2013-09-03

Un alb nu îi e superior unui negru



Se spune că scena următoare s-a petrecut într-un zbor între Johannesburg și Londra.
O femeie albă, în vârstă de vreo 50 de ani, avea locul în avion lângă un bărbat negru. Foarte deranjată de acest fapt, doamna a chemat însoțitoarea de zbor.
- Da, doamnă? Zâmbește însoțitoarea. Ce problemă aveți?
- Chiar nu vedeți? se agită femeia albă. M-ați plasat lângă un om negru. Nu sunt de acord să șed lângă o persoană care face parte dintr-un grup inferior. Dați-mi un alt loc.
- Vă rog să rămâneți calmă - spune însoțitoarea de zbor, zâmbind. Aproape toate locurile sunt deja ocupate. Merg să văd dacă mai e vreun loc liber. După câteva minunte însoțitoarea revine: 
- Doamnă, e exact cum bănuiam; nu mai sunt locuri libere la clasa economic și nici la clasa business dar mai e un loc la clasa întâi.
Înainte ca femeia albă să poată spune ceva, însoțitoarea continuă:
- E neobișnuit pentru companie să permită cuiva de la clasa economic să stea la clasa întâi dar, date fiind circumstanțele, căpitanul a considerat că e scandalos să lase pe cineva să stea lângă o persoană dezgustătoare. Însoțitoarea de zbor se întoarce către bărbatul negru și îi spune, zâmbind:
- Așadar, domnule, dacă doriți, vă rog să vă luati bagajul și să mă urmați la clasa întâi.

4 comentarii:

  1. "căpitanul a considerat că e scandalos să lase pe cineva să stea lângă o persoană dezgustătoare."
    O lectie dura.
    Dar mie mi-e teama ca doamna respectiva n-a inteles nimic din ea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa te contrazic nu pot! Dar prin minte nu mi-a dat ca oameni ca ea e posibil sa nu priceapa esentialul!

      Ștergere
  2. O lecţie bună, pentru o asemenea persoană. Şi câţi nu sunt care gândesc astfel. Pentru persoane cu o gândire limitată de prejudecăţi, cineva punea următoarea întrebare: care ouă sunt mai bune, cele de la găinile albe sau de la cele negre? Păi sunt la fel! La fel şi oamenii. Noi ne uităm doar la ambalaj, dar sufletul este cel care contează.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In anii '50-'60 ar fi fost de asteptat ca oamenii sa se mai comporte astfel. Dar si azi?! Sunt prea multi limitati de prejudecati! Mult prea multi! Nici macar nu vor sa vada omul, doar rasa, natia etc. Unii sunt rasisti, xenofobi etc doar pentru ca au auzit ei ce rele faceau aia candva! Pur si simplu mi se pare halucinant! Si mai sunt unii care incep propozitiile ceva de genu': n-am nimic cu... (o natie) dar sunt niste... ce personalitati au dat lumii? sau cat rau au facut omenirii... E tragico-hilar sa zica "nu sunt rasist dar cand e vorba de astia sunt impotriva".
      Imi place exemplul cu gainile! Nu am stiut-o :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.