2018-03-26

Înţeleptul. Citate favorite

Înţeleptul îşi petrece viaţa observând oamenii şi îşi istoveşte mintea căutând să dea in vieag viciile şi ridicolul. Dacă dă cugetărilor sale o ticluire mai îngrijită, nu o face din deşertăciune de scriitor, cât din dorinţa de a pune in toată lumina trebuitoare un adevăr peste care a dat, in vederea impresiei menite să-i slujească ţelul urmărit. Câţiva cititori cred totuşi că-l plătesc dacă spun cu semeţie că i-au citit cartea şi au văzut că are talent; dar el le respinge toate elogiile pe care nu le-a năzuit prin truda sa şi prin nopţile lungi de veghe. Năzuinţele lui ţintesc mai sus, şi truda lui e pusă in slujba unui ţel mai înalt; înţeleptul cere de la oameni un succes şi mai rar şi mai presus de laude şi chiar mai presus de toate răsplătile, care constă in a-i face mai buni.
(Din “Caracterele”, Despre creaţiile artistice - La Bruyère, Editura pentru literatură, Bucureşti 1968; traducere: Aurel Tita)
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. 
₪₪
Într-un înţelept înzestrat cu înţelepciune şi umilinţă, într-o vacă, un elefant, un câine sau un netrebnic, cel înţelept vede acelaşi lucru – Eu-l Superior.
Aceasta e perspectiva înţeleptului.
Într-un astfel de om găseşti înţelepciune şi umilinţă. El priveşte toate fiinţele ca exprimând in cele din urmă aceeaşi unitate a vieţii. Privirea sa este universală, fără prejudecăţi de rasă şi de casta. In India, clasa cea mai de jos e cea a mâncătorilor de câini, căreia nu îi este îngăduit nici măcar să locuiască in sate. In ochii înţeleptului care vede Eu-l Superior in toţi, aceşti proscrişi merită acelaşi respect şi aceeaşi bunătate ca şi cea arătată unui rege.
(Cunoaşte-te pe tine însuţi, de Paul Brunton, Editura Nova, Bucureşti, 1995).
Paul Brunton (n. 21 octombrie 1898‑d. 27 iulie 1981), scriitor, filosof, jurnalist britanic; a renunţat la carieră pentru a călători şi a‑şi însuşi învăţăturile oamenilor din diferite regiuni ale globului. Cărţile sale au avut un rol major în popularizarea gândirii orientale şi a principalilor ei exponenţi în Occident. Între altele, a scris: India secretă (1934), Cărarea secretă (1935), Un eremit în Himalaya (1936), Egiptul secret (1936; este primul european care a primit aprobarea de a petrece o noapte in Marea Piramida), Învăţătura secretă de dincolo de yoga (1941). 

18 comentarii:

  1. Ce minunatie ar fi ca oamenii sa gandeasca in felul acesta! Dar e foarte complicat sa te gandesti la Sinele Divin din oameni si apoi sa-i faci arsice din motive evident pertinente. Totusi cred ca cea mai mare arta a unui intelept, este sa reuseasca sa-i faca pe ceilalti sa-si descopere latura buna a lor. Multi, din pacate, nu prea reusesc singuri, le trebuie un input!

    O saptamana minunata, Diana draga! Se zvoneste ca primavara e aproape!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi minunat... :) Ooof! Cred ca oamenii trebuie sa isi doreasca sa descopere latura lor buna - cei mai multi sunt convinsi ca sunt foarte buni, foarte corecti, ca dreptatea este de partea lor. :)
      *
      Ai vazut filmul "Experimentul Stanford"?! E cumplit! Arata cum oamenii buni pot deveni rai - dar sunt, ei, buni cu adevarat?! A fost un experiment adevarat, prin 1970 sau '71... O concluzie a experimentului este ca nu suntem produsul culturii si educatiei, ci al situatiilor in care ne gasim la un moment dat.
      *
      Multumesc, Suzana draga! Da?! :) Trebuie sa privesc cu mai multa atentie. :)
      Zile senine iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ce ganduri frumoase! Exprimarea din primul fragment seamana mult cu formularile din pildele si povestile de odinioara. Al doilea fragment este tradus mai asemanator vocabularului actual, dar formumat in asa fel incat sa fie pe intelesul oricum.
    Frumoasa alegerea ta de astazi, Diana draga.
    Pupuci si imbratisari de la trio pentru trio 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac si mie ideile, dar... scepticismul ma tot trage de maneca. :) Ma tot intreb (degeaba!) :) cum de pot unii sa fie cruzi cu unii semeni lor care, oricum, sunt loviti de soarta... Si... nu inteleg de ce "spiritul de turma" se manifesta cel mai clar cand e vorba despre a face rau. Doar retorica... Nu ma lua in seama. :)
      Multumesc pentru apreciere, Carmen draga!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  3. Cu multă înțelepciune ai ales aceste citate. Cred că nu voi fi niciodată înțeleaptă, cel puțin nu în sensul descrie aici... 😁
    Să ai o săptămână veselă și luminoasă, Diana dragă! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si pentru urare, Dana draga!
      Ooo! :) Si eu sunt sigura ca nu voi atinge "idealul de intelepciune". :)
      Zile senine iti doresc sa ai! <3

