2012-11-01

Tweety, Casper, Chilly Willy

Tweety (și Sylvester)

Tweety, celebrul canar galben care are capul mare, și o expresie fermecătoare a fost inițial roz – cenzura americană a decis că pare… dezbrăcat și atunci a fost colorat în galben. Personajul – cu altă personalitate – a fost creat în 1942, de Bob Clampett, artistul de animație de la Warner Brothers, și se numea Orson.

Cariera sa a început separat de cea a lui Sylvester, care apăruse deja în numeroase filme de animație, în regia lui Friz Freleng. Freleng a avut ideea ca Tweety și Sylvester să apară împreună într-un film de desene și numai la presiunile acestuia producătorul general a fost de acord.

Regizorul Freleng și scenaristul Warren Foster au decis să schimbe personalitatea sălbatică a canarului, lipsa de milă pe care o dovedea acesta când era vorba despre agresorii săi și astfel – în 1950 – a rezultat această pasăre fermecătoare și inocentă.

A rezultat filmul “Tweetie Pie”, în care mai apărea o bătrână doamnă, Granny, al cărei “animal de companie” era canarul. Filmul a primit premiul Oscar – primul Oscar obținut de Warner Brothers pentru desene animate. Vocea originală a lui Tweety aparține lui Mel Blanc, cel care a înregistrat și melodia “I Tawt I Taw a Puddy-Tat”, în 1950.

Cuplul Tweety și Sylvester au dat naștere uneia dintre celebrele serii de desene animate din istorie și azi, încă, filmele lor aduc bucurie atât în inimile celor tineri cât și în ale vârstnicilor.

Tweety a devenit o marcă ce poate vinde orice: lenjerie de pat, haine, rechizite, vase, ceasuri, obiecte de uz casnic și multe altele. În 1998 Poșta SUA a emis un timbru comemorativ “Tweety și Sylvester”, în valoare de 32 de cenți și care a avut vânzări record.

Casper, fantoma prietenoasă

Primul desen animat de scurt metraj a fost difuzat în anul 1945 și s-a numit “Fantoma prietenoasă” (Friendly Ghost) fără a avea și un nume. Abia în Iulie 1959 a devenit cunoscut cu numele Casper, fantoma prietenoasă. A fost unul dintre cele mai iubite filme de desene animate din anii ‘50.

Scopul inițial al acestei serii de desene animate a fost acela de a transmite publicului un mesaj cu fiecare episod.

Episoadele de la început sunt povești care abordează o temă anume prin care s-a încercat încurajarea tinerilor de a-și reconsidera temerile, de a recunoaște și de a accepta pe cei care ar sunt diferiți de ei.

Aceste desene animate sunt importante și azi, prin mesajul pe care îl transmite fiecare episod, dar și pentru faptul că  aceste mesaje despre probleme fundamentale sunt transmise într-un mod distractiv;  personajul ia decizii dând dovadă de sensibilitate și stil pentru că are calități demne de laudă deși e doar o fantomă – una foarte simpatică și sufletistă dar fantomă.

                                          Chilly Willy

Singurul pinguin din istorie care nu suportă frigul, și care poartă căciulă de lână și fular, a debutat pe marele ecran în 1953, imaginat de Walter Lantz, creatorul celebrei ciocănitori Woody, și repede și-a făcut loc în inimile oamenilor de toate vârstele.
Este unul dintre cele mai celebre personaje create în studioul lui Lantz.
Mulți ani s-a bucurat de succes și ca personaj în benzi de desene animate.

10 comentarii:

  1. I taut i taw a puddy-tat!..... :))))))))))

    http://www.youtube.com/watch?v=AdVBU-gS2xo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Minnie! :) Imi place Tweety foarte-foarte-foarte! Doar cand imi imaginez mutrisoara lui si zambesc.
      Canarul e delicios; asa-i? Probabil ca de aceea il doreste si Sylvester asa de tare!
      La multi ani!

      Ștergere
  2. Si eu il iubesc pe Tweety :) E dulce-dulce!
    Am avut cateva lucrusoare cu imaginea lui pe ele. Printre care si doua sacose, foarte frumoase, care au fost ale mele si ale surorii mele. Atata le-am folosit ca s-au uzat. Erau foarte dragute.
    Si pinguinul mi-e drag dar pe Casper nu-l stiu decat ca exista. N-am vazut desene cu el, decat poate fragmente intamplator. Cred ca nu mi-a placut, ca m-ar fi prins personajul daca-mi placea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt fan Tweety de cand ma stiu (sa zic asa) dar nu am avut obiecte cu reprezentarea lui... Acum am o cana super - primita de la o prietena draga - o oglinda pe care e desenat canarul dragalas si un breloc (avea baterie si cand apasam canarul pe burta canta :)) Am ascultat foarte des cantecul "I taut I taw a Puddy-tat" si s-a terminat repede (nu poate fi schimbata - as strica brelocul)
      De Casper vag imi aminteam... Cred ca nu a fost difuzat prea mult... Are teme sociale ;) si "pe vremuri" nu se potriveau cu "regimul" de pe la noi...

      Ștergere
  3. pe toti îi iubesc :)) frumoasa postare, Diana draga! multumim pentru aducerea aminte a acestor personaje de desen animat!
    o seara minunata îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen. Cu placere.
      Imi plac desenele animate si... trebuie sa ma abtin cand scriu despre acestea - as exagera si ar fi ca o prajitura muuuult prea dulce pentru a ramane savuroasa :)
      O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  4. Ce desene, ce personaje ... hehe! Nu ca toate porcariile din ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragalase, da! Dar si strumfii sunt faini! Si Garfield...
      Detest la desenele animate de azi (si la filmele "pentru copii") dublarea in limba romana! Ar fi ok daca ar fi mai multi actori! Dar sunt doar cativa - cu voci "sparte" si care se pitigaie sa imite vocile de copii si ajung sa cred ca nu vorbesc doua personaje, ci doar unul: e o voce la doua-trei personaje in acelasi film!!! Cel putin asa mi se pare! Copiilor le place dublarea, dar eu nu suport timbrul fals, lipsa de entuziasm din vocea unuia care se screme sa imite vocea in formare a unui adolescent afroamerican! Sunt "jenibili" romanii care dubleaza filmele!
      M-am lungit in comentarii pentru ca ai amintit de "porcarii" - si multe porcarii mai sunt! Au reusit sa faca porcarii - prin dublare - si din ceea ce mi-ar placea sa revad.

      Ștergere
  5. Il am si eu pe Tweety in casa, in varianta plusata. :))
    Candva, desenele animate aduceau zambete pe fetele copiilor, nu incordare si rautate, ca acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ca tare-i dragalas canarul?! :)
      Am auzit ca sunt... Le prefer pe cele cu animalute, pe cele cu zane si spiridusi, pe cele cu printi si printese :) si mai putin pe cele "cu impuscaturi"
      Ai vazut "Cars"? :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.