grup”. Complicat rău pentru mine deoarece am avut păpuși mici, mijlocii și mari. A ieșit o… aglomerație. Hainele pe care nu le au pe ele abia sunt vizibile pentru că nu mai aveau loc în cadru dacă le așezam pe umerașe (sau ceva de genul) așa că pe ale lui Gi le-am pus într-o cutie - doar casca am lăsat-o la vedere, și gentuța. Se mai văd rochița pictoriței amatoare și cea purtată de Păpușa Toamnei.
Sus, într-o cutie, este “păpușa centrală”, care le-a invitat la reuniune pe toate celelalte. Am fotografiat-o și separat pentru a se înțelege ceva din ea.
Evident: in galeria de creații sunt și păpușile celorlalți.
La Carmen, patru păpușele drăgălașe foc, pregătite pentru iarnă! ♥
Rudolf și Moș Crăciun. Provocări verzi
Abia am terminat jocul cu păpușile și am început să mă joc cu podoabele de Crăciun.
Oricum, nu se vede reparația pentru că am lipit micul Moș Crăciun rămas de la un ghiveci cu o “Crăciuniță” primită de mama cu nu mai știu câți ani în urmă.
2019-12-18
O bucată din Crișul Repede. Miercurea fără cuvinte
2019-12-17
Treizeci de ani. Cum ar fi fost dacă…
Se împlinesc anul acesta 30 de ani de când ne imaginăm că am scăpat de comunism. Teoretic, am scăpat, practic… mulți au rămas cu acea mentalitate și i-au învățat și pe alții.
Florin a lansat o leapșă pe tema "Cum ar fi fost dacă acum 30 de ani nu ne-am fi luat rația de libertate, pentru care unii au dat TOT?" Ina a preluat-o, și am preluat-o de la ea. Nu o preiau că pe o provocare, ci ca pe o pagină care-mi păstrează vie în memorie vremea de atunci. Cel care zice: “pe atunci toți aveau loc de muncă” minte parțial (existau oameni care nu lucrau), și nu știe că greu îți puteai permite să nu ai un loc de muncă sau să ai unul pe cont propriu, să nu fii înregimentat. Și pictorii - ca exemplu - erau obligați să fie angajați undeva cu carte de muncă. După ce terminai oricare ciclu de învățământ trebuia să te angajezi - se făceau repartiții aproape la întâmplare, mai ales pentru absolvenții de facultate, mulți ajungând să trăiască în orașe departe de casă și nu neapărat în condiții mai bune. Erai legitimat pe stradă și dacă nu aveai o legitimație de muncă pe care să o arăți milițienilor erai condus la “Miliție” și luat la întrebări.
Cum ar fi fost dacă acum 30 de ani nu ne-am fi luat rația de libertate, pentru care unii au dat TOT?
România ar fi fost, probabil, singurul stat din lume fără datorii externe. Pentru a plăti datoria externă am fost ținuți în frig, pe întuneric, fără acces la alimentele de baza și la medicamente și la orice altceva era strict necesar. Uau! S-ar entuziasma mulți! Se terminase cu datoria externă, urma bunăstarea tuturor! Stop! Regimul auster ar fi continuat, pentru a nu se face alte datorii externe. Exporturile excesive, la preț de dumping, ar fi continuat. În multe fabrici se produceau stocuri… Și chiar de nu s-ar fi produs aceste stocuri, rămâne întrebarea: cui ar mai fi exportat România la un moment dat? Dacă nu vinzi, nu ai din ce plăti salarii, dacă nu plătești salarii oamenii încep să se agite… pentru că prețul principalelor produse de consum ar fi din ce în ce mai mari în raport cu salariul. Oh, da! Am fi avut cu o sută de lei în plus la salariu!
La radio, probabil că ar fi fost și muzică străină - cântece patriotice din alte state comuniste (din cele care mai sunt azi comuniste, ceilalți s-ar fi trezit oricum și nu ar mai fi rămas “state vecine și pretine”).
