2024-11-19

Un el si doua ea la prezidentiale

Din seria interviurilor urmărite pe Starea Nației amintesc aici, în ordine aleatorie, pe Elena Lasconi, Ana Birchall și Kelemen Hunor.

Discurs de la tribuna
În calupul celălalt am scris mai pe larg despre patru candidați la funcția supremă în stat, dar aici aleg sa scriu doar câteva fraze pentru fiecare.

Elena Lasconi vorbește mult, despre multe, și are un aer mămos, ton îngrijorat și nu știe prea multe despre foarte multe, dar poate învăța (în sensul că e capabilă de mai mult). 

Elena Lasconi la Starea Impostorilor:

Fapt divers: ieri, Ludovic Orban s-a retras din cursa, afirmând că o susține pe Elena Lasconi. Ideea e că buletinele de vot au și numele lui tipărit, și nu mai e timp pentru refacerea acestora. Altfel spus: cine nu știe că s-a retras ar putea stampila numele lui...

Ana Birchall mi-a părut autosuficienta. Incepe prea multe propoziții cu eu. E prima dată când o văd (în sensul că de-o vedeam la TV și nu scria numele pe ea nu as fi știut cine e) și/sau o ascult. Nu prea pare că știe multe, dar a dovedit că știe mai multe decât Elena Lasconi - în materie politica, economie, legislatie etc. se înțelege.

Kelemen Hunor e genul uns cu toate alifiile, și știe exact despre ce vorbește; are unele idei, planuri, propuneri de bun simt care ar putea deveni realitate de-ar avea cu cine să lucreze. Pentru că asta pare a fi o mare problema in Ro: încrengăturile grupurilor de interese, oamenii de paie din funcții cheie, oameni care sunt numiți pe diverse criterii (pare exclus criteriul experienței).

6 comentarii:

  1. Nu sunt absolut deloc interesată de politică. Sinceră să fiu am „descoperit” cu surprindere cât de puțin timp mai e până la vot. M-a interesat mai mult cine câștigă primăria locală și atunci am votat pentru consilii oamenii din partidul primarului pe care mi-l doream, pe ideea să poată face în continuare ceea ce a promis nu să se certe în primărie și să arunce pisica în curtea celuilalt. Adevărul e că primarul nostru a tot fost reales de ani buni, dar si face lucruri bune pentru comună.
    Probabil același principiu îl voi aplica pentru parlamentare,„ oamenii președintelui” ( parcă era un film cu titlul asta). Dar ca presedinte...nu știu pe cine, de fapt nici nu știu toți candidații. Nici nu știam că sunt doua ea printre candidați. Știrea cu retragerea mi-a trecut ieri pe la urechi, e soțul acasă și el ascultă numai astfel de talk-show-uri. EU nici u dau drumul televizorului, de aici si lipsa mea de informați în domeniu. Știu, nu e tocmai cea mai bună atitudine, dar din punctul acesta de vedere eu cam prefer să fiu îndrumată, nu informată. Presupun că nu m-a interesat niciodată cu adevărat politica, altfel nu mi s-ar părea ceva de neînțeles cum mi se pare acum. Știu că la bază sunt o grămadă de interese, corupție și mâncătorie și probabil asta mă împiedică să mă preocupe mai mult subiectul. Cred că undeva adânc e bine întipărită ideea că oricum nu pot schimba eu prea multe și tot cum cântă interesele vom juca toți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La televizor nu mai urmăresc vreun talk-show de nici nu mai știu când.... Prea vorbesc toți deodată, prea sunt întrerupte ideile de reclame. In plus, nu întotdeauna mă interesează amănunte... M-au interesat amănuntele in anii 1990, când ar fi fost imperios necesar (pt traiectoria Ro) să nu câștige Iliescu, și m-au interesat anul acesta.
      Chiar daca la locale votam "oamenii primarului" (când avem dovada că un om merita sa fie primar) nu e tocmai sigur că va avea in toate cazurile majoritatea de care are nevoie, iar daca e vreo problema serioasa avem la dispoziție instituția prefectului (dar sunt și alte căi de rezolvare). La parlamentare cred că nu e tocmai sănătos sa votam "oamenii președintelui" pentru că e nevoie de o "împărțire"/"dozare" serioasa a puterii. Un primar poate fi demis prin referendum - și un președinte - dar sa demitem un parlamentar nu avem cum... În parlament sunt votate legile la nivel național și majoritatea "greșită" poate deschide calea autocrației. Sigur că sunt anumite mijloace de a determina ceva sau altceva, dar mult mai complicate sunt căile - în comparație cu demiterea unui primar sau președinte de țară - de a contracara un potențial rău.
      Fără voință politică = fără dorința politicienilor, nu vom scăpa de corupție... Încrengăturile serioase pornesc de la cel puțin un nivel mai jos decât cel la care se afla parlamentarii, miniștrii etc - aceștia având "corupția" pe numele rudelor, prietenilor, oamenilor de paie etc.
      Ne putem implica într-o măsură destul de mica pt a elimina corupția. Cât despre "marile interese" care se invoca prea des in ultimul timp (stabilitate, siguranță, mediu și altele de gen) ai dreptate: vom juca așa cum ni se cântă. Macar ceea ce depinde de noi sa incercam a schimba - când/dacă nu ne place.
      Îndrumarea 😊 e buna, când ai încredere in îndrumător, dar există și probabilitatea ca fiind atenta (nu doar tu, zic la modul general) judecata personala sa fie alta și - de ce nu? - mai buna.
      Îți mulțumesc pentru interes! ☕ 🌹

      Ștergere
  2. .... si daca il voteaza pe el se anuleaza sau se considera vot pentru ea sau cum?
    :)))))
    la mine ploua ploua ploua si-i trecut bine de ora 9...
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Una dintre aceste ea va obține mai multe voturi decât el deși nu-i ajunge - cu priceperea - nici la glezna, lui. Voturile lui nu cred că vor "ajunge" la o ea. 😊
      Și aici ploua, ploua, și-i trecut de miezul nopții. 😃
      Pupici! 💞

      Ștergere
  3. Constatasem ca nu citisem acest text. Oricum, nu am ajuns sa vizionez ceva si nici nu cred ca o voi face pana duminica. Weekendul este ff ocupat, asa ca trebuie sa ma gandesc in avans la niste giumbuslucuri.
    Nedumeririle sunt prea multe si inca nu stiu cine dintre actori ar putea face fata evenimentelor ce tot apar in regie. Nu ma refer doar la anumite trasaturi obligatorii oricand, dar acum mai mult decat alta data, dar si la ideea ca habar nu am de cate sfori sunt atarnati si cui apartin acestea.
    Sper sa ma inspire ingerasul, oricat de bizar (iti) suna aceasta idee.
    Pupici si inspiratii la tot, draga mea.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi suna bizar posibila sursa a inspirației. 😊
      Tehnic, din cei 13 candidați (au fost 14, dar Ludovic Orban s-a retras în speranța coalizării 😃 forțelor politice de dreapta) unul singur cred că ar putea face față contextului, dar are șanse prea mici (cu toate acestea, în primul tur voi vota pt el - nu e ăla cu nato) 😊 Cel la care mă gândesc are un trecut rozaliu, dar nu e chiar atât de nasol ca al altora (roșii profund), deși s-a mânjit (și) cu psd, un timp.

      N-ai pierdut mare lucru neascultandu-i. Ar fi fost, poate, balanta înclinată spre unul sau altul in mai multă cunoștință de cauză...

      Mulțumesc, Suzana draga! 😘💗 La fel și pentru tine! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.