2022-05-16

Destinul e bătut în cuie?

Filosofii, „dezvoltatorii personali”, (re)programatorii de personalitate/mentalitate, astrologii etc. ș.a.m.d. au fel și fel de teorii despre cum stă treaba cu destinul și despre posibilitatea omului de a-l schimba, trasa etc..

În viață facem ceea ce am fost „programați” să facem înainte de a ne naște? Destinul e format din alegerile pe care le facem în diferite momente ale vieții? Ne este „trasat” destinul de nivelul intelectual, de nivelul de educație? Toate acestea la un loc formează destinul? 

O mie de întrebări posibile cu o mie luate câte n răspunsuri posibile. „Nimic nu e imposibil dar poate fi improbabil”. Altfel spus: cine poate răspunde cu certitudine întrebării din titlu?

Se spune că fiecare om are menirea lui pe Terra, doar că nu prea știe care-i aceasta. Putem spune cu certitudine că menirea lui Goethe a fost să scrie extraordinarele lucrări pe care le-a scris?! Teoretic, da.

Maurice Druon, autorul romanului „Regii blestemați”, pare a fi de părere că orice ar alege un om să facă ajunge la ceea ce a fost „menit” să facă. În roman el scrie, referindu-se la unul dintre consilierii de încredere (pentru un timp) ai regelui Franței, Filip al VI-lea:

Venind pe lume, fiecare om e învestit cu o misiune măruntă sau de mare însemnătate, dar îndeobște necunoscută de el însuși, și pe care firea sa, legăturile cu semenii săi, întâmplările neprevăzute ale vieții sale îl împing s-o îndeplinească, fără știrea lui, dar cu iluzia că e slobod să facă ce vrea. Robert d’Artois dăduse foc Apusului: își îndeplinise misiunea.
Robert (al III-lea) d’Artois, prin intrigile sale în vremea cât era refugiat la curtea regelui Eduard al III-lea al Angliei, care l-a numit între consilierii săi, a declanșat, mai mult sau mai puțin direct, războiul de 100 de ani dintre Franța și Anglia. Era „menit” acest război?! Ar trebui să cercetăm „previziunile” lui Nostradamus?!

În teoria „destinul e format din alegerile pe care le facem” unii au ajuns la ideea de „universuri paralele”: fiecare om „de aici și acum” are un „corespondent” în alt univers, unde este – mai mult sau mai puțin – ca cel „de aici și acum”, aceste "universuri paralele" formându-se în funcție de alegerile pe care le-ar fi putut face un om "aici și acum" dar nu le-a făcut.

În teoria reîncarnării destinul este trasat de faptele săvârșite de om într-o viață anterioară.

Era de părere Giordano Brunosufletul nu este trupul și poate fi într-un trup sau în altul și trece de la trup la trup.

Reîncarnarea este o credință care se distinge cel mai pregnant în hinduism. Conform acestei teorii viața trece prin naștere, viață, moarte și renaștere. În Upanișade, identificarea Sinelui (atman) cu Absolutul (brahman) nu poate avea loc decât dacă Sinele se desprinde din ciclul infernal al existenței (samsara), adică din șirul de reîncarnări succesive. În această credință toate lucrurile vii au „atman” (spirit, suflet), care e o parte din Brahman. După moartea biologică, sufletul sau spiritul, începe o nouă viață (nu se naște din nou) într-un alt corp, care poate fi uman, animal sau spiritual în funcție de calitatea morală a acțiunilor din viețile anterioare.

Filosoful german Arthur Schopenhauer scria: Dacă ar fi ca un asiatic să-mi ceară o definiție a Europei aș fi nevoit să-i răspund: este acea parte a lumii care este bântuită de iluzia incredibilă a faptului că omul a fost creat din nimic și că nașterea sa actuală este prima intrare în viață.

Afirma Jack London: Nu am început când m-am născut, nici când am fost conceput. Am crescut, m-am dezvoltat, prin incalculabile miriade de milenii. Toate eurile mele anterioare au vocile lor, ecourile, îndemnurile lor în mine. Oh, vremuri incalculabile, din nou voi fi născut.

Jalāl al-Dīn Rūmī (Rumi, poet sufist): Am murit ca un mineral și am devenit o plantă, am murit ca o plantă și m-am ridicat ca animal, am murit ca animal și am fost om. De ce să mă tem? Când am murit mai puțin?

Omul se va reîncarna până când va reuși să își învețe lecțiile, să devină perfect, sau până când va reuși să facă ceea ce a fost „programat”?

