2012-08-20

Pisicile și superstițiile

Cu privire la pisici există multe superstiții dar cele mai cunoscute se referă la pisicile negre.

În unele regiuni ale lumii – inclusiv la noi – există superstiția că pisica neagră aduce ghinion: atunci când o vezi trebuie să faci trei pași înapoi. În tradiția creștina – și nu numai – negrul este culoarea ceremoniilor funerare și atunci când îți apare în cale pisica neagră e de rău.

Originea acestei superstiții este – în parte – legată de faptul că in negura Timpului pisicile negre au fost asociate cu vrăjitoarele și cu magia neagră. In plus, negru este culoarea nopții – să zicem așa – și a lucrurilor malefice.

Pisicile negre au, de regulă, ochi albaștri sau verzi – sunt fascinante. Negru este o culoare considerată elegantă, sofisticată și care conferă celui care poartă veșminte negre o aura de mister. Se spune că a purta haine negre înseamnă (și) că le dai de înțeles celorlalți: “nu vreau energie de la voi și nici nu vreau să vă dau” – poate de aceea este ales negru ca semn al doliului.

La fel ca și alte animale, pisica presimte cutremurele. Se întinde leneș deasupra zonelor unde sunt filoane de apă sau radiații ale solului.

Ca și câinele, pisica poate simți bolile stăpânului. Multe experimente au dovedit că animalul care are un stăpân suferind de epilepsie poate semnala un atac epileptic chiar cu o zi mai devreme. Toate acestea le simte din comportamentul, mirosul și vibrațiile omului.

In folclor se mai spune că pisica prezice vremea: stă cu spatele la foc - se apropie furtuna; strănută, priveşte prelung pe geam sau îşi spală urechea cu laba - anunţă ploaie; îşi ascute ghearele de piciorul mesei - semn de îmbunătăţire a vremii, iar dacă îşi ascute ghearele de covor anunţă vânt; doarme cu toate lăbuţele sub ea - anunţă vreme rea; stă cu mustățile căzute înainte sa înceapă să plouă și când pisica se spală pe față tot semn de ploaie este sau semn că vor veni musafiri.

Unele dintre superstiții:

- Sunt considerate animale care aduc noroc pentru că se zice despre ele că au nouă vieți iar cifra nouă este considerată a fi o cifră care aduce noroc și bunăstare (alții spun că pisica ar avea șapte vieți);

Mitul despre cele nouă vieți ale pisicii s-ar putea explica prin realități biologice: cănd cade poate să se rostogolească în aer cu ajutorul cozii pentru a ajunge la pământ pe labe; între timp își cocoșează spatele și întinde labele din fața, ca pe niște arcuri, pentru a ajunge;

Aduce noroc să vezi o pisică albă când te duci la şcoală şi aduce ghinion să vezi o pisică albă noaptea.

- E semn bun dacă in ziua nunții întâlnești o pisică neagră;

- Fiind asociate cu vrăjitoarele nu e de mirare că pisicile negre au devenit un simbol al sărbătorii Halloween și pentru că există credința că sufletele oamenilor se întorc pe pământ sub formă de animal (in special pisica neagra);

- Indiferent de culoare pisica trebuie ținută departe de copilul nou născut pentru că “îi fură respirația” – de-ar fi să gândească logic superstițioșii ar înțelege că e un sfat bun, pentru că firul de păr al pisicii este foarte fin și periculos inclusiv pentru adulți (dacă îl inspiră pot avea probleme mari);

In India de azi încă mai există credința conform căreia felinele absorb energia de la oameni în timpul somnului.
O posibilă explicaţie: undeva in negura timpului, o pisică a fost văzută lingând laptele de pe buzele unui sugar, iar mama acestuia a interpretat acest lucru ca "răpirea suflării bebeluşului”. În realitate, o pisică poate fi atrasă de lapte şi poate exista un anumit risc de sufocare accidentală; nu e indicat ca animaluţul (câine sau pisică) să fie singur cu un sugar.

- Părul de pisică neagră era folosit de femeile care primeau o cerere în căsătorie și nu erau hotărâte - luau trei fire de păr de la o pisică neagră și le lăsau să cadă în pragul casei; în funcție de litera pe care cele trei fire o formau ( N = nu, D = da) răspundeau pretendentului.

