Discuție despre situația muncitorilor care au plecat în
Germania să culeagă sparanghel.
Starea nației live, 27 aprilie
Zice un comentator: Terminați cu termenul sclavie. Fiecare
primește ce merită. Oamenii ăștia nu au avut chef să deschidă o carte dar au
ales să facă opt copii. Să tragă. Asta e.
Ca cel care a comentat astfel sunt o mulțime de alții care
n-au ieșit niciodată din zona lor de confort, din pătrățica lor. Omu’ greșește
fundamental în afirmația lui. Pe acest “principiu”, orice om care nu a avut parte de învățătură/educație
în copilărie, adolescență etc. (și nu ȋntotdeauna din vina lui) sau care are
studii dar nu și-a găsit un loc de muncă sau a pierdut un loc de muncă la o
vârstă la care nu-și mai găsește ușor nu e om, nu are drepturi. Și animalele au
drepturi!
Nu toți cei care au plecat din țară ca sezonieri au acasă
opt copii și nici nu fac, toți, parte din familii cu opt copii (știu că opt e o
cifra aleasă la întâmplare de comentator). Între cei care pleacă din țară la cules
de orice sau la îngrijit vârstnici sau persoane bolnave sunt și oameni care au
diplomă de bacalureat și chiar diplomă de licență. Dar nu asta contează! Ideea
este că există oameni care pot gândi în acest mod despre semenii lor: “să tragă!”
Două clase - sau niciuna! - dacă ar avea cineva, și tot nu ai dreptul să spui
așa ceva despre cei care au avut mai puține șanse ca tine la o viață decentă.
Sunt oameni care nu fug de munca grea și dacă tot e grea munca măcar să o
presteze pe bani mai mulți decât ar câștiga în România pentru același gen de
muncă. Indiferent de studii, vȃrstă, situație materială etc., oamenii au
adrepturi egale - sau ar trebui să aibă - și cine ȋi poate ajuta să ȋși obțină drepturile
ar trebui să intervină.
Întrebarea pe care trebuie să și-o pună oricine înainte de a
da așa ceva pe gură este: De ce unii oameni au ajuns în situația de a accepta
aproape orice pentru niște bani care să-i ajute să poată merge și a doua zi la
muncă? Răspunsul îl știu toți cei care pot gândi și în afara cutiuței în care
trăiesc. Din fericire, aceștia sunt mai mulți decât cei care gândesc precum
comentatorul în cauză.
sursa foto: pixabay; autor: Goumbik
Starea nației -Live Broadcast 27 aprilie 2020
https://www.youtube.com/watch?v=XeK8P2_tmzs
Chiar grețos comentariul omului si evident a trecut prin viata fara sa cunoască prea multe...
RăspundețiȘtergereNu toți cei care pleaca din țara au făcut-o pt ca mor de foame, unii au vise atat de mari încât Ro, cu toată corupția si nepotismul ei, nu pot sa le cuprindă.
Mulți au plecat cum ai zis, sa lucreze pt familii, făcând orice sacrificiu... însă asta nu e de blamat, pt ca oricine poate sa stea sa citească o carte crezându-se înțelept, însă nu oricine isi poate asuma greutățile unei familii..
Excelenta observatia: nu oricine isi poate asuma greutatile unei familii.
ȘtergereUnii prea si-au facut, singuri, un piedestal inalt si nu mai vad multe - daca or fi vazut vreodata.
De la perioada cu valurile de emigranti abia in timpul acestei pandalii am mai dat de astfel de comentarii stupide - acum sunt, mai ales, la adresa celor care merg la munca in strainatate si la adresa diasporei, dar nici altii nu scapa. :(
Eu nici nu imi mai bat capul cu astfel de persoane. Imi consum energia inutil.
RăspundețiȘtergere:)
Ștergere“Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
Nu e vorba de asta, dar nu poti sa lamuresti pe cineva care nu vrea sa se lamureasca singur!
ȘtergereProvin dintr-o zona saraca a Romaniei. Pana la mirajul strainatatii, eu, ai mei si toti cei din jur o duceau foarte greu. Orasul era mort, locurile de munca erau putine si epuizante. Usor-usor au plecat in afara foarte multi: parinri, rude, prieteni, familiile prietenilor si banii care au venit in tara au schimbat case, strazi si vieti. Pe unele in bine. Economic vorbind s-a observat o schimbare in bine. Cu un pret mare, e adevarat.
Romanii plecati in afara sunt la fel ca romanii din tara, unii seriosi, altii neseriosi. Nu are sens sa generalizam. O putem face, da' n-avem dreptate. Pe langa acestia, exista, cum a zis si Mona, persoane pregatite care si-au dorit mai mult, au avut curaj si au plecat sa traiasca o viata la un alt standard. Bravo lor!