Karma este un concept al hinduismului prin care fiecare acțiune - fizică sau spirituală - are în mod inevitabil o urmare care nu se manifestă neapărat în actuala viață. Efectele benefice din viața prezentă sunt „reacțiunea” acțiunilor benefice trecute, iar efectele negative sunt „reacțiunea” acțiunilor nocive din trecut, creând un sistem de acțiuni și reacțiuni de-a lungul vieților reîncarnate ale unui suflet și care face parte din ciclul reîncarnărilor.

Swami Vivekananda, în cartea sa "Raja Yoga", folosește exemplul unei pietre aruncate în vid (unde forța gravitațională a planetelor nu există). Orice piatră arunci în acest mediu se va întoarce în cele din urmă la tine, cu un impuls (masă x viteză) egal cu cel pe care l-ai folosit pentru a o arunca. În același fel, orice acțiune se întoarce în cele din urmă, egal și în aceeași formă, la cel care a inițiat-o.

Sufletele trebuie să reintre în substanța absolută din care au apărut, dar pentru a realiza acest lucru trebuie să dezvolte toate perfecțiunile, germenul cărora este plantat în ele și dacă nu au îndeplinit această condiție în timpul unei vieți trebuie să înceapă o alta, a treia și așa mai departe, până când vor dobândi condiția care le potrivește pentru reunirea cu Dumnezeu. (din Zohar, text cabalist)

Care e adevărul? Este foarte important să știm adevărul despre ce și cum cu destinul? Cum putem avea certitudinea că este așa cum ne spun unii și alții?

Postarea înscrisă la Citate favorite, joc găzduit de Suzana.

citate despre puterea credintei in divinitate
Dacă ești convins că Dumnezeu este mai puternic decât destinul (care este determinat de karma), atunci El va face totul pentru tine. Graţia Sa străpunge împrejurarea neprevăzută, rigidă
. (
Mâ Ananda Moyî / Anandamayi Ma, n. 30 aprilie 1896 – d. 27 august 1982)

33 de comentarii:

  1. Eu sou das que acredita que Deus pode tudo sobre nós.
    Pois a fé move montanhas, então essa é minha fé.
    Um belíssimo texto, obrigada pela partilha.

    Tenha uma linda semana.
    Beijinhos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A verdadeira fé, sem dúvida, pode mover montanhas, sim.
      Obrigado, Fatyma.
      Desejo a você também uma ótima semana!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  2. Reflexiva entrada a veces si creo en el destino y otras no. En el karma si creo porque pienso que todo lo que haces te regresa de alguna forma. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yo también. Antes de aprender la noción de "karma", conocía una palabra de los ancianos: "todo se pagaro" - bueno o malo.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. In primul rand multumesc pentru surpriza acestei postari. Subiectul este mereu fabulos chiar daca nu stiu daca ajungem la vreo concluzie, indiferent cat am citi/descoperi. Iar tu faci o sinteza cu citate si pareri ce imi par foarte logic inchegate. Ma provoci cumva la o parere, al carei sens este doar personal, evident!😊 Totul in univers este perfect articulat, armonios si ciclic. Noi facand parte din univers avem si noi rolul nostru. Insa s-a insinuat in mintea mea ideea ca noi ca entitate fizica am fost cumva alterati. Si aceasta alterare se refera la lungimea vietii si la uitari. In felul acesta o tot luam de la capat, ceea ce mi se pare ciudat, (sa nu razi prea tare😊) De fapt am vrut sa spun ilogic, dar evident e in logica mea, sa fie clar! De aceea a ne descoperi destinul, scopul vietii sau cum vrei sa-i spui, devine foarte greu de descoperit iar pentru unii oamenii poate nici nu se intampla. Daca avem norocul sa ne intersectam in timp util cu niste idei, sau alti oameni intelepti si sa incepem sa ne punem intrebari, cred ca deja cararea se schimba, pentru ca incepi sa cauti si ghemul incepe sa se desire. Mai este o nuanta pe care vreau sa o spun. Menirea noastra poate fi talentul nostru, oricum s-ar manifesta el, in orice s-ar manifesta el. Acel subiect care ne face sa vibram intr-un anume fel, care nu e facut din obligatie si pe care daca nu-l realizam simtim ca explodam. Eu cred ca acesta poate fi implinirea omului in adevaratul sens al cuvantului. Altfel, viata ne traieste si atat.
    Habar nu am daca mi s-a dat drumul in lume cu o tinta stabilita. Ma indoiesc sincer ca as putea afla raspunsul real la intrebare, dar in interiorul meu eu cred ca da, pentru ca parem a fi forme de manifestare ale acelei energii din care facem parte si nimic nu e lasat la voia intamplarii.
    Nu stiu daca am fost coerenta pe aratura mea...😊 Si poate ca voi reveni.
    Multumesc frumos, Diana draga! Pupici!❤️😘


