2022-08-12

Ipocrizie la supermarket X franciza

Când citești pe site-ul acestui supermarket X despre grija pe care o au pentru mediu și comunitatea în care-și desfășoară activitatea reprezentanții acestuia (și angajații, implicit - bănuiesc) ai tendința să-i lauzi cu voce tare, dar apoi „mergi pe teren” și constați că teoria și practica sunt diferite. În mod sigur, având în vedere comportamentul unora, n-au auzit de poluarea fonică.

Ei – cei de la supermarket X – selectează deșeurile, ba mai organizează și campanii gen „plastic contra produse” (campanii diverse pe termen mai lung sau mai scurt).

Altfel... instalațiile de aer condiționat, frigiderele etc. zumzăie zi și noapte de nu mai știi cum te numești dacă nu verifici actul de identitate.

Zgomotul pare că nu înseamnă poluare – zgomotul platformei dubei, zgomotul căruciorului de marfă, zgomotul mărfurilor trântite, zgomotul motoarelor pornite - ale dubelor care aduc marfa; nici mirosul puternic de detergent nu înseamnă poluare – chiar dacă intră în apartamentele oamenilor; nici aerul fierbinte al aparatelor nu înseamnă poluare, chiar dacă usucă la greu plantele din imediata apropiere (v. foto); nici praful ridicat în apartamente, de pe pământul pe care-l usucă ventilatorul de la instalația lor și nu știi de ce te ia tusea din senin; nici zgomotul ventilatorului (24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână) nu e poluare. Nu! Gunoiul neselectat e poluare!

Zgomotul mașinilor din care se descarcă marfă și se încarcă ambalaje grele nu e poluare; nici muzica urlând (uneori în zori de zi) în mașinile șoferilor care aduc marfă nu e poluare fonică; nici discuțiile aprinse ale angajaților când ies la o țigară sub ferestrele locatarilor... Nu! Doar aruncarea la întâmplare a bateriilor ceasurilor de mână e poluare, aruncarea la întâmplare a chiștoacelor angajaților fumători nu e poluare.

Acum... ce să zic? În general, supermarketul își construiește halele pe la margini de oraș, la distanță de imobilele locuite; dar francizele acestui supermarket X par a fi permise oriunde e un spațiu liber. 

O fi sănătos să fie amenajate la parterul imobilelor de locuit pentru ca locatarii să nu aibă liniște de pe la ora 6:30 dimineața (legea permite zgomot de la ora 8 dimineața) și până pe la orele 16 -17, șapte zile pe săptămână?! 

O fi sănătos ca locatarii să suporte zgomotul aparatelor de aer condiționat și frigiderelor 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână?! 

O fi sănătos și de bun gust, pentru o firmă care pretinde că respectă și se respectă, ca angajații (francizei) cărora li se atrage atenția că fumează sub ferestrele oamenilor, fac prea multă gălăgie sau că ocupă întreg spațiul pe trotuar și nu se poate trece de ei, platforma dubei și căruciorul lor, decât ocolind circa o sută de metri și vârstnicilor le e greu, să-i trimită pe aceștia la „Belu” (cimitirul)?

Apa cu detergent folosită pentru a spăla rafturi sau tăvi în zona (fostă) verde o fi poluare?

Resturile de beton rămase după ce au spart o „alee” pe care tot ei o făcuseră, dar era prea înaltă, se depozitează la rădăcină de brad conform legii?

Mă întreb, și întreb... Dacă îi întreb pe ei îmi vor răspunde cotit că „vor lua măsuri” – măsuri la ce?! Atâtea măsuri se mai iau și nimic nu se schimbă în bine. Se măsoară stofă și se taie bare...

Actualizare

Ziua de Sfânta Maria, 15 august 2022 – zi liberă legală (posibil liberă, nu obligatoriu liberă) Angajații magazinului își văd de ale lor: încarcă paleții pe care i-au stivuit – cu zgomot, desigur – ieri; motorul dubei e pornit; e ora 13:05 circa și ceva, și zgomotul e constant până la 13:25 circa și ceva. Duba deja pleca atunci când mi-a venit ideea s-o fotografiez. Gălăgia zilnică a început de la ora 8:45 am.

