Să n-o faceţi!
Ce e radonul? Un gaz minunat, inodor, incolor, insipid - aş
zice: ca mai toţi politicienii care au condus România din 1990 încoace. Dar nu
zic! Doar aş zice…
Radonul este un
gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind
din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri şi poate fi
transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de
convecţie - scrie pe wikipedia. Ce nu scrie pe wiki (in româneşte, dar
scrie prin alte părţi) este că poate ajunge in casele oamenilor inclusiv prin
materialele de construcţie folosite, mai ales dacă sunt aduse din zone grav
afectate de poluare cu radon, din pământ mai poate ajunge in case prin fisuri in fundţie, de exemplu, mai
ales dacă locuinţa e construită in zone unde cotele de radon sunt mari. Lemnul are cel mai redus conţinut de radiu;
căramida, betonul, gresia şi faianţa au valorile cele mai ridicate.
mai multe informaţii: http://www.safesolution.ro/masurare-gaz-radon/
Pentru a te feri (oarecum) de gazul care este prezent peste tot in lume există câteva modalităţi,
dar mai întâi trebuie să fim informaţi pe unde sunt zonele periculoase sau… să avem aparate
de măsurat nivelul de radon. .
Pericolul contaminării cu radon există in mai multe judeţe;
s-a descoperit radon in cantitîţi
muuult peste limita admisă in şcoli şi grădiniţe, in locuinţe, in subsoluri de
bloc ş.a.m.d..
Radonul este
radioactiv, ceea ce înseamnă că se dezintegrează continuu, emiţând radiaţii
alfa.
Nu vă zic mai mult, pentru că nu
vreau să vă sperii. Vă invit să vedeţi reportajul “In premieră: Iradierea României”,
din mai 2018 - să vă speriaţi (sau nu) singuri. Ciprian Enciu a publicat
reportajul.
Cea mai buna varianta sa mai scapati de acest gaz ( radon ) e GEAMUL DESCHIS cat mai mult cu putinta !!
RăspundețiȘtergereDa, e solutia prima recomandata, am aflat din reportaj - cel putin din trei in trei ore trebuie deschis pentru aerisire. Doar ca... in zona asta, cel putin, aproape noapte de noapte trebuie inchis geamul pentru ca e o duhoare chimica ce patrunde si in locuinte si da usturimi de ochi si gat.
ȘtergerePoate asta e cauza de multi spun ca sunt obositi dar fara motiv.
ȘtergereE posibil... Indraznesc sa scriu ca ar putea fi si probabil sa fie vorba despre ceva radiatii... Astia sunt in stare sa spuna ca totul e ok chiar si cu aparatul cârâind la radiatii... :(
ȘtergereIn august, cand sute de reclamatii pentru duhoare s-au adunat la agentia de mediu si pe aiurea, au zis "oficialii" ca s-a aruncat gunoi de grajd (ca ingrasamant) pe campurile din zona ocolitoarei orasului. Au impresia ca suntem tampiti. :( In perioada festivalului Cerbul de Aur nu s-a mai simtit, apoi iar a inceput. Mi s-a parut... interesant.
In concluzie : dupa ce mi-am facut casa, acu' tu imi spui ca nu pot sa stau in ea :D :D :D Ce fain :D
RăspundețiȘtergerefaza cu geamul deschis 3 ore... pe frigul asta.... iti dai seama ca nu tine :D
Nu-i "obligatoriu" ca nivelul de gaz sa fie ridicat peste limita admisa.
ȘtergereNuuu! :) Nu timp de trei ore sa fie fereastra deschisa - din trei in trei ore ar trebui aerisit. Trebuie astupate toate gaurile si gaurele si fisurile, sa fie si podelele cat mai etanse si gaurile prin care tevile intra in pereti sa fie astupate, si o ventilatie buna a casei.
Hello dear Diana!
RăspundețiȘtergereGreat post and informations about the radon.