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      Esti cat se poate de coerenta pe acest drum sinuos al "cunoasterii", al "intelegerii" - scriu cu "ghilimele" unele cuvinte pentru ca sunt notiuni care nu permit o interpretare certa (sa zic asa) - cunoasterea, intelegerea depinzand de anumiti factori, care variaza de la om la om.
      E, as zice, destul de clar ca universul e armonios, avand legile lui; unele legi le-a descoperit omul (si unii oameni incep sa considere... facultative aceste legi) 😊 dar or fi multe pe care nu le-au descoperit oamenii, mai sunt multe care scapa chiar si inteligentei geniilor.
      In ideea reincarnarii scopul vietii poate fi atingerea perfectiunii pentru a intrerupe ciclul reincarnarlor - dar ce se intelege prin "perfectiune"? Un singur raspuns posibil dechide o lista spre o multme de intrebari.
      Ca entitate fizica sigur ca am fost alterati - ne "altereaza" ceea ce incepem sa invatam de cand suntem bebelusi (eu un "ciclu" al "alterarilor", de la parinti la copii); propriile alegeri ne altereaza, practic (unele alegeri le facem in urma unor anumite "constrangeri", "presiuni" = alegem sa cedam presiunii). Se vehiculeaza si ideea ca omul nu se poate naste tinand minte ceea ce e "programat" sa faca (menirea lui, adica) pentru ca nu multe creiere ar rezista. Sunt zeci de teorii "ramificate" din alte teorii.
      O prietena a unei matusi, cu mai mult de 10 ani in urma, a avut un accident si a fost in coma cca 7 zile; cand s-a trezit, la scurt timp, a apucat-o o pofta nebuna sa modeleze lut! Era medic, acum e artista (nu foarte cunoscuta public, dar artistii, pictorii etc. ii apreciaza lucrarile si multi oameni le cumpara). E dedicata trup si suflet modelarii lutului. 😊 Un talent de care nu era constienta s-a "desteptat" neasteptat. 😊
      Ca si tine: nu am un raspuns.
      Seara frumoasa iti doresc! Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere
    2. Sunt carti intregi de astfel de marturii, care de care mai interesante.
      Stii ca ieri am cumparat putin lut? Sunt atatea optiuni pentru saptamana asta, ca iarasi m-am blocat. Si eu de o ora tot dau cu acul la o compozitie abstracta...😊
      Subiectul cum spuneam pare ca are un numar infinit de 'foi' si noi incercam sa ajungem la miez. Chiar daca nu vom sti cum arata,
      aceasta incercare este chiar frumoasa. Si imi pare nespus de bine
      ca putem schimba cateva idei.
      Imi place cum s-au exprimat London si Rumi. Sunt idei atat de complexe si exprimate chiar simplu, asa, ca un crochiu...
      Multumesc mult, draga mea! Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere
    3. Am si eu undeva, in biblioteca, o carte cu astfel de marturii si-mi par foarte interesante aceste "prefaceri" radicale "peste noapte". Exista si posibile explicatii medicale pe tema.
      Ne bucuram de calatorie, chiar daca e una fara destinatie certa. 😊

      Am o juma' de kil de lut dar s-a intarit - nu-i vechi, pe el scrie ca se pastreaza moale mult timp daca e tinut inchis ermetic dupa deschidere (inchis l-am tinut, dar tot s-a intarit). Mi-am amintit de el de cand cu "modelatul fructelor". Cu lutul intarit... am ramas fara idei (de fapt, idei ar fi, indemanare nu-i).
      Daca acele nu sunt pentru masina de cusut ma tin departe de ele. :)) Sau, poate, imi fac "curaj". 😊
      Si eu iti multumesc! Pupici! ❤️ 😊

      Ștergere
  4. Nu sunt în măsură să dau un răspuns, dar am citit cu mare plăcere şi interes şi îţi mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu. Certitudini cred ca nu poate avea vreun om. E bine si cand cunostem doar intrebarile. 😊
      Cu placere. Si eu iti multumesc, Potecuta!