Parte din duba in care tocmai s-au incarcat, cu zgomot, paleti din lemn

În Legea nr. 61 din 1991 (republicat
ă) la art. 2, pct. 26) scrie: tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

Mai au un obicei idiot angajații magazinului: pentru a împiedica pe alții să-și parcheze mașinile unde vin dubele cu marfă (și parchează angajații magazinului – n-am idee dacă ei plătesc pentru a parca acolo) plasează câte o ladă goală (din plastic sau șipci din lemn) în zonă; prea adesea, aceasta ladă goală o pun pe trotuar – înainte de a parca - și acolo rămâne. Poza e făcută în ziua de 1 august.

lada goala plasata pe trotuar, unde se impiedica in ea trecatorii

De două ori m-am împiedicat în ea ieșind din scară seara; peste zi (înjurături am auzit și în noapte) s-au împiedicat și alții. Lada e plasată astfel încât n-o observi când iei curba la ieșirea de pe aleea din fața ușii de intrare în bloc (gardul viu o ascunde). Oricum ar fi, lada nu are ca c
ăuta pe trotuar!

O dimineață liniștită de vară

Imaginile de mai jos sunt din dimineața zilei de 23 iulie 2022. În poză nu se aud motoarele și nici claxonatul șoferilor nervoși care iau curba în sens contrar – corect se încadra cel cu duba din plan îndepărtat (foto3).

aglomerare de bube si soferi nervosi intr-o dimineata de iulie

Nu stau să fac poze zilnic, dar așa e
mereu, de dimineață și până după-amiază. 

De lege ferenda (zic și io):

Să fie interzisă amplasarea magazinelor alimentare mari la parterul imobilelor de locuit. Prin „mare” înțeleg acele magazine care necesită sute de kilograme și litri de produse ca aprovizionare aproape zilnică și care au zeci de ambalaje grele de transportat mai apoi: lăzi, paleți etc.

34 de comentarii:

  1. Vorbesc in necunoastere, insa cred ca daca adunam regulile din diverse legi
    privind zgomotul, amplasamentul, accesul si alte subiecte abordate, toate la un loc cred ca genereaza ideea ca la baza unor blocuri destul de mici nu pot fi amplasate mari supermarketuri. Sau daca totusi sunt, ceea ce am vazut pe aici, aprovizionarea este prin spate organizata. Masurile trebuiau luate inainte. Dupa, pare cam imposibil. Ma intreb daca niste petitii ale oamenilor ar avea efect.
    Imi pare rau pentru ca-ti simt nemultumirile pe acest subiect. Ai mai vorbit despre ele, insa ce solutii legale, dupa ce aceste magazine au primit aviz de functionare, mi-e foarte neclar care ar putea fi, din pacate.
    In ciuda acestor probleme, sper totusi sa ai un final de saptamana linistit.
    Pupici si senin!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee, daca locatarii sunt de acord cred ca poti amplasa si circul la parter de bloc, in Ro!
      Prin spate se face aprovizionarea... Pana in 2016, parca, a fost o zona super! Liniste, ciripit de pasarele de dimineata pana seara. Doar glasurile cristaline ale copiilor se auzeau, uneori (si ale adolescentilor mai mult sau mai putin beti noaptea, dar foarte rar - pana au fost desfiintate bancile). Apooooiiii... zdrang, bang, bla-bla tango! La noi mai e cum mai e, dar sunt doua scari unde cei de la etajele 1-4 (dinspre "spate") sunt aproape de turbare. Cand au vrut sa vina astia cu magazinul, din vreo suta de oameni doar vreo zece am zis ca e prostie, c-o sa fie... exact ce este acum. I-au momit cu "reparatii ici - reparatii-colo" (au facut reparatii si intr-un an a fost tot ca inainte. Acum nu prea mai sunt multe de facut. Cei care nu sunt afectati de vacarm se bucura "ce noroc cu magazinul asta aici!" Cand le spun asta unora aflati la un pas de turbare... doar ca n-o iau la fuga sa scape de gura lor. :))
      Au facut reclamatii, au venit si politaii... Cateva zile e ok, apoi iar incep; iar reclamatii... Poate doar asa sa scapam de ei... Sa adunam reclamatiile si sa... nu stiu... sa-i chemam in judecata. Sau sa schimbam legea. 😊 Cred ca mai repede reusim sa schimbam legea decat sa castigam un proces cu ei...
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Am locuit la oras, dar din fericire pentru mine magazinele de la parterul blocurilor din apropiere erau chiar micute comparativ cu ce descrii. Nu m-am gandit niciodata la acest aspect, dar citind de problemele pe care le expui imi dau seama ca dincolo de comoditatea pe care o ofera aceste magazine pentru riverani, dezavantajele devin din ce in ce mai mari. Poate vor incepe sa le constientizeze si cei care sunt in masura sa faca si sa aplice o lege corecta si in acest caz.
    Nopti linistite draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest bloc a avut din constructie parter comercial, dar magazine care nu necesitau aprovizionare zilnica la greu. Din 1990 au inceput sa se tot schimbe, dar tot din acestea - a fost si o alimentara mica, dar nu aprovizionau cu sute de kile. Apoi astia, care au inchiriat toate spatiile mici existente, au darmat la greu pereti si si-au intins rafturile. Vreo 4 luni - cat au "reconfigurat" spatiul am avut senzatia ca mai e un pic si cade blocul.
      De cate ori vezi un magazin alimentar mare la parter de bloc sa fii sigura ca viata locatarilor de acolo e calvar. 😊 Doar in caz de extrema-forta-majora as cumpara dintr-un astfel de magazin. Deja, in cartier, sunt tot mai multi cei care ocolesc acest magazin, din motive diverse (unii chiar din cauza de vacarm).
      Iti multumesc, Niko! Nopti linistite si zile senine!