It’s so unhealthy indeed! Thank you for sharing!
Have a great day! Hugs!
Dimi...
Hello dear Dimi!
ȘtergereThanks for appreciation.
Radon is the most common cause of lung cancer in non-smokers.
With pleasure.
Thank you, I wish you a wonderful day! Hugs!
Si cum la noi se sparge in nestire sunt numai fisuri in pereti (apropo de ce spuneam cu chestia aia prafoasa si sufocanta - da, eu nu am spart, dar mi-s peretii numai crapaturi de cand a pus picamarul echipa care a "renovat" deasupra)...
RăspundețiȘtergereStii ce e funny? Ca de cat renoveaza astia prin bloc imi tot sare gresia in bucatarie. :)))
Na si tocmai cand ma gandeam si eu ca in Transilvania ar fi mai sigur sa imi fac casa imi trantesc harta asta de risc (contaminare radon). Apropo, nu stiam de ce mi-e asa de cunoscut - vezi ca e si in compozitia la tigari. (motivatie? :P)
Lasa ca si aerisitul asta ne pune capac(cum zici si tu... au innebunit cu toate porcariile in aer). Imi vine uneori cand merg pe strada cu esarfa sau guler de la plover pe nas mai mult tinandu-mi respiratia, sa ii scot pe astia care stationeaza cu motorul pornit in parcari, langa trotuar sa ia "aer". Nu se poate efectiv respira. Si vorbim de harburile astea ce merg mai mult pe motorina gen BMW, Audi, WV (tot harburi sunt, sorry.. azi un seat mai vechiut poluase pe o distanta de trei scari de bloc.. ).
Si se mai plang ca nu au bani si e scumpa benzina. Nu zau?
Oh well... m-as muta vorba unei prietene in "padure", dar nici acolo nu mai e cea a fost.
Pupici cu drag :*! Si multumiri pt articol (ps: nu mai stiu daca ti-am zis, dar am aflat de curand ca avem in carca nu doar IRN-ul adica institut de cercerari nucleare... dar si un mic reactor.. hahahahhahahaha).
Si la noi au aparut fisuri (le-am astupat) - acum cativa ani a fost un incendiu puternic la magazinul de la parter si la etajele unu si doi a intrat fum toxic pe langa langa parchet!!! Era fum sa-l tai cu cutitul! A crapat si tencuiala pe alocuri! Dar si cutremurele isi fac de cap - stiu ca sunt cutremure mici pentru ca reapar fisuri superficiale in tencuiala... :((((
ȘtergereO vecina, acum cativa ani, isi renova bucataria - tata manca si la un moment dat vede cum un patratel de faianta pare ca se misca... Si se misca - s-a dus si le-a spus sa nu vina la el! :) Acum ceva timp, vecinul de deasupra isi renova baia si ce-o fi facut mesterul nu stiu dar a fost la un pas sa cada aplica de la noi!! Si aproape ca facuse gaura la imbinarea dintre plafonul nostru si "podeaua" lor!
*
Depinde de padure. Prin Maramures, prin Bihor mai ales, sunt zone frumoase, unde se aduna turisti la picnic, fac baie in apa, culeg floricele si limita de radiatii este fantastic de mult depasita - si nimeni nu anunta nimic clar - sunt avertizari la gurile galeriilor inchise (dar nu securizate ca la carte). Plus ca sunt munti de steril pe unele dealuri si in caz de inundatii apa duce sterilul la vale; pe acolo unii si-au facut casa folosind si piatra adusa din zona unde era depozitat sterilul (cârâiau aparatele de masurat de zicea-i ca-s ciori).
Am inteles ca cele mai afectate judete sun Timis, Suceava, Alba, dar nu au scapat nici altele - sunt atise: Bucuresti (bine, nu-i judet), Arad, Mures, Iasi, Sibiu, Brasov (fara cele deja mentionate si inca altele).
