2014-08-11

La Cheile Nerei - Parcul Național Cheile Nerei

Unii dintre cei care au fost acolo spun că o excursie la Cheile Nerei e ca o călătorie la marginea Timpului. Zona e păstrată aproape așa cum a fost și acum mii de ani - poate ceva mai multe gunoaie, pentru că nu toți cei care ajung acolo sunt dintre cei care iubesc Natura cu adevărat, ci sunt mai mult niște snobi care vor să spună: Am fost la Cheile Nerei, cele mai lungi chei din România, între cele mai frumoase din Europa. Urmele celui mai vârstnic european, un Cro-Magnon cu o vârstă de 42.000 de ani, au fost descoperite în imediata apropiere a acestui parc național, la Anina.

Poate e bine că zona e oarecum greu accesibilă pentru că sunt mai multe șanse ca frumusețea sălbatică să se păstreze pentru și mai mult timp. Sunt aici păduri uriașe, cascade, peșteri, lacuri ale căror ape sunt fascinante prin culorile lor, stânci greu accesibile și trasee care îți impun să traversezi o Nera rece și învolburată, uneori, sau blândă și rece alteori.

Cascadele Beuşniţa, Bigăr, Văioaga şi Şuşara sunt cele mai vizitate dintre cele cre pot fi întâlnite în zonă, Bigăr (rezervația Izbucul Bigăr) fiind în topul realizat de The World Geography pentru cascade unice din lume pe locul întâi.
Nu departe de Sasca Montană, la câţiva kilometri de Bozovici se află cel mai mare parc cu mori de apă din România şi din sud-estul Europei: Rudăria. Aici, pe o lungime de aproximativ 3 km, albia râului Rudărica este presărată cu un şirag de 22 de mori de apă, proprietatea oamenilor. Toate morile sunt protejate de câte o stâncă masivă şi sunt funcţionale. În trecut au fost aproximativ 51 de mori, dar multe dintre ele au fost distruse la inundaţiile din 1955. Astfel, această porţiune din valea Rudăricii formează cel mai mare complex mulinologic din sud-estul Europei.

Nera este un râu de 124 km (131 km zic alții) lungime, din România și Serbia. Nera drenează o suprafață de 1.240 km², aparținând bazinului hidrografic al Dunării, și nu este navigabilă. Rețeaua hidrologică cuprinde bazinele râului Nera și ale afluenților: Nergana, Nerganița, Coșava, Helisag (Hiclișag), Miniș, Lăpușnicu, Moceriș, Ducin, Prigor, Rudăria, Bănia, Șopotu, Valea Rea, Beu și altele. Pe teritoriul parcului se află două lacuri naturale: Lacul Dracului - fenomen carstic unic în România - cu o suprafață de cca. 700 mp și adâncimea maximă de cca. 12 m și Lacul Ochiul Beiului cu o suprafață de 284 mp, adâncimea maximă de 3,6 m.
Accesul către Lacul Dracului se realizează relativ ușor, existând și un traseu turistic marcat cu bandă roșie care îi ghidează pe turiști până în punctul în care se găsește lacul, pe malul stâng al Nerei. Lacul Ochiul Bei este situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă a Parcului Național Cheile Nerei - Beușnița, la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, în punctul de confluență al Râului Beu cu Râul Beușnița. Acest lac atrage atenția și datorită apei sale limpezi, de un albastru verzui foarte intens si placut la privire.

În zonă, temperatura medie anuală este de 10 gr C, cea mai scăzută fiind în luna ianuarie, de -2 gr C, iar cea mai ridicată în luna iulie, de 20 gr C.
Sursa foto: https://www.facebook.com/ExtremeTravelRomania/ - click pe foto pentru marire
Surse info (și):
http://www.cheilenereibeusnita.ro/index.php/geologie-geomorfologie-hidrologie-si-clima
http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-cheile-nerei-o-zona-neasteptat-de-frumoasa
Actualizare:
La începutul lunii iunie 2021 s-a prăbușit o porțiune din cascada Bigăr
Pe aceeași temăLegenda Nerei; Tot pe la Cheile Nerei

14 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Superb acest parc,și eu am postat mai de mult câteva imagini!
    Avem o țară superbă!
    Să ai o săptămână minunată și plină de bucurii!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Pentru obiectivitate: aproape ca nu ma mai gandeam la frumusetile de prin aceasta tara preocupata fiind de unii oameni care populeaza aceasta tara. :)
      Multumesc, la fel! Zile fericite iti doresc, cu drag! Pupici!

      Ștergere
  2. Superba plimbare, total alt peisaj ca cel in care ma invart eu acum :) pupici si salutari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa! Esti la mare, la soare, pasesti pe nisip si faci baie in apa marii! Ufff.... Uneori mi-e tare dor de mare dar si de ajung ma chinuie plaja = ma arde soarele repede si ar trebui sa stau acoperita... :))
      Imbratisari cu drag! Pupici!

      Ștergere
  3. Ce fain.....Imagini de vis.
    Bine ca macar ai unde sa mergi sa te relaxezi!
    pupici Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de vis, intr-adevar!
      Relaxare totala in astfel de zone... dar am inteles ca localnicii ii cam sicaneaza ape truisti, inlaturand unele marcaje pentru ca traseul trece si pe vreo proprietate de-a lor... De parca ar pleca cineva cu pomii acasa! :)
      Zile fericite iti doresc! Pupici!

      Ștergere
  4. Frumos si unic.Am citit,am vazut imagini,dar n-am ajuns acolo.Vacanta placuta si plina de frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu tocmai ce-am aflat ca am fost acolo in copilarie, dar nu-mi amintesc nici sa... ma pici cu ceara! :)
      Multumesc, la fel! Zile fericite sa ai!

      Ștergere
  5. E o zona frumoasa, insa din pacate n-am ajuns acolo. O seara placuta, draga mea si multumesc pentru tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ella!
      Cu placere, pentru putin.
      Succes!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  6. Ah, daca stiam ca mai dau de inca o postare plina de imagini luate din acea zona minunata, probabil ieseam de pe blogul tau inainte de a mi se trezi iar dorinta de a ajunge acolo. Stii, mi-as dori sa pun macar piciorul, pentru o clipa, in aceste locuri de poveste, sa respir, macar pentru o clipa, aerul curat pe care il intuiesc, apoi cred ca m-as putea intoarce linistita acasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, mai am imagini! :)) Asa ca... ;) Dupa cum am scris: mi s-a pus pata pe Cheile Nerei! E un taram de vis! Cica am si fost acolo, copil fiind, dar in albumul meu (mental) nu e nimic! :)
      Privind pozele si eu aveam senzatia ca simt aerul racoros din preajma apei, a pomilor... mai ales ca soarele a dogorit zilele acestea! :)
      De la BV pana la Cheile Nerei sunt 4 sute si ceva de km! Numai gandul de a parcurge atata drum ma cam... "sperie". :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.