2023-03-09

Cetatuia Brasovului hotel pentru angajati?

După șapte ani de procese (din 2015 începute), în toamna 2022, Cetățuia a intrat din proprietatea Aro Palace în proprietatea Statului Român. Astăzi, 9 martie 2023, premierul României trebuie să se pronunțe asupra viitorului Cetățuii. Conform procedurii, cei de la Ministerul de Finanțe au solicitat memorandum de la toate celelalte ministere, în caz ca există vreun interes. Pentru că există interes, ministrul de finanțe, cică, nu poate satisface cererea primarului Brașovului de a reda Cetățuia în administrarea municipalității.

Cetatuia Brasovului de pe Dealul Straja, in nocturna, luminata, mai 2015, ultimul an in care a mai putut fi vizitata in interior

Cetățuia trebuie să fie în patrimoniul municipalității sau, cel puțin, în administrarea acesteia pentru că aparține brașovenilor, nu vreunei instituții.

Cetatuia de pe Dealul Straja (Dealul Cetatii), ziua, martie 2014, plan indepartat (vedere de pe Tampa)

Cine vrea Cetățuia de pe Dealul Straja

Ministerul Educației, prin Universitatea Transilvania Brașov și Ministerul de Interne, prin Direcția Asigurare Logistică Integrată, au făcut cereri pentru a primi Cetățuia în administrare.

Cei de la Universitatea Transilvania vor ca Cetățuia să fie baza materiala și nu rezultă clar care va fi destinația acesteia.

Cei de la Direcția aflată în subordinea M.A.I. vor să fie (un fel de) hotel pentru angajați.

Argumentele celor de la Universitatea Transilvania:

- au peste 20 de mii de studenți, 18 facultăți și 30 departamente, și mai puține imobile din cauza retrocedărilor;
- prin experții din unele dintre facultăți ar putea pune în valoare arhitectura specifica zonei și menținerea destinației culturale;
- vor un spațiu modern de dialog și inovare culturala, un spațiu prin care sa promoveze valorile locale, un spațiu pentru tineri (dar vârstnicii ce au? întreb, retoric)

Argumentele celor de la Direcția Asigurare Logistică Integrată:
- cererile nenumărate din partea structurilor și personalului ministerului care converg spre o extindere a activității Centrului de Pregătire și recuperare/refacere a capacității de muncă „Excelsior” din județul Brașov, prin prestarea unor servicii de calitate atât pentru cazare cât și pentru convocările susținute de către direcțiile din structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Interne.


Opinie personală care coincide cu a altora

Știm ce s-a întâmplat cu palatul pionierilor, mai apoi palatul copiilor care au funcționat în Palatul Știrbey unde era și un super parc dendrologic (palat retrocedat și vândut unei companii care a falimentat, apoi cumpărat o companie de salubritate deținută de sora celui care avea compania care a dat faliment...)

În fond, de la primărie a pornit procesul în 2015, chiar dacă Cetățuia a fost câștigată de Statul Român prin Ministerul de Finanțe.

Ceatatuia pe Dealul Straja, ziua, plan indepartat, martie 2012

Cetățuia nu are ce căuta în administrarea M.A.I.
Angajații care fac parte din structurile aflate în subordinea / în cadrul M.A.I. se pot reface și într-o clădire care nu face parte din Patrimoniul Cultural Național al României
și fără să împiedice accesul turiștilor și localnicilor la un obiectiv cultural-istoric de asemenea anvergură.

Polițiștii, pompierii, jandarmii etc. care sunt, de regulă, în miezul problemelor ar trebui să aibă, în primul rând, salarii la nivel de 2-4 mii de euro, cum au cei din alte state europene, și apoi o Cetățuie pentru a se reface – cine garantează că angajații din eșaloanele inferioare ale ministerului (și structurilor din subordine) vor avea loc în acest complex de refacere și pregătire?

Nici în administrarea universității nu are ce căuta. În administrarea universității există, totuși, o șansă mai mare ca prin exploatare să ajungă ceva și în visteria municipiului (taxe și impozite), există șansa să aibă acces acolo turiștii și localnicii.