*
Problema aerisitului e si la noi, cu atatea masini care isi tin motoarele pornite cand descarca marfa, in special, dar si gazele arse de la toate care trec pe aici zilnic (si cand ma gandesc ce zona libera de masini era pana acum cativa ani!!) :(( Bine ca mai avem zona verde! (ca si de asta au vrut unii sa scape, sa faca parcari pana sub balcoane!!)
Sa nu mai zic de duhoarea care se simte (aproape zilnic) mai ales de la lasarea serii - foarte puternic noaptea, cand cei mai multi dorm si habar n-au ce inhaleaza - mai ales vara, cand au ferestrele deschise).
Si sa-i vezi pe aia care vin vara, mai ales, sa stropeasca impotriva tantarilor si mai stiu eu ce! Ei au masti si otrava aceea - deloc daunatoare pentru om si animal!! - se ridica in valatuci albi de la care te ustura gatul si ochii!
*
Nu mi-ai zis, dar parca-parca am auzit ceva de genul. Vai de capul nostru! Si noua ne cer sa reciclam, sa nu aruncam bateriile de ceas la gunoi si alte de-astea! Si ei arunca in paduri si in ape munti de piatra radioactiva!
Cu placere. :)
Pupici cu drag! <3
eu ma plâng ca benzina s-a scumpit... dar daca nu as avea masina, nu as putea ajunge la serviciu. Pentru ca de acasa de la mine si pana la poarta fabricii sunt 30 km si nu exista nici-un mijloc de transport în comun direct. Ar exista ceva, cu doua-trei escale, adica as fi pe drum mai bine de o ora si jumatate. Cu masina mea, nu-mi trebuie mai mult de 20 minute.
ȘtergereLa noi masinile au o placheta pe baza careia ai sau nu voie sa circuli in anumite zone aglomerate - unde s-a constatat ca poluarea este la limita maxima admisa. Masinile diesel nu au acces doar daca au catalizatori speciali. M-am minunat mereu ca românii prefera masinile diesel, pe aici toata lumea se fereste, pentru ca risca sa nu mai aiba voie sa intre in niciun oras cu masina.
Masina nu este o comoditate sau un lux, masina este o necesitate. În societatea de astazi, trebuie sa fii flexibil, mobil si rapid. Time is money.
Noapte buna fetelor. Va pup :-*
Categoric ca masina a devenit o necesitate! Chiar si in Ro, mai ales pentru cei care locuiesc departe de locul de munca si nu au cu ce sa ajunga acolo - nici chiar cu escale (pentru ca nu au mijloace de transport de prin sate in orase multi refuza locuri de munca - nu au de ales); in plus, aici nu-si permit foarte multi masina (cei mai multi romani lucreaza pe salariul minim pe economie - 1900 de lei, cca 1600 net). :(
ȘtergereSi aici au cam inceput sa abandoneze ideea diesel - motorina are azi un pret cam cat benzina (inainte era mult mai ieftina motorina)
Viseaza pe aici unii sa interzica circulatia auto in anumite zone doar ca... nu au nici mijloace de transport in comun pe care sa le puna la dispozitia celor care ar fi obligati sa renunte la masina. "Primarita generala" (Bucuresti) fatase ideea ca oamenii sa se grupeze si sa mearga la munca 2-3-5 cu aceeasi masina!!! Fara a se gandi ca oamenii din acelasi bloc, de exemplu, foarte rar lucreaza toti in acelsai loc, pe aceeasi directie de mers etc.
Multumim, Carmen draga!
