2013-01-31

Despre eliberarea tiganilor

La 31 Ianuarie 1844, Mihai Sturdza (1834-1849), domnul regulamentar al Moldovei, decreteaza dezrobirea tiganilor statului si manastirilor.

Pe o adresa redactata si scrisa de mana lui Mihail Kogalniceanu, el si colegii de opinii: Costache Negri, Alexandru Mavrocordat, Vasile Alecsandri s.a., felicita pe domnitor si pe membrii Sfatului legiuitor.

S-a statornicit ca toti robii manastirilor atat pamantesti, cat si straine, sa fie slobozi pentru totodeauna si sa se bucure de aceleasi drituiri ce sunt inchizasluite si celorlalti moldoveni de potriva lor, adica a cei asezati pe mosii, care se indeletnicesc cu lucrarea pamantului..., iar acei cu mestesuguri de prin targuri, sa se aseze intre negustorii patentari. M. Kogalniceanu arata: acum patria noastra, dezrobindu-si tiganii, sfinteste principiul ca toti oamenii se nasc si sunt slobozi.

Primele atestari ale prezentei tiganilor in Moldova (1428) si Muntenia (1385) sunt documente in care ei sunt listati ca bunuri ale unor manastiri. In functie de stapan, existau trei categorii de sclavi: domnesti (ai printului sau statului), boieresti (ai boierilor) si manastiresti (ai manastirilor). La inceput, toti sclavii erau domnesti. Ei ajung in posesia manastirilor si boierilor prin donatii sau vanzare.

Intr-un document din 1388, cand Tara Fagarasului era condusa de Mircea cel Batran, se specifica faptul ca boierul Costea stapanea satele Vistea de Jos, Vistea de Sus si jumatate din Arpasul de Jos, precum si 17 tigani de cort. Aceasta este prima atestare documentara a tiganilor din Transilvania, o etnie cu origini misteriose si controversate, cu un mod de viata caracterizat de unii drept boem, un popor care pe teritoriul Romaniei a stat sute de ani in robie.

In Transilvania (aflata in Regatul Ungariei), cu exceptia partilor ajunse temporar sub stapanirea voievozilor munteni sau moldoveni, statutul tiganilor era prin comparatie deosebit de bun.

Ei devin iobagi ai coroanei in anii 1400, si acest statut este in general mentinut si dupa ce Transilvania devine principat autonom sub stapanirea otomana. Au dreptul de a umbla prin tara si de a poposi pe pamanturile coroanei, autonomia interna a cetelor de tigani, toleranta coroanei fața de ne-apartenenta la religia crestina, absenta obligatiilor militare.

Totusi, rutele pe care sclavii domnesti aveau voie sa calatoreasca erau strict controlate de autoritati. Pentru a pastra controlul asupra lor, mai multe cete de tigani erau puse de catre stat sub controlul unui bulibasa, si el tigan. Tiganii trebuiau sa plateasca o suma coroanei, mai mica insa decat populatia sedentara. In Brasovul medieval din randurile tiganilor erau alesi calaii.

Procesul dezrobirii tiganilor va dura vreo trei decenii (1830-1860); a inceput odata cu adoptarea in Tara Romaneasca a Regulamentului pentru imbunatatirea soartei tiganilor statului (1831), iar in Moldova a Regulamentului pentru statornicirea tiganilor.

In perioada 1843-1856, in Principatele Romane sunt adoptate legi ce elibereaza din robie tiganii apartinand bisericilor si manastirilor.

In Tara Romaneasca eliberarea robilor bisericii si manastirilor incepe in anul 1847, la propunerea domnitorului Gheorghe Bibescu, aceasta facandu-se fara nicio despagubire. Desrobirea tiganilor figura ca un punct important in programul revendicărilor revolutionarilor pasoptisti. In Tara Romaneasca, printr-un decret al guvernului provizoriu instituit in timpul revolutiei, ia fiinta o Comisie pentru liberarea robilor, toti tiganii fiind declarati liberi.

Povestea scrisa de Vasile Alecsandri despre Vasile Porojan, prietenul tigan din copilaria sa, rememoreaza trista istorie a dezrobirii tiganilor de pe mosia parinteasca.

Frumoasa zi a fost aceea cand, din balconul casei de la Mircesti, am declarat tiganilor adunati ca sunt liberi! (…) Surprinderea lor s-a manifestat prin o exclamare salbatica si bucuria lor prin o mie de sarituri desantate, ca oameni muscati de tarantela. Vreo trei batrani insa au inceput a plange si a-mi zice: – Stapane, stapane, ce ti-am gresit ca sa ne urgisesti astfel, pacatosii de noi?!… Ne faci slobozi?… Cine o sa ne poarte de grija de azi inainte?… Cine o sa ne hraneasca, cine sa ne imbrace, cine sa ne cunune, cine sa ne ingroape?… Stapane, nu te indura de noi si nu ne departa de mila Mariei Tale!

Odiseea libertatii a inceput cu birtul satului.
Laia se opri la cea întâi crâşmă, povesteste Alecsandri, pentru ca să celebreze noua lor poziţie socială, apoi se opri la a doua crâşmă, pentru ca să cinstească în sănătatea cuconaşului, apoi se opri la a treia, pentru ca să boteze cu vin libertuşca, apoi la a patra, pentru ca să guste dacă rachiul liber e mai bun decât celălalt etc., etc., şi astfel au dus-o întruna până ce, bându-şi până şi căciulile şi apucându-se de furturi, au ajuns în închisorile de la Roman, de la Piatra şi de la Bacău.

