2012-11-02

Lingvistică Electorală, de George Pruteanu

George-Mihail Pruteanu (n. 15 Dec. 1947, Bucuresti – d. 27 Martie 2008, Bucuresti) a fost politician și filolog român.
Articol din 24.X.1998, preluat de aici:
http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis587.htm (adresa nu mai exista azi)
La prezidiu e preşedintele Partidului Cutare şi, lîngă el, tot cu cravată, partidul.
Stimate alegătoare şi stimaţi alegători! Dacă ne veţi vota, noi vom face totul pentru traducerea în viaţa a următoarelor obiective: (Partidul:) - Daaa!   
1. Elaborarea unei legi prin care conjuncţia deci să fie declarată Conjuncţie Naţională Obligatorie. Articolul unu al acestei legi va stipula: orice frază şi orice propoziţie în România începe cu deci. Orice alte dispoziţii contrare prezentei legi se abrogă.  
- Daaa!
2. Eliminarea verbelor care parazitează trupul sfînt al limbii române, şi înlocuirea lor cu verbul unic a confrunta. Astfel, dacă ne veţi vota, nu veţi mai auzi propoziţii învechite ca: "Eu mănînc o ridiche", ci "Eu mă confrunt cu această ridiche". Nu veţi mai auzi enunţuri leşinate de genul: "Eu o iubesc pe Măndiţa", ci "Eu mă confrunt cu Măndiţa pe toate planurile". Nu se va mai spune: "Eu sunt amărăştean", ci "Eu mă confrunt cu dificultăţi obiective".    
- Daaa!   
2 bis. La paragraful anterior se admite o singură excepţie. În situaţiile cînd, de pildă, am înfulecat o ridiche şi vrem să facem bună impresie, în loc de "Eu m-am confruntat cu această ridiche" se va putea spune "Eu am servit această ridiche".    
- Daaa!  
3. Abolirea întortocheatelor pronume de întărire, şi reducerea lor la unul singur, care va fi după pofta inimii, spre deplina înflorire a personalităţii creatoare a fiecăruia. Astfel, se va putea spune: "Eu înşine l-am văzut pe Chiricuţă", "Preşedintele înşişi a criticat corupţia", "Parlamentarii şi-au votat lor înşivă lefuri mari", "Nu are rost să-ţi dai ţie însuşi un pumn în cap" şi altele, după temperament, dispoziţie şi bunul plac al cetăţeanului. Deviza noastră va fi : Cetăţeanul însăşi e stăpînul gramaticii, nu viceversa.    
- Daaa!   
4. Pentru a asigura limbii române o perioadă de odihnă, nepăsare şi huzur, toate firmele, indiferent de naţionalitate sau sex, se vor scrie în limba engleză sau ceva asemănător. Astfel, în loc de "Cîrciuma Soiosu" se va scrie "Waldorf Imperial", în loc de "WC Public" se va scrie "Intim Club Love Me Baby", taraba cu haţmaţuchi va purta numele de "Shoping Store", iar chioşcul de cocoşei şi covrigi se va numi "Internaţional Business Company Costyke & Marghiolaina" ş.a.m.d.    
- Daaa!   
5. Votîndu-ne pe noi, încurajaţi dezvoltarea fără precedent a pescuitului. Noi vom implementa masiv, în toate domeniile, limba de baltă, în care fiecare se va putea confrunta cît pofteşte. De asemenea, vom lua măsuri ca aceasta să fie limba în care se vor traduce orice filme, inclusiv cele româneşti.    
- Daaa!   
6. Dacă ne votaţi pe noi, votaţi libertatea! Noi vom pune capăt obijduirii şi împilării care durează de sute de ani şi care ne obligă să punem cratima în locuri fixe. Cratima trebuie să treacă în mîna poporului suveran! Dacă el vrea să scrie "v-oi ciupi", aşa va scrie; dacă el vrea să scrie "dăm-i un milion", aşa va scrie; dacă el vrea să scrie "sunte-ţi şmecher", aşa va scrie, căci poporul este norodul, nu tagma grămăticienilor!    
- Daaa!   
7. Pledăm pentru deplina înflorire plenară a pleonasmului, fiindcă strămoşii noştri români din străbuni ne-au învăţat pe noi că repetiţia încă o dată este mama studiului, şi cine nu-şi respectă mama înseamnă că pur şi simplu nu cadrează şi nu se confruntă.   
- Daaa!   
8. Toţi politicienii şi toate persoanele cu funcţii de conducere vor urma cursuri intensive de anacolut, adică de tehnică a construirii frazelor fără cap şi coadă, care adică începe sub aspect de a nu se termina din punct de vedere care l-am exprimat de realizare. De asemenea, toţi vor da un examen eliminatoriu la trăncănologie şi palavragistică şi toţi îl vor trece. De la subsecretari de stat în sus, se vor verifica drastic şi aptitudinile balivernice şi gogoşereşti.  
- Daaa!   
9. Stimate alegătoare şi stimaţi alegători. Sigla noastră este următoarea: silueta unui cap, în care se află inscripţionată ideea noastră principală: VOTA-ŢY!    
- Daaa!   
10. Numai dacă ne veţi vota pe noi veţi...
Mi se face semn că ne-a expirat timpul de antenă. Vom învinge!
- Daaa!

