2022-05-30

Omul superior sau nobil

Confucius, când se referea la conduita și caracterul oamenilor, a folosit un termen care de-a lungul timpului a fost tradus diferit: „om superior”, „om nobil”, „bărbat nobil” sau simplu „domn”, dar și „persoană înțeleaptă, politicoasă, onorabilă”. Având în vedere societatea patriarhală existentă în vremea lui Confucius și unele dintre „zicerile” lui cu referire la femei, cred că se referea la „bărbatul nobil”, dar îmi place mai mult sensul accentuat mai sus - chiar de-ar fi cu referire doar la bărbați, nu-i problemă (măcar de-ar fi toți oameni superiori în sensul dat de Confucius). Oameni superiori în conduită și caracter, nu superiori prin comparație cu alte ființe umane în calitatea lor strictă de ființe umane. Că unii se cred superiori altora doar pentru că ajung să citească un prompter la TV – de exemplu – e altă discuție.

Confucius le prezenta discipolilor săi (și nu numai) atributele unui om superior și îi îndemna să-i admire și să-i imite fără ezitare pe acești oameni superiori moral, înțelepți etc..

Unele dintre virtuțile pe care le-a predicat Confucius sunt compasiunea, bunele maniere, loialitatea, respectul, integritatea, altruismul, omenia, armonia socială.

Ce spunea Confucius despre omul superior:

Iată patru dintre trăsăturile unui om superior: în comportamentul său este modest; în slujirea superiorilor este respectuos; în hrănirea oamenilor este bun; în a ordona oamenilor este drept.

Ceea ce caută omul superior este în sine, ceea caută omul mărunt este în alții.

Omul nobil are mintea deschisă și nu are prejudecăți.

Omul superior e modest în discurs, dar excelează în acțiunile sale.

Omul superior subliniază calitățile altora, nu accentuează defectele.

Omul superior se gândește întotdeauna la virtute; omul inferior se gândește la confort.

Omul superior înțelege ce este drept; omul inferior înțelege ce se va vinde.

Omul superior în gândire e calm și statornic; omul inferior în gândire e agitat și îngrijorat.

Omul superior impune cu ușurință respect, fără mândrie; omul inferior are mândrie dar nu impune cu ușurință respect.

În relația cu lumea, omul superior nu e pentru nimic și împotriva a nimic; standardul său este dreptatea.

Când ar trebui să vorbești cu o persoană și nu vorbești cu ea, o pierzi. Când nu ar trebui să vorbești cu o persoană și vorbești, îți pierzi respirația. Înțelepții nu pierd nici oameni și nici respirația.

Un om inferior se minunează de lucrurile neobișnuite; un om superior se minunează de lucrurile obișnuite.

Cunoașterea este doar strălucire în organizarea ideilor, nu înțelepciune. Omul cu adevărat înțelept trece dincolo de cunoaștere.

Așa cum apa se modelează după forma vasului care o conține, tot așa omul înțelept se adaptează circumstanțelor; el știe când să opună rezistență și când să se lase dus de curent.

Postare pentru Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella.

a spus Confucius despre oamenii cu gandire superioara
Cei cu gândire superioară sunt atotcuprinzători, nu sunt blocați în doctrine; ei au mintea deschisă ideilor și informațiilor dar nu sunt sclavii acestora.

37 de comentarii:

  1. Minunate citate, care ar trebui s[ ajunga la cat mai mulți. Pot distribui? Pe FB?
    Îmi plac enorm postarile tale atât de bine documentate.

    Imi place definiția lui Confucius a omului superior ca o persoana înțeleaptă, o persoana învățată, cu carte. Cred că de aici vine și denumirea de studii superioare. Din păcate azi, cu atâtea posibilități de studii superioare se cam pierde din definiția inițială. Prea mulți au început să asocieze superior cu avut/bogat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca poti distribui, si iti multumesc. Iti multumesc si pentru apreciere.

      Si eu cred ca "studii superioare" s-a cam golit de sens... Poate doar mi se pare, dar multi vor diplome "superioare" doar pentru a se "incadra" intr-o societate aiurita, in care cei fara diplome "superioare" sunt obligati sa taca, iar daca spun si ei ca apa-i uda li se da peste nas ceva la modul: "ce autoritate ai tu sa faci aceasta afirmatie?"
      Si la bogatie se refera unii, dar cred ca e o chestiune de orgoliu sau despre ceea ce-am scris mai sus: nu vor sa se simta marginalizati - sunt enorm de multi oameni cu studii superioare care nu au reusit (si multi nu vor reusi) sa lucreze in domeniul in care s-au calificat (daca!!! s-au calificat si nu s-au dus doar le examene, si doar pentru a face act de prezenta, sa nu se spuna ca au luat diploma si nu au fost prezenti nici in sala de examen)

      Ștergere
  2. E o bucurie fiecare întâlnire cu astfel de oameni! Şi se simt destul de repede. Zi bună, Diana! Potecuţa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca este bucurie! Personal, nu am intalnit prea multi, dar cei pe care-i consider oameni nobili mi-au indus intotdeauna o stare de bine, de calm.
      Multumesc, Potecuta! ❤️ Zi buna iti doresc sa ai si tu!
      Iti multumesc si pentru efortul de a lasa un gând aici.