Dupa vreo sase saptamani de la eliberare, tiganii au revenit la Mircesti. Insusi prietenul copilariei sale, care invatase mestesugul de pitar, s-a intors acasa spre batranete. Primit si tratat generos de poet, a disparut insa dupa doua zile, furand si un cal.

Pe cât e de neomenos faptul de a lipsi pe un om de libertate, pe atât e de necumpătat faptul de a libera deodată pe un sclav fără a-l pregăti la fericirea ce-l aşteaptă şi a-l feri de neajunsurile unei libertăţi pripite, concluziona Alecsandri in reflectiile asupra fostilor robi tigani.
Nota: nu am pretentia ca articolul este complet.
Surse de inspiratie: tiganii.ro; verticalonline.ro; bjvvbuzau.ro; E.Pons, Tiganii din Romania – o minoritate in tranzitie, ed. 1999 s.a.

Vezi si:
Alt troc politic, de Ziua Internationala a Rromilor 
https://diana-kundalini.blogspot.com/2014/04/alt-troc-politic-de-ziua-internationala.html

Tiganii si societatea
https://diana-kundalini.blogspot.com/2013/03/tiganii-si-societatea.html

24 de comentarii:

  1. Sunt de acord cu Alecsandri: "a libera deodată pe un sclav fără a-l pregăti la fericirea ce-l aşteaptă şi a-l feri de neajunsurile unei libertăţi pripite" e grav!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel ma gandesc si eu... Si privesc in jurul meu si imi dau seama ca eliberarea de comunism i-a cam nenorocit pe unii - pentru ca nu pareau (par) sa stie ce inseamna a fi liber si nu prea au stiut (stiu) ce sa faca avand aceasta libertate.

      Ștergere
    2. Ai vazut ca e grav? Si au trecut 22 de ani de atunci (comunism) si tot nu au învatat, cat despre rromi, nici nu mai am cuvinte desii daca mai era comunismul poate era altfel, erau obligati sa învete carte!
      Sunt unele popoare care nu pot functiona daca nu sunt conduse de o mana de fier, dar noi nu vrem sa recunoastem asta !

      Ștergere
    3. Din punctul meu de vedere, in cazul tiganilor - fiind populatie nomada - n-ar fi trebuit sa se incerce "stationarea" lor si obligarea la ceva ce le este strain genetic, sa zic asa. Iar faptul ca in era comunista se urmarea ca oamenii sa aiba fosrte multi copii a fost o cretinitate - pentru ca cei mai multi copii se nasteau in familiile nevoiase si erau lasati in grija statului (orfelinatele erau supra aglomerate) Erau obligati sa invete carte, dar tot ceea ce stiau mai bine faceau. Satul Garcini, de langa BV, e "celebru" la cata carte invatau :) Acum, insa, incep sa invete de buna voie... Adultii stiu mai putin sau deloc, dar cei mici stiu, in general, sa buchiseasca... E un pas urias in adaptarea lor la un stil de viata sedentar. Trebuie sa le mai recunoastem o calitate: sunt si multi artizani intre ei, buni meseriasi in unele domenii... Si, bineinteles, s-au adaptat: ca si in trecut, pana sa fie facuti sclavi, fac comert - cu orice! In mileniul 3 "orice" este mult mai cuprinzator...
      Popoarele pot functiona si fara a avea un "tatuc", doar ca cei care abia au iesit de sub "jugul" comunist s-au obisnuit sa primeasca mult si sa dea putin: nu conta ca se produceau stocuri in fabrici, important era ca aveau bani (dar, economic vorbind, la colaps tot se ajungea). Unele avantaje erau dar numai pentru cei care nu doreau sa vada Luvru in realitate si care doreau sa citeasca si altceva decat "lecturile obligatorii" (ca exemple luate la repezeala)... Cei care sunt disperati ca a cazut comunismul cred ca sunt dintre urmasii celor care se bucurau de raul "bogatilor" care erau scosi din case pentru a face loc muncitorilor adusi in camioane... sunt cei care spun cu gurita lor: "puschea pe limba MI-A DAT una alta" - pentru ca ei nu stiu si nu pot sa spuna ca li s-a dat ocazia sa isi construiasca singuri... Li s-a DAT de-a gata. Fara a avea "cultura" lui "a face" e greu sa se descurce cand nu li se mai da...