      Ștergere
    2. Am locuit in Brasov chiar si stiu si magazinele mici de care vorbesti dar si pe cele mare aparaute in ultimii ani.In blocul in care am stat eu, pe langa judetean, cu magazine mici, locatarii intrau doar prin spate, magazine aveau acces doar in fata. Nu stiu cat de deranjant era pentru cei de la primul etaj, dar eu la trei nu eram afectata. Dar ereu si magazinase mici nealimentare. In apropiere s-a deschis acum un astfel de market, aproape hipermarket la parterul unui bloc, pe Calea Bucuresti. Stiu ca a fost bine apreciat la inceput de cei din zona ( mai am prieteni in blocul in care am stat), dar acum probabil s0a schimbat situatia. Oricum, cred ca dauneaza cel mai mut magazinele alimentare cu tot ce au nevoie de a tine un astfel de magazin, decat magazinase mai mici cu diverse altfel de produse. Imi pare rau ca treceti prin astfel de probleme ce nu par sa aiba rezolvare.

      PS: structura blocului nu a fost afectata odata cu amenazara acelui magazin? Syiu ca persoanele fizice nu au voie sa modifice nimic in structura pereteilor unui bloc, dar magazinele au?

      Ștergere
    3. Cand accesul e doar prin fatza e zgomotul deranjant pentru cei care au apartamentele pe partea aceea (la noi au liniste cei cu apartamentele "in fatza"). In cazul magazinelor mici - chiar si alimentare fiind - necesarul de marfa, frigorifice etc. e mai mic si vacarmul, implicit, e mai mic, pentru ca dubele nu au platforme automate care scartaie si zdrangane cate o jumatate de ora, masinile de marfa nu tin motorul pornit cat timp descarca marfa neperisabila (si in caz de perisabila duba nu sta acolo o juma' de ora cu motorul pornit) si altele de gen.
      Poate ai ocazia sa intrebi cum e cu zgomotul in zona, de cand cu magazinul la parter...

      Structura de rezistenta e interzis a fi modificata; reconfigurarea prin daramare/ridicare pereti necesita autorizatie si sunt modificari mici (schimbare usi etc.) care nu necesita autorizatie.
      Cei cu magazinul au avut autorizatie - le-a cerut-o un vecin care locuieste la et 1 si il zgaltaiau cu patul, de dimineata. Dar ce-or fi daramat ei... numai un inspector in constructii ar fi putut spune, cu planul blocului in fatza... Pe "sistemul" "n-o fi foc daca..." nu le pasa. :(

      Ștergere
  3. Concordo plenamente com você Diana!
    Quem mora perto dos grandes supermercados não tem sossego, o barulho do abastecimento é insuportável, dia e noite!
    O entra e sai de grandes caminhões.
    Sabe bem quem mora ou já morou perto.