Nota: De pe http://www.pruteanu.ro/91info-00-index-big.htm (pagina nu mai exista in febr. 2021) citare:
Textele din acest sait, aparţinînd lui George Pruteanu sau traduse de el, pot fi reproduse integral numai  în pagini digitale (pagini de Internet, saituri web) necomerciale (adică acelea care nu pretind, nicăieri, sub nici o formă, vreo taxă), cu condiţia obligatorie a menţionării autorului şi a adresei saitului de unde au fost preluate. 

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Da, din pacate nu prea mai avem pentru cine sa votam, fie ca e vara fie ca e iarna! :)

      Ștergere
  2. ” VOTA-ŢY! ”!!!!!!!!!!
    E mortal domnul Pruteanu, nu pierdeam nicio emisiune de-a lui și mă bucur că l-ai readus în atenție, într-o epocă de stâlcire incredibilă a limbii noastre frumoase și armonioase.
    Te pup, Diana!
    ”S-ă a-y o zii încîntătoa-re!” :)
    Așadar, să ai o zi încântătoare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place! Avea un stil minunat de a ironiza greselile celor care apareau "pe sticla"! Cred ca si datorita lui s-au mai diminuat aberatiile lingvistice ale celor care redacteaza stirile si ale celor care le citesc cu greseli cu tot! Si pe cele ale politicienilor "gangavi"... Ba chiar se folosesc mai rar si "englezismele" - care mi se par deplasate in "stiri"
      Mai are articole haioase! :)
      O zi incantatoare sa ai!
      Cu drag,

      Ștergere
  3. As vrea sa revad cateva inregistrari ale domnului Pruteanu. Cred ca le ot gasi pe net, doar timpul imi lipseste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt pe net, da... Le poti gasi accesand legaturile pe care le-am postat.
      Ramane de actualitate :)

      Ștergere
  4. Si mie imi placea emisiunea lui desi n-am vazut-o decat de cand era pe TVR. Ce facuse mai inainte n-am vazut fiindca nu aveam cablu.
    Mi-a parut rau ca a plecat atat de devreme...
    Biata nostra limba e mai mult decat chinuita si la TV si in tot felul de muzica si mai ales de catre tineret, pe net. Ma sperii uneori. E mai bine sa nu vad, sa nu stiu...
    Weekend placut, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut emisiunile lui - la inceput ma straduiam sa nu pierd vreuna :) Si nu-mi venea sa cred cate greseli "de vorbire" mi-am descoperit! Imi placea stilul lui ironic de a corecta "persoanele publice" cu aere de atot stiutori!
      Apoi... bine ca fata ceea Inna nu canta in romaneste! Sau canta?!
      Am lucrat candva, vreo doi ani, langa doua persoane care nu stiau aproape deloc gramatica... In momentul in care am inceput sa zic "ei este" mi-am dat demisia - desi salariul era mare-mare! Era, insa, infernal! Imi zburau porumbeii de ziceai ca am hulubarie! :)
      O zi minunata iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.