2016-03-16

Curcubeul - credinte si superstitii

Pune-ti o dorinta cand vezi un curcubeu! :)

Curcubeul este un fenomen optic si meteorologic atmosferic care se manifesta prin aparitia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cand lumina soarelui se refracta in picaturile de apa din atmosfera. Pe scurt: curcubeul apare atunci cand lumina, apa si aerul se unesc.
Benzile de lumina naturala sunt alcatuite din culorile rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet dar niciodata nu pot fi vazute toate culorile si, de la curcubeu la curcubeu, tot alte culori sunt mai stralucitoare: ori rosu, ori verde, ori galben etc.
Primul dintre oamenii de stiinta care a inteles in esenta cum se manifesta curcubeul a fost Rene Descartes (n. 31.03.1596 - d. 11.02.1650), filosof si matematician francez, cunoscut si cu numele latin  Cartesius; el a efectuat o experienta care a aratat cu claritate ca fenomenul de curcubeu se datoreaza reflexiei si refractiei razelor solare in picaturile de ploaie.
foto de la Brasov, orasul sufletului meu
De fapt, curcubeul contine un spectru continuu de nuante, pe care ochiul uman nu le poate distinge, dar Isaac Newton (n. 04.01.1643 / 25.12.1642 - d. 31.03.1727 / 20.03.1727) a ales doar sapte pentru a-l caracteriza; la baza alegerii a stat, zic cercetatorii, o credinta mostenita de la sofistii greci, cei care considerau ca exista o legatura intre culoare, notele muzicale, numarul corpurilor ceresti (cunoscute la acea vreme) si zilele saptamanii.
Fenomenul apare in timpul sau imediat dupa ploaie, atunci cand soarele straluceste, iar aerul contine picaturi de ploaie. Arcul este impartit in benzi de culori ale spectrului si se formeaza prin refractia si reflexia razelor soarelui in picaturile de ploaie. Dintr-un avion in zbor curcubeul va aparea ca un cerc complet, cu umbra avionului in centru - cu cat suntem mai departe de pamant cu atat vedem un curcubeu mai “complet”.
La "sfarsitul" curcubeului e... inceputul - curcubeul e, practic, un cerc.
foto de la Extreme Travel
Acest fenomen, unul dintre cele mai frumoase, deloc inteles de stramosii indepartati, a condus la aparitia multor superstitii si credinte in toate zonele lumii, in cultura occidentala fiind simbol al sperantei reinnoite, un “aducator de noroc”.

Nu e un fenomen care se intalneste des si foarte clar conturat de fiecare data, dar uneori se arata in toata splendoarea sa. Unii il considera un fel de simbol al lui Lucifer, legatura dintre om si Marea Minte Universala.

Punte intre cer si pamant

In legendele multor popoare curcubeul apare ca o punte intre cer si pamant. Ideea podului curcubeu care poate fi atins numai de cei buni si virtuosi este o tema des intalnita in miturile lumii.

In mitologia nordica podul curcubeu de foc (apare atunci cand razele soarelui se reflecta in cristalele inghetate din norii aflati la mare inaltime) leaga pamantul de tinutul zeilor si putea fi utilizat numai de zei si de cei ucisi in lupta – in cele din urma podul va fi distrus in razboiul teribil de Ragnarok (ziua judecatii, pe scurt, cand zeii si, alaturi de ei, toate fortele luminii se vor infrunta cu răul).

Unele triburi din America de Nord il considera o punte intre cei vii si cei morti. 
In traditia indienilor Navajo (sud-vestul Statelor Unite), curcubeul este considerat a fi calea spiritelor sfinte, si este frecvent reprezentat in picturile sacre pe nisip.

Populatia Maori (Noua Zeelanda) are o legenda in care Hina, Luna, a determinat curcubeul sa se intinda de la cer pana la pamant pentru ca sotul ei muritor sa revina pe pamant sa moara, pentru ca moartea nu putea intra in casa ei cereasca.

In credintele antice ale Japoniei curcubeul era podul pe care stramosii umani urmau sa coboare din nou pe pamant.

In unele parti din Marea Britanie exista o traditie care-i priveste pe copii: “alungarea curcubeului” -  cand acestia vad un curcubeu marcheaza un loc pe pamant cu doua beţe incrucisate in forma de cruce - cercetatorii presupun ca superstitia isi are originea in credintele unor triburi nordice, unde curcubeul reprezenta un pod pentru sufletele care treceau in viata de apoi. In Austria exista o credinta similara: sufletele copiilor urca la cer pe un pod curcubeu.

In zone din Honduras si Nicaragua la aparitia curcubeului oamenii credeau ca diavolul este ofensat si isi ascundeau copiii in aceste momente pentru a-i feri de a arata sau privi spre acesta. Si unele triburi din Gabon interzic copiilor sa priveasca spre curcubeu.

Comoara de la capatul curcubeului.