      Ștergere
  5. As zice ca este, dar nu e batut in cuie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e determinat de karma sau de orice altceva ar putea fi schimbat in conditii exceptionale, printr-o forta exceptionala. :) Unii, "reusind" in viata (sau ratând cu grație) sunt tentati sa afirme ca si-au "schimbat destinul" cand, in fapt, poate doar au intrat pe "traseul destinului", pe "calea programata" (conform diferitelor teorii). :)

      Ștergere
  6. Cu mare plăcere și interes am citit și eu, subiectul fiind unul de care nu m-aș mai sătura vreodată. Nu știm dacă există menire (pare că da) reîncarnare (sper!), dar o formă de karma există sigur, aceasta se vede cu ochiul liber, am putea spune, nu numai raportată la noi înșine, dar și la cei din jur.
    Îți mulțumesc, Diana! ❤️ Te pup și îmbrățișez cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu iti multumesc, Cri! ❤️
      Se spune ca Pitagora nu consuma carne de "teama" sa nu-si manance vreun stramos (credea in transmigratia sufletelor) 😊
      In cazul politicienilor nu prea se vede actiunea karmei. 😊
      Cu placere! Imbratisari si pupici cu drag! 💕

      Ștergere
    2. Nu știam asta despre Pitagora, dar o fi știut el ceva... 😊
      În privința politicienilor, eu cred că nu se vede, fiindcă ei sunt diplomați și maeștri în ale disimulării, însă, așa cum noi plătim și pentru cel mai micuț așa zis păcat, mă îndoiesc că ei n-ar plăti pentru ale lor. Cred că doar par fericiți și de neatins...
      Revenind la Pitagora și la dieta sa, am încercat și eu săăăă... nu-mi mănânc strămoșii :))) da-i mult prea greu fără carne, deși eu tot încerc, mi-s perseverentă. Sora mea a reușit. La fel, o prietenă. Iar acum aflu că și Pitagora reușise, dar datorită unei motivații puternice. Poate că aceasta îmi lipsește mie. 😊 Pupici!!💕

      Ștergere
    3. Daca nici Pitagora nu stia... :))
      Da, e posibil sa fie asa sau... isi vor plati datoriile facute in aceasta viata intr-o viata viitoare (n-o sa stim; nici ei nu vor sti) 😊
      In teoria karmei se mai spune ca sunt unii norocosi care isi platesc greselile din viata prezenta in chiar viata prezenta, scurtand astfel ciclul reincarnarilor.
      Si eu sper sa nu-mi mananc stramosii! :))) N-am incerc si nu am de gand sa incerc; nu ma "omor" dupa carne, dar nu ma feresc de ea. De-a lungul timpului, insa, am ajuns sa nu mai mananc carne de iepure, de vanat, de miel... dar nu pentru ca nu-mi place carnea lor, ci pentru ca am vazut cum arata ca pui, m-am jucat cu aceste animalute si acum imi sta-n gat sa le mananc. 😊
      Nu stiu daca e vorba numai despre motivatie. Se spune - zic se spune pentru ca nu e valabil in toate cazurile - ca atunci cand ne este pofta de ceva sau simtim nevoia sa mancam ceva este pentru ca organismul are nevoie de elemente care se gasesc in acele alimente. Poate ca e asa, poate ca nu. Din punctul meu de vedere e ok sa mancam orice, cu masura si cat se poate de "naturale" sa fie produsele.
      Pupici! 💕

      Ștergere
  7. Foarte interesante citatele despre destin. Păcat că, totuși, nu putem avea răspunsuri certe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Zina draga.
      Poate ca nu e "sanatos" sa avem astfel de certitudini. 😊

      Ștergere

  8. Sper că destinul poate fi schimbat. Nu mă refer numai la destinul meu, ci și la destinul celor aflați în necazuri pe care mă simt dator să-i încurajez...
    Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vreau sa cred ca destinul (mai ales unul plin de grele incercari) - daca exista destin - poate fi schimbat, dar. Un om care a avut, candva, totul si acum se mai are doar pe el si-a schimbat destinul, i l-au schimbat altii sau "asa e scris"? Valabil si pentru "de la putin la mult", de la sanatate la boala (si invers) s.a.m.d..
      Despre cei care ajuta (sub orice forma) pe cei in necaz se poate spune ca le schimba destinul acestor oameni sau doar ii ajuta pe oamenii in necaz sa depaseasca un obstacol care este "scris", adica fac exact ceea ce este "scris" in destinul acelora si, implicit, al lor? (fac parte din destinul acelor oameni in necaz, altfel spus, si invers)
      Iti multumesc pentru apreciere!