Ma gandesc la un singur lucru: sa aruncam seminte de cate ori avem ocazia - unele seminte "se prind" si-n piatra seaca. :) Una, macar, daca se prinde, si tot am reusit ceva.
ȘtergereO realitate! Bine ai zis! Romanii care au plecat sa munceasca in strainatate au schimbat nu doar ceva din aspectul unor localitati, dar si mentalitati! Ceea ce mi se pare fantastic de fain!
Bine punctat si aspectul observat de tine si Mona: unii au plecat sa-si realizeze un vis care tine, poate, mai putin de partea materiala - unii, poate, au plecat initial cu "vise mai mici" si ajunsi acolo s-au putut dezvolta - iar altii pleaca si revin pentru a-si sustine familiile sau pentru a se "ridica" si ei (suna cam aiurea, dar acum nu-mi vine in minte altceva), si prin ei (cu ajutorul lor) si cei de langa ei.
Si de boala generalizarii cred sufera multi romani. :)
Eu nu am avut acest curaj si regret. Regret de cate ori ajung in spital, regret de cate ori vad oameni agresati ziua in amiaza mare si jefuiti pt un telefon, regret cand vad gasti cu cefe late plimbandu-se cu caini de lupta fara botnita. Atunci imi regret toate slabiciunile. Regret cand merg la vot precum cetateanul turmentat...pentru ca tb s-aleg din doua rele, raul cel mai mic. Regret cand vad snobism, delasare si absurditate.
ȘtergereOf, Laura draga! Iti inteleg acest regret. Uneori, ma gandesc si eu la toate acestea, dar mereu imi spun: "pot pleca cand vreau", pentru ca niciodata nu e tarziu sa facem acest pas, mai ales cand unde plecam ne asteapta oameni dragi care ne-ar ajuta fara retineri.
ȘtergerePleaca de nevoie si traiesc cu banii respectivi pana la urmatoarea plecare probabil...
RăspundețiȘtergereDin banii cheltuiti aiurea de unele primarii, puteau fi ajutati si oamenii astia cu strictul necesar ca sa evite deplasarile pe pandemia asta...
Cei mai multi dintre "sezonieri" exact asa fac.
ȘtergereCred ca ei oricum plecau, dar ai dreptate: majoritatea primarilor nu se deranjeaza sa lucreze pentru comunitate.
Este foarte usor sa critici! Boala romanului!
Ștergere:) Critica e buna, dar nu asa cum a facut-o comentatorul de pe yt, luandu-se, practic, de viata unor oameni impinsi de nevoie sa riste foarte mult pentru banii necesari traiului.
ȘtergereDar, da! Critica e boala romanului. :)
Diana, iarasi treci totul prin filtrul logicii si ratiunii. Omul care scoate pe gura astfel de ineptii nu foloseste astfel de filtre. Este platit pentru a fi un vector generator de anumite atitudini. Eu asa cred. Asta daca nu cumva are o materie cenusie sub forma unui terci. Imi doresc cu ardoare sa cred ca audienta este mai inteligenta decat atat. Ingurciteaza orice si apoi ia colibil sau orice alteva. As vrea sa stiu adevarul, dar nu ma invart in potrivitele cercuri... :D
RăspundețiȘtergereDar ce ar fi fost ca in urma cu niste ani, acesti oameni care dau o fuga la munci sezoniere, si-ar fi suflecat manecile AICI si ar fi facut presiuni asupra unui guvern sa... Si aici ne putem imagina: locuri de munca in agricultura si turism, sau mestesuguri diverse sau....
Eu mai cred ca oameni merg pe minima rezistenta pentru ca asa e mai usor si mai simplu. A gandi e mai complicat. A te implica e si mai complicat, a conduce pe altii spre ceva util lor si tarii este aproape o tinta ce tine de SF. Cred ca ne inconjoara multe iluzii, din pacate.
Poate e cam naiv ce am scris, dar cred ca multe lucruri sunt un pic altfel. Dar e tare greu de descoperit acest altfel...
Pupici! M-am apucat de cuvinte. Poate le incheg azi...
O seara placuta si un weekend placut in Brasovul tau! <3
M-am gandit ca ar putea fi platiti sa bage batul prin gard. Din fericire, la aceasta emisiune (live sau ba) sunt taxati imediat cei cu astfel de atitudine. Majoritatea celor care scriu pe chat sunt rationali si chiar au ceva de spus.
ȘtergereS-au facut presiuni degeaba... Oamenii nu aveau suficienti bani nici daca se asociau si utilajele - chiar si cu chirie - sunt foarte scumpe. Retrocedarile s-au facut cum s-au facut si multi s-au trezit ca au pamant si nu stiu ce sa faca... Apoi, primariile au modificat planul urbanistic si o mare parte din aceste terenuri au trecut in intravilan si au fost vandute ca "teren pentru constructii".