Zi frumoasa iti doresc! <3
si aici se practica "Mitfahrgelegenheit" adica mersul mai multor persoane fara legatura familiala, cu aceeasi masina. Nu trebuie sa locuiasca in aceeasi casa, nici macar pe aceeasi strada. E bine sa fie din acelasi cartier sau macar locuintele sa fie pe traseu. Eu am dus o o jumatate de an pe o colega de birou care nu avea masina. O luam dimineata din fata casei la ora fixata in prealabil si faceam in asa fel incat sa rezilvam priblemele de serviciu ca sa putem pleca impreuna spre casa. O duceam pana acasa si eu imi vedeam de drum mai departe. Pentru mine a fist o mica deviere de la ruta normala, dar i am facut colegei acest favor, fiindu-mi mila de ea, ca pierdea 2 ore dimineata si doua ore seara cu mijliacele de transport in comun. Si in plus o costa si abonamentul lunar 100 si ceva de euro. Pe cand eu nu i am pretins decat 25 euro contributie la benzina. (simbolic, pentru ca stiam ca e tanara si nu are niciun ajutor).
ȘtergereUn alt exemplu, eu merg o data pe saotamana la volei, jucam beach volleyball in sala incalzita, pe nisip (da, si acum iarna🏖️) si luxul acesta (ma refer la hala de acest gen) nu se gaseste peste tot. Mergem cu masinile 60 km dus si 60 intors, intr o alta localitate. De aceea, ne impartim pe grupuri, conducem pe rand si ne lasam pescuiti pe traseu. In fiecare saptamana e altul sofer. Nu e greu sa organizezi asemenea calatorii in grup, dar bineinteles exista si multe dezavantaje si cel mai clar e ca esti legat ca timp de grup. In plus, daca numai tu conduci, costurile tale nu se rezuma doar la banii de benzina care revin pe fiecare persoana si pe care ii primesti, tu ai probleme de service, piesele se rodeaza in fct de kilometrii pe care ii faci, in plus impozitul si asigurarea masinii (spre ex. eu platesc pt masinuta mea 600 pe an)... Sunt costuri pe care nu ai cum sa le pretinzi in caz de Mitfahrgelegenheit, de aceea se renteaza doar daca se roteaza functia de sofer-copilot/copiloti.
In familiile in care sotii au servicii in directii diferite si e nevoie de doua masini (ca la noi spre exemplu) cheltuielile de acest gen sunt duble. Chiar daca pare ca noi in occident castigam mult, cand tragi linie si scazi/aduni, sub linie, din salarii nu ramane decat sa supravietuiesti de pe o luna pe alta. Ma rig si sa iti pastrezi standardul vietii cu care esti obisnuit. Noi, eu si Helmut ne situam in patura de mijloc. La noi in comparatie cu Romania, sunt cheltuieli de alta natura, avem impozite mari, asigurari multe, cheltuieli de intretinere mari, rate la casa respectiv chirii enorme... Toate preturile aici sunt "potrivite" la salariul minim pe economie, in asa fel incat sa supravietuim 😐 Este trist, dar adevarat! In Germania, "bani de o parte" pot sa puna doar aceia care traiesc in mizerie cu scopul de a economisi o perioada limitata sau aceia care cumva inseala legile - ori lucreaza la "negru" ori face declaratii neadevarate la finant. Arata mereu la tv grupuri de romani, veniti de pe la sate, fara vreo calificare prifesionala, (traiau pe pensia bunicilor) care aici sunt cumva angajati, in conditii dubioase ca postas, locuiesc toti intr o casa darapanata, dorm 4 sau 6 in camera, in paturi supraetajate si lucreaza cate 15 ore pe zi pentru 900 euro in mana. Cand primesc jobul, de bucurie le vine sa ii pupe picioarele angajatorului, plus ca incaseaza cate 200 euro pt fiecare copil declarat (chiar si cu acte false) ce traieste in continuare in Romania.Lucreaza zi lumina, mananca Fastfood si merg acasa doar sa doarma. Dupa cateva luni incep sa deschida ochii si se compara cu ceilalti oameni si atunci incep pretentiile, ca deh, considera ca nu sunt platiti corect. E o adevarata mizerie, totul! ne facem neamul de minune in toata Europa!