Primarul în funcție zicea că vrea Cetățuia în patrimoniul municipiului, pentru a fi reintrodusă în circuitul turistic.

Pe scurt: Cetățuia ar trebui să fie administrată de municipalitate pentru că este a brașovenilor. Cu toate acestea, ministrul finanțelor a înaintat executivului numai cererile celor doua instituții menționate mai sus. Ce legi stupide avem...


Din istoria Cetățuii

Cetățuia de pe Straja (Dealul Cetății) e atestată prin secolul al XV-lea, sus, pe coama dealului. A fost o fortificație esențială, situată în afară Cetății Brașovului, pentru a împiedica atacurile de pe înălțimile care înconjoară Brașovul.

Cetatea Brașovului e una: ansamblul fortificațiilor care înconjurau centrul istoric al orașului de azi. Cetățuia de pe Straja e alta: fortificația de apărare suplimentară.

În anul 1773 împăratul Iosif al II-lea a ordonat renovarea Cetățuii, ridicarea turnului în formă hexagonală și o construcție cu două nivele pe latura de est. În forma de atunci se prezintă și azi.

În timp, și-a pierdut importanța ca fortificație de apărare și a fost folosită ca depozit, mai apoi cazarmă pentru plăieși (grăniceri, străjeri însărcinați cu paza granițelor) și, pentru că brașovenii nu au vrut s-o cumpere când le-a fost oferită spre vânzare la nouă ani de la ultima renovare, a funcționat un timp ca închisoare pentru prizonierii turci din Războiul Ruso-Austro-Turc (1787-1792), iar în perioada uneia dintre epidemiile de ciumă a fost amenajată acolo o secție specială pentru cei atinși de boală (probabil că epidemia din 1813).

În timpul Revoluției de la 1848 în Cetățuie se refugiaseră câteva sute de insurgenți care au fost asediați și bombardați de armata rusă chemată în ajutor de austrieci; au rezistat două zile în Cetate dar li s-a terminat muniția și ajutorul așteptat nu a sosit așa că s-au predat trupelor rusești.

În timpul primului război mondial a jucat un rol important. În bătălia decisivă din 24.09/8.10.1916, armatele austro-ungare au cucerit (cu greu) înălțimile și de acolo mitraliau trupele române, forțele române fiind nevoite să evacueze Brașovul și să se retragă spre Predeal, pe vechea frontieră.

După terminarea războiului, Cetățuia a fost închisoare militară, iar în anul 1932 a fost donată regelui Carol al II-lea.

În 1945 comuniștii au preluat puterea și, curând, au început marea naționalizare. În 1948 clădirea a fost expropriată și a devenit închisoare și stație de bruiaj pentru Securitate. Din 1954 până în 1975 a fost depozit pentru Arhivele Statului din Brașov.

În 1981, Oficiul de Stat de Turism (O.N.T. Carpați) a înființat aici, după renovare, un complex de restaurante în stil medieval; aleile au fost pavate, au fost montate bănci și instalații de iluminat public împrejurul fortăreței, fără a tăia prea mulți copaci din pădurea care o înconjura (copacii au început a fi tăiați la greu după 1989).

Începând cu 1990 a început marea privatizare. O.N.T. Carpați a fost privatizată și Cetățuia (în 1990) a intrat în administrația companiei Postăvarul S.A, devenită în anul 2000 Aro Palace. În 2015, Primăria Brașov a început un proces (în instanță) pentru recuperarea Cetățuii de la Aro Palace. Interiorul castelului nu a mai fost vizitat de atunci, restaurantul a fost închis, zidurile fortăreței au început să se deterioreze.