      Ștergere
  2. da...e greu sa asimilezi ceva ce nu cunosti,ceva despre care ai doar o vaga idee...
    libertatea inseamna si respectarea legilor,regulilor...
    tiganii in foarte marea lor majoritate nu le respecta...
    am fost martora cu prietenul meu la o intamplare (marunta poate) care ne-a dat de gandit...
    eram intr-un mijloc de transport in comun,au urcat controlorii si au inceput sa-si faca treaba...
    erau si doua tiganci in autobuz pe care controlorii le-au ignorat dar pe alte doua persoane care nu validasera cardul nu, asa ca se pregateau sa ii amendeze...
    prietenul meu i-a intrebat de ce nu le controleaza si pe cele doua si daca nu si-au platit calatoria sa le amendeze...
    raspunsul lor a fost ceva de genul "sunt ocrotiti de lege,pot sa nu plateasca ca n-au cu ce"...
    cum vine asta?
    eu platesc abonament si sunt obligata sa-i suport vorbind tare,mancand seminte si nu mai enumar alte "caracteristici", iar ei bine mersi calatoresc fara dureri de cap iar altii trebuie sa plateasca amenda chiar daca aceeia calatoresc civilizat...
    concluzia?li se permite sa-si bata joc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceeasi indignare o resimt din plin cand unii sunt obligati la ceva si altii nu... In acest caz as zice ca e... discriminare inversa. Acei controlori au vrut sa scape de eventuale reclamatii, pentru ca nu sunt ocortiti de lege tiganii care circula cu mijloacele de transport in comun si nu platesc calatoria. Sau - mai aproape de adevar - le-a fost teama sa se ia la cearta cu ele... si nu e corect, dar oameni care au nevoie de salariu sunt si controlorii... Pe de alta parte, cei mai multi tigani nu au acte - sau nu vor sa le prezinte... Femeile fac o galagie mai ceva ca un card de gaste... si ajungem sa-i lasam in jalea lor...
    Intr-un timp, in BV, in fiecare autobuz erau si doi jandarmi (a fost o perioada in care furturile se inmultisera peste masura pentru ca cei plecati au fost trimisi fortat inapoi in tara) si in acea perioada s-au mai ordonat unele chestiuni.
    Totusi, seminte in autobuze s.a. consuma si "tinerii nelinistiti" si vorbesc la fel de tare si injura si isi bat joc de alti calatori - daca e vreunul naiv sa le atraga atentia ca nu sunt singuri acolo.
    Prietenul tau este intre acei putini care isi doresc sa fie ordine si respect. Dar nici el nu avea timpul necesar - si nici nu cred ca merita efortul - sa fi reclamat la regia de transport acei controlori... Da, sunt cetateni care le permit sa isi bata joc si sa faca ce vor... Traim in tara lui "las' ca merge si asa" Mai multi cetateni responsabili ne-ar trebui!
    Pe traseul care trece prin satul Garcini - de care am mai amintit - e infiorator sa circuli la anumite ore... Dar... cei care sunt nevoiti sa faca naveta in acea directie sunt deja obisnuiti... si s-au imprietenit... pentru ca ce altceva ar putea face daca nu isi permit sa faca naveta cu masina personala sau cu taxiul...? S-au obisnuit cu raul, ar spune unii, dar e greu sa schimbe lucrurile. Oricum, acum e mai bine decat in urma cu ceva ani! I-au mai pus la punct! Dar cu ce pret, uneori... :( I-au mai acceptat, cu adevarat, incercand sa le inteleaga mentalitatea...

    RăspundețiȘtergere
  4. Vasile Porojan e, cred, una dintre cele mai frumoase nuvele din literatura română. Am citit-o prima oară relativ recent, prin cărţile de lecturi suplimentare ale celor mici, n-o ştiam din şcoală, nu cred că era în programa noastră, (abţinându-mă cu greu să nu-mi dea lacrimile şi nedumerindu-i: "De ce s-a emoţionat tata?"). Cum ai putea să le explici celor mici înţelesul deplin al amintirilor lui Vasile A., scrise în 1880, retrospectiv, pe când poetul nu mai era nici el tânăr.
    Referitor la Porojan, mi-am dat seama de ceva: bucătăreasa (mama Gahiţa), vizitiul, cameristele, brutarul, într-un cuvânt toţi servitorii era ţigani. Boierii mâncau din mâna lor, se îmbrăcau în hainele spălate de ei, dormeau pe cearşafurile primenite de ei sau erau cei mai dragi prieteni din copilăria lor precum cei doi Vasile.
    Au trecut de atunci mai puţin de 150 de ani. Când am început să-i dispreţuim şi să-i urâm? Cred că de-abia după ce au devenit egali cu noi. Ministrul de externe actual cred că s-ar jena să recunoască că cel mai bun prieten din copilăria lui a fost ţigan.
    Cât o să mai dureze până ce o să se restabilească raporturile normale dintre noi şi ei, încă vreo 150? Am tratat problema mai pe larg şi în blogu-mi (http://serbi.weblog.ro/2008/11/08/ara-tuturor-posibilitilor/#axzz2iof5yq4Z).
    Şi o chestie amuzantă: Am luat odată un ţigan la "ia-mă nene", simţindu-l pasămite egal cu mine şi pe mine open minded şi am purtat chiar o conversaţie prietenoasă cu el. La intrarea în oraş a ieşit de pe o stradă laterală o frumoasă româncuţă de.a noastră la volanul unui Peugeot decapotabil. Gâturile noastre, al meu şi ale lui Porojan de lângă mine, s-au întors sincron spre ea, ca puse pe un mecanism comun. M-am simţit frustrat şi enervat fiindcă am simţit că doar eu am dreptul să mă uit după femei "albe". Despre asta întreb când şi dacă se vor schimba oare, despre prejudecăţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita!
      Am citit articolul recomandat. :) Cine stie cand vor fi capabili romanii sa aleaga un presedinte tigan... Americanii au ales un negru, da, insa au depasit ei prejudecatile? :)
      Tiganii despre care a scris Alecsandri erau mult mai curati decat cei pe care ii intalnim azi mai des... Am intrat in cateva case de tigani saraci, dar mirosea neplacut... Era pamant pe jos, erau mormane de haine adunate pe langa pereti, mirosea a fum, a igrasie... si vasele nu erau curate, pentru ca nu exista "apa curenta" - sunt sigura ca ar spala mult mai bine vasele si ar gati mult mai curat si cei de azi daca ar avea conditii... Cei mai multi, insa, sunt saraci si nu isi permit sa plateasca utilitati. Dar observatia ta este perfecta! Nu m-as fi gandit la acest aspect! :)
      Amuzanta intamplare! :)
      Am avut doua colege de munca, tiganci; nu vorbeau tocmai corect dar erau curate si gospodine si ajutau pe toti cei care le solicitau ajutorul. Amandoua s-au casatorit cu romani. Bunica lor era "tiganca de satra", o femeie excelenta cu prietenii. De la aceste doua fete am invatat foarte multe, dar ii "cunosteam" de mica pe tigani, de pe malul Tarlungului... Parintii m-au crescut in spiritul egalitatii intre oameni - sa zic asa.
      Prejudecatile vor disparea cand parintii isi vor creste copiii fara a-i invata ca nu e "bine" sa se joace cu anumiti copii.