      Ștergere
    2. Am vrut sa mai adaug ceva: se spune ca este bine sa cerem 'permisiunea' pentru ceea ce facem pentru ajutorarea celorlati. Pentru ca gestul nostru sa fie spre binele lor, ceea ce nu intotdeauna putem sti. Adica in sensul celor scrise de tine, tocmai pentru a nu modifica ceea ce nu ar trebui in destinul lor. E cam complicat de apreciat si de multe ori ma indoiesc serios ca ne gandim in felul acesta.
      Nu stiu, am vrut sa scriu asta, pentru ca intr-un fel e in spiritul comentariului tau.
      Sper ca ziua de azi a fost frumoasa, Diana draga! Seara buna si o duminica placuta! Pupici!❤️😘

      Ștergere
    3. Iti multumesc, Suzana, pentru completare. Cam asa este, pentru ca facand ceea ce numim "bine" nu stim ce urmeaza mai apoi. Probabil ca nu degeaba exista rugaciuni in care se cere iertarea "pacatelor stiute si nestiute", a raului facut fara stiinta. 😊 In teoria karmei se "vehiculeaza" si ideea ca in anumite situatii e mai bine sa nu se intervina, pentru a nu "deturna" karma: poate ca omu' avea o datorie de platit suferind ceva sau era un motiv pentru care ceva se intampla (ca exemple) si ajutandu-l faci ca datoria sa ramana neplatita sau se ajunge la "deturnarea" soartei altora. (un exemplu: salvezi un copil de la moarte, copilul creste si devine ucigas - evident, exemplul este extrem si se poate discuta pe tema)
      N-am idee, dar daca e sa fiu in situatia sa pot ajuta pe cineva o fac, sperand ca fac bine ceea ce fac - de ce as fi fost intr-un loc sau altul, de ce mi s-ar cere ajutor tocmai mie daca nu e "scris" ca trebuie sa fiu acolo?! 😊
      A fost frumos azi, la propriu si la figurat, multumesc. Noapte buna, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  9. Eu realmente acredito no destino e no karma,
    Tudo o que fazemos de alguma forma volta para nós.

    Amiga, tenha um boom final de semana com saúde e paz.
    Beijos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acredito na mesma coisa: recebemos o que oferecemos.
      Obrigada.
      Te desejo um lindo domingo!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  10. Interesanta prezentare si frumos tabloul schitat în cuvinte si citate renumite ! :) Personal, nu cred în reîncarnare, kabbale si/sau stiintele oculte orientale nici macar într-o asazisa predestinare, însa cred si sunt absolut convins ca "taina" vietii vesnice se afla ascunsa în Cuvântul lui Dumnezeu !
    https://www.youtube.com/watch?v=cdSWsP_NL3Q
    Un sfârsit de saptamâna minunat, în toate aspectele binecuvântat si luminat, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere.
      Cred unele sau altele, dar de stiut... Cred ca taina n-o vom deslusi in viata aceasta - daca mai exista o alta viata. 😊
      Iti multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu tie! Toate cele bune!

      Ștergere
  11. "Taina" AceAstA, a deslusit-o Fiul omului, Hristos, la "Cina cea de taina"! :)
    Duminica senina, cu bucurii, pace si Lumina Divina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot doar sa cred, nu pot sti. :)
      Iti multumesc, Iosif! Duminica senina, cu bucurii iti doresc sa ai si tu! Zile senine!

      Ștergere
  12. Mi-a făcut plăcere să citesc acest articol. Dacă nici marii gânditori nu au un răspuns unanim, atunci nouă nu ne rămâne decât să încercăm să fim mai buni, mai toleranți și să facem ceea ce ne induce starea de bine și liniște.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indraznesc sa afirm ca esenta unei vieti frumoase (pentru noi si pentru altii) si fara reincarnari (prea multe) 😊 este exact ceea ce ai scris: dorinta, incercarea noastra de a fi mai buni.

      Iti multumesc, Aura.

      Ștergere
    2. Cu drag! Recunosc că "blogspotul" îmi este puțin peste mână, dar voi încerca să te urmăresc pentru că îmi place blogul tău!

      Ștergere
    3. 💕
      E tare neplacut... Cred ca platforma limiteaza "accesarile". Cand am facut blogul se puteau publica mesaje in mai multe variante: WP, OpenID si altele; acum doar cont goo, anonim si nume/adresa url - si cu ultima varianta tot e greu spre imposibil (uneori) cu un cont WP.
      Cum i-am scris Potecutei pe undeva: din aceasta cauza ma simt ca o gazda nepoliticoasa cu prietenii. 😊

      Ștergere
  13. Sincera sa fiu, sper sa nu fie „batut„ deloc :)))). Si in nimic.
    Dar am citit cu nesat tot ce aiscris -pentru ca 1. la mana imi place enorm cum sintetizezi informatia si 2.la mana totul ce ai ales este foarte interesant.
    Pupic!!!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.