- O pisică la bordul navei aduce noroc – pentru marinarii englezi, pisica neagră însemna noroc; pe fiecare vapor se aflau pisici pe care marinarii le venerau și pentru că prindeau șoarecii și șobolanii iar în caz de naufragiu pisicile erau primele salvate.

La începutul secolului al XIX-lea se credea că pisicile negre păzesc pescarii de furtuni sau de orice alte evenimete neprevăzute, astfel încât soțiile acestora țineau pe lângă casă câte o pisică neagră. Pisicile negre erau atât de căutate și dorite încât uneori erau furate.

Aduce noroc să ai pisică neagră in casă, să atingi una, să îţi intre in casă, să te întâmpine la uşa cuiva, să vezi trei pisici negre la rând. Aduce ghinion să vezi o pisică neagră dimineaţa devreme, să îţi întoarcă spatele sau să fugăreşti o pisică neagră.

- Pisicile negre apărute in vis prevestesc o perioadă dificilă; dar și la acest “capitol” există multe-multe interpretări: persoanele născute in semn de aer, dacă visează pisici – in general – înseamnă “prieteni”, dar pentru nativii din celelalte zodii poate însemna ceva mai puțin benefic, ca exemplu;

Când in vis o pisică atacă și cel atacat reușește să scape cu bine e semn că norocul e aproape;

- Pisica neagră care taie calea cuiva aduce ghinion (și respectivul trebuie să facă trei pași înapoi înainte de a-și continua drumul, dacă nu poate ocoli zona in care pisica i-a tăiat calea) dar dacă merge in aceeași direcție cu cel care a văzut-o acesta va avea noroc; alții spun că trebuie să faci trei sau 13 (in functie de tradiția zonei) pași înapoi, să îți încrucișezi degetul arătător cu mijlociul, să îți scuipi in sân și să zici “Ptiu, piei drace” iar dacă pisica vine spre tine trebuie neapărat să te întorci din drum; dacă pisica neagră îți taie calea vei avea ghinion întreaga zi. Se mai crede ca cine va vedea o pisica neagra va avea cativa ani de ghinion, dar daca viseaza o pisica neagra moarta anii de ghinion vor "muri".

Britanici din Yorkshire cred că e de bun augur să deții o pisică neagră dar aduce mare ghinion dacă aceasta îți taie calea.

In Japonia, Marea Britanie, parți din Asia și Europa, atunci când o pisică neagră îți taie calea ar trebui să zâmbești - e semn de mare noroc și bunăstare.

In Japonia a fost și este și azi considerată un animal care aduce noroc. Potrivit legendei, pisica unui călugăr a salvat viața unui om cu rang înalt, ademenindu-l de sub un copac care a fost lovit, mai tarziu, de trăznet.

In Germania, intersectarea cu o pisică neagră poate avea două semnificații. Dacă pisica trece din dreapta în stânga nu e semn bun, dar dacă trece din stânga ta spre dreapta înseamnă că vei avea mare noroc în viață.

- Când îți taie calea o pisică in culori deschise la blană vei avea argint;

- Cine pășește peste o pisică va avea ghinion; la fel și cel care calcă o pisică pe coadă;

- Dacă omori o pisică dracul o va răzbuna;

In Italia, dacă o pisică neagră se așează pe patul unui bolnav înseamnă că acesta va muri.

*

- Dacă o pisică neagră apare la o înmormântare sau taie calea cortegiului e semn că un alt membru al familiei va muri curând;

- Dacă o persoană bolnavă vede două pisici bătându-se e semn de moarte.

- Dacă o pisică trece pe sub catafalc spiritul celui decedat va rămâne captiv in lumea celor vii;

- Dacă o pisică se atașează de tine va rămâne lângă tine și după moarte;

- Cel care își chinuie pisica va muri în furtună; cine dă cu piciorul într-o pisică va suferi de reumatism la acel picior; cine ineacă o pisică va muri inecat.

- Expresia “o pisică neagră îmi stă pe suflet” se referă la gândurile apăsătoare.

- Se zice ca e bine să pui unt pe labele unei pisici pentru ca aceasta să nu se rătăcească;

Francezii cred că pe fiecare pisică neagră există un fir alb de păr. Dacă îl găsești și îl smulgi, fără să fii zgâriat, ți-ai asigurat un viitor strălucit pe toate planurile.

