2018-10-01

Adevăruri uitate. Citate favorite

Omul se poate mândri cu o rudenie înaltă: o Fiinţă infinit mai mare decât mama care a legănat copilăria lui. Şi poate atinge această cunoaştere pe calea înţelepciunii.
*
Cartea India secreta, de Paul Brunton
Exista in om un element nepieritor; acolo locuieşte adevăratul Eu. Îl neglijează aproape cu desăvârşire, dar această nebăgare in seamă nu strică şi nu tulbură cu nimic esenţa din care e alcătuit. Omul poate chiar să-l uite cu totul, şi să adoarmă in legănarea simţurilor, dar in ziua in care se va trezi şi va întinde braţele adevăratului Eu, îşi va aminti îndată cine e şi totodată îşi va recâştiga sufletul.
*
Sfinxul nu are privirile, aşa cum se crede, întoarse spre orizonturi pământeşti, ci spre contemplare interioară. Enigma surâsului lui e in cunoaşterea de sine însuşi.
*
Omul merge şi caută in depărtări secretul vieţii, in timp ce pasărea aşezată pe o creangă, copilul in braţele mamei lui au dezlegat această enigmă şi o poartă scrisă pe fruntea lor.
*
Omul care îşi închipuie că poate trăi liber după pofta simţurilor lui fără a avea de dat socoteală într-o zi îşi leagă viaţa de o himeră.
*
Cei care au călătorit pe un ocean de amărăciuni, care au umblat ani şi ani fără soare, in lacrimi […] ştiu că orice viaţă omenească e ţesută din dureri şi bucurii […] Să nu contemple, deci, pe fraţii lui de sus, ca şi cum ar umbla pe nori, căci prăpastia e aproape. Totul se mişcă după un ciclu hotărât de destin. […] După apogeu, cazna, după flux, refluxul, după belşug, seceta. Sănătatea e un lucru şubred şi dragostea care a sosit e oricând gata să plece. Dar nesfârşita noapte a acestor agonii ia sfârşit pe pragul care duce la Înţelepciune. Marea învăţătură din partea lucrurilor e aceasta: de îl simte sau nu, de îl caută sau nu, supremul refugiu al omului e in sine însuşi. Înainte omul ştia acest lucru şi găsea mângâiere; dacă l-a uitat, dezamăgirea şi durerea conspiră pentru a-l întoarce pe acest drum. Şi nu există om atât de fericit, care să se laude că a scăpat cu totul din gheara acestor doi mari mântuitori ai rasei umane.
*
Cine se va fi oglindit măcar o dată in oglinda Eului lăuntric nu va mai putea niciodată resimţi pentru fraţii lui nici picătură de duşmănie. Nu există păcat mai mare ca ura, nici mizerie mai mare ca moştenirea pământului stropit de sângele de frate, nicio pedeapsă mai sigură ca pedeapsa ce va cădea pe capul celor ce au dezlănţuit pe pământ această pacoste.
*
Tot ce e într-adevăr mare şi frumos in natură îl readuce pe om la el însuşi. Unde preotul l-a înşelat, poate, pe credincios, artistul prin inspiraţie deschide omului orizontul spre Dumnezeu.
*
Omul cere profeţilor străvechi secretul gândurilor înalte, se reîntoarce la ei pentru a găsi reguli de comportament, dogme cotropite de praful anilor, când de fapt el cuprinde in însăşi natura lui augusta revelaţie pe care o caută şi nu are decât să o descopere in el însuşi ca să se simtă copleşit de lumină.
*                           
Nici un fir de praf nu poate acoperi aceste vechi adevăruri, prezente mereu, de-a lungul scurgerii veacurilor, de la începutul existenţei omului pe acest pământ. […]
(din India secretă, de Paul Brunton, Editura Venus, 1991)
₪₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.