Ah ce m am lungit 😅😳 sorry. Sunt multe de povestit... Te pup
Multumesc ca mi-ai (ne-ai) povestit.
ȘtergereEee, asa, si la noi sunt oamnei care lucreaza in aceeasi intreprindere si locuiesc in acelasi bloc sau in blocuri apropiate si care merg la munca impreuna, folosind cand masina unuia cand a altuia, dar de aici pana a fi obligat sa faci asa ceva e cale lunga - primarita voia sa fie obligatorie chestia (dar habar nu avea cum poate fi pusa in practica o asemenea idee creata). Si in SUA se practica, dar tot numai in cazul celor care vor si nu fac ocoluri mari. Exista, insa, prea multe dezavantaje, pe langa cele amintite de tine - uneori, unii au fost nevoiti sa ramana la munca peste program si au ramas "descoperiti" cu transportul si alte 'maruntisuri" de gen.
Pentru petrecerea timpului liber si aici se procedeaza prin folosirea masinii unuia, cand cei care vor sa fie impreuna nu sunt mai multi de cinci - si se contribuie (numai) pentru benzina.
In Occident - in cele mai multe state - salariul minim, de exemplu, e bogatie pentru cei care lucreaza aici pentru salariul minim, care este, net, cca 1600 lei - chiriile (pt locuinte "obisnuite") sunt intre cca 500 lei (o garsoniera) si cca 1400 lei lunar (pt apartament cu doua-trei camere) dar, in functie de oras, de zona unde e imobilul si dotarile acestuia, poate fi si mai mare. La chirie se adauga cheltuielile cu utilitatile (pt cei care locuiesc la bloc si cheltuielile cu "intretinerea"), cheltuieli cu transportul si, desigur, cheltuielile necesare vietii de zi cu zi - mai ales alimente. Cineva care munceste aici cu salariul minim pe economie este sarac si banii nu-i ajung de la un salariu la altul decat daca renunta la multe; de economisire nu poate fi vorba. Cei care nu locuiesc cu chirie sunt tot saraci daca au salariul minim pe economie.
Chestiunea despre cei care muncesc asa cum spui este mai mult decat neplacuta. Dreptul la munca in alte state europene e menit sa ajute oamenii, dar - din pacate - unii sunt obisnuiti doar sa insele si sa fure... Chiar nu imi pot imagina cum ar putea fi stopate inselaciunile - altfel decat o verificare la sange a actelor (ceea ce ar impune angajarea de oameni in plus pe la diferitele institutii germane care se ocupa de piata muncii pentru straini (noi angajari inseamna bani mai multi de la buget si... e un cerc vicios). Cred, totusi, ca se cauta o solutie, la nivel UE, pentru astfel de cazuri.
Iti doresc sa ai o seara frumoasa, Carmen draga! Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi. <3
Wow! incredibil Diana draga! am vazut filmul - multumesc pentru recomandare. O sa am cosmar dar... prefer sa cunosc adevarul decat sa fiu dusa cu zaharelul! Oftez si tot nu-mi vine sa cred!
RăspundețiȘtergereTe pup. Noapte buna <3
Cam asa a fost si reactia mea...
ȘtergereToata Europa are probleme, dar in Ro, deduc, e cel mai grav - ceilalti au luat masuri, aici... :( Dar nici oamenii nu se agita. Li s-a spus ca sunt in pericol si ei... zambesc.
Si nu e doar atat! Se aduceau (poate ca se mai aduc) in Ro multime de deseuri radioactive si se lasa pe te miri unde (ilegal, desigur, dar pe bani multi) :( Trenuri cisterna pline cu fel si fel de substante trec prin gari (unele stationeaza cu lunile... din motive diverse... Poate pentru a fi descarcate pe furis, poate pentru ca... cine mai stie de ce?)
Nici mie nu-mi vine a crede.
Multumesc, Carmen draga! Noapte buna! Pupici! <3