*

- Dacă o pisică strănută la nuntă prevestește o uniune fericită și îmbelșugată;

- Dacă intră in casă o pisică tigrată sau una cenuşie, e semn ca locatarul intră in posesia unei mari sume de bani.

- Să mângâi blana unei pisici negre aduce sănătate și bunăstare. Aceeași semnificație există și dacă o pisică neagră străină vine în curtea și la ușa ta. Dacă gonești pisica afară din casă, îți scoți și norocul.

In Letonia, dacă un fermier găsea o pisică neagră în culturile lui însemna că va avea recoltă bogată și de calitate.

- In China pisica neagră ținută pe lângă casă aduce foamete și necazuri asupra acelei familii.
Alte surse: pisicile sunt dușmanii spiritelor rele, ai demonilor și au puteri magice, salvând pe cei din lumea văzută

Olanda. Aici se cunoaște o superstiție potrivit căreia cine nu iubește pisicile nu se va căsători sau, când va muri va fi dus la cimitir pe ploaie.

Budhistii consideră că reîncarnarea în trup de pisică este privilegiul sufletelor bune și este penultimul pas pe care îl face spiritul uman înainte de a ajunge în Rai.

Despre profetul Mohamed s-a notat că odata și-a rupt cu grijă mâneca unei haine festive numai pentru a nu deranja somnul dulce al pisoilor care dormeau pe ea.

Indienii mohicani venerau pisicile ca pe zeități.

Celții credeau că pisicile sunt reîncarnarea persoanelor decedate și că, dacă ucideau o pisică – chiar și accidental – un mare ghinion s-ar fi abătut asupra lor;

Egiptenii, în antichitate, venerau pisicile ca zeități – erau animale de companie foarte apreciate, răsfățate și protejate de lege iar după ce mureau erau mumificate. Cine maltrata o pisică era condamnat la moarte.

Bastet era o zeiță care avea cap de pisică. In templul de la Bubastis (casa lui Bastet) zeița-pisică era adorată încă din timpul Imperiului Vechi, dar când regii libieni din dinastia a XXII-a au făcut din Bubastis capitala lor cultul acesteia a luat o amploare deosebită.

Regele Charles I avea o pisică neagră despre care credea că îi poartă noroc, astfel că acea pisică era păzită zi și noapte. Ca să vezi coincidență: a doua zi după ce pisica a murit, regele a fost arestat și condamnat la moarte prin decapitare.

În 1233 Papa Grigore al IX-lea a proclamat pisicile negre ca fiind un semn al diavolului și a exterminat o mare parte din ele, apoi a interzis creșterea lor – acest lucru a dus la înmulțirea șobolanilor și a șoarecilor și a jucat un rol major în declanșarea Marii Epidemii de Ciumă.

În vremea evului mediu biserica a considerat pisisca simbol al zeităților păgâne și clericii au considerat-o ca fiind întruchiparea satanei pe pământ. A fost, de asemenea, asociată întotdeauna și cu vrăjitoarele.

Negru era considerată o culoare demonică: o pisica neagră a fost considerată astfel ca fiind ceva malefic. Se spunea că vrăjitoarele se transformau în pisici negre pentru a duce la bun sfârșit răul pe care îl puneau la cale și pentru a nu fi recunoscute de cineva. În acele timpuri când se ardeau “vrăjitoarele“ pe rug erau urmărite și pisicile. Cine avea o pisică neagră era suspectat de practicarea vrăjitoriei - astfel animalul putea să aducă “ghinion” stăpânului său.

Pisicile negre erau considerate talismane care confereau putere vrăjitoarelor. În unele culturi se credea că însuși sufletul vrăjitoarei era ținut înlăuntrul pisicii.

În anul 1718 William Montgomery spunea că auzea în fiecare noapte în fața casei o mulțime de pisici negre care vorbeau limba oamenilor; după câteva nopți a omorât două din ele și pe o a treia a rănit-o grav; a doua zi dimineață două femei în vârstă, din sat, au fost găsite moarte iar cea de-a treia avea urme de violență pe corp fără a-și putea explica de unde aparuseră.

Sau:

O istorisire britanică spune că într-un castel s-au reunit multe vrăjitoare. Seara ele se transformau în pisici mari și negre. Sătenii din apropiere au hotărât să tăbărască peste ele și să le omoare. Intrând în castel ei au fost atacați de zeci de pisici feroce. Sătenii au lovit cu ciomegele câte pisici au putut. O parte dintre ei au fost omorâți, iar ceilalți s-au întors în sat. Aici, a doua zi, o serie de femei bătrâne necăsătorite, aveau pe corp vânătăi produse de ciomag.