    Tenha um bom fim de semana.

    Beijinhos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Quem abre lojas muito grandes em áreas residenciais e quem aprova tal coisa só pensa em dinheiro... A saúde das pessoas vem por último, mas os funcionários nos incomodam com a "prevenção" no caso da saúde. Pfuuu!
      Obrigado, Fatyma! Desejo um bom final de semana para você também!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  4. Ante todo es un negocio y en los negocios siempre priman los intereses económicos. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Así es, pero por otro lado, por todos lados se habla de contaminación cero, de prevención de enfermedades, de “evitar el estrés”. Esto se llama hipocresía.
      Las ganancias son más importantes que la salud humana; el medio ambiente... qué más puedo decir?
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Supermarketurile s-au pus bine cu guvernanții prin colectarea masivă a TVA la alimente precum și accizele la țigări și băuturi, ceea ce băcăniile nu prea fac... Pe de altă parte, angajează oameni cu dizabilități, afișează etichete ”Vreau din România” etc.
    În plus, au avocați buni și experiență de a mitui subtil.
    Weekend liniștit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ceea ce ai scris nu prea multe sunt de adaugat. Din pacate, cam asa este. Numai producatorii stiu cum e cu "vreau din Ro" cand e vorba de "raft".
      Sunt curioasa ce vor face cu studentii si/sau persoanele cu dizabilitati care lucreaza in supermarket-uri doar 4-6 ore... Vor fi de acord sa plateasca salariul intreg (taxe pentru salariu-norma intreaga) de cand cu aberatia legislativa din ultimele zile? Intre persoanele cu dizabilitati sunt unele carora nu li se permite medical sa lucreze prea mult, iar altele nu pot nici daca ar vrea.
      Multumesc! Weekend linistit iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Nu vreau sa par cinic dar cred ca ai o singura varianata si anume vinzi si pleci intr-o zona care-ti place.
    In domeniul imobiliar daca ai magazine pe langa locuinta e considerat ca e un avantaj😂 si poatr creste pretul. Asa ca ......
    La noi se fac festuvale in miflocul oraselor. Vezi Neversea si Untold....
    Deci, daca asa ceva nu deranjeaza, cum poate sa deranjeze in magazin? 😂😂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Nu e cinism, e realism. 😊
      Cazul de vanzare este exclus, dar presupunand ca vindem ar trebui sa le spunem celor care cumpara ca e galagie - nu m-ar lasa inima sa las pe cineva sa suporte toate cate le-am enumerat. Daca stie si-si asuma e cu totul altceva. 😊
      Oooo! Crezi ca nu deranjeaza concertele de aceasta natura?! Oamenii afectati se plang, dar degeaba. Stiu de cand cu festivalul "Cerbul de Aur" si - anul acesta - despre "serile de jazz" organizate de primarie intr-o piateta din Centru: sunt setati pe turbare oamenii din zona, dar un festival nu e zilnic si mai uita omu' pana vine alt festival. 😂

      Ștergere
  7. Olá Diana!

    Infelizmente fica só na propaganda, a realidade é bem diferente.
    Desejo-lhe uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Eu não entendo por que seria tão difícil para ele fazer o que ele se gaba de fazer.
      Obrigado! Desejo uma semana repleta de luz!
      Abraços.

      Ștergere
  8. Hi Diana,
    As always brilliant reflective text. Really what is said and what is actually done is unfortunately sometimes quite different and in large businesses and companies the most important thing is the financial part, not the impact that their actions or products may have on society or nature.
    Hugs and all the best

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Maria!
      Thank you for the appreciation!
      That's exactly how it is, including the sale of products that are said to be unhealthy for humans. Money matters, first of all... It's sad. I think that only consumers can change things at least a little, avoiding buying anything, from anywhere, under any conditions.
      Thank you! All the best to you too!
      Hugs!