      Ștergere
  5. O fi bine sau rau , ca tiganii si grecii au buzele vinete asa cum ti se face si de la sete . cineva mi-a spus ca au fost cumparati de boierii moldovei ; de peste hotare ? Daca nu ereau liberi cum au ajuns pana in Spania , Franta , etc ... poate si Italia unde par a se fi asimilat cu populatia locala , aceleasi drepturi si aceleasi conditii , rai pare ca am mai fifost noi cu atata robie , aflu de la voi , pe pamanturile manastirilor , foarte inspirati oamenii in negru calugarii care nu faceau deosebire intre ei si tigani . Portetul lui Vlad Tepes , se aseamna foarte bine cu al unui tigan , cum poti afla daca esti tigan sau nu . Ai curaj pentru a lua in calcul acest lucru . Pentru unii poate fi privita aceasta origine ca o rea vestire !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si de la frig se invinetesc buzele. ;) Dar e putin importanta culoarea buzelor. Probabil ca au fost cumparati, initial, de peste hotare – asa cum au fost si multi negri cumparati, dar nici asta nu mai e, azi, de mare importanta pentru ca nu se schimba cu nimic faptul ca au fost, candva, scalvi si sunt azi minoritati (ca oricare alta minoritate) in mai toate statele. Au ajuns simplu prin Spania etc: si cei de acolo or fi cumparat sclavi, sau au plecat impreuna cu “stapanii”… Probabil ca mai peste tot au fost asimilati dar nu stiu de ce ziceti numai de Italia si nu cred ca nu stiti ca popoarele meridionale nu au tenul ca de zapada al popoarelor nordice, ca exemplu – temperatura mediului “da culoarea” pielii, in mare parte.
      Serios?! Calugarii nu faceau diferenta intre ei si tigani? Faceau diferenta si intre ei si iobagi si chiar tarani liberi… Desigur, stim numai ce ne spun istoricii lumii – avand in vedere ca mai pretutindeni “feţele bisericesti” au avut sclavi, slugi…
      Mai toti românii au tenul inchis la culoare si parul negru – prin zona centru sunt mai blonzi si cu piele mai alba. :) Poate ca a fost Vlad Tepes neam de tigan, dar ce importanta are?! Ar trebui sa vorbeasca faptele nu originea rasiala.
      Ca-s negru, alb, rosu, galben e deloc important atunci cand vorbim despre fapte. Indiferent de culoarea pielii si alte caracteristici fizice (in special) oamenii sunt buni si rai (de fapt, sunt buni sau rai in functie de context) – parerea mea.
      Unii ar spune ca Vlad Tepes, dupa nas, ar putea fi evreu. :) Cand ne luam dupa aparente facem prostii. :) Numai pentru... needucati ;) ar putea fi "veste rea" originea unui om sau altul. :)

      Ștergere
  6. Sedentarii pamanturilor sau uzinelor , iar unii au stiut sa ia drumul strainetatii, dupa revolutie . Ce s-a intamplat in tot blocul comunist si in Rusia , a fost o totala schimbare a economiei si nu a modului de a gandii , a libertatii, spuneti maruntisuri , la cine va raportati voi in gandire ca n-au inteles ce-i libertatea ?! In democratie exista coruptie . Eu asa am inteles lucrurile astea . Sa mai spunem ca romii acesti tigani , au o psihologie puternica , a bunului material si a propriei persoane , sunt ei mai aprinsi si le lipseste intelegerea intre ei . Au o fosta patrie in India de azi . Iar cei de acolo trimit sateliti in cosmos si sunt si o putere militara in lume , avand bomba atomica . Am ascultat un cantaret de acolo foarte melodios si foarte la moda . Un francez care a calatorit pe teritoriul Tarii Romanesti, a spus ca si altii, ca acestia sunt excelenti cantareti si ii privea pe taranii romani ca fiind cele mai sarace persoane pe care le-a intalnit intre multele voiaje, pe care le-a facut . A facut si o comparatie de care acum am putea fi mandrii , mai saraci decat taranii Norvegiei .Romii se considera cand vor , mai ceva ca romanii , un adevarat rom , eu cred ca le lipseste ceea ce ne lipseste si noua educatia . Spune un rom , daca noi nu eream voi nu mai ereati de mult . noi insa suntem osanditi asa cum spunea Emil Cioran la un blestem valah , care e pretutindeni si in orice imprejurare . Ca am avut robi de-a lungu timpului, asta spune totul, ca am stat cu mana intinsa la imperiul otoman inconjurati de alte imperii si tari mai puternice , se pare ca noi nu am fost liberi sute de ani de-a randul . Sa le cante muzica romanilor si sa-i invete intre ei cum se fura . Dujmanul de moarte al Cantemirilor ereau Brancovenii . Presedinte despre care s-a spus ca e tigan , a fost Ion Iliescu .Imi aduc aminte un citat : o tara cu tarani urati , de Emil Cioran . Daca il vedeti pe Vlad Tepes pe strada : veti spune ca e tigan . Un trecut in Europa nu am avut , spune : Emil M. Cioran . Totusi am avut o multime de actori excelenti in timpul comunistilor care sa defineasca ce inseamna viata unui roman, industria cinematografica , si o economie , la un nivel ridicat , in timpul lui Carol II , daca nu gresesc .Controlorii si politia nu ai in ce categorie de oameni sa-i poti cuprinde , cei mai ratati dintre escroci de buna voie . Rosetti , Caragiale, Toma Caragiu ereau romani ? Bine ca romani au mai ramas Eminescu , Porumbescu , Enescu , Iorga , Labis , in Bucovina .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Modul de a gandi nu se schimba de pe o zi pe alta, si nici chiar de pe un an pe altul… Au luat drumul strainatatii bucurosi ca-si pot relua viata de nomazi (care le e caracteristica, in fond). Multi n-au inteles ce-i aia libertate (lasand la o parte ideea ca nu exista oameni cu adevarat liberi) e o realitate. A fi liber inseamna, in primul rand, a fi responsabil, si mai inseamna si un risc… Esti liber sa furi, sa cersesti, sa nu muncesti etc. dar iti asumi riscul a ceea ce ar putea urma. :) A fi liber nu inseamna sa faci ce vrei, cand vrei, unde vrei, cui vrei, ci sa faci toate acestea fara a incalca libertatea si drepturile altora.
      India… da, or trimite sateliti si or fi “mare putere”, dar oamenii sunt impartiti in caste si majoritatea traiesc in saracie lucie.
      Nu contesta nimeni ca taranii romani erau printre cei mai saraci oameni… (unii mai sunt si azi, desi nu mai sunt robi pe mosii).
      Bineinteles ca lipsa educatiei… ii arunca in inchisori si in mizerie pe multi si tot lipsa educatiei (educatia de a castiga traiul prin munca, nu prin exploatarea celor care nu se pot apara, furturi etc) ii duce pe unii pe calea infractiunilor, iar cu banii adunati din ilegalitati isi permit sa-si asigure, uneori, libertatea si continuarea afacerilor necinstite.
      Prejudecatile nu pot fi invinse usor si sunt nascute, in general, din necunoastere, din teama (teama tot din necunoastere se naste) etc. dar daca l-as vedea pe strada pe Vlad Tepes n-as zice ca e tigan pentru ca nu vad in oameni “tigani”, “arabi”, albi”, “negri” etc, ci doar oameni (fie ca-s bruneti, blonzi etc).
      Am avut trecut in Europa, ca doar RO, ca stat, nu s-a nascut ieri… :) Toti cei amintiti au fost români, români de origine x, y, z etc., dar români. :)

