2015-09-11

Ipocrizie europeană

Memoria unor cetăţeni din Europa (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Serbia, Croaţia, România etc.) e tare scurtă atunci când vor. Au uitat cum, in vremuri de restrişte, şi-au făcut şi ei bagajele şi au plecat spre ţările din Occident, unde au fost primiţi cu braţele deschise, deşi mulţi au dovedit ulterior că nu sunt tocmai cetăţeni model (din cauza sărăciei, in special) - dar pentru câteva oi negre nimeni nu a blamat întreaga masă de oameni care a imigrat.
Mase de oameni din Europa - şi de pe alte continente - au plecat cândva şi către America de Nord, vărsând sângele băştinaşilor dar şi al celor care au fost acolo primii…

Argumentul celor mai mulţi, împotriva refugiaţilor musulmani este: “noi suntem creştini, e o diferenţă”. Ciudat! Şi eu, care credeam, că suntem oameni înainte de a fi orice altceva…

Între aceşti refugiati sunt o mulţime de copii - cel mai mare număr de copii care a migrat de la al doilea război mondial încoace. Ce zic, însă, cei mai mulţi oameni cu suflet negru? “Aceşti copii sunt fii de terorişti”. “Musulmanii sunt terorişti din tată in fiu”. Astfel de afirmaţii sunt ale unor oameni cu un nivel intelectual nu tocmai scăzut, dar cu mentalitate de xenofobi - de parcă n-ar vrea ca alţii să aibă ajutorul - şi şansa - pe care au avut-o cândva mulţi dintre strămoşii lor. In anii 1940 copiii moldovenilor au fost trimişi in satele de prin Transilvania şi Ţara Româneasca pentru a-i scăpa de moartea prin înfometare - au fost primiţi, îngrijiţi, hrăniţi.

Liderii mondiali sunt obligaţi să găsească solutii pentru rezolvarea acestei crize, dar orice soluţie ar găsi se vor lovi de rezistenţa cetăţenilor care nu înţeleg (mai) nimic din ceea ce se întâmplă, care nu cunosc nimic despre oamenii care ar urma să rămână, provizoriu, pe teritoriul statelor lor - ei ştiu numai ceea ce au văzut la TV, pe unele canale, şi ce au vazut in diversele filmuleţe postate pe te miri unde. Aceşti oameni nu sunt interesaţi de dezminţirile care apar pe măsură ce sunt difuzate scene scoase din context, filme şi fotografii trucate, filme şi fotografii interpretate greşit cu intenţie. Prea mulţi oameni nu vor - sau nu pot - să analizeze prin prisma raţiunii ceea ce se întâmplă. De ce se întâmplă e mai greu de spus, dar varianta scurtă este: in statele de unde vin aceşti oameni este război şi nu întotdeauna au fost ei cei care au ales calea războiului. Mulţi au luptat, cât au putut, apoi au fugit pentru a-şi pune familiile la adăpost.

Cred că nu e cazul să abandonăm aceşti oameni, in cele mai negre zile ale vieţii lor. Cred că ar trebui să trecem peste prejudecăţile de gen: “or să pună bombe”, “ne violează femeile şi copii”, “ne decapitează pentru că mâncăm carne de porc”, “ne decapitează pentru că NU suntem homofobi” şi altele de acest gen – cuvinte pe care le-am citit zilele acestea cam peste tot in mediul online. Aş vrea să zic că e naivitate din partea celor care pot crede aşa ceva, dar… de la o vârstă nu-i mai spune naivitate.

In ceea ce priveşte România am o senzaţie stranie, pe care, deocamdată, nu o pot justifica pentru că nu s-au cristalizat informaţiile obţinute de ici-colo… Europa se divide, din nou, in două… Continuând să refuzăm oferirea ajutorului oamenilor care au nevoie e posibil - şi probabil - să cădem, din nou, in partea neplăcută a Europei.

Sursa fotografii:
Armeni: 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armenian_woman_and_her_children_from_Geghi,_1899.jpg
Cehi:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Czech_refugees_from_the_Sudetenland_1.gif
Sirieni spre Iordania:
In portul Messina, foto de GIOVANNI ISOLINO/AFP/GETTY:
http://www.people.com/article/mediterranean-migrants-hundreds-dead-boat-capsizes (in febr 2021 link invalid)

(text din 11.09.2015 preluat de pe un blog care îl voi şterge)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.