Despre unele alimente s-a spus de rau inca de pe la
inceputul secolului XX cand a inceput sa se dezvolte puternic industria
alimentara si incepusera sa circule informatii (fiind citati specialistii) despre cat de daunatoare
ar putea fi anumite produse care ne hranesc, fiind infestate cu fel de fel. Se teseau povesti despre oameni care au
murit in chinuri sau au ramas cu sechele severe dupa ce au consumat cine stie
ce produs animal sau vegetal. Se incerca inlocuirea alimentelor naturale,
produse “acasa”, cu cele fabricate de marii producatorii si vandute prin
magazine specializate sau “universale” si care ofereau mai multa siguranta in
ceea ce priveste sanatatea consumatorului. Taranilor care aveau gospodarii li
se cereau din ce in ce mai multe autorizatii si instalatii pentru a ramane “pe
piata” si nu mai aveau voie sa vanda nici chiar vecinilor produse proaspete
precum carne, oua, lapte si produse din lapte, legume si fructe etc.. Motivul
invocat: “siguranta publica”. Este, totusi, mai usor sa verifici conditiile in
care vecinul de la care cumperi lapte isi creste animalele decat sa verifici de
unde iau fabricile lapte (atunci cand il folosesc, totusi).
S-a inventat mai apoi pasteurizarea si a aparut pe piata
“lichidul cu gust de lapte” care nu se strica repede si asa s-a intamplat cu
multe produse: bomboane cu gust de alune, gem cu gust de capsuni… Despre
iaurturile cu fructe aflate in comert unii spun ca nu-s sanatoase deoarece
fructele fermenteaza in iaurt – suntem sfatuiti sa cumparam iaurt simplu si sa
amestecam fructele la momentul consumului. As zice ca nu-i o mare problema
fermentatul: iaurturile cu gust de… nu mai fermenteaza de fel… Iaurtul de azi e defect de la inceput pentru ca animalele sunt crescute in ferme
industrializate, hranite cu furaje “imbunatatite”, apoi laptele trece prin
procesul “tehnologic” de pasteurizare, omogenizare, degresare iar la final,
golit de toate substantele nutritive, este amestecat cu chimicale menite sa-i
dea gust si sa-l faca dulce (scrie pe ambalaje ce contine). Se vinde iaurt care
combate balonarea si ajuta pentru buna functionare a colonul, care ajuta
digestia etc.… Iaurtul acela simplu, fara aditivi si care lasa multa apa (zer)
la suprafata e bun la toate cele pentru care acum exista si se recomanda
“iaurturi specializate”. Practic, azi iaurtul e produs dupa aceeasi reteta
chimica de toti producatorii dar sunt diferite ambalajele si chimicalele (unele
fiind ceva mai scumpe).
Vrei sa scazi vanzarile unui producator, lansezi zvonuri de genul: iaurtul cutare
contine un compus utilizat in industria detergentilor sau cine stie ce bacterii
care n-ar avea ce cauta acolo… Castravetii de nu stiu unde sunt contaminati cu
nu stiu ce, bananele care n-au lungimea standard de x centimetri si sunt
curbate n-au ce cauta la vanzare etc.
Ai mai multa incredere sa cumperi produse lactate, carne,
fructe, legume, vin, tuica, sirop, compot, gem, paine etc. de la micii
producatori pe care ii cunosti decat din magazine.
Sarea fara iod produce dezechilibre chimice in organism – si
s-a introdus obligativitatea sarii
iodate excluzandu-se din start ideea ca unii nu au voie sa consume iod si
altii, poate, au iodul aproape de limita maxima admisa in organism pentru o buna functionare. Amintesc si sfatul
medical: fara sare! Organismul uman
nu-si poate procura necesarul de sare din alimentele (care ar trebui sa fie
naturale) si poate intra in dezechilibru – cercetati ce se intampla cand
organismul e lipsit total de sare, nu ma credeti pe cuvant. O legenda urbana zice ca s-a impus
sarea iodata pentru a echilibra, oarecum, dezechilibrele care au loc din cauza
aditivilor, colorantilor etc. alimentari si a tuturor medicamentelor
“naturiste” recomandate de medicii care au contract cu marile companii
farmaceutice.