      Ștergere
  7. Mihai Viteazu a facut unirea(1600) , stefan cel mare a condus jumate de secol(47ani), dar cand s-a tinuit cont de poporul roman in istorie ? ., nu am fost niciodata o putere dominanta in regiune , ne-am luptat pentru supravietuire (independenta) si unire(regat) , si nici acum cand Basarabia este independenta , nici un presedinte, guvern roman nu a luat in calcul unirea , am spus ca nu avem pretenti teritoriale, ca suntem un popor bland (ca o pisica )care nu-si face rau decat lui atunci cand poate. De la revolutie au trecut 25 de ani, si apar la televizor toti infrancorii , cu pedepse pe cat se poate de mici , dupa intrarea Romaniei in UE in 2007. Romania s-a incredintat singura infractorilor , acelas tip de oameni cunosc o stare materiala ridicata de 25 de ani , sportul a ajuns politica , divertismentul o sansa de a prostii lumea , scoala un jug al vietii pe care nu putem sa-l ducem in tara noastra . Plecam peste hotare , asta e hotarat ! Eu am vorbit cat se poate despre romani , ca nu se pot considera liberi . Fiecare din noi din lipsa prietenilor , vedem orasul in care ne-am nascut urat, insuportabil de al mai locuii. Tiganul e osandit insa la distractie, daca nu s-ar mai distra sigur ar fura , vorbesc despre tiganii mici , cei "mari" sunt asigurati , nu-si fac griji pentru ziua de maine . Toate nemurile Romaniei au adoptat acesta atitudine , ca fiind singura fatza sa beneficieze de viata , prin ilegalitati .
    Eu m-am intrebat , pentru ca nu stiu decamdata , cum au calatorit in vestul Europei , daca ereau esclavi , numai in Romania un fost sclavi tiganii ?
    Am spus ca au fost inspirati calugarii , am fost ironic , Isus nu le spune sa-si trateze aproapele ca pe un egal ? , ce mai tara , si ce mai oameni , au trebuit sa fie in randul boierilor si ai biserici , asta am spus .
    In India am vazut reportaje cu saracia de acolo , insa am vrut sa spun ca guvernul de acolo se ocupa cu ceva , al nostru nu !
    Daca luptatori nu mai exista , am vrut sa spun ca in Bucovina s-au nascut mai multi oameni de valoare si in privinta unor lideri politici in Romania , nici nu mai imi fac sperante .
    Nimeni din Europa decazuta sau nu , nu va tine sa-si aplece urechea , in fata unor romani , cand avem nevoie sa fugim de noi insine vorbim si ne credem americani .
    Numai evrei si tiganii au umor , Emil Cioran .
    Dupa originea mamei am propriul crez ca fiind rom/tigan . Dupa originea tatalui certitudinea unui rus de stepa , mongoloid . Multumesc mult , mult de tot ca m-ai citit . E meritul tau , ca doar nu e atat de vizitat blogul tau .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. :) E firesc sa citesc ceea ce scriu acei putini vizitatori; nu?