14 comentarii:

  1. Sunt cutremurătoare aceste rânduri/gânduri... Totuși, eu cred că sunt mulți oameni care mor fără să-și descopere și fără să dea socoteală Eului lăuntric pentru păcatele săvârșite.

    Săptămână excelenetă, dragă Diana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceeasi convingere o am si eu, dar ma gandesc si ca s-ar putea sa se intample si sa nu stie cineva - nici cel in cauza sa nu intelega ce se intampla, de fapt.

      Multumesc, Zina draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta!

      Ștergere
  2. Imi plac tare mult ideile din carte. Nu am citit-o inca, dar nu este singura in care descoperi ca 'vechile adevaruri' au fost mereu prezente in jurul nostru si totusi accesul la ele este tare complicat. Si uneori cred ca sunt in fata noastra si ma uit pe langa, ca sa spun asa... Nu prea stiu cum sa formulez, dar sunt convinsa ca acelasi lucru il simti si tu, ca de aceste adevaruri avem nevoie ca de aerul pe care il respiram...

    Multumesc de recomandare, Diana draga! O saptamana plina de invataminte frumoase pentru sufletel! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Vechile adevaruri" ne tot dau tarcoale :) si noi nu si nu, avem senzatia ca ni se pare - poate ca nu am atins acel nivel la care sa putem intelege (ceva de gemul). Da, (cred ca) inteleg la ce te referi... Cred ca e ca si cum vedem ceva cu coada ochiului, repede, ceva care e acolo, invizibil - simti, dar nu vezi si nu poti explica - si vrei sa stii (ca un fel de... sete spirituala pe care vrei sa o potolesti!) :)
      Cu multa placere, Suzana draga! Mie imi plac tare mult scrierile acestui autor, cele pe care le-am citit: Egiptul secret, India secreta si "Cunoaste-te pe tine insuti".
      Multumesc, la fel! :)
      O saptamana minunata iti doresc, cu drag! Pupici! <3

      Ștergere
  3. emotionante ganduri... Cuvinte care mereu ne fac sa cautam un raport, sa aflam unde si cat ne regasim noi in aceste descrieri si sa invatam ce trebuie sa facem, fara sa traim experienta pe pielea noastra. Frumoase citate.
    Imbratisari si pupici, de la trio penttru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru foarte multi e greu sa inteleaga ceea ce nu experimenteaza - si, pentru multi, ceea ce ei nu au vazut, nu au experimentat, nu exista.
      Uneori ma gandesc ca se intelege gresit aceasta "orientare spre propriul Eu" - se trece din sfera spirituala in cea fizica si multi (foarte multi) se orienteaza spre propriul eu in directia egoismului.
      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, si de la noi pentru voi! <3

      Ștergere
  4. Este minunat pentru lectură ceea ce ai ales pentru "Citate favorite" dar mai greu de descoperit şi aplicat în viața curentă ! Cartea cred ca este minunată (mi-ar place s-o citesc) ! Eu nu știu dacă îmi voi găsi "Eu-l.".. ceea ce ştiu (am descoperit cu trecerea anilor) este că trebuie să ascult "vocea interioară" - atunci aleg bine !
    Îți doresc o lună octombrie cât mai plăcută ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, draga prietena-japoneza. :)
      Poate ca descoperim, dar nu reusim sa aplicam, suntem prea materialisiti, si nu pentru ca asa vrem, ci pentru ca asa ne obliga societatea sa fim. (asa cred)
      Auzind vocea interioara as zice ca iti cunosti - mai mult sau mai putin - Eu-l interior. Si bine faci ca asculti acea voce! Mi s-a intamplat, deseori, sa-mi spun ca ceea ce simt e, de fapt, rezutatul unei "analize" rationale si am mai cumpanit si... si am ales gresit, am "păşit" gresit... :)
      Multumesc, la fel! Octombrie cu liniste si spor, si odihna! :) Pupici!

