2013-10-11

Reflexii în oglindă - O lebădă pe înserat

În mitologia greacă Apollo era zeul muzicii, al poeziei și al prezicerilor; s-a născut la Delos, într-o zi de șapte. Niște lebede sfinte au dat în acea zi de șapte ori ocol insulei, iar Zeus i-a dăruit tinerei divinități, pe lângă liră, și un car la care erau înhămate lebede albe. Lebăda va fi simbolul poetului inspirat, al preotului sfânt, al druidului îmbrăcat în alb, al bardului nordic etc. De asemenea, lebăda trăgea caleașca lui Zeus, zeul suprem în mitologia greacă, cel care a luat înfățișare de lebădă pentru a o seduce pe Leda (fiica lui Testius şi soţia lui Tyndareus, regele Lacedaemonului, undeva lângă Sparta) și astfel e asociată cu dragostea.
În Extremul Orient lebăda este și simbolul eleganței, al nobleței și al curajului.
În textele celtice, majoritatea făpturilor binevoitoare de pe lumea cealaltă care patrund în zona terestră, iau înfățișarea lebedei și călătoresc câte două, legate printr-un lanț de aur sau de argint.
**
Dacă doresti sa participi, publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai "vazut in oglinda ta", (poate fi si cea retrovizoare) si inscrie articolul la
"Reflexii in oglinda", la SoriN

21 de comentarii:

  1. Foarte frumoasa imaginea cu lebada si cate lucruri interesante am aflat astazi despre pasarile astea atat de speciale!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru vizita, vulpita calatoare! :)
    Si mie mi se par speciale aceste pasari... De cate ori vad o lebada imi amintesc de povestea "Cele douasprezece lebede". :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cea din fotografie cred ca e un puiandru, inca are pene cenusii. Dar lasa ca se face ea mare si frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil sa fie pui! :) Cand mi-a zis ca e lebada nu am crezut! :)) Dar m-a asigurat ca o gasca n-ar fi fotografiat! La cat ma pricep... Pentru mine, lebada trebuie sa fie neaparat alba-alba, cu gat "ondulat" si cu acea pozitie gratioasa, inconfundabila!

      Ștergere
  4. - de ce zice vulpița că lebăda e frumoasă?
    - pentru că nu o poate ajunge! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai m-ai facut sa râd, la nici o ora de cand am aflat vestea ca o prietena a ratat un examen si m-am intristat. Nu mi-a trecut, dar mi-a ramas zambetul! :)

      Ștergere
  5. E lebada si chiar e inca pui, are pufulet pe gat :)
    Imi plac mult lebedele. Si cele albe dar cele negre ma fascineaza. Contrastul dintre negru si rosu e extraordinar de frumos.
    SI eu tot la povestea lui Andersen sunt cu gandul de cate ori vad o lebada :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia te uita cat de priceputa esti si tu Dovada clara ca iti plac aceste pasari! :)
      Mi-ar placea sa vad in realitate o lebada neagra! Si - cu norocul meu! (a se citi cu ghilimele) - n-as avea cu ce s-o imortalizez sau daca as avea n-ar iesi poza!
      Basmele sunt minunate; nu-i asa?! :)

      Ștergere
    2. Imi plac basmele. Si pe la 18 ani mai citeam inca :)

      Ștergere
  6. Cred ca inserarea face sa vedem o culoare mai inchisa.E o lebada mai speciala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai vazut-o, totusi, ca lebada! Cand am vazut fotografia am zis ca-i... gasca! Dar, se pare, gasca sunt eu! (cel putin de data aceasta) :)

      Ștergere
  7. Deci pana la urma e lebada ? :) sa inteleg ....

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună Diana!
    Ador aceste păsări,fie albe sau negre!
    Mulțumesc pentru informații!
    Îți doresc un weekend excelent și plin de bucurii!
    Cu mult drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumoasă fotografie şi ce de informaţii interesante legate de această minunată pasăre. Mi-au plăcut foarte mult.

    Weekend frumos, Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. într-adevar simbol al eleganței, al nobleței și al curajului! frumoasa legenda, minunata decizia ta de a ne face cunoscute povesti împletite cu simboluri si intelepciune.
    Pupici. Weekend cat mai placut!

    PS: ieri spuneam ca dupa programul de serviciu vom face o vizita la Azilul animalelor. Ce crezi?! exact ieri accesul era oprit, deoarece Asociatia participa astazi la o actiune de salvare a animalelor in alta localitate! asa ca... nu am vazut nici un catelus! Dar... poate mai bine, pentru ca daca era "dragoste la prima vedere" ne-ar fi fost imposibil sa-l luam. Cel putin pana la anu, in septembrie.

    RăspundețiȘtergere
  11. O fotografie excelenta!
    Toata stima!

    RăspundețiȘtergere
  12. O alegere inspirata,interesenta prezentarea !
    Felicitari ,Weekend plåcut

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai ales o fotografie superbă, reflexia e foarte rafinată!
    Frumoasă îmbinarea cu mitologia, atât de dragă mie. ;)
    Te pup, să ai un weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. mi-am amintit de o experienta, cand am fost intr-o plimbare pe marginea unui rau, unde se balaceau niste lebede gratioase....pana cand au inceput sa cante!! parca erau niste scrofite! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.