      Ștergere
  9. Aiurea situație! Și tot mai des întâlnită prin orașele patriei. Zilele trecute mă plimbam prin centrul orașului. Sunt pe acolo niște blocuri mai frumoase pe care le admiram după ultima „reabilitare”. În locul unei farmacii, a apărut peste noapte o sală de jocuri și pariuri. Când am trecut pe lângă ea, răsuna dinăutru o muzică dată la maxim, de duduia și asfaltul de pe bulevard. Cum să suporți așa ceva, când la etajele de deasupra locuiesc oameni, care vor să-și vadă în liniște de viața lor? Cine a dat aprobare pentru așa ceva? Este revoltător ce se întâmplă în țara asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, daaa! Sali de jocuri, cafenele cu terase... E pur si simplu aiuristic! Si asta doar pentru ca permite legea; e drept, cu ceva conditii: sa fie de acord asociatia de proprietari, mai ales cei afectati direct (de deasupra, stanga-dreapta etc.) Cei afectati direct nu prea sunt de acord, in general, dar... putini reusesc sa faca fatza "persuasiunii" din partea celorlalti, mai ales cand agentii economici vin cu fel si fel de promisiuni: reparatii, zugravit, plata la cota de intretinere si altele de gen.
      In cazurile jocurilor de noroc si/sau muzica trebuie sa fie antifonata sala... Cine mai verifica toate acestea?! Banu' sa iasa, 'ca nu-i pasa nimanui ca locatarilor le ies ochii din cap de stres si oboseala.
      De la primarie vin autorizatiile, in principiu, cu acordul celor de la "mediu" si nu mai stiu care institutie. Cand parterul unui bloc e comercial "din constructie" e cel mai greu de "refuzat" un magazin... Aceste spatii nu tin, de regula, de asociatie, nu sunt "cota parte din proprietatea comuna" a locatarilor. :((
      E revoltator, si pare ca e tot mai rau... :(

      Ștergere
    2. Apropo de autorizațiile care vin de la Primărie, fără niciun discernământ sau o minimă verificare: mi-am amintit de tragicul eveniment de la Colectiv. Au murit atâția oameni nevinovați, iar marile autorități locale, în frunte cu nemernicul acela de primar, nu știau cum să se fofileze, când au fost luați la întrebări cum au dat acele autorizații? Niște ticăloși de cea mai joasă speță, gata să facă orice compromis, pentru bani, fără să își asume vreo responsabilitate...

      Ștergere
    3. Cine stie cate accidente or mai fi, dar nu le stim noi... Aproape ca ma mir (exagerez) - in cazul Colectiv - ca n-au spus despre cauza nenorocirii: "o batrana a uitat o lumanare aprinsa" (pare a fi reflexul lor cand e vreun incendiu sau vreo explozie in zone rezidentiale) :(
      Legea are (mi-ar placea sa cred ca e "avea") "gauri": se permite functionarea cu conditia obtinerii diferitelor autorizatii ulterior deschiderii pentru public. O lege "normala" ar permite functionarea unui local (indiferent de natura lui) doar in momentul in care toate autorizatiile sunt "la zi"...
      Compromisurile cu viata altora sunt foarte usor de facut. :( Cred ca ticalosii merg pe ideea "las', ca nu se intampla nasoale" iar cand se intampla... "clientul e vinovat".