Se credea că pisica are puteri fermecatoare, dar întunecate: vede spiritele și ascultă de comenzile acestora. În casele unde erau morți, deseori se aduceau pisici pentru a păzi casa de spirite.


Pandhoraa mi-a oferit următoarele informații:

- in Evul Mediu pisicile negre erau inchise in custi de fier si arse pe rug impreuna cu vrajitoarele...

se spune ca nu de putine ori ingrozite foc au reusit cu o forta incredibila sa distruga custile sa scape din foc spre groaza asistentei si a celor care isi spuneau preoti...
Multumesc! :)
*

Deși în Biblie scrie clar: “Ferește-te de basmele lumești și băbești. Caută să fii evlavios" (1 Timotei 4:7) sunt prea mulți cei care-și spun “credincioși”, tocesc covoarele bisericilor, înconjoară biserica pe genunchi și coate dar se tem de pisica neagră și merg să le descânte babele, și fac multe altele… N-o să-i întreb eu, acum, “de ce?” dar curioasă sunt: cum de găsesc ei compatibile credința in divinitate și superstițiile?



Nu sunt contradictorii interpretările?

20 de comentarii:

  1. Ce frumos articol ai scris! Ador pisicile!
    Bunica motanului meu a fost neagra si corcitura cu ceva angora ptr ca era foarte pufoasa!Asa e si Mishu desii este roscat este foarte "pufos" si are o coada foarte zdravana! Consider pisicile si felinele desii pot fii foarte crude, niste animale frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Minnie. Si mie imi plac pisicile, foarte-foarte! Am doi motani: alb cu "portocaliu" - cel mare cum mai mult portocaliu, cel mic cu mai mult alb!
      Pisicile negre imi plac in mod deosebit dar... n-am avut parte sa cresc una :( Dar nu-i timpul pierdut! :)
      Sa traiasca (si) motanelul tau! :)

      Noapte linistita iti doresc!

      Ștergere
    2. MI-A PLACUT PISICILE FOARTE MULT . DAR INTR-O SEARA MI-A ATACAT FETELE .DESI STAU LA BLOC SI AM CHELTUIT MULT CU EA , A SARIT LA GATUL LOR ,SI LEA ATACAT. NU LE MAI VREAU!

      Ștergere
    3. E o intamplare tare neplacuta dar si ciudata... Poate avea pui pisica?! Sau era foarte speriata dintr-un motiv anume... Poate fusese atacata candva de alti copii si "a prins frica" de copii... :(

      Ștergere
  2. Sincer sa recunosc, eu nu prea sunt cu de astea ... superstitii nici nu stiu bine ce sunt alea, d`apai sa mai si cred in ele, eu ma intord din drum fara nici o retinere si imi merge bine toata ziua, imi apar pisicile (negre, albe,maro) in fata si tot bine imi merge...eu cred ca asta e la nivel mental :) Noapte buna iti doresc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Departe de mine superstiile! Le cunosc (unele) pentru ca am tot auzit si am citit...
      Mi-e greu sa inteleg cum pot crede unii ca un animalut le poate "aduce" ghinion sau noroc! :) Si - mai ales! - mi-e greu sa intelg cum isi pot spune credinciosi si sa... creada in superstitii!

      Exista niste "zise" care tare-mi plac: "Ceasu' rau-pisica-n dungi!" si "Ceasu' rau si omul... naiv" :)) sa zic asa!
      Toti aceia care cred in superstitii nu pot afirma ca au... mintea libera! :)

      Noapte linistita! O zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  3. documentat articol...
    in Evul Mediu pisicile negre erau inchise in custi de fier si arse pe rug impreuna cu vrajitoarele...
    se spune ca nu de putine ori ingrozite foc au reusit cu o forta incredibila sa distruga custile sa scape din foc spre groaza asistentei si a celor care isi spuneau preoti...
    am avut o pisicuta neagra-identica cu cea de pe pagina mea-timp de 13 ani...
    a fost si a ramas draga mea draga :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac pisicile... deh! De fapt, imi plac felinele dar pentru ca nu pot creste un tigru - ca exemplu - sau o pantera neagra... ma multumesc cu pisicile. :) Si, cum zice Minnie: uneori pot fi tare crude! :)

