2016-12-07

Din istoria cinematografelor Brasovului

Cinematograful dezvăluie privirii o lume in mai multă armonie cu dorinţele noastre. (André Bazin)

In Brasov au fost candva mai multe cinematografe. Incepand cu anul 2000 au fost inchise rand pe rand.
In vechi documente scrie ca prima proiectie de film la Brasov a avut loc la 5 decembrie 1896 (ar fi prima din Transilvania), la Vila Kertsch, unde aveau loc evenimentele culturale ale vremii si unde azi e construit “Modarom” (vila a fost grav avariata in 1944, in bombardamentele americanilor din ziua de Pasti; in 1970 a fost demolata total).
La scurt timp de la prima proiectie cinematografica mondiala din 1895, de la Paris, brasovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere. In 1898 apare cinematograful “Apollo-Bioscop”, iar in anul 1901 a fost construita o hala de lemn pe Promenada de jos a Brasovului (zona parcului "Nicolae Titulescu" de azi). In acest an, 1901, brasoveanul Emil Toth colinda din sat in sat cu un aparat de proiectie. Avea primul cinematograf ambulant din tara si le arata orasenilor si satenilor din Transilvania filme mute. In 28 noiembrie 1908, a fost infiintat un cinematograf permanent, in sediul fostului (deocamdata) cinematograf Astra (Transilvania Expres nr. 4087, 23 ian 2007).
(In Bucuresti, primele proiectii s-au facut in anul 1890, pe Calea Victoriei, la cinema Lumiere).

In 1893 a fost inaugurată cladirea in care functioneaza azi Centru Cultural Reduta (str. Apollonia Hirscher) care a preluat numele celei vechi. Aici a functionat una din primele sali de cinematograf din oras.

In Brasov mai sunt astazi noua sali de cinematograf, intre care opt in unul.
1. Cinema One, Str. Zaharia Stancu nr. 1, in incinta Coresi Shopping Resort.
Are opt sali (4 dotate cu tehnologie 3D), 1470 de locuri; cea mai mare sala are 333 de locuri, cea mai mica 92; se desfasoara si transmisii live.

2. Cinemateca “Patria”. Fostul cinematograf “Patria” a fost dedicat Filarmonicii Brasov (Sala Patria), dar la etajul unu e Cinemateca unde pot fi vizionate filme de arta, premiate care - zic ei - nu pot fi vazute in alta parte. Capacitate sala: 72 locuri. Bd. 15 Noiembrie 50A.
Din vara acestui an (nu se stie cât îi va ţine) intrarea la Cinemateca e gratis – se vor plati bilete doar la proiectiile speciale, cum ar fi cele din cadrul festivalurilor sau filmele noi româneşti.
A mai fost unul: Cityplex (in incinta Eliana Mall, unde inainte, prin 2004, a fost Go Multiplex, cu 3 sali), dar a fost sistata functionarea la 1 februarie 2016, la scurt timp dupa deschiderea Cinema One.

Va reintra in functiune unul inchis in urma cu şase ani: cinematograful “Modern” (ultimul inchis), de pe Bd. Grivitei – in vara acestui an cei de la primarie au obtinut autorizatia de construire pentru doua sali si un club. Ce mi se pare cam stupid este faptul ca e situat la parterul unui bloc de 10 etaje. Club la parter de bloc? Galagie direct sub apartamentele celor de la etajul unu? Naşpa!

In zilele de 11 si 12 august a.c., pe aleea de sub Tâmpa s-a desfasurat un eveniment aflat la a III-a editie: cinematograf in aer liber, unde au putut fi vizionate cele mai noi si premiate scurtmetraje de la Festivalul International de Film NexT - dar doua zile nu se pun, ca doar nu-i cinematograf in aer liber permanent.

Dupa disparitia cinematografelor (dar si in timpul existentei acestora) au fost mai multe initiative – in general particulare sau in colaborare cu municipalitatea – de difuzare a filmelor, sub denumirea generica “seri de film”: in aer liber (in Piata Sfatului), altele organizate de Alianta Franceza Brasov, Centrul Cultural German Brasov, Universitatea Transilvania, in colaborare cu Institutul Cultural Polonez; festivaluri: Films tres courts, Animest, 48 Hour Film Project, Dracula Film si cinemateca la Reduta.