      Cum chiar tu afirmi: românii nu au urmarit sa cucereasca teritorii, ci mai mult s-au aparat impotriva diferitilor invadatori, ceea ce inseamna ca, istoric discutand, suntem un popor de oameni pasnici (care n-a vrut sa se impuna cu arma, distrugand), dar viteji cand trebuie sa ne aparam de invadatori veniti cu arma-n mana si cand depinde de noi, ca cetateni. Nu depinde – si nu depindea de simplii cetateni – sa i-a Basarabia inapoi, de exemplu – pentru ca s-ar fi ajuns (si atunci si acum) cel mult la un razboi de gherila fara alt rezultat cert decat pierdere de vieti.
      Am putea “lupta” si impotriva unor politruci, dar cand vine vorba de a rezolva ceva care mai de care se plange ca nu-si poate asuma riscul pentru ca… are familie. :) Si, uite asa, tragem sania pe uscat de zeci si zeci de ani…

      Oamenii care au fost – si sunt – in randul “boierilor” au ajuns si ramas si din cauza cetatenilor, e drept. Dar azi, alungand toti “boierii”, cu cine ii inlocuim?! N-am ce face impotriva obedientilor. Cand ai in anturaj un individ despre care stii ca are venituri din fapte ilicite ar trebui sa-i intorci spatele – dar cati o fac?! Cei mai multi profita de indivizi si ii abandoneaza doar daca acela da de greu…

      Din nou adevarat: guvernul indian face ceva: se pregateste pentru un eventual razboi nuclear in timp ce oamenii se chinuie in saracie… Oare e mai bine sa ai arme nucleare si sa traiesti in bordei, inconjurat de muste sau sa ai un nivel de trai la limita? Ideal ar fi un nivel de trai decent, dar cand nici oamenii nu vor sa mearga la munca, cum sa-i obligi?! Lasandu-i fara ajutor social ar fi o solutie. De ce nu se procedeaza astfel?! Pentru ca, e universal cunoscut: oamenii dependenti sunt usor de manipulat (mai ales cand e vorba despre votare politica). Mentalitatea nu poate fi schimbata cu mitraliera si cei mai multi cetateni au ramas cu reflexul: “sa-mi dea statul”.

      Si in Bucovina s-au nascut multi oameni de valoare, dar sunt la fel de multi si in celelalte zone.
      Nu pot scrie in numele altora de aceea ma rezum sa scriu ca, personal, nu fug de mine… Cine fuge… sa-si asume fuga. :)

      Orasul in care traiesc e frumos pentru ca e frumos, nu pentru ca asa vreau sa-l vad. :) Am vazut, insa, orase destul de neingrijite – saracie nu inseamna si mizerie. Omul sfinteste locul, se zice… Nici pe aici nu “sfintesc locul” chiar toti, dar ne descurcam.:)

      Tiganii nu doar ca stiu sa se distreze, dar au si multe talente, in sensul ca sunt buni meseriasi in cateva domenii – din pacate au fost ‘sufocati” de taxe, autorizatii, fel si fel de norme care au ingradit nu doar mestesugurile la care se pricep ei, ci si initiativele private in general…

      Probabil (n-am informatii) ca in Spania si alte state au fost liberi, in cea mai mare parte – si in Principatele Române (din ce-am mai citit pe ici-colo) au fost tigani robi si (mai putini) tigani liberi…

      Recunosc: nu m-am prins de toate ironiile. :)
      Sanatate iti doresc!

      Ștergere
  8. In RM este o insemnata comunitate rusa , asta sa fie motivul ?
    In RM partidul comunist e majoritar in parlament , sau a fost ?
    Tarile baltice au intrat in Nato , RM nu a reusit !
    Germania s-a unit , Cehoslovacia s-au despartit , Yougoslavia lafel !
    Toate tarile isi cunosc teritoriul , ce reprezinta Republica Moldova pe harta Europei , eu cred ca e ceva de ras , si tot de ras politica Romaniei . Am pierdut nordul Bucovinei si Basarabia , pe noi Rusia ne-a despartit . Rusia a anexat Crimeea, Ukrainei in 2014 , avand in vedere 90% ,80 % , populatie rusofona , si a alimentat si alimenteaza conflictul din Estul Ukrainei .
    Daca noi si bineinteles ca avem istorie comuna cu RM , ne-am fi unit asa cum s-ar fi cuvenit , dupa independenta Republici Moldova , dar noi suntem mai prosti , decat Spania , Italia Franta , Anglia ? , sau sunt politicienii nostri lipsiti de fapte politice . Niciunul nu a vazut in unire o prioritate , un sens , un adevar ? Nu existam ? Noi lasam la sfarsit , sau oare pentru totdeauna situatia in care ne gasim astazi . La urma urmei exista o tara care astepta doar sa piarda teritorii ? Tineretul Republicii Moldova a fost singur care a inteles necesitatea de a se raporta la natia de la care apartin . Nu cred ca exista o alta categorie sociala, decat tineretul , care sa fie intrebata despre unire .
    Ce fel de boieri trebuie sa fi avut tara cred ca trebuie sa vedem si azi ce politicieni ne conduc .
    Ce este un om ? sustinem si astazi ca religia este o minciuna , si ce fel de oameni am ajuns ?!
    Originea tiganilor nu este niciodata clara pentru toti , daca ar fi sa spunem ce spun altii altora si asa mai departe . Ar trebuii facut un test ADN , si noua si lor si asa mai departe , am vorbii despre istorie .
    In Polonia nu sunt Tigani , cea ce ma face sa cred ca au fost cumparati , cum mi-a zis cineva ; iar altii care au ajuns in Vestul Europei au fost liberi sa o strabata !
    Cu parere de rau , romii au caut o casa si nu o Europa pe care sa o strabata , deci nu sunt un popor nomad , la felul in care se comporta cred ca au fost alungati dintr-o tara in alta .
    Imi pare bine ca orasul tau e frumos , si mi-am dat seama cat si cum am putut gresii acest fapt sa vorbesc despre orasul meu ca este urat .
    Ar mai trebuii spus ca tiganii si-au castigat dreptul in fata unor tribunale de a se numi o etnie , cu numele de Romi . Cine a aderat la ea . Si au si propria lor istorie consemnata de catre ei insasi .
    Din ce oras mi se doreste sanatate , Brasov ? , frumos oras , in care am si eu un frate caruia ii doresc sanatate . Laurentiu