      Te cred ca o porti in suflet si azi! Cu multi ani in urma am avut un pisoi care a murit, lovit de masina pe trecerea de pietoni! Soferul a incercat sa o evite, dar cand el se oprea se oprea si motanul si cand el a pornit... a tulit-o si motanul (si l-a lovit) Plangea soferul acela! Inca il tin minte pe motanel - e un fel de amprenta in suflet...
      Poate doar mi se pare mie, dar pisicile negre par a avea... alt gen de par! Nu neaparat mai fin sau mai lucios, dar cumva altfel... Asa mi s-a parut cand am avut ocazia sa mangai una... O vecina are o pisica neagra - cu ochi verzi. E superba!

      Despre legenda pisicilor arse impreuna cu vrajitorele nu am stiut pana acum... si nici despre evadarea lor din custi... Multumesc.

      Noapte linistita! :) Si o zi... spornica maine! (sau azi, mai corect)

      Ștergere
    2. felinele au eleganta,pot fi reci,pot fi crude,sunt mereu frumoase si da...ele ne aleg drept stapani si nu noi pe ele dar se pricep sa ne dea aceasta iluzie :)
      iteleg ce simti pentru motanelul tau...
      somn usor si tie si o zi usoara maine iti doresc la randul meu!

      Ștergere
    3. Din pacate, nu pot vedea pisoiul de pe blogul tau... :( Sunt cateva "patratele" dar nu se deschid pozele... Hm... Imi amintesc ca Diverse" a scris ceva de genul acesta: de ce nu vede anumite fotografii...
      O aiureala... Hm! :(

      Stiam eu ca nu putea sa-mi scape o imagine cu pisoi! :) De-as fi vazut-o sigur "comentam" ceva!

      Ștergere
  4. Buna! Ma cheama mara si am 13 ani.Am 8 oisica neagra micuta, pe nume Bella

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc celor care au scris asta si am avut o pisica neagra o chemam Blaky o iubeam mult merci inca o data pt articol

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna! Comentez si acum, dupa atatia ani. Am gasit si noi o pisicuta neagra ca noaptea. O cheama Luna. E superba dar, nu vreau sa o pastrez, fetita mea vrea asta( daca ar fi dupa ea am avea gradina zoologica in casa) . Am suferit teribil dupa motanelul ce l-am avut inainte. A fost lovit de o masina. Nu mai vreau sa trec prin suferinta de atunci. Ce vreau sa subliniez este faptul ca sunt absolut superbe, jucause, curioase, suspicioase, pupacioase si, probabil as putea continua la nesfasit daca ar ramane la noi. Din pacate ...nu se poate. Mi-a placut articolul si comenturile voastre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Multumesc pentru randurile tale si pentru aprecieri (in numele meu si al celorlalti) :)
      Luna! Ce nume frumos ati ales pentru o pisicuta neagra - numele "reginei noptii"! :)
      Imi imaginez cum ar fi daca am pleca urechea la dorintele unor copii in ceea ce priveste animalutele. :)
      Si noi am avut un motanel pe care l-a calcat masina... pe trecere de pietoni. :( Altii au iesit si s-au ratacit... De fiecare data ne-a plans sufletul si am zis ca nu mai luam altul - dar am luat! Ne ieseau in cale aceste sufletele, din cand in cand, si nu aveam inima sa le abandonam. Unele pisicute le-am tinut (cand nu aveam) dar pe cele mai multe le-am dat celor care le doreau. :)
      Adevarat zici: sunt tare dragastoase si ne fac sa zambim chiar si in momente in care nu prea avem puterea de-a o face.
      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  7. Hello! We are a couple of exchange of gifts in the secret Santa of Ella.
    I love to meet you, we have in common the love for cats and dogs.
    I hope it is the beginnning of a good friendship. Hugs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I see this message after 3 years!
      Sorry! Sorry! Sorry!
      "Email comment alert" never worked and I couldn't see all the comments in time, especially for older posts.
      All the best, Tania! Hugs! <3

      Ștergere
  8. ...cind vad pisica neagra in special cind imi taie calea ..treaba e buna ...e aducatoare de noroc sau bani ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noroc si bani sa fie! :)
      Multumesc pentru vizita!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.