In zona Gorjului se spune ca atunci cand apare curcubeul pe cer, daca vei sari intr-un picior pana la capatul lumii, vei gasi o punga cu galbeni. In alte zone din Europa de Est se credea ca un inger a pus o comoara la capetele curcubeului, dar numai un om nud le-ar putea gasi.
Britanicii credeau ca la capatul curcubeului se afla ingropata o comoara. In Irlanda exista, de asemenea, aceasta credinta.
Nu se poate ajunge la capatul curcubeului pentru ca acesta este o iluzie optica formata din lumina soarelui si vaporii de apa, nu un obiect fizic - atunci cand cineva se misca spre curcubeu acesta se va deplasa, distanta ramanand mereu aceeasi.

Mesager

In mitologia greaca exista Iris, personificarea curcubeului, mesagerul zeilor pentru oameni, mesajele ei erau in general despre razboi si pedepse; in timp, zeita a fost redefinita, curcubeul devenind un mijloc de transport pentru zeita care se dovedeste la fel de evaziva si imprevizibila precum curcubeul.

In legendele din Hawaii apare Anuenue, fecioara curcubeu, mesager intre fratii sai, zeii Tane si Kanaloa.

Semn bun si semn rău.

Indienii Arawak din America de Sud considera curcubeul ca semn de noroc cand apare deasupra oceanului; un alt trib considera ca e semn bun cand apare deasupra oceanului dar semn rau daca apare deasupra uscatului, fiind semnul unui spirit malefic in cautare de victime.
In cele mai multe culturi e semn bun cand apare in ziua nuntii.
In cultura amazoniana, curcubeele au fost mult timp asociate cu spiritele rele, care provoaca necazuri (pierderi de sarcina si mai ales boli de piele). In perioada preincasa exista o traditie de a inchide gura unei persoane la vederea curcubeului, pentru a evita boala.
Cine vede un curcubeu dublu are si mai mult noroc.

Transformarea

In Liban se credea ca cine vede reflexia unui curcubeu pe pamant si trece peste ea se va transforma in… sexul opus. In Afganistan credinta era ca acela care trece pe sub curcubeu va “suferi” schimbarea de sex. Aceasta credinta exista si in zone din Europa de Est, inclusiv in unele zone din România; la fel se credea si in Bulgaria; in alte zone se credea ca cine bea dintr-un izvor a carui apa a fost atinsa de curcubeu se transforma intr-un reprezentant al sexului opus. 
Trecerea peste si pe sub curcubeu contrazice legile fizicii - curcubeul este lumina si apa si apare in faţa privitorului numai cand acesta e pozitionat cu spatele la soare.

Simbolul culorilor curcubeului.

In China, sunt considerate de bun augur toate culorile curcubeului dar e preferat rosul stralucitor, considerat cel mai mare “aducator de noroc” si de aceea culoarea e mult utilizata mai ales la festivalul de Anul Nou.

Iranienii au si ei semnificatie pentru stralucirea culorilor curcubeului: cand rosul e mai puternic inseamna razboi, cand e galben aduce moarte iar cand verde e culoarea mai stralucitoare e semn de abundenta.

In zona Dambovita se crede ca atunci cand in culorile curcubeului predomina rosu se va face vin mult, cand predomina verde se va face mult grau si cand predomina albastru va fi multa seceta si moarte.

Intr-un basm chinezesc Hsien si Ying'ai sunt doi indragostiti nefericiti care trebuie sa astepte pana cand apare curcubeul, pentru a putea fi impreuna.. Hsien este culoarea rosu in curcubeu si Ying'ai este albastru.

Prevesteste vremea

Se spune ca un curcubeu care apare la est prevesteste ca a doua zi va fi senin iar daca apare la vest a doua zi va ploua abundent. Turcii cred ca un curcubeu poate prevesti precipitatii pentru inca 24 de ore.
Daca apare dimineata curcubeul pe cer e semn de seceta pe timp de vara, credeau oamenii din Tecuci.
Cand se face braul popii curcubeu pe cer atunci e semn ca va sta ploaia (Teleorman).

Spiritualitate

In buddhism, curcubeul reprezinta ultima stare inainte de Nirvana. Nirvana e starea de fericire realizata prin eliberarea de grijile vietii, de suferinte si prin contopirea sufletului individual cu esenta divina, prin  contemplatie si asceza.


In cultura indiana chakrele prezinta o importanta deosebita, fiind percepute drept repere ale sanatatii fizice, mentale si spirituale a fiintei umane. Chakrele sunt centri de energie localizati de-a lungul liniei mediene a corpului. Curcubeele sunt sunt asociate cu zambetele si cu fericirea, deoarece corpul uman a fost destinat sa absoarba si sa asimileze energia curcubeului prin intermediul luminii solare.
Chakra este un concept filosofic care se refera la vartejuri in forma de cerc care, conform medicinei indiene traditionale, ar exista in corpul uman. Chakrele sau centrele energetice principale sunt sapte,  dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (din crestetul capului pana la baza coloanei vertebrale).
Unii considera ca avem un curcubeu in fiinta noastra, cunoscut sub numele de chakre.
sursa foto: https://spiritvoyage.com/blog/index.php/7-kundalini-mantras-for-7-seven-chakras/ (pagina nu mai exista in febr 2021)

Alte simbolizari

Triburile din nord-estul Siberiei il considerau a fi limba Soarelui, asa cum unele triburi de americani nativi spun ca este haina Soarelui.