Cinematografele anilor trecuti

Imobilele unde au functionat cinematografele au fost inchiriate si mai tarziu, unele, achizitionate, de “jmecheri” care le-au folosit cat le-au folosit, au scos bani, mai multi sau mai puţini, apoi le-au lasat in paragina.
Popular – deschis in anul 1925 si inchis in 2002, situat pe str. Muresenilor nr. 7, in Centrul vechi, aproape de Piata Sfatului; se ajungea la sala, din strada, printr-un gang si o curticica interioara unde, in anumite zile, ne inghesuiam ca sardinele. Dupa 1990, rulau cateva filme pe zi, iar seara se organiza Bingo.
Cladirea unde a functionat acest cinematograf este intr-o stare avansata de degradare, din cauza infiltratiilor. In timpul lui Sextil Puscariu s-a numit Corso, la infiintare numindu-se Capitol.
Imobilul unde a functionat cinematograful este intr-un fost Zwinger (spatiu liber intre incintele de ziduri, necesar miscarii libere a oamenilor aflati in aparare in cazul unui atac – in acest scop, exista o legislatie care interzicea construirea pe aceasta suprafata) de pe latura nordica a fortificatiilor orasului Corona, construite din sec. al XIV-lea până in prima jumatate a sec. al XVII-lea. Lantul de ziduri cu turnuri dateaza, conform unei diplome de la 1432, din etapa timpurie de construire a fortificatiei. Din sec. al XVIII-lea, functiunea militara nu mai predomina, astfel ca tarcurile (Zwinger) sunt ocupate de gradini, interdictia construirii ramanand valabila. Cu timpul, unele devin locuri de loisir (de petrecere a timpului liber) in randul breslelor, iar gradina de vara din spatele Hotelului Europa de pe Klostergasse ajunge sa necesite in 1888 un nou acces/evacuare dupa ziduri. Astfel se creeaza o bresa in zidul de fortificatie, unde va fi construita o sala de spectacole, care devine ulterior cinematograf. (Revista Arhitectura nr. 6, 2015)

In anul 2012, in ideea infiintarii unei sectii de masterat de film documentar, filiala a UNTAC Bucuresti, la Brasov, regizorii Adi Voicu si Cristi Puiu, in colaborare cu UNTAC, au propus administratiei locale un proiect de reabilitare si extindere a fostului cinematograf Popular. Autorizatie de construire a fost obtinuta, din cate am inteles, pentru fostul cinematograf Modern, iar la Astra va fi reparat acoperisul… Hm, poate ca nu am suficiente informatii.
Astra – situat pe str. Lunga nr. 5, inchis in 2004, situat in Livada Postei, peste drum de Centrul Militar (Casa Armatei) si la cateva minute distanta de Biblioteca Judeteana “George Baritiu”, aproape de Sirul Livezii – drumul spre Poiana Brasov. Prima data, cinematograful s-a numit “Apollo-Bioscop”, apoi “Maxim Gorki”, mai apoi “Bârsa”, pentru ca azi sa fie “fostul Astra”.
Astra, a fost ridicat pe temelia cinematografului Apollo-Bioscop si a fost inaugurat cu fast pe 1 decembrie 1927, scrie presa vremii. Aici se jucau si piese de teatru, nu rulau doar filme (era Teatrul National-Cinema “Apollo” si gazduia inclusiv spectacole de cabaret, de opera si de opereta, concerte ale unor artisti sau trupe din tara si din strainatate, spectacole scolare, conferinte ). Doua decenii a functionat sub egida Asociaţiunii pentru literatura română si cultura poporului român din Brasov, veniturile teatrului-cinema sustinans activitatile culturale ale ASTREI; unele spatii ale imobilului au gazduit sectii ale Despărţământului ASTRA – Sectia de Educatie fizica si Conservatorul de muzica.

Printre filmele care au rulat la Astra se numara si filmul Metropolis, care a fost prezentat brasovenilor intre 8-14 aprilie 1927. Despre acest film de cinema, primul care a fost inclus in patrimoniul mondial de documente (programul ”Memory of the World” al organizaţiei UNESCO se stia ca a fost accesibil, in versiunea originala, unui public restrans, dupa care a fost scurtat substantial. Este posibil ca România sa se afle, gratie cinematografului “Astrei”, printre puţinele ţări care au rulat filmul in versiunea initiala, la scurt timp dupa premiera mondiala (tara-barsei.ro)
(v. si http://ro.wikipedia.org/wiki/Metropolis)