      Ștergere
  10. Sună la poliție în fiecare zi la ora 6:30, 7:00 și plânge-te de zgomotul de dinaintea orei 8:00 legale. Reclamă-i și la Garda de mediu pentru poluarea fonică. Eventual în scris, prin poștă cu confirmare de primire. Iar președintele (administratorul) blocului tău trebuia să aibă acordul locatarilor pentru închirierea spațiului de la parter. Ai semnat ceva în acest sens?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vecinii afectati si mai rau decat noi au reclamat la ore imposibile... Uneori au venit, au constatat, au dat avertisment - cateva zile era... uau! Apoi o luau de la capat, parca mai rau! Iar reclamatii... Suntem ca niste hamsteri in roata! :))
      Aia de la "mediu" lucreaza pana la ora 16 si nu lucreaza sambata si duminica! Nu se poate face legatura (!) intre pamantul uscat pana la nivel de praf si aparatul care bazaie. Ei n-o pot face, dar cei de la "silvic" au facut-o. Mirosul de detergent si aerul fierbinte nu e continuu (cald e mai des, dar acesta nu e "daunator") - ar trebui sa fie prezent un "gardian" fix in acele momente si, probabil, ar spune ca nu e "pericol real" cateva minute de "praf de detergent" - si tot asa.
      Cat despre decibelii aparatelor... Exista "protectia la zgomot" - cerinta de calitate in constructii (nu mai stiu ce nr. are legea) dar pare ca nu intereseaza pe cineva. La un moment dat - probabil in urma reclamatiilor - zgomotul nu s-a mai auzit cateva luni...
      Pare ca sunt doua solutii: judecata (greu de castigat impotriva astora) sau schimbarea legii... Pfuuu! Greu si cu asta, avand in vedere interesele financiare.
      Spatiul de la parter nu apartine de asociatie - e parter comercial din "constructie" si spatiile sunt inchiriate de o "firma" care a preluat active de la fostul ICRAL (apartamentele au fost proprietate de la inceput, dar spatiile erau ale ICRAL). In astfel de cazuri pare ca se merge pe majoritate... Aici, majoritatea a hotarat. In aceasta majoritatea au fost si cativa care acum turbeaza! Si le-am zis de atunci sa nu fie de acord. N-ai cu cine! Cei mai multi se bucura ca au magazin "la nas". Unii nu cumparam pentru ca nu vrem sa ii platim pentru ca ne fac viata calvar, altii nu mai intra la ei pt ca pretul la raft si cel de la casa difera (si alte motive) Poate-i loveste falimentul pana la urma. (ce rea sunt!)
      Iar m-a luat valul! :)
      Multumesc pentru interes, Jo! ❤️

      Ștergere
  11. vax albina18 august, 2022

    Iar m-ai provocat cu articolul tău.
    Să-ți spun că în casa în care stau s-au făcut modificări la parter pentru un magazin (desființat de multă vreme) iar cei de la primărie au răspuns că nu au putut verifica că nu au găsit pe nimeni? Să-ți spun că anul de construcție al casei e mai mic ca 1940? Asta e. Cutremurul ne va liniști.
    Să-ți spun că mașinile de gunoi ( care au zile diferite de colectare pentru firme și pentru cetățeni) vin dimineața între 6.15 și 6.45? De 3 ori/saptamana. Toți scot tomberoanele de cu seară ca țigănia să fie perfectă. Doar eu mă încăpățânez să scot tomberonul la 6 dimineața. De-a d*acului. De câte ori mă enervez, mă și liniștesc și mulțumesc universului că nu e mai rău. Astea-s fleacuri. Doar că primarul criminal o duce bine și nu-l doare de câte ilegalități mai comite. Deja ar putea sta o viață la închisoare. De ce să nu continue că nu mai au ce să-i facă.
    Scuze. M-am răcorit. Nu știu de ce aștepți să trăiești normal. E prea târziu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Isi bat joc de noi! "Nu era nimeni, n-am putut verifica!" E obraznicie pura!
      Cat de bine te inteleg! (si cred ca tu ma intelegi pe mine) 😊
      Blocul in care locuim e terminat prin 1969-70, si a fost facut utilizandu-se cele mai noi descoperiri in materie de "rezistenta la cutremur" - din 1990 incepand... svaiter l-au facut!! Vibreaza geamul de la o vitrina din bucatarie! Se aude si cand cade o agrafa la vecinul de sus! Asfaltul in jurul blocului incepe sa "se lase" - si lor le trebuie lift de lux! (nu m-a rabdat inima sa nu scriu) 😊
      Aici, masina de gunoi vine doar de doua ori pe saptamana, intre 6:30 - 8:00 si prin comparatie cu zgomotul produs de cei de la magzin e chiar silentioasa - mai mare e zgomotul cu scosul tomberoanelor din "camera de gunoi". In schimb, la doua strazi distanta - se aude pana la noi - sunt containere din cele mari pentru gunoi! E infernal pentru cei care sunt aproape - dar ei au vrut "desfiintarea ghenei" din blocuri (acum plang in pumni)
      Am intrebat, cu ani in urma, de ce asa devreme: "sa fie libere strazile si zonele cu tomberoane si containere" - a fost raspunsul lor.
      Noi am sperat ca schimband fostul primar "nimerim" mai bine! Am dat din lac in puț - cum se spune! (nu am votat pentru actualul, dar... n-a contat) :( Oricum, sper sa nu aiba succes, in viitor, fostul! Ne seaca oricum, fara a fi primar. Si "fostul" de la noi a scapta "curat" din toate procesele.
      Si eu multumesc ca nu e mai rau! Recunosc. Doar ca lipsa de somn bun, adaugata stresului cotidian ne scurteaza zilele... :( Cat timp mai am energie ma voi zbate... Mi s-a tot spus ca "ma agit ca sifonul", ca n-am cu cine... Totusi, unele s-au mai rezolvat, unele au fost "blocate" (chiar daca nu cred ca s-a renuntat la ideile crete...)
      Pfuuu! M-am racorit si eu, din nou. 😊