      P.S. Am "pus" eu link spre blogul tau. Sper ca e in regula. Daca e ok voi "atasa" link de fiecare data cand reusesti sa ajungi aici.

      Ștergere
  3. Am citit aseara, insa nu prea aveam gandurile la mine. Ce poate fi mai clar decat aceste idei ce ar trebui citite / invatate in scoala. Fiecare rand poate genera un text in sine. Ai realizat o colectie teribil de utila din care reiese cristal cati oameni mici sunt in prim plan, din pacate.
    Si ecuatia este atat de simpla: modestie, respect, bunatate, dreptate.
    O fi chiar atat de greu? Sau ce poate fi greu? Evident retoric...
    Multumesc mult-mult, Diana draga pentru aceasta postare.
    Pupici si o zi frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conjunctural, am vazut "stiri" la TV, si-am vazut o multime de oameni (politicieni, mai ales) care pareau ca pocnesc de cat de plini sunt de ei... si-apoi... am incercat marea cu degetul si-am scris textul. 😊 Aroganța, ipocrizia etc. unora cred ca a depasit al 9-lea cer!
      Nimeni nu-i perfect, majoritatea avem "scapari", dar unii... Pfuuu!
      Cu multa placere! Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Atat de 'plini' de propria prostie, scuzati cuvantul. Stii ce mi se pare absolut inadmisibil? Chiar ne desconsidera neuronii si considera ca noi chiar nu putem gandi. Adica cred ca gresesc. Considera ca nu meritam a fi bagati in seama. Inadmisibil...
      Uneori ma enervez, dar ma apuc de MFC... Si imi admir ciresele. Uneori am senzatia ca o iau un pic pe alta carare. Ma tot uit la giumbuslucurile deja facute si parca le vad facute altfel...😊
      Pupici si multam inca o data!❤️😘

      Ștergere
    3. Da, da! Scuzam cuvantul "plini". 😊
      Nicidecum nu considera ca nu putem gandi, ci STIU ca nu-i putem opri din ale lor - si asta le da o satisfactie bolnava care ma determina, uneori, sa le scutur arborele genealogic si sa aflu la a cata generatie de incaltati au ajuns. Unii, dupa comportament, par a fi cel mult la a doua generatie.
      M-am enervat si eu, cel mai mult in 1990, la inceputul "capitalismului" din Ro. 😂 Am inteles repede cum vor sta lucrurile si mi-am dat seama ca... Asta e. 😊
      Cu placere! Multam si eu! Pupici! 😘 ❤️
      Am vazut ciresele! ma intorc acolo!
      In cazul meu, dupa ce totul e gata incep sa am idei. 😂

      Ștergere
  4. Yo creo que los seres humanos que respeten sean sencillos y generosos son los que valen. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Estoy totalmente de acuerdo contigo.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Sunt (în mare) de acord cu Confucius și mi-a plăcut mai ales felul în care a exprimat ideea din urmă. Superioritatea unui om se simte din perspectiva sa asupra vieții și din felul în care se raportează la tot ce se întâmplă în jurui său. Ne simțim cu toții atrași de cineva care are o percepție superioară asupra evenimentelor, sau o minte deschisă, cum se spune mai nou. 😊
    Îți mulțumesc, Diana, pentru doza de înțelepciune! ❤️

    P.S.: Mie îmi par fascinante atât lucrurile neobișnuite, cât și acelea obișnuite, ceea ce-mi spune că mărețul Confucius m-ar exclude din ambele categorii și poate că ar crea, special pentru cei ca mine, pe o a treia. 😂
    P.P.S.: Pupici, cu drag!! 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le zice bine si Confucius, dar are si multe in care l-as contrazice. :)) Sau, poate, daca se nastea in "era moderna" gandea altfel (mai ales cu privire la femei). 😊
      Se vorbeste (si se scrie) mult despre "mintea deschisa", dar se practica... din cand in cand. 😊 E chiar o placere cand intalnim oameni care stiu ca totu-i relativ, schimbarea in lume nu poate fi oprita si altele de gen.
      Cu multa placere, Cri! Si eu iti multumesc! ❤️ Pupici cu drag! 😘

      P.S. As ramane cu gura cascata de mirare daca in Ro ar exista o clasa politica formata din indivizi culti, care sa nu fie aroganti si care stiu ce au de facut si chiar fac. Si, uite-asa, si eu ma mir si de neobisnuite si de obisnuite: neobisnuit ar fi o clasa politica decenta in Ro si obisnuit este o clasa politica indecenta in Ro (ma minunez continuu de indecenta politicienilor)
      Poate ca, in discursurile lui, Confucius s-o fi gandit si la cei care se pot include in ambele categorii, dar n-am dat peste aceste idei ale lui. 😂

      Ștergere
  6. Majoritatea filosofilor din toate timpurile și locurile au pus în evidență valoarea unor însușiri ca modestia, bunătatea, simțul dreptății, înțelepciunea. Dar cine să-i asculte pe filosofi?!...