De cand a fost inchis, aici au functionat mai multe cluburi, de-a lungul timpului, dar au avut existente scurte.
Despre Astra si Popular s-a discutat in primavara acestui an ca ar putea fi reabilitate de municipalitate. Acestea doua erau, cu 50 de ani in urma, cele mai cunoscute din oras.
Patria  - situat pe Bd. 15 Noiembrie 50A, care era cel mai mare si aici erau prezentate “premierele”, devenit - din 2013, parca - sediul Filarmonicii, si din 2014 functioneaza Cinemateca).
A fost inaugurat in anul 1962, cu denumirea “Partizanul rosu”, dupa numele fabricii din apropiere (fabrica de textile, din care azi a mai ramas o hala, in rest, spatiile sunt ocupate de diferite societati comerciale). Sala avea o capacitate de 600 de locuri, in premiere, ecran si sistem de proiectie panoramic, sonorizire stereo; era dotat cu minibar in foaier. Sef de proiect a fost arhitectul brasovean Ara Ereţian (stabilit ulterior in Germania).
La Patria, cand rulau filme “de top”, coada se intindea pana pe trotuarul celalalt, oamenii traversand carosabilul cand se facea loc pe trotuarul de unde se ajungea la cinematograf (o coada de circa 100 de metri). Noi n-am stat nicodata la coada la bilete, si aveam locurile cele mai bune, pentru ca unul dintre unchi lucra la Intreprinderea cinematografica din Brasov [ceva de comentat? :)]. Acolo am vazut filmul “Superman” (I) de opt ori intr-o saptamana – stiam replicile; am revazut filmul peste ani si iar mi-a placut (am uitat replicile).
Filmele bune, premierele, rulau mai intai aici, apoi rulau in unul dintre celelalte cinematografe.
Modern, la parter de bloc – a fost ultimul deschis in oras (spre sfarsitul anilor 1970) si inchis in 2010; avea doua sali: Bulevard si Modern, dar nu-mi placea zona. Initial au fost trei sali, in una ruland numai filme de animatie. Dupa 1990, in sala Bulevard a functionat un club.

Cosmos - in cartierul Astra de azi, str. Uranus nr. 9, construit prin anii 1970.. Imobilul avea 400 de metri patrati si a fost cumparat, in 2005, la pret de garsoniera (preturile de atunci). De pe la mijlocul anilor 1990 a functionat acolo “Disco No Problem”, una dintre cele mai cautate din Brasov – era dichisita, dar ringul de dans era minuscul, pentru capacitatea salii careia i-a fost pastrata “panta”. Si mai era ceva nasol: luminatul era difuz, iar cei care nu vedeau bine, din motive diverse, riscau sa-si rupa picioarele impiedicandu-se de treptele joase pe care erau amplasate mesele, in sistem amfiteatru. “No Problem” a fost rebotezata “Blue Sensation” (club) si a mai functionat doi ani; acum, acolo e un magazin BILLA, din 2011.

Arta – pe str. Gradinarilor nr. 13, care face legatura intre Bd. 15 Noiembrie si str. Iuliu Maniu; acum e acolo (era, eventual, ‘ca prea apar si dispar peste noapte – in 2015 era) Clubul Arta (infiintat in 1998) unde se joaca biliard, ping-pong, darts, sah si altele de gen.

Tineretului - undeva in zona strazii Rosiorilor, in apropiere de, acum, fosta uzina Hidromecanica, in Centrul Civic; a fost dat in functiune la sfarsitul anilor 1930 si s-a numit “Modern”, apoi “Pacea” si a fost demolat cu denumirea “Tineretului”, in anul 1987, in “febra demolarilor”, fiind programat sa fie reconstruit nu departe de locul initial, oarecum “peste drum”, in spatele unde acum e blocul unde-si are sediul Camera de Comert (Bd. Mihail Kogălniceanu nr.18-20) – info de la dl. Gruia Hilohi, arhitect, via orasulmemorabil.ro.
Aici rulau, uneori, cate doua filme pe zi, la ore diferite. Intr-o zi am vrut sa vedem “Masina timpului” si n-am fost atenti la ora asa ca am intrat si-am vazut “Intoarcerea lui Hordubal” – un film slav, sau ceva, infiorator de plictisitor – dar am stat pana la final, tot sperand ca “incepe vreo actiune”. Nicidecum!

Inainte de 1990, la Muzeul de Etnografie, era organizata o cinemateca.

