2024-05-13

Jocurile in viata omului.

Oamenii s-au jucat dintotdeauna - o dovedesc arheologia, literatura, etnografia. 

Jocurile sunt la fel de vechi ca civilizația însăși și la fel de variate ca aripile fluturilor. Pentru ele a fost cheltuită o cantitate fantastica de energie mintală. (M. Gardner)

Cine cercetează istoria civilizației omenești observa că jocul și munca formează cele două fețe ale activității omenești.
(I.C. Petrescu)

In timp, jocurile au ajuns un adevărat univers; sunt industrie, sunt știință. S-au realizat jocuri in mii de forme, pentru anumite vârste și pentru toate categoriile de vârstă. Se organizează târguri internaționale, concursuri etc.. 

Jocurile posedă unele din calitățile operei de artă. (A. Huxley)

Jocurile au importanță educativ-formativa, în general; jocurile logice, în special, au rol în conturarea și antrenarea memoriei, puterii de analiză, puterii de concentrare; dezvolta și antrenează suplețea gândirii, capacitatea de a evalua situații complexe, de a anticipa s.a.m.d..

Jocul este prima poezie a omului, el dezvolta toate forțele sale. (J. Paul)

Jocurile fac corpul mai viguros, mai suplu și mai rezistent, vederea mai pătrunzătoare, tactilul mai subtil, spiritul mai metodic și mai ingenios. Orice joc întărește, ascute, vreuna din capacitățile fizice sau intelectuale. (R. Callois)

Jocurile nu au granite - jocuri din Asia se joaca in Europa și invers, ca exemplu - se adresează oamenilor de toate categoriile de vârstă, indiferent de preocupări, de sex etc.. 

Jocul este o punte aruncata între copilărie și vârsta matură. (J. Chateau)

Omul este un om întreg numai atunci când se joaca. (Fr. Schiller)

Nicăieri omul nu a dovedit mai multa inventivitate decât în jocurile sale. (G.W. Leibniz)

Jocurile se adresează copilului din fiecare om. Sunt multi oameni - nu doar adulți, ci și copii influențați prin "educație" - care consideră că jocul ar fi ceva neserios și superficial, că aceia care își consacră timpul, pasiunea și talentul practicării sau inventării unor tipuri mereu mai sofisticate și mai diversificate de jocuri sau că cel care urmărește să le descifreze tâlcul, sa le joace, și-ar irosi forțele într-o activitate inutilă, activitate care e dincolo de sfera evenimentelor cu semnificație umană autentică.

Copilul are foarte de timpuriu înclinare spre jocuri. Aceasta înclinare nu trebuie suprimată ci supravegheată.
(Cicero)

Copiii trebuie să învețe jucandu-se. Orele de învățătură trebuie sa alterneze cu cele de exerciții și jocuri.
(J. B. Basedow)

Aceasta postare participa la jocul Citate favorite găzduit de Suzana.

Știați că... in jocul de Bridge schimbul de locuri se face după cu totul alte criterii decât la jocul de fotbal? ☺️

Carte cu și despre joacă și jocuri

Citatele le-am copiat din "Cartea jocurilor", București, 1989 sau pe acolo, pentru că nu scrie, autor colectiv.

8 comentarii:

 1. Draga Diana,bine ai revenit! Ca tare scumpa la citire a ajuns! 😜😍🤗😘💓
  Frumoasa teme pentru citate ai ales! Imi place si acum sa ma joc... Mi a placut intotdeauna 🤗 Daca nu am parteneripentru un joc, atunci ma joc cu creionul pe hartie sau pictez, colorez, modelez... Mereu gasesc ceva cu care ca alternez activitatea profesionala sau treburile casnice.... altfel ne am transforma in robotei!
  Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro 🤗😘🐾🫶🏻😊🥰
  La cat mai multe activitati pentru destindere fizica si intelectuala!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, draga mea Carmen! 💗 Am multe de scris aici, mai ales pentru... jocurile la care îmi place să particip. Mai greu cu scrisul, pentru că am rămas la tableta și tastez mai greu, ceea ce îmi cam taie din elan. 😃
   Chiar că fără joacă și jocuri am cam deveni robotei... Rutina ii cam "depresurizează" pe oameni. ☺️
   Îmbrățișări și pupici cu drag și de la noi pentru voi! 💞😘🐾☕🍮
   La fel îți doresc: multe activități relaxante! 💞🌹

   Ștergere
 2. Ce fain că încă ați mai păstrat jocurile! 😊 O săptămână frumoasă cu bucurie să ai, Diana dragă! 💗

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur și eu că gazdele jocurilor sunt consecvente, având placerea de a se juca. ☺️
   Mulțumesc, la fel, Dana draga! 💗
   Zile senine!

   Ștergere
 3. Ce imi place postarea asta! Tocmai ma pregatesc sa ma mai joc... Nu sunt foarte sigura, insa este posibil sa am si eu cartea. Mi-e cunoscuta coperta.
  Cred ca cel mai mult se poate invata, in joaca. Si este cumva firesc. Nu exista stres ci doar curiozitati. Daca si adultii si-ar schimba abordarile ar fi perfect.
  Pupici, Diana draga! Sa ne jucam, ca este atat bine...❤️😘

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur să știu că e și pe gustul tau aceasta temă. ☺️
   Cartea, eu am imprumutat-o pentru a încerca să mă dumiresc cu jocul Go,dar... pace buna! 😁 Pricep spre deloc!
   În copilărie, prin jocuri, am învățat foarte multe... Cate jocuri mai jucam cu trupa de la bloc, cu trupa de la școala...!
   Cred că cei mai mulți adulți se iau prea in serios si uita sa se mai joace, inclusiv cu micuții lor, ce sa mai zic "între ei". Greu cu schimbatul abordărilor, dar nu imposibil. ☺️
   Sa ne jucam! ☕ Seara frumoasa, Suzana draga! 💗 Pupici! 😘

   Ștergere
 4. Ce surpriza minunata si ce tema faina ai ales :*!!
  Asa este - fara joc practic ne taiem singuri craca. Dupa ce s-au „fortat” generatii sa nu se mai joace (chipurile pentru binele lor.. hmm), acum vin cu terapia (recunoscuta) prin joc.
  Adevarul este ca jocul ne pastreaza tineri si .. de ce nu, sanatosi. :). Si nu are legatura cu imaturitatea sau pierderea vremii, din contra.
  M-am bucurat sa citesc ce ne-ai pregatit!
  Tin pumnii sa devina tableta cat mai prietenoasa, sau poate, cine stie.. vreo tastaura compatibila cu ea? Adica intr-un fel sunt sigura ca exista asa ceva.. :D

  Pup cu drag!!
  🤗

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fain 'ca tema îți place - nici nu mă mir. ☺️💗
   Întotdeauna mi-au plăcut jocurile, joaca.... E cel mai fain mod de relaxare, pentru mine: sa mă joc. Și cititul mă relaxează, dar jocurile au in plus "socializarea".
   Mă bucură că, din nou, se pune accent pe joaca. Hm. Sunt copii - de adulți doar amintesc - care sunt în competiție acerbă la jocuri banale, sa le zic așa, și se supără teribil când nu câștigă. 😔

   Exista posibilitatea sa atașez tastatura, dar e nevoie de nu știu ce cablu... Ieftin, cablul, dar magazinul prea departe. 😃 Am acum și PC... poate reușesc să și lucrez cu el...
   Pupici cu drag! 😘

   Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.