2014-01-07

Soborul Sfantului Ioan Botezatorul

La multi ani cu sanatate!

Ioan este nume iudaic: Iohanan prescurtare din Iehohanan si inseamna Dumnezeu s-a milostivit. Foarte multi romani poarta numele de Ion (forma neaosa), Ioan, Ioana (fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana s.a.), alcatuind cea mai bogata familie onomastica din România.

In fiecare an, pe 7 ianuarie, se sarbatoreste Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care este cinstit cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan.

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. El a fost, probabil, nascut la Ain-Karim, la sud-vest de Ierusalim, dupa ce ingerul Gabriel (Gavriil) i-a spus lui Zaharia - in timp ce acesta slujea in Templul din Ierusalim - ca sotia lui va naste un copil, desi era o femeie in varsta. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gabriel, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
Elisabeta, mama lui Ioan, era ruda cu Maria. Potrivit Scripturii, Ioan Botezatorul a saltat in pantecele maicii sale, in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria atunci cand aceasta Il purta in pantece pe Domnul.
Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.
A trait ca un pustnic in desertul din Iudeea pana aproximativ in anul 27 A.H. A inceput sa predice pe malul Iordanului la varsta de 30 de ani, in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. Menirea lui a fost de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!

Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El.
Ioan Botezatorul marturisea: Cel ce m-a trimis pe mine sa botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorandu-Se si ramanand peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. Si am vazut si marturisit ca El este Fiul lui Dumnezeu.
El a atras multimile, si cand Hristos a venit la el, Ioan L-a recunoscut ca Mesia si cand acesta l-a rugat sa-L boteze, Ioan a spus: Eu sunt cel care avea nevoie de botez de la tine. Cand Hristos a plecat sa predice in Galileea, Ioan a continuat sa predice in valea Iordanului.

Temandu-se de marea lui influenta asupra oamenilor, Irod Antipa, tetrarh al Galileei, a dat ordin sa fie arestat si inchis in cetatea Maherus de la Marea Moarta, atunci cand Ioan a denunțat casatoria lui cu Irodiada, sotia fratelui sau, Filip. Ioan a fost decapitat la cererea de Salomeei, fiica Irodiadei, care a cerut capul lui la instigarea mamei ei orbita de ura.
Ioan a inspirat multi dintre adeptii sai sa urmeze pe Hristos. Intre acestia au fost Andrei si Ioan, care au devenit apostoli in urma predicilor lui Ioan.
Ioan este prezentat in Noul Testament ca ultimul dintre profetii Vechiului Testament si precursorul lui Mesia.

Potrivit traditiei, Ioan a fost inmormantat in Samaria. Din relatarile istoricilor Rufinus si Teodoret, aflam ca mormantul sau a fost profanat in timpul imparatului Iulian Apostatul, in anul 362. Astfel, o parte din moaste a fost arsa, iar cealalta parte a fost dusa in Ierusalim, apoi in Alexandria. La 27 mai 395, a fost asezata in biserica ce ii poarta numele. Despre capul sfantului nu se cunosc foarte multe lucruri. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Astazi, capul sfantului se afla la Roma.

Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

Fapt divers
Nu este obligatoriu ca un crestin sa poarte un nume de sfant, chiar daca acesta este un lucru frumos si recomandabil. Primii crestini purtau nume pagane, pentru ca altele nici nu erau, iar unii purtau chiar nume de zeitati pagane: Dimitrie, Dionisie, Artemida, Afrodita, Diana, Mercur(ie) ş.a. La urma urmei, nu numele sfinteste omul, ci omul sfinteste numele prin viata, iar uneori si prin sangele sau! Si chiar daca crestinul nu poarta numele unui sfant, nu inseamna ca el nu are inger pazitor, care e cu totul altceva decat sfantul ocrotitor / patronul ceresc.
Mulţi preoti din Republica Moldova, dar mai ales din Rusia, inca refuza sa boteze copiii care nu poarta nume de sfinti, iar daca acestia au fost totusi botezati cu astfel de nume, preotii respectivi refuza sa pomeneasca orice nume care nu se gaseste in lista de sfinti publicata in fiecare an in Calendarul Bisericii Ruse. In Biserica Ortodoxa Româna, la acest capitol, situatia e mai buna numai ca, de multe ori, se cade in cealalta extrema, acceptandu-se orice nume, si aceasta nu pentru ca preotii români ar fi cu mult mai destupati la minte, ci pentru ca nu-i intereseaza cu ce nume boteaza, facand intru totul pe placul parintilor (platitori).

Nota:
Cuvantul sobor inseamna adunare de oameni, iar in cadrul liturgic exprima chemarea spre slujba cat si adunarea in jurul sfantului praznuit pentru ca acesta, prin rugaciunile sale, sa mijloceasca in fața lui Dumnezeu pentru noi.
Soborul are loc in general dupa o mare sarbatoare si sunt pomeniti sfantul sau sfanta care s-a facut unealta lui Dumnezeu pentru implinirea planului Dumnezeiesc. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sarbatoare si pentru alti sfinţi precum Soborul Sf. Ioachim si Ana, Soborul Sf. Ioan Botezatorul sau Soborul Sf. Arhangheli.

4 comentarii:

  1. Nu stiam ca si "Nica" se incadreaza aici. Oricum, la multi ani tuturor Ionilor si Ioanelor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si "Nica". :) Ionica (Ion) Creanga - "Amintiri din copilarie" - Nica, personajul central.
      La multi ani!

      Ștergere
  2. La multi ani tuturor sarbatoritilor!
    pupici brasovencelor mele preferate ;) Azi am primit felicitarea de la voi. Va multumim. Imbratisari si numai ganduri bune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Pupici! :)
      Bine c-a ajuns, in final, felicitarea! Duminica ne-am dat seama de ce n-au ajuns la destinatie, la timp, felicitarile trimise prin posta "clasica": mami nu cumparase si timbre "prioritar". A uitat ca trebuie sa specifice ca vrea o trimitere prioritara. :)
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.