      Ștergere
  12. vax albina18 august, 2022

    oare ai primit comentariul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si iti multumesc! ❤ Abia pe la miezul noptii am reusit sa deschid laptopul; am avut o zi de joi... Si o visam un fel de vacanta! :)))

      Ștergere
  13. Uite, un alt motiv pentru care nu m-aș întoarce în țară. Hai să-ți spun: acum o lună a intrat în vigoare o lege care interzice ascultarea muzicii în mașină dacă sunetul se aude la peste "x" metri (nu știu exact distanța!), amendă maare de tot, undeva la $7-800. In rest, magazinele sunt destul de departe de zonele locuite, rar întâlnești unul aproape de imobile. De exemplu, eu parcurg între 7 și 12 mile până la magazine, dar merg cu listă și o dată pe săptămână. Cât despre liniște, e aproape totală, cel puțin unde stau eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar citind randurile tale am simtit un fel de... liniste interioara! Sa nu mai aud muzica din masinile tuturor celor care vor sa surzeasca devreme! Sa fie magazinele mari si foarte mari la distanta de casele oamenilor! Ce frumos suna ceea ce ai scris! A fost si in zona noastra liniste aproape totala... dar s-a terminat - ce-i frumos/bine nu pare sa tina definitiv. "Societatea se transforma" - aud pe cate unii! Halal asa tranformare, halal asa "dezvoltare pe zone"...
      Atunci cand a fost proiectat acest cartier au fost amenajate si magazine, dar mititele - sa aiba "omu'" de unde-si lua cele necesare fara sa mearga prea mult (mai ales ca nici nu aveau foarte multi auto personal)... Nu! Nu mi-e dor de vremurile acelea! Am accentuat ideea ca acesta a fost motivul pentru care parintii au renuntat la casa pentru bloc - fiind o zona super-linistita. Mai apoi... a dat peste noi "progresul"! Daca progres inseamna "bani cu orice pret" prefer lipsa progresului.
      Iti multumesc, Aurora, ca mi-ai descretit fruntea scriind despre liniste!

      Sa-ti fie bine in continuare! Sa fii sanatoasa! Cand am avut ocazia sa plec din Ro am ales sa raman. Eram o idealista - acum, incep sa cred ca eram doar... tot cu "i" incepe, si se termina cu "dioata". 😊

      Ștergere
  14. Eu am un night club la mezanin (si unii care pretind ca fac webdesign... hahahahahaha lasa-ma sa rad - poate videochat ... ei stiu, nu ma intereseaza). The horror. Inainte era magazin de mobila.. enorm - se intindea pe mezaninele a vreo 3 scari de bloc. Nu era galagie...si nu aveam mega aparate de aer conditionat pe blocuri... Erau sisteme de ventilare a aerului - aerisirea era baza... In fine.
    Din unele puncte de vedere imi este dor de anumite vremuri... mai bune, pentru mine cel putin.
    Dar inainte sa o dau in nostalgii (justificate, ca de ce e rau... nu am scapat din nefericire, parca s-a inmultit ca ciupercile dupa ploaie, in binele din belsug... aparent.. aparent si binele si belsugul... plastice colorate haha si parfumate) te sustin din turnul meu de fildes... :))).
    Ce bine ca mai avem totusi ceva verdeata, sa privim si ceva viu.... mai un porumbel... uneori un pescarus, alteori un pitigoi (vizitele alea sunt ca cireasa de pe tort). Odata am vazut si o ciocanitoare, intr-o salcie (intre timp taiata) din zona verde de langa parcarea din spatele blocului.