(sursa info date istorice: wikipedia)

Actulizare 15 iulie 2023

La inceputul lunii iulie a.c., Cetatuia Brasovului a intrat oficial in proprietatea municipalitatii. Primarul vrea ca pana la sfarsitul anului Cetatuia sa-si deschida portile pentru vizitatori; ar vrea ca monumentul să aibă destinație de obiectiv turistic, care să ofere posibilități de recreere și evenimente. Destinația spațiilor existente va fi stabilită abia după studiile privind restaurarea obiectivului.

sursa: https://economedia.ro/cetatuia-brasovului-se-va-deschide-publicului-pana-la-sfarsitul-anului-va-fi-redeschisa-dupa-o-pauza-de-8-ani-de-saptamana-trecuta-a-intrat-oficial-in-patrimoniul-municipiului.html

Sursa foto: © Brașov, orașul sufletului meu.

15 comentarii:

  1. Brasovul, da, este sufletul tau! ♥ Sper ca GLASUL tau sa fie auzit si luat in seama si Cetatuia sa ramana a cetatenilor ca obiectiv cultural-istoric de mare anvergură! ♥♥♥♥♥ Sper din suflet ca cetatenii sa nu permita altfel de decizii!
    Si mai sper ca la urmatoarea mea vizita la Brasov, sa pot sa vizitez Cetatuia ♥
    Ganduri bune si îmbratisari, de la trio pentru trio ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa este, dar tare s-a cam nasolit orasul in ultimul timp; cred ca unele institutii il cam saboteaza pe primarul USR - nu l-am votat, stiu ca nu poate face ce ar dori (ce a promis) fara sprijin politic serios (si nu prea are, din pacate). Noh, zic si eu ca nu e dezinteres de primar. Cetatuia a solicitat-o de la inceput si, inainte de a fi ales primar, a reusit sa mobilizeze oamenii si sa oprim cateva porcarii - dar sunt altele pe care, cica, le-ar avea in cap (unele "mostenite" de la fostul - care sper sa nu mai revina!)

      Am aflat ca cererea Min Ed a fost scoasa de pe ordinea de zi a Guvernului, cea a MAI va fi discutata la o data ulterioara si - se pare! - ministrul de finante ar fi declarat ca Cetatuia va reveni municipalitatii... Voi actualiza postarea cand voi sti sigur ce si cum.
      Mi-ar placea sa fie deschisa cand o fi sa vii! 😊
      Pentru mine, Cetatuia e si un loc "de unde" am adunat multe amintiri faine, in tinerete si copilarie. 😊
      Iti mutumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru trio! ❤ 😘 Ganduri bune!

      Ștergere
  2. Oh... parca nu se vedea atat de bine Cetatuia in anii trecuti...Bine, eu ultima data am fost in 2008 in Brasov, asa pe fuga.
    Mi-a placut tare mult partea de documentare (stiu ca ti-am mai zis, dar imi place tare tare mult cum sintetizezi si prezinti materialele - este o placere pentru mine sa citesc informatiile organizate astfel)!
    Despre partea „infascarii” insa, :))). Cred ca obiectiv turistic, ar fi foarte util. (Se pot gasi si alte locuri de spa si recuperare... just saying! Sa se gandeasca si ei mai bine ce vor. Doar a fost inchisoare cu circuit inchis... sau poate...nu conteaza.)
    Sper sa se rezolve cu bine... :)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, draga Rux.
      Uneori, cand scriu despre ceva, incerc sa fac astfel incat sa inteleaga si altii... de ce si despre ce scriu (sa nu fie nevoiti sa caute informatiile care, uneori, sunt foarte "imprastiate"). Ceea ce am scris aici (istoria) e "rezumat" de pe wiki - tocmai mi-am dat seama ca nu am scris sursa info (remediez) 😊

      Au defrisat la greu zona - pe motiv (ziceau!) ca nu se vede Cetatuia cand e privita din oras... Nu zic ca nu se vede fain, doar ca... se duce padurea (s-a construit bezmetic si in zona - astia, pentru ca sunt lasati, si-ar face cosmelii si pe Tampa, in zona protejata)