    Cred ca daca fratele meu m-ar vede ca ma cred tigan , m-ar lua la bataie. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate fi un motiv acea comunitate rusa, dar nu singurul. Cand cele doua Germanii s-au unit se pare ca cea Federala a avut de pierdut, d.p.v. economic – o si mai mare scadere economica pt RO n-ar fi tocmai de dorit. Pentru R.M. unirea este oportunitate, e benefica, dar in sens invers mai putin… :( economic discutand. Totusi, moldovenii obtinand si cetatenia româna s-ar putea spune ca, intr-un fel, realizam o unire. :) Deci existam si, incet-incet… cine stie? Desi nu cred ca, teritorial, se va realiza o unire prea curand. Dar chiar crezi ca cetatenii din R.M. ar accepta unirea cu RO si asimilarea lor sub numele de RO?! Ar insemna incetarea existentei acelui stat… Chiar ar vrea gasca de politicieni din R.M. sa ramana fara vaca de muls?
      In Spania, in Italia, Franta se discuta – un fel de a zice – despre anumite “mutari de granite”, bascii dorind sa se separe, nord-sud vor sa se separe, alsacienii (in majoritate etnici germani) vor sa se separe. Scotienii au vrut si ei sa se separe de Regatul Unit… Si atunci nu inteleg sensul U.E., prin care se urmareste o Europa Unita (vorba sa fie) in care granitele sa fie desfiintate (mai mult sau mai putin) – un fel de “Statele Unite ale Europei” (utopie, din punctul meu de vedere, sau manipulare).
      Batalia (deloc prima si nu cea mai grea si urata) pentru Crimeea este una motivata economic (si financiar), pentru “deschidere la mare”, intre altele – taxele vor fi altele, incasate in favoarea altora…
      Cred ca in RO nu prea sunt politicieni… sunt doar… politruci, sau bagatori de seama pusi pe capatuiala – asa pare…
      Nu faptul ca se neaga religia ne aduce la un pas de colaps, ci lipsa educatiei – omul nu trebuie sa fie religios pentru a fi bun si/sau educat.
      E controversata originea tiganilor dar cred ca e important mai mult pentru ei, pentru etnografi, pentru istorici... :) Par a nu fi prea siguri de identitatea lor… Intai si-au spus rromi, apoi romi… Nu toti tiganii au fost nomazi, dar cei mai multi – nu cautau o casa (in negura istoriei), ci calatoreau din oras in oras (si din tara in tara) pentru a face negot, intre altele, pentru ca au fost si circari… Pe vremuri, cand treceau caravanele prin sate, oamenii stiau ca o gaina-doua, vreun porc vor disparea, dar nimeni nu facea caz prea mare din asta… :) Aveau de vanzare bijuterii, vase si altele – de uz gospodaresc sau podoabe (isi castigau cinstit banii, altfel spus, pentru ca nu aveau nevoie de autorizatii si nu erau obligati sa se inregistreze ca platitori de taxe si impozite). :) Erau lasati sa-si aseze caravanele pe malurile apelor, sa ierneze pe terenurile altora… Ma gandesc ca ei s-au schimbat din cauza ca atitudinea celorlati faţă de ei s-a schimbat… Altfel spus… nu ei au aruncat manusa… Dar chiar nu stiu… :) si mai caut info, din cand in cand…
      Habar n-am daca sunt sau ba tigani in Polonia – poate ca sunt, dar au fost asimilati mai usor fiind, probabil, mai putini.

      Fiecare oras are zone frumoase si unele mai putin frumoase, deci nu ai gresit… :)
      Esti o figura! Dar nu te-ar bate fratele, poate te-ar intreba ce-ti veni? :)
      Sa ai zile frumoase!

      Ștergere
  9. Nu nu sunt tigani in Polonia si n-au fost , eu sunt cel care nu a zis ., mai putin daca asa cum am zis si cred in Europa de Vest , n-au fost bineveniti dar sclavi n-au fost .
    Intru-totul deacord cu tine , insa Unirea trebuia sa vina firesc , dintr-un oarecare instinct , ca suntem acelas popor si urmam o soarta , imediat dupa independenta vreau sa spun si ca clasele politice ereau datoare la asta . Alta sansa de urmat nu vad , indiferent de cate vorbe dulci mai aud , unele mai rationale decat altele . Clasele politice vor fi din ce in ce mai jalnice , nu or sa stea ele sa ma asculte pe mine , se vor speria intre ele .
    Multumesc pentru urarile facute :) Bucurestiul este un oras urat , in care nu avem decat un mare parc frumos Herastrau . Sanatate asa cum ai spus tu !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci, la momentul independentei, poate ca s-ar fi reusit daca ar fi dorit politicienii – dar ei nu vor. Corect: nu ne vor asculta pe noi - oricum, nu de vorba buna asculta politicienii :)
      Cu vorbe dulci se adoarme atentia cetatenilor – politicienii spun ceea ce vrea sa auda populatia, nu ce gandesc (ne duc cu zaharelul, altfel spus) :)
      Am fost tentata sa scriu ca politicieni mai jalnici ca cei de azi nu pot fi dar… m-am gandit de doua ori: pot fi si mai jalnici…
      Bucuresti e urat?! E metropola si asa e in metropole: mult frumos si la fel de mult… urat! E ca si cum ai spune ca New York e urat! :) Mie-mi place Bucuresti! Mi se pare… mai viu!
      Cu placere! Si eu mutumesc!
      Numai bine!