      Ștergere
  5. Interesante si pline de "miez"citatele alese;l-am citit si eu pe Paul Brunton,si
    i-am admirat opiniile,profunde si nu prea usor de aplicat...Cred ca sunt multi oameni care reusesc sa-si faca introspectii,dar se opresc in prag.Nu e usor...
    Toamna frumoasa,iti doresc,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur nu e usor sa privim spre adancul sufletului - s-ar putea sa avem surprize, cand privim cu sinceritate; surprize frumoase: descoperim ca ceea ce speram sa dobandim (un fel de a spune) prin recitarea "citatelor motivationale" este acolo; sau mai putin frumoase: sa descoperim ca trebuie sa "curatam" ceva (ce nu stiam ca e acolo - nu recunosteam) pentru a putea atinge un anumit nivel de inaltare spirituala sau doar o anumita performanta.
      (cred ca m-am cam incurcat in idei :) ca si cum as sti ceva, dar nu prea bine - nu pot explica ceea ce nu stiu foarte bine). :)
      Multumesc, la fel, Natalia draga!
      O frumoasa toamna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Nu ne convine sa privim ce 'avem pe suflet"; ne este frica sa nu afle si altii; ne e teama ca vom vorbi in somn. La ortodocsi si catolici exista marturisirea; sunt convins ca e folositoare.
    Sa ai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca mai degraba vorbim in somn cand nu indraznim sa privim in noi, sa recunoastem - macar pentru noi - ce "avem pe suflet". :)
      Marturisirea este, cu adevarat, utila - e ca si cum ar da povara s-o care altcineva. :) Degeaba, insa, o dau altora daca nu si-o recunosc si pentru ei si daca se "reincarca", uneori, cu aceleasi poveri (asa cred).
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  7. "Marea învăţătură din partea lucrurilor e aceasta: de îl simte sau nu, de îl caută sau nu, supremul refugiu al omului e in sine însuşi. Înainte omul ştia acest lucru şi găsea mângâiere; dacă l-a uitat, dezamăgirea şi durerea conspiră pentru a-l întoarce pe acest drum. Şi nu există om atât de fericit, care să se laude că a scăpat cu totul din gheara acestor doi mari mântuitori ai rasei umane. "

    Oh, da!
    Mi-am lasat deoparte citatele sa le citesc in tihna. In fine, sunt pe fuga, dar macar e un pic de liniste in jur.

    Stii ca de exemplu in anime-ul cu Sandy Bell se regasesc enorm de multe lucruri pe care le-am regasit ulterior in Secretul si multe alte carti "pentru adulti" din aceasta categorie? Cand am revazut filmul dupa atatia ani (si intre timp vazusem si documentarul respectiv) am ramasa pur si simplu... Nu stiu cum sa zic. ... mai mare spalare pe creier ca in ultimii ani nu prea am vazut :)! Doar betii destrabalare si fuga de realitate e la tv :))).

    Ce bine ca reusim sa cernem lucrurile cu adeverat importante din atatea cate ne asalteaza din toate partile.

    E linistitor sa fii tu cu tine. E groaznic cum suntem dresati sa ne "automutilam". :(

    M-am bucurat sa citesc citatele. E bine sa ne reamintim. Sa ne mai oprim din alergatura si.. sa fim. Noi.

    Pupici cu drag <3!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam - nu am urmarit Sandy Bell, dar acum, ca zici, o sa caut. :)
      Nu, nu e fuga de realitate; cred ca este... indepartarea oamenilor de realitate - le sunt alimentate visurile (visuri pe care unii le au desi nu au posibilitatea - materiala sau intelectuala - de a le indeplini - li se da oamenilor de inteles ca prostiile pe care le stiu (si le practica) sunt ceva firesc.
      Unii, reusim sa ne tinem departe de multe, dar... prea multi cad in capcana manipularii ordinare. Oricine poate fi manipulat, dar pentru unii (nu prea putini) e nevoie de un mod subtil de a-i zapaci...

      Ma bucur ca ti-a palcut sa le citesti.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.