Ce-a fost si ce-a ajuns Brasovul in materie de cinematografe (si nu numai!)
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Surse info: presa vremurilor, trecute si prezente (online si tiparita), Brasovul de altadata, de Sextil Puscariu, wikipedia.
Surse foto:
Billa 2013: http://www.salvatimareleecran.ro/cinema/cosmos; Billa 2011: http://dinbrasov.blogspot.ro
Popular: http://www.monitorulexpres.ro; Astra 2013: newsbv.ro; Astra 1920: salvatimareleecran.ro
Modern: bizbrasov.ro; Modern (anii 2000): urbo.ro; Cityplex: http://www.bizbrasov.ro; Patria: mytex.ro

13 comentarii:

  1. Hi Diana! Ti-am lipsit cumva? :))) Oare cine ar putea scrie aici comentariu la postarea ta? Hai sa vad daca ghicesti! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am citit comentariul... si gandul spre Tara lalelelor a zburat. :) "Balanta" fiind, imediat m-am gandit, desi sunt aproape sigura: daca n-o fi asa?! Si nu conteaza! Daca esti cine cred eu ma bucur tare sa te "revad" - tare-tare! <3 Si, da, mi-a fost dor de tine, de postarile tale, de comentarii. Oricum, m-am dat in spectacol pe blogul tau. :)
      Bine ai revenit!!!

      Ștergere
    2. Multumesc pentru vizita si pentru primirea calda <3... Ai perfecta dreptate... chiar eu sunt! :)))
      pupici draga mea!

      Ștergere
    3. Cu multa placere!
      Si eu iti multumesc, pentru ca nu m-ai uitat. :)
      Imbratisari cu drag! <3

      Ștergere
  2. Brasovul meu drag :) la Patria si Popular am chiulit in adolescenta ;))) primul sarut a fost la Popular, un film francez, Hibernatus se chema :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un motiv in plus pentru a fi pastrate cinematografele. ;) Sunt si "producatoare" de amintiri. :)
      La Patria am fost prima - si ultima data - singura la cinematograf: am chiulit sa vad... Superman (pentru nu mai stiu a cata oara). :)

      Ștergere
  3. se vede ca iti iubesti orasul, postarea ta are farmec si suflet...
    prima mea amintire la cinematograf a fost in copilarie cand locuiam inca la Ploiesti si am mers cu parintii la Cinemascop, asa se numea si se mai numeste inca cinematograful din centrul orasului
    rula filmul Dacii de care imi aduc vag aminte pentru ca ulterior l-am vazut de multe ori dar la momentul ala am plans pentru ca nu imi placea la cinematograf asa ca ai mei au renuntat la film si, din cauza mea, am plecat cu totii acasa...mama a iubit mult cinematograful :)

    pup draga Diana! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce amintiri frumoase (chiar daca ai plans)! :) Si ce fain ca Cinemascop mai exista - e ca si cum a ramas o legatura fizica spre trecut.
      Oooo! Cuvintele tale mi-au amintit ca parintilor mei le placea mult sa mearga la cinematograf. :) Pana sa aparem noi mergeau mai des, apoi... doar sambata, cand pe noi ne lasau la bunici, peste drum de cinematograful Patria, unde mergeau de regula. :)
      Primul film pe care l-am vazut a fost "Aventurile lui Robin Hood", cu Errol Flynn - ne-a dus tata; eram prin clasa a III-a, cred, si m-am indragostit iremediabil de filme, de cinematograf - tata nu mai scapa de gura mea, iar mai tarziu nu scapam niciun film pe care voiam sa-l vad. Azi sunt cam tot la fel, dar nu-mi mai plac cinematografele existente. :)

      Pupici cu drag! :*

      Ștergere
    2. te inteleg perfect, de cinematograf m-am indragostit si eu pe masura ce am crescut...mai tarziu am activat in domeniu vreme de 20 ani, am fost in preajma fimelor, pe platourile de la Buftea, am invatat multe despre tehnica care se afla in spatele actului artistic...a fost un timp mai mult decat interesant :)

      Ștergere
    3. Ioi! Cum am putut uita ca ai activat in domeniu?! 'Ca-mi manifestam "extazul" cand am aflat. :)
      Ai plans la cinematograf, 'ca nu-ti placea si, peste ani,... a fost sa fie sa inveti chiar si despre ce-i dincolo de ecran. :) Interesant s-au ţesut lucrurile. :)

      Ștergere
    4. da, asa este :)
      cum se spune,"viata bate filmul" :))

      Ștergere
  4. Istorii ...
    In anii '80 imi doream sa am pe cineva in comertul cu alimente. Dintr-o intamplare cunosteam pe cineva din zona comertului cu carti; am cumparat cam multe...; acum nu mai stiu cui/unde sa le plasez; fiicele mi s-au stabilit departe, nepotii nu prea le au cu româna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Dada, stiu cum era! Unde lucra mama aducea un nene carti - si cumpara ea; apoi am cumparat eu, de la acelasi.
      Le poti dona unei biblioteci, daca vrei sa scapi de ele neaparat. :(
      Iti doresc ca acesta sa fie singurul tau necaz: sa nu stii ce sa faci cu acele carti. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.