2015-09-14

Clubul cinefililor: Blackhat

Blackhat (2015), in regia lui Michael Mann, prezinta, pe de o parte, hackeri profesionisti care au reusit