Gripa aviara care
a dus aproape de faliment o multime de mici producatori sau vanzatori dar si
simpli gospodari. Pretutindeni, voci
autorizate, scandau despre oamenii care se imbolnaveau si mureau pe capete;
in unele state cetatenii erau filmati cu masti la nas si gura – ce-ar fi facut
americanii din statele unde esti amendat daca porti masca inlocuri publice? Gospodariile
oamenilor au fost golite de pasari si pasarile ucise “la faţa locului”,
traumatizand adulti si copii deopotriva, totul in numele sigurantei publice. Carnea
de pasare de prin magazine, fast-food-uri etc. era confiscata pe motiv de
“siguranta” si se discuta peste tot despre faptul ca trebuie bine fripta sau
fiarta carnea de pui si atunci nu e pericol pentru om. Si atunci de ce mama
naibii distrugi carnea puilor deja taiati si congelati?
Multi au trecut la uciderea porumbeilor, pe motiv ca sunt
purtatori de salmonela si de gripa aviara… N-a avut succes dorinta
autoritatilor de a ucide porumbeii de prin orase si n-a avut succes nici
inchiderea tuturor podurilor cladirilor asa ca au trecut la nivelul urmator: sperierea
cetatenilor cu boli care se transmit la om si le pun viata in pericol. Prin
hrana si frica masele pot fi usor manipulate.
Produsele alimentare modificate
genetic. Propaganda pentru astfel de culturi e chiar agresiva si se sustine
ca productiile vor fi mai mari – pentru ca plantele nu vor fi atacate de
daunatori – si oamenii mai sanatosi. Atunci cand despre un proiect nu prea se
mai aude cel mai adesea inseamna ca e in derulare, pe muteste. Vorba aia:
cainii latra caravana trece.
Faina bio alba cu
agent de crestere contine grau,
agenti de crestere (fosfat monocalciu, bicarbonat de sodiu). Monocalciu fosfat este folosit pentru o
multime de animale de ferma si pasari de curte pentru a preveni boli cauzate de
lipsa mineralelor (fosfor si calciu) in dieta animalelor. Asigura buna
functionare a sistemului imunitar. In primul rand se folosesc pentru animale
ierbivore – scrie pe un plic de monocalciu fosfat furajer (pe pungile de
faina nu scrie asta). Cu faina minune orice gospodina e zâna: daca nu iese gogoasa
iese clatita.
Fast-food. La
aparitie au fost ceva exceptional si reclamele agresau neuronii tuturor. Au
existat multime de povesti (si filme) in care se pomovau: mancai bine, rapid si
ieftin, sa te poti intoarce repede la activitati productive sau la distractie.
Azi se trage tare spre ele ca produsele sunt daunatoare sanatatii si obezitatea
oamenilor (prin dezechilibre hormonale) porneste de la produsele fast-food.
Mezeluri roz. In
era comunista, mai ales, circula legenda urbana
despre parizerul facut cu hartie igienica roz. Dintre cei care “lucrau” la
fabrica spuneau ce vedeau… Poate era asa (desi e putin probabil) sau, poate, se
urmarea ca oamenii sa nu fie foarte nemultumiti ca mai dispare un aliment de pe
piata (fiind in perioada cand alimentele incepusera sa nu se mai gaseasca prin
magazine).
De curand, in 2013, un angajat al unei fabrici de mezeluri a
reclamat ca in fabrica unde a lucrat a vazut o muncitoare care a rasturnat in
malaxor un bax de hartie igienica roz. Se vehiculeaza ideea ca se foloseste
hartia igienica deoarece este mai ieftina decat celuloza alimentara.
Si despre crenvursti se tot spune ca au in continut si o
cantitate de hartie igienica roz (intre altele). Sunt si retete “de groaza”
care au fost date publicitatii cu privire la ceea ce se pune in anumite produse
de carmangerie. Pai nu-i mai bine sa cumparam astfel de produse de la cei care
le fac “in casa” si despre care stim ca respect reteta?! Sau… tocmai aceasta
este si ideea propagandei agresive impotriva marilor producatori?!
Legende urbane in toata splendoarea lor, pentru ca fiecare
dintre aceste “note” are in jurul ei o multime de povesti spuse de cineva care
se pricepe, de cineva care a vazut pe cineva care…, de cineva care a aflat de
la cineva care stie si, nu in ultimul rand: e
adevarat pentru ca scrie in ziar, pentru ca a zis la TV…! Folosirea in
exces a aditivilor, agentilor de tot felul, colorantilor etc. cred ca e
daunatoare in alimentatia zilnica si chiar poate duce la cresterea numarului de
oameni care ajung sa sufere o anumita forma de cancer – dar si cancerul… multe
legende urbane circula pe seama bolii, una dintre ele referindu-se la dorinta
gigantilor farmaceutici de a vinde cat mai multe medicamente (si cat mai
scumpe) iar pentru cercetari guvernele aloca munti de bani…
Sau, poate sunt teorii ale conspiratiei…
Se poate broda pe tema pana la terminarea paginilor de
Internet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.