    Pupici - si daca se poate, liniste, respect... alea alea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Club de noapte in bloc?!! Adica.... dezmat dupa ora 22?! Cum or fi primit autorizatia? Vecinii nu se unesc sa reclame? E o nebunie!

      Astia cu magazinul sunt mult mai silentiosi de vreo doua luni... Poate fi doar coincidenta, dar ultima data am reclamat la "firma mama", care-i straina...

      Si partea cu toate instalatiile acestea de aer conditionat agatate pe ziduri (uneori pe cladiri care par a sta sa cada), mi se pare alta nebunie! Plaile izolatoare exterioare si interioare au fost fixate cu piroane are au gaurit beton/caramida apoi plaile au fost incarate cu tencuiala; balcoanele inchise la greu; gaurile date de fel si fel de furnizori de telefonie, TV etc.; modifiarile faute de oameni prin apartamente sa aiba camere mai mari, sa aiba gresie peste tot... si cine stie ce alte adevarate nebunii, plus "reconfigurarile" repetate ale celor care, vremelnic, ocupa spatiile comerciale pot aduce o cladire de locuit in prag de prabusire - mai ales una cu structura de rezistenta subreda...

      In zona noastra mai sunt, inca, zone verzi, copaci. In urma u vreo zee ani am reusit sa salvam zona de la a fi trasformata in parcare - sper sa nu mai fie, din nou, cazul.... indivizii cu interes pentru parcari sunt ca niste harpii.

      Dintr-o ramura de salcie plantata ar putea creste una falnica... Salcia este printre arborii cu o mare putere de regenerare.

      Pupici si de la mine pentru tine! ❤ Iti multumesc! La fel si pentru tine!
      Acum e mult mai liniste in zona. Muuult, mult mai liniste! Sper sa tina! :)) Cat despre respect... mai e de lucru. :)

      Ștergere
    2. Da... club de noapte :)))). Daca nu uit iti trimit o poza :)))). Mi-a trimis si mie Tati - ah dar cred ca se poate vedea si pe google earth. hmm.

      Cum au obtinut? ehhheee cum se obtin :D
      Noi avem 3 mezanine (sau na un parter si doua mezanine sa zicem) - si sunt un pic iesite in afara blocului. Cat au lucrat si renovat si prechimbat si aranjat acolo in ultimii ani... nici nu vreau sa ma mai gandesc. Bloc bun... ce sa zic. pentru cate minti stralucite are de suportat. Pot sa iti zic ca sigur 100% doar noi nu am spart si modificat nimic :)))))). In rest.. nu stiu cati nu au facut modificari dupa ce a fost finalizat blocul :))). Poate inca 2 ... maxim 3 cazuri. M-as aventura sa zic. Sunt 30 de apartamente... plus 3 niveluri de spatii comerciale.. Mda.:D

      Ștergere
    3. N-am de ce sa nu te cred doar ca... e incredibil ca au obtinut o autorizatie pentru asa ceva. O fi pentru cafenea (ceva de gen) autorizatia si, cum nici un functionar nu se deranjeaza sa verifice, smeherii fac ce vor... Politistii ar putea sa se sesizeze din oficiu, cand trec prin zona in patrulare - pe jos sau cu masina...

      Cam la fel s-a procedat si la noi... Unii si-au "marit" unele camere cu balconul - demoland o parte buna de zid (unii au doborat chiar si portiunea "de rezistenta"!) Apoi a "venit" legea prin care n-ar mai putea vinde daca "fapticul" e diferit de planul original si au refacut ce au stricat (unii) iar altii au refacut zona cu usile de la balcon cand si-au dat seama ca e mult mai frig, iarna...

      Revenind. E o nebunie sa fie asa multe spatii comerciale intr-un bloc de locuinte! Pfoaaaa! :((

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.