Puțini ar mai fi scăpat fără “carnet de partid”. Să fii membru în PCR trebuia să fie o mândrie! Nu mergea prea mult timp faza cu “încă nu sunt pregătit, vreau să mai studiez”.
Pâinea și alte elemente de baza ar fi putut fi cumpărate tot pe bază de cartelă. Atunci, pe la sfârșitul anilor 1980, mulți oameni de la sate ne rugau să le dăm (vindem) și lor câte o pâine sau un kil de făină, ceva ulei…
Populația s-ar fi înmulțit extraordinar de mult și mult mai multe familii ar fi ajuns să stea câte 20 într-o cameră de șase metri pătrați, în sărăcie lucie. Mulți își imaginează că în era comunistă toți primeau locuința “de la întreprindere” sau de “la stat”. Primeau… un acoperiș deasupra capului, unde erau obligați să se înghesuiască. Mulți își imaginează că pe atunci nu existau “oamenii străzii”. Greșit! Așa cum existau cerșetori (nu la fel ca azi, când mulți sunt organizați) existau și oameni care dormeau în canale (erau unii chiar în canalele unde erau conductele de apă caldă - reci, de la un moment dat - ale blocului unde locuim). Existau chiar și copii care trăgeau pe nas prenadez, din pungă, doar că nu o făceau ca azi, la vedere.
Toți copiii ar fi avut acces la învățătură. Și atunci existau destui care nu mergeau la școală - unii ajungeau la maturitate și nu aveau nici certificat de naștere… Nici atunci șansele nu erau egale. Mulți se calificau la locul de muncă, producând stocuri (la un moment dat).
Ar fi urmat un “blocaj financiar” de toată frumusețea, care unora le-ar fi amintit de crahul bursei din 1929 (care a avut efecte și în Ro) sau de timpul din cel de-al doilea război mondial. Libertatea de exprimare n-ar mai fi fost cunoscută de unii nici ca idee. Rolul conducător al partidului ar fi crescut și mai mult, în toate domeniile.
O pot ține așa, punctual, până se termină paginile blogului, dar trec la Cum ar fi fost dacă Dragnea și gașca lui (nu-i enumăr, îi cunoașteți)ar fi reușit să-și generalizeze controlul așa cum își doreau?
Cum să fie?! Libertatea de exprimare nu ar fi fost îngrădită! Ar fi existat o lege prin care se pedepsea “delictul de opinie” (mai ales în cazul jurnaliștilor). Funcționarii publici și-ar fi exercitat la greu abuzurile, pentru că abuzul în serviciu nu s-ar mai fi pedepsit. Populația s-ar fi înmulțit la greu, și n-ar mai fi putut sta 20 într-o cameră de șase pe șase metri, ci sub cerul liber, toți primind - în ani electorali - vreo sticlă cu ulei sau vreo pungă cu făină și, lunar, o sumă de bani care i-ar fi ajutat să-și cumpere chibrituri pentru un an. Toate conversațiile particulare de pe rețelele de socializare ar fi fost - pe față - “deschise paznicilor bunului simț”. Cei care lucrează în străinătate ar fi fost obligați să revină în țară după cinci ani de bunăstare peste hotare.
În nu foarte mulți ani am fi trăit din nou cu frică, în frig, foame, neputință, umilință… Am fi privit, tot prin gard, cum trăiesc alții. Nu vă culcați pe-o ureche; partidul acesta - urmaș al celui comunist - e ca un balaur cu șapte capete: ȋi tai unul și-i cresc două in loc și, ȋncă, nu avem un Făt Frumos care să-l poată ȋnvinge definitiv.
2019-12-16
Contează doar banii? Citate favorite
2019-12-15
Primul film văzut la cinematograf
Errol Flynn (cca.1940) |
2019-12-14
Vis in vis. Jocul cuvintelor (232)
2019-12-13
Hello World. Provocare muzicală
How you been
Good to see you, my old friend
Sometimes I feel as cold as steel
And broken like I'm never going to heal
I see a light
Little grace, little faith for the world
Hello world
And I hear my life through my front door
Oh I'm home again […]