      Sper sa ajunga in proprietatea orasului! Ca spa - vorba ta! 😂 - pot avea cei din MAI si in alta parte... Pare ca va ajunge la municipalitate, dar nu pot pune baza pe ceea ce zic politicienii... De ce-or fi amanat discutarea cererii MAI nu stiu... Plus ca ministrul de la MAI a recunoscut cu greu ca atrimis memorandum ca vrea Cetatuia... Of-of-of!
      Si eu sper!
      Pupici! 💗

      Ștergere
  3. Cate zone sunt deturnate de unii ingusti la minte. Sau distruse, daca nu pot sa le obtina. Nu vreau sa ma mai enervez la ora asta.
    Iti spun doar noapte buna si un final de saptamana linistit, Diana draga!
    Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare dreptate ai! Prea multi ghiolbani cu greieri in calcaie "si-au tras mosie"... Sunt jalnici, in fond, dar distrugatori puternici... :( Nu se mai satura!

      Multumesc, Suzana draga! ❤ Zi frumoasa iti doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Uy es una bella cuidadadela. Ojala sea escuchado sus ruegos. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  5. Citeam recent despre Cazinoul din Constanța. Se renovează cu succes din bani publici urmând să fie predat Constanței in administrare.
    Cred că și pentru Cetățuie ar fi potrivit un aranjament asemănător.
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este nu doar corect, ci si de bun simt sa fie cazinoul in administrarea orasului Constata...
      Aparent, Cetatuia ar putea ajunge in patrimoniul/administrarea municipalitatii (daca seful de la MAI nu "insista" ;) sa o preia - dupa ce, initial, negase vehement ca ar fi vrut-o, desi exista un memorandum), dar renovarea cred ca va fi din banii municipiului si/sau fonduri europene nerambursabile. Ar fi bine si asa! :)
      La Bv cred ca s-a ajuns la aceasta "incurcatura" din cauza ca Cetatuia ajunsese sa faca parte din patimoniul unei societati comerciale (!!??) care, la un moment dat, o scosese la vazare (!!!!!) - ceea ce e absurd din start - apoi "castigata" in instanta. Apoi, "procedura" pare a fi alta decat in cazul cazinoului care n-a fost niciodata "proprietatea privata" a unei companii.

      Multumesc! Weekend placut si pentru tine!

      Ștergere
  6. Am amintiri frumoase de la Cetățuie, pe vremea cțnd funcționa ca restaurant. Atat de frumos era amenajat. Acolo si-a făcut sotul banchetul de final de facutate. Mi-a părut rău că nu am mai putut merge acolo cand am mai trecut prin Brasov.
    Sper să se aleagă cea mai bună soluție pentru a fi pastrată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am amintiri frumoase de la Cetatuie - si din copilarie, si din adolescenta, si din tinerete (apoi... au inchis Cetatuia) 😊
      Era un loc frumos/potrivit si pentru astfel de banchete... Era "aerul" localului in sine, Cetatuia, zona din exteriorul zidurilor...
      La inceput, erau doua sali-restaurant, o cofetarie si o terasa care seara era discoteca... Mai apoi au ramas numai o sala-restaurant si terasa, si-apoi gata. :( Sper sa ajunga sa fie iar vizitata - de renovat va fi renovata si cred ca va rezista in continuare (doar a rezistat sute de ani!) 😊
      Daca ai fost pe aici dupa anul 2015 ai fi putut s-o vezi numai din exterior... adica, nu mare lucru, dar panorama (spre oras) e faina. 😊

      Ștergere
    2. Am plecat din Brasov(Râsnov) în 2013, dar mai revenim măcar o dată pe an. Le-as duce pe fete la Cetățuie.

      Ștergere
  7. Cred că or să dea cu "banul"...sunt prea mulți "pofticioși"...
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca nu. 😊 E, cumva, ingrijorator faptul ca solicitarea Min. Ed. a fost scoasa de pe ordinea de zi dar cea a MAI a ramas sa fie discutata ulterior... Sper sa nu ajunga "spa" pentru cei din MAI. Asta ar mai lipsi.
      Pupici! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.