      Ștergere
  10. Alsacia nu mai tipa dupa autonomie , cred ca au fost mai mult niste voci asa introspecte cum e a mea cu Rep. Moldova , nu se simte nici un "cutremur" in regiunea aceea din Estul Frantei ., Catalania( Spania) au avut un referendum neautorizat pe 1 noiembrie (?) , nu stiu ce s-a intamplat , dar mai devreme Scotia a votat pentru ramanerea in regatul unit al marii britani , basci au cam depus armele de cativa ani , adica ETA(organizatia ilegitima) nu mai exista. Uniunea Eropeana stiu ca e mai mult o piata europeana de desfacere economica , nu si politica, daca nu gresesc .
    Nu prea au furat tiganii cate o gaina sau un porc , asta se intampla la o suta de ani :) , nu prea aveau circuri ambulante :) pentru ca stim cum ereau circurile cu oameni foarte inalti sau pitici , dar nu pot sa te contrazic , in chiromantie un intreg circ facut de tiganci . La fel mi-am zis ca suntem plecatii pe alta lume cu crestinismul nostru cu tot , ba e pururea tanar din origini , ba nu are solutii in vietile noastre decat cele vechi , ce e de vorbit daca asa cum citesc pe cineva care spune : instincte rele . Daca te uiti la televizor vezi cum isi dau cu mir ca sa ii votati . Daca ar fi fost o unire biserica mama ar fi fost in linia intai ca sa ajute trecerea la noua "limba" vorbita , ce educatie ? . Totul merge bine , "exista scoli pentru asta ." Spuneam ca romani pleca sa caute de munca afara , si tot romanii ereau sedentari pamanturilor si uzinelor de dupa revolutie . Eu din perioada scolii sau a liceului nu mai stiu nimic . In occident nu e interzis cersitul , am citit de la tine , cum ca in RO este interzis . Bunicul meu a fost la viata lui o perioada politist , ca sa inchei frumos . Cand erea mic fratii ii spuneau Jean piele de tigan . Tiganii pot fi batuti crunt in sectiile de politie . Tigani sau nu , poti sa faci septicemie dar asta e . Tu fiind o doamna , n-ar trebuii sa-ti faci griji . Decat ca revoltele incep in Timisoara Brasov Zonele minere , aglomeratiile urbane . Politisti Munteni Olteni Dobrogeni si cam toti Romanii nu se pot compara cu tiganii . Un tigan nu gandeste primaora sa dea in tine , violenta cred ca e specifica mai mult romanilor intr-o balanta . Am scris mult si sper sa nu deranjez . Cand eream mic am gasit un banut de argint in pamant . Oare al cui o fi fost si cine sa-l fi pierdut ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se discuta... la trecut era… :) Se mai vorbeste, inca, se mai doreste, chiar daca nu la fel de vocal si convingator… ETA poate ca nu mai este… in aceeasi formula, dar e usor observabil cum “organizatiile” de acest gen sunt ca balaurii cu sapte capete: tai unul cresc doua in loc.
      Despre “negura istoriei” scriam cand ziceam ca mai luau cate ceva. Nu aveau circuri ambulante, erau circari, erau ursari…
      :)) Am tot auzit-o pe asta cu mirul si in final am cautat sa aflu despre ce e vorba exact!
      Românii s-ar fi descurcat bine lucrand pamantul daca nu le crestea unora ideea de a-i dezradacina si a-i baga in “uzinele patriei”. Apoi, cand uzinele au fost, practic, demolate si vandute la fier vechi ce era sa faca oamenii?! Au luat drumul pribegiei.
      In noul cod penal, intrat in vigoare la 1 februarie 2014 nu se mai pedepsesc cersetorii, ci aceia care trimit la cersit persoane cu dizabilitati sau minori (traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile sunt faptele incriminate acum)… Ce ai citit era pe vremea vechiului cod… Acum e in proiect o dispozitie legala care sa pedepseasca… soferii care dau bani celor care stau prin intersectii sa spele parbrize sau sa cerseasca… (vor sa descurajeze cersetoria pedepsind pe cei care… o incurajeaza oferind bani celor care stau cu mana intinsa pe strazi).
      Parca numai tiganii pot fi batuti de caralii. :) Poate ca ai dreptate, si nu tiganii sar primii la bataie desi… se bat intre ei ca chiorii, uneori, dar nu doar ei fac asta.
      Ai gasit un banut de argint in pamant… Suna ca un titlu de poveste. De ce nu scrii o poveste? si banutul va fi al celui care vrei tu sa fie. :)
      Mi-a facut placere sa “discutam”.

      Ștergere
  11. https://www.youtube.com/watch?v=4q3CutkpKHw
    Sa ai o Duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru urare si multumesc pentru "Boogie Woogie Dancing Shoes". :)
    Sa ai o saptamana armonioasa!

    RăspundețiȘtergere
  13. pentru tine , iti doresc tot norocul pe care l-am avut eu .
    https://www.youtube.com/watch?v=QAdr5j1ztNQ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Sa ai in continuare noroc!
      “Help Myself” e un alt mod de a spune “norocul si-l face fiecare”. ) Succese!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.