      Ștergere
  4. Hello dear Diana!
    Lovely choices and beautiful thoughts of those wised man!
    Have a lovely and sunny week!Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thank you!
      I wish you a lovely day! Hugs!

      Ștergere
  5. "E o adevărată înţelepciune să ştii să fii nebun la timpul potrivit."
    Nu de alta dar asta a spus-o Erasmus în Elogiul nebuniei!
    Sa nu zica cineva ca nu am profesori buni aici! LOL
    Iti doresc o saptamana frumoasa! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-l pot contrazice. :)
      Nu, nu zic! Nu cand e vorba despre Erasmus. :) Imi place de el - fie-mi acceptata exprimarea :) Imi plac convingerile lui umaniste, ideile cu privire la libertatea spirituala... A fost, cumva, un deschizator de drumuri - mai ales in ceea ce priveste religia.
      Multumesc, Ella draga! Zile fericite iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Draga Diana,ai ales pentru astazi un scriitor drag mie,exact,pentru
    intelepciunea sa:Jean La Bruyere,un valoros moralist al literaturii
    universala!El a avut privilegiul de a trai si scrie in Palatul Conde(1645
    -1696);"Iidau inapoi publicului ce mi-a oferit cu imprumut"!Ce satira !
    Spune La Bruyere:"Inteleptul cere de la oameni un succes...care consta in
    a-iface mai buni"!A publicat cartea in 1687(caracterele),cu un succes
    imediat,dar si in epoca! Saptamana frumoasa iti doresc,draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea multe despre viata lui nu cunosc (din cate am inteles nici nu sunt foarte multe date cunoscute) dar prin ceea ce a scris, si din ceea ce se mai stie despre el, mi se pare o "mare figura" - la propriu si la figurat. :) Cred ca, uneori, cei care-i erau in preajma nu erau siguri daca era serios sau glumea cand "le zicea cate una". Iar talentul de a "zugravi" defectele astfel incat unii sa se recunoasca - dar fara a fi siguri - e foarte... foarte! :)
      Multumesc, Natalia draga!
      Ma bucur tare mult ca suntem "pe aceeasi lungime de unda" cand e vorba (si) despre La Bruyere. :)
      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  7. Mi-a placut mult tema din aceasta saptamana :).
    Eu abia ce am terminat (pe22) sa citesc despre inteleptul din Tao Te King (cartea lui Wayne W. Dyer).
    Ar fi bine sa se trezeasca inteleptii din cati mai multi dintre noi. Atunci... :)
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Rux.
      Tao Te King sau... Tao Te Ching... adica... e "Cartea Drumului catre Adevar" textul atribuit lui Lao Zi?! Uau! E interesanta filosofia / doctrina Tao.
      :) Chiar! Oare cum ar fi o lume plina de intelepti?! :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  8. Pline de înțelepciune citate !
    Dar puțini gândesc măcar un picuț aşa ...
    Felicitări pentru tema aleasă şi realizarea postării !
    Îți doresc o zi minunată !
    Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideile imi plac si mie, dar, cum scriam pentru Carmen: am "probleme" cu scepticismul. :) Sunt convinsa ca, personal, sunt departe de intelepciune...
      Multumesc pentru apreciere si pentru urare, draga pritena-japoneza.
      Zi minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  9. Departe de noi înțelepciunea pe care ai pus-o așa de frumos în lumină cu citatele tale... Dar luptăm toată viața să devenim mai buni, nu? ☺

    Zi superbă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa gandesc, chiar daca ideile imi plac - si mi le rept, din cand in cand. :)
      Daaa... Uneori, cand sa zicem ca suntem foarte aproape de a ne atinge ţelul... pac! :) o situatie care ne arata ca suntem destul de departe. :)
      Multumesc, Zina draga!
      Minunata ziua iti doresc sa-ti fie!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.