2015-09-05

Clubul cinefililor: Lie to Me

Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor – Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

sursa
Lie to Me este un serial de televiziune cu numai trei sezoane (2009-2011 – 48 de episoade difuzate in mai mult de 60 de tari din toata lumea) si este bazat pe activitatea celui mai cunoscut cercetator al “limbajului trupului”, Paul Ekman, care a si fost consultantul de specialitate al creatorului si regizorului acestui serial, Samuel Baum.
In rolurile principale sunt:
Tim Roth, care-l interpreteaza pe dr. Cal Lightman, expert in descoperirea - prin analizarea expresiilor micro-faciale, a vocii si a limbajului corpului in general - celor care ascund adevarul sau spun minciuni. Abilitatile lui sunt, uneori, prezentate exagerat si, desigur, unii il pot minti si nu se prinde (fiica lui adolescenta, de exemplu – ceea ce ar putea insemna ca cei dragi ne pot minti mai usor decat o fac strainii). Rolul este de asa natura incat doctorul ii cam enerveaza pe cei din jur – intre altele, starea de iritabilitate ii impiedica pe oameni sa fie foarte concentrati pe minciunile rostite sau pe adevarurile ascunse si pot fi cititi mai usor.

Kelli Williams (dr. Gillian Foster) este partenera de afaceri a lui Cal Lightman – ea pare a fi “punctul de echilibru” al lui Lightman.
Brendan Hines (Eli Loker) se ocupa mai mult de partea tehnica si pretinde ca spune adevarul in orice situatie.
Monica Raymund (Ria Torres) e o fosta politista pe care dr. Lightman a convins-o sa lucreze cu echipa lui deoarece a constatat ca are o aptitudine innascuta de a detecta mincinosii, fapt care, uneori, creaza tensiuni intre ei (poate pentru ca el a muncit o viata sa invete cum sa descifreze limbajul trupului si ea s-a nascut cu aceasta abilitate, stiind din instinct, altfel spus, cand cineva minte sau ascunde ceva).

Echipa din Grupul Lightman are o stransa colaborare cu agentiile guvernamentale, cu politia, dar ofera servicii si corporatiilor, politicienilor si persoanele particulare.

Abilitatea pe care o are Lightman este o binecuvantare si un blestem, in aceeasi masura, mai ales in viata personala, cand constata ca e mintit sau ca prietenii se mint intre ei.

Serviciile oferite de Grupul Lightman sunt utile pentru decodificarea expresiilor micro-faciale ale perosoanelor de interes, decodificare care sa duca la rezolvarea anumitor cazuri dar si pentru a stabili motivul pentru care cineva alege sa minta, pentru ca vor sa afle nu doar cine minte, ci si de ce minte sau ascunde ceva.

Este un serial interesant, din punctul meu de vedere, si destul de alert – sunt putine scenele plictisitoare. Oarecum, dupa ce am urmarit toate episoadele, incepusem sa cred ca… toata lumea minte. Culmea! Chiar e adevarat: toata lumea minte, sau ascunde ceva… Nimic nou sub soare, doar ca unii pot mirosi minciuna si altii nu. 

7 comentarii:

  1. Un serial extraordinar. N-am pierdut niciun episod. Tim Roth a interpretat magistral rolul acelui mare "specialist în minciuni". Câtă nevoie ar fi de asemenea specialişti. Şi nu doar în Poliţie!
    Numai bine şi zile frumoase, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. si mie mi-a placut mult serialul. Se zice ca minciunile sunt "bune" si "rele" :)) Minciunile bune sunt cele care duc la o rezolvare pozitiva a unei situatii "strâmte", minciunile rele sunt cele care sunt spuse doar pentru a-ti salva pilelea pe moment, fara a te gândi la urmari... Bârfele si mitomania nu sunt incluse în categoria "minciuni".
    Pupici si îmbratisari de la duo pentru trio <3 Un weekend cât mai placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am vazut serialul, de tinut minte!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare foarte foarte interesant dupa descriere, nici nu stiam de acest serial. Sper sa-l pot gasi pe net pe undeva. Multumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu l-am văzut, dar mi-ai trezit interesul și îl voi căuta. Mulțumesc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  6. daaaaa si mie mi-a placut serialul! stii ce atent ma uitam apoi la sefi in sedinte? foarte folositor! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.