In mitologia hindusa, Indra, zeul tunetului si al razboiului foloseste curcubeul ca arc pentru sagetile sale de fulger.

La sumerieni, ocrotitorul fermierilor, zeul Ninurta, apara vara cu un arc si sageti si purta o coroana descrisa ca un curcubeu.

In mitologia araba pre-islamica se considera curcubeul ca fiind arcul unui zeu al naturii, Quzah, al cărui nume e regasit in cuvantul arab pentru curcubeu.

Cele mai multe triburi din Australia considerau curcubeul (sarpele curcubeu) ca fiind creatorul lumii si al tuturor fiintelor; Sarpele Curcubeu nu are gen, face pamantul fertil prin ploaia creata si poate vindeca de orbire si boala. In sezonul secetos se retrage in gauri adanci de apa.

Femeia care vrea sa aiba pielea alba si lucioasa trebuie sa se spele cu apa din coada curcubeului, se credea in zona Sucevei. Prutul este adapatorul curcubeului de rasarit si Siretul al celui de apus (Tecuci).

Pentru iudei si crestini curcubeul semnifica legamantul lui Dumnezeu cu Noe, o promisiune ca nu va mai distruge lumea prin potop.

In mitologia armeana simboliza centura lui Tir, care a fost initial un zeu al soarelui, apoi a devenit unul al cunoasterii. Mai era numit si braul Fecioarei sau Arcul lui Dumnezeu. In zona Sucevei era numit braul lui Dumnezeu. Este braul aruncat de Dumnezeu peste mare ca sa nu mai soarba norii apa din ea, se mai credea pe teritoriul României.

Noi traim intr-un curcubeu de haos, era de parere Paul Cezanne.

Pentru mai multe informatii:
Mitologia nordica, de Elena Maria Morogan, Ed. Enciclopedica, Bucuresti 1992; Dictionar de mitologie, de George Lazarescu, Casa editoriala Odeon, Bucuresti, 1992; Legendele si Miturile Greciei antice, de N.A. Kun, ed. Orizonturi, Bucuresti;
http://sfm.asm.md/ftm/vol3nr1-2/7%20fizica%20in%20jurul%20nostru.pdf
http://www.descopera.ro/stiinta/12057932-cate-culori-are-de-fapt-curcubeul
http://www.luceafarul.net/credinte-populare-superstitii-din-textele-gorjenesti
https://ro.wikipedia.org/wiki/Curcubeu
https://en.wikipedia.org/wiki/Rainbows_in_mythology
http://folklore.usc.edu/?p=13103
http://tpwd.texas.gov/publications/nonpwdpubs/young_naturalist/earth_sciences/rainbows/index.phtml
http://www.superstitions.biz/Superstitions/Superstition-RAINBOWS-science-old-tales.htm

10 comentarii:

  1. Mi-a făcut plăcere să citesc articolul,e foarte interesant !
    Mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună Diana!
    Ca de fiecare dată mi-a plăcut articolul tău,mulțumesc de partajare!
    Îți doresc o zi cât mai plăcută și plină de bucurii,Diana!
    Îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena!
      Cu placere si multumesc pentru apreciere si pentru vizita.
      Ziua minunata sa iti fie!
      Pupici si imbratisari cu drag!

      Ștergere
  3. Curcubeul este unul din cele mai frumoase fenomene. Este impresionant.
    Si poate de aceea sunt atatea credinte despre el.
    Multumesc de linkuri.

    Eu l-am descoperit intr-un concediu, in cel mai banal loc posibil:
    http://suzanamiu.blogspot.ro/2014/02/curcubeu.html

    O zi frumoasa cat mai frumoasa,Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Sunt o multime de traditii si superstitii si despre acest extraordinar fenomen.
      Am avut ocazia sa-l vad de cateva ori dar de imortalizat... pace buna! :(

      Am vazut fotografiile. Interesant design. :) Ai fost pe faza. :)
      Multumesc, la fel: si tu, Suzana, sa ai o zi minunata!

      Ștergere
  4. Wow cate informatii,oricate superstitii ar fi legate de acesta,un curcubeu e spectaculos si pt mine un moment in care imi reamintesc de povestea biblica legata de curcubeu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa! :) O multime de informatii!
      E spectaculos, categoric. Cand am inteles ca Dumnezeu a promis ca nu va mai distruge lumea prin potop am zambit... pentru ca nu trebuie sa ne culcam pe-o ureche; :) sunt o multime de metode prin care lumea ar putea fi distrusa... :(

      Ștergere
  5. Super am gasit legenda care imi povestea bunica mea cand eram mica

    Claudia B

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca ai poposit aici. :)
      Ma bucur ca ai descoperit aici povestea.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.