    Zile frumoase, dragă Diana! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori ma gandesc ca si numai bunatatea ar fi suficienta - cumva, le "trage" dupa ea pe toate celelalte.

      Iti multumesc, Zina draga! Zile frumoase iti doresc si eu tie! ❤️

      Ștergere
  7. Olá Diana!

    Muito verdadeiro seu texto, toda humanidade deveria ler e colocar em prática.
    Desejo-lhe uma semana repleta de luz
    braços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Obrigado pelo seu apreço.
      Talvez o mundo fosse mais bonito se tentássemos ser melhores. :)
      Desejo uma semana iluminada também!
      Abraços.

      Ștergere
  8. Faine toate citatele înteleptilor, însa aplicarea lor, este adeseori sinucidere curata. pentru omul muritor. :)
    “Ce seamănă omul, aceea va şi secera."
    O vara minunata, în toate aspectele binecuvântata, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-un fel, ar putea fi sinucidere - sinucidere sociala. 😊
      Iti multumesc, Iosif! Vara minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  9. Lindo texto amiga Diana, todos devem ler e por em prática.
    Seria um voto de amor a humanidade.

    Tenha uma linda tarde.

    Beijinhos 🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Você disse muito bem, e bonito: "Seria um voto de amor pela humanidade."
      Obrigado.
      Desejo-lhe um dia sereno, querida Ftyma!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  10. Um texto muito verdadeiro, gosto!
    Amiga, tenha uma boa noite.

    Beijos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obrigado pelo seu apreço.
      Eu te desejo um bom dia.
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  11. Un final de saptamana minunat, Diana draga. La noi casa e cu susu' invers. Am vrut sa punem un dulap pe roti. Era pe balcon si au urmat alte activitati dupa ce l-am scos...Iubesc activitatile astea.... Pupici!❤😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Spor la trebaluit! 😊
      Stiu atat de bine cum este cu astfel de modificari, rearanjari! :)) Am ajuns sa "calculez" cu zece pasi inainte, sa-mi dau seama ce-ar urma dupa ceva ce pare simplu de mutat/aranjat! Daca e putin de lucru ma apuc, daca nu... ma mai gandesc. 😊
      Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Cand e vorba si de mult praf si de mucegai nu prea mai stau pe ganduri. Doar incercam sa facem minim mecesar pentru remedieri.☺Si era raftul meu cu multe 'prostioare' asa ca le- am trecut in revista, poate vin noi idei... Acum sunt pe tel. - o pauza mica...Pup
      ❤😙

      Ștergere
    3. De-ar fi de mucegai nici eu n-as sta pe ganduri! Cu praful... hm - mai ales in balcon: il sterg si spal pe unde e usor accesibil, dar e nevoie de o "interventie" serioasa acolo (nu din cauza de praf, dar am cam facut depozit)
      "Prostioarele" mele sunt, inca, imprastiate in mai multe locuri (depozitate cam haotic); nu stiu cand le vine randul la ordonare - ideile vin mai rar. 😊
      Duminica frumoasa iti doresc! Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere
  12. foarte interesante! o zi faina, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca le consideri interesante.
      Multumesc, Cristi! Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! 😊

      Ștergere
  13. Querida amiga, Diana!
    Passando para desejar que tenha uma linda semana, com paz e muitas alegrias.

    Beijinhos 🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obrigado, querida Fátima! Que seja o mesmo para você!
      Desejo a você uma semana maravilhosa!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  14. Frumoase si intelepte ganduri. O sa le pastrez ca sa ma ghidez dupa ele un cautarea mea dupa intelepciune si demnitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca apreciezi si tu intelepciunea lui Confucius. 😊
      Iti multumesc pentru vizita. Acum plec spre tine.

      Ștergere
  15. Câtă dreptate avea marele Confucius! A fost un înțelept și un mare moralist. Ce bine ar fi dacă omul modern, din zilele noastre, ar mai ține seama de oamenii înțelepți de odinioară!
    Multă sănătate și numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca omul modern are numai certitudini, nu si intrebari, si considera ca ceea ce a fost valabil in vremea lui Confucius (inclusiv referitor la intelepciune si cunoastere si bun simt) nu se mai aplica azi, cand "viata e o jungla", unde supravietuieste cel mai puternic.
      Iti multumesc, Alex draga! Numai bine si sanatate iti doresc si eu tie! Ma bucur sa te revad aici. 😊

      Ștergere
  16. Nu stiu de ce, dar pe vremuri.. (ohohoh) am avut impresia ca dl Confucius era latin :))). Vorbesc serios. Ma rog, intre timp am avut acces la informatii si am aflat cum statea treaba. Oricam, cata veme a fost latin, a fost cel mai fain latin :))))).

    Lasand asta, imi place enorm colectia aleasa de tine. Citesc de fiecare data cu placere si interes spusele lui. Sunt de atata bun simt, simplitate si logica pana la urma. Iti multumesc!

    Trimit pupici si de la un zan adormit, pe care il admir de vreo 5 minute, de cand s-a facut covrigel. Doarme fix ca un copilas, cu capul pe o alta paturica.... :*

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.