Multi ar renunta imediat la minima rezistenta daca ar avea vreo sansa. Ar munci din greu si aici dar salariile sunt extrem de mici; degeaba tot zic unii producatori ca nu vin oamenii la munca desi le ofera bani frumosi (ca zilieri) - niciun reporter nu a intrebat un potential muncitor cat i-a oferit cel care zice ca le-ar fi dat decent; cei care au fost intrebati - cu alte ocazii - spuneau sume derizorii pentru zi lumina de munca (si masa de pranz). E drept, poate ca nu toti producatorii de aici nu au suficienti bani.
Nici cu mestesugurile nu e usor - la modul in care sunt facute legile un mestesugar care nu are sansa sa "cunoasca pe cineva" nu are unde sa-si vanda marfa (si taxele curg, indifernt daca el are venit sau ba). Chiar si rudarii, spoitorii, cocalarii, gaborii, caldararii etc (breslele tiganesti) au fost impiedicati, practic, sa-si exercite mestesugul - ei stiu lucra, dar nu stiu cum sa completeze acte, sa tina evidente contabile etc.. Pe scurt: statul a facut tot ce a putut pentru ca oamenii sa nu poat fi independenti financiar si sa traiasca bine din munca lor.
Legile stupide sunt o mare piedica si, implicit, politicienii care fac mei mult legi cu dedicatie si legi care sa ingradeasca dezvoltarea celor care muncesc /ar munci cu drag stiind ca - macar! - le raman bani de la o luna la alta.
La mine se invart incap cuvintele, dar nu prea vor sa sada! :)
Multumesc, Suzana draga! Weekend placut iti doresc sa ai si tu! Spor la impletit cuvinte! :) Pupici! <3
Oooof! Brasovul meu! Il mai vad doar in poze! :))
Sincer, eu n-am plecar pe dincolo decât de trei ori, în vacanță. Odată în Spania și de două ori în Italia. Totuși am tras și cu ochiul la cei care trudesc pentru aș face un trai în țară, însă cei mai mulți preferă să-și facă veacul pe-acolo.. Ba unii dintre ei nu au bani nici să se întoarcă în familie, pe când alții traiesc pe "picior" mare, depinde fiecare cum sa "aranjat"
RăspundețiȘtergereEu atât timp cât gasesc un loc de muncă în țară, nu plec decât în vacanță..
Viața printre străini este grea și trebuie să ți-o asumi încă de la inceput de a visa la un trai mai bun..
Nu ești prețuit și valorificat la adevărata valoare nici în țara și casa ta, darămite în "casă" străină..
Eu nu condamn pe nimeni și nici nu agreez "ieșirea" unora cu mesaje jignitoare și ofensatoare la adresa altora..
Granița este deschisă, așa că fiecare alege ce crede că este bine pentru el, dar a judeca ceea ce nu ști, nu mi se pare ok.
Eu la televizor nu mă uit de câțiva ani, nu mă mai reprezintă..
Weekend Plăcut, Diana !!!
Am fost tentata o singura data sa plec din tara, dar mi-e mult mai bine aici. :) In ultimii multi ani n-am mai avut timp sa plec pe undeva... :(
ȘtergereSa stii ca depinde de la caz la caz. Foarte multi sunt apreciati pe unde sunt; unii si-au infiintat chiar firme si angajeaza nu doar romani, ci si cetatenii tarii care i-a adoptat.
Ai destule talente pentru a fi propriul tau sef in cazul (nedorit) ca nu ai gasi de lucru. :)
Sigur ca in strainatate nu pleaca doar cei cu drag de munca. :) Cei care pleaca pentru a munci din greu ar trebui sa nu fie jigniti, daca de apreciat unii nu ii pot aprecia...
Bineinteles ca fiecare trebuie sa aleaga ce crede ca ii e util si nimeni nu are dreptul sa judece alegerea acestora sau sa-i denigreze (ma refer strict la cei care muncesc) :)
De cand cu pandalia m-am uitat iar la tv de mi-a venit acru (am renuntat din nou). Singura emisiune pe care o urmaresc la tv e Starea natiei (Starea natiei live e numai pe YT)
Multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! :)
Situatia analizata este legata de libertatea cetatenilor, deci e mult de dezbatut...
RăspundețiȘtergereEu sunt de partea celor ce muncesc!
De partea celor care muncesc sunt si eu. Cei care muncesc - oriunde ar munci, orice pregatire ar avea - ar trebui sa se bucure de respectarea drepturilor fara a mai fi necesar sa invoce, la fiecare contract semnat, aceste drepturi.
Ștergere