sursa |
Razboi rece e sintagma care desemneaza o stare de tensiune politica, ideologica, strategica si militara existenta la doi ani de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial cand lumea a fost, practic, impartita in doua: puterile din Vest (Statele Unite ale Americii, aliatii sai din NATO si altii) si puterile din Blocul de Est (Uniunea Sovietica si aliatii sai in Pactul de la Varsovia).
Intelesul de mai sus i-a fost conferit de jurnalistul american Herbert Bayard Swope (05.01.1882 - 20.06.1958) intr-un discurs scris pentru a fi rostit in faţa legislativului din Carolina de Sud (1948) de Bernard Baruch (19.08.1870-20.06.1965), intre altele consultant politic.
Expresia razboi rece se zice ca ar fi fost utilizata prima data de Don Juan Manuel (n. 05.05.1282 - d. 13.06.1348) - scriitor spaniol, principe, nepot al lui Alfonso al X-lea cel Intelept si al lui Ferdinand al III-lea. In secolul sau, Don Juan Manuel distingea intre razboaiele calde si razboaiele reci in contextul luptei dintre crestini si musulmani.
George Orwell, in articolul You and the Atomic Bomb (publicat in ziarul Tribune, 19.10.1945) utilizeaza si el sintagma, referindu-se la faptul ca diferentele ideologice - si nu numai - dintre natiuni sunt ireconciliabile, se tinde spre noua o forma a sclaviei medievale, natiunile vor fi de necucerit si intr-o permanenta stare de “razboi rece” cu vecinii lor.
Termenul razboi rece va fi popularizat mai apoi de jurnalistul american Walter Lippmann (23.09.1889 - 14.12.1974), fiind primul care a introdus sintagma in jurnalismul international.
Desi nu toti istoricii sunt de acord, durata razboiului rece se presupune a fi fost intre 1947-1991. Au acceptat cu totii termenul rece pentru ca nu exista o lupta directa intre puterile principale, desi razboaiele regionale majore nu au lipsit si sunt numite razboaie proxy (prin reprezentant): Coreea, Vietnam, Afganistan, conflicte in care doua natiuni nu se implica direct una impotriva celeilalte, ci se implica in conflictul altor natiuni pentru a sustine una dintre acestea impotriva adversarului, avand, desigur, anumite interese.
Acest tip de razboaie (proxy) au condus candva la escaladarea tensiunilor si la declansarea razboiului rece. Unii motiveaza aceasta lupta indirecta prin teama ca o confruntare directa intre Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa ar conduce la holocaust nuclear; pentru ca cine detine bomba echilibreaza puterea.
Daca in secolul XX erau doar doua natiuni care aveau aceasta arma de ucidere in masa acum lucrurile s-au schimbat, si se vor schimba in continuare, iar balanta puterii se poate inclina in… cine stie care directie.
Razboiul Rece din perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial si pana in anul 1991 a avut mai multe faze si natiunile au trecut prin mai multe crize. […]
In timpul Razboiului Rece atat Statele Unite cat si Uniunea Sovietica au investit masiv in propaganda conceputa pentru a influenta inimile si mintile oamenilor din lumea intreaga, mai ales cu ajutorul filmelor.
Un astfel de exemplu poate fi serialul The Americans (2013), actiunea desfasurandu-se in anii 1980, cand agentii KGB “adormiti” sunt activati pentru a indeplini ordinele venite de la cei care i-au pregatit si i-au integrat in societatea americana inca de cand erau tineri.
Istoricii, analistii etc. se contrazic in multe chestiuni cu privire la Razboiul Rece, inclusiv in partea cu “vinovatia” - unii afirma ca America e vinovata, altii ca Rusia… La acest moment poate ca nici nu mai conteaza cine poarta vina cat timp lumea, asa cum o stiam, pare pe cale de a se prabusi pentru ca Razboiul Rece a reinceput - daca a incetat vreo clipa - si la fel “razboaiele proxy”.
Cred ca la acest moment toti cetatenii stiu ce se intampla (sau ar fi trebuit sa-si dea seama inca din timpul primului razboi rece).
Razboiul Rece II, numit si Razboiul Rece 2.0 se refera la tensiunile care au escaladat, la ostilitatile in curs de desfasurare, la rivalitatea politica dramatic intensificata mai ales in anul 2014, pe de o parte intre Federatia Rusa si Statele Unite ale Americii si alte cateva state, pe de alta parte, dupa anexarea Peninsulei Crimeea de Federatia Rusa si interventia armata in Ucraina.
La inceputul lunii octombrie 2015 mai multi observatori si analisti a considerat evolutia conflictului din Siria ca fiind un alt razboi proxy intre America si Rusia, ba chiar un razboi… pre-mondial.
In ianuarie 2015 unii lideri europeni si americani vorbeau despre sanctiuni pe care Uniunea Europeana si SUA vor sa le impuna Federatiei Ruse - sanctiuni economice pe care unele state le-au impus deja, inca de la sfarsitul anului 2014. Mihail Gorbaciov (83 de ani), initiatorul Perestroikai, a reactionat prompt: Si-au pierdut mintile? (citeaza Interfax).
ai vazut filmul BRIDGE OF SPIES (2015) - cu Tom Hanks în rolul principal? tja... filmul are ca tema primul schimb de spioni intre rusi si americani pe teren german!
RăspundețiȘtergereRazboiul rece II a devenit "pe fata" de când cu dezvăluirile lui Edward Snowden despre spionajul USA si supravegherea la nivel mondial :)) Si cine a oferit azil politic "inamicului number one"?! bineînteles Rusia ☺.... oh Doamne, habar nu avem ce se intâmpla in lumea in care traim! suntem atât de marunti, noi oamenii de rând... nu reprezentam decat un numar - ce poate fi sacrificat oricând, daca este necesar Mai Marilor! Zarurile au fost de mult aruncate...
Apropo de sanctiuni, ele s-au impus! La sfârsitul anului 2014, în Germania au fost intrerupte toate contractele firmelor care lucrau pentru export Rusia, toate proiectele au fot înghetate si asa au ramas pana si azi!
Noua nu ne ramane decat sa speram ca teoriile conspirative sunt doar aberatii :)) ( Noua Ordine Mondială , teorie lansata la inceputul lui 1990!
Te pup draga mea. Noapte buna! Carpe Diem! <3
Oooo… Ideea conducerii lumii de o mâna de oameni e foarte veche (multumesc si pentru legatura spre “noua ordine mondiala”). Multi au visat - si viseaza - sa conduca lumea, doar ca vor reusi numai daca, intai, o distrug si chiar si asa, ar veni vremea cand iar vor dori oamenii sa nu mai fie condusi intr-un fel sau altul si iar vor aparea granite s.a.m.d. - cred ca e un ciclu care s-ar putea repeta la infinit daca Terra ar exista… la infinit. :) Mereu va exista o alta mâna de oameni care nu vrea jugul si care ar reusi - mai devreme sau mai tarziu - sa trezeasca masele (cand jugul va fi simtit ca foarte greu si ramane o singura alegere: impotrivirea)… Uneori am senzatia ca toti acesti politicieni “dusmani in public” se duc la cate o “băută prieteneasca” si pun lumea la cale - la propriu. Egoista din mine se gandeste: “nu va fi problema mea”. :)
ȘtergereSuntem mici, e drept, si nu putem decat sa ne traim clipa. :)
Ideea “Noii Ordini Mondiale” e foarte veche si unii afirma ca e o traducere eronata a “Novus ordo seclorum”. Inclusiv simbolul “ochiului Providentei” (ochiul care vede totul) - dar si alte simboluri (antice, cele mai multe) sunt preluate de fel si fel de grupari si interpretate in functie de interese.
Da, au impus sanctiuni… Am ciopartit un text pe care l-am scris pentru o lucrare si nu mi-am dat seama de exprimarea aiuristica. Multumesc pentru atentionare - voi remedia eroarea.
Poate doar asa pare de aici insa s-ar putea sa fie ridicate sanctiunile pentru ca multe voci sustin ca ar trebui sa li se intoarca spatele americanilor in favoarea rusilor. Daca ar fi dupa mine ar trebui sa li se intoarca spatele si unora si celorlalti doar ca… nu prea poate fi o solutie in contextul istoric actual.
Ziua minunata sa va fie! Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo. <3
Am savurat filmul Bridge of Spies. Excelent! Intens prin realitatea reprezentata. Mi-am amintit cu aceasta ocazie paranoia care-i lovise pe mai toti americanii in urma propagandei privind amenintarea cu bomba nucleara - in anii 1950 - cand foarte multi si-au construit buncare si si-au facut provizii pentru cativa ani…
ȘtergereAzi, oricine ar fi (doar) banuit de actiuni subversive ar fi arestat si n-ar avea dreptul la aparare, din cauza Patriot Act…
Mi-a placut viziunea avocatului asupra viitorului: schimbul de spioni. Si m-a enervat atitudinea multimii - a turmei, altfel spus - cand a aflat ca spionul nu va fi condamnat la moarte. Aceasta atitudine mi-a amintit un citat: “De cate ori te afli de partea majoritatii e timpul sa iei o pauza si sa reflectezi” (Mark Twain). James Donovan s-a numarat intre acei putini care nu vor fi gasiti niciodata de partea majoritatii. :)
Multumesc pentru recomandare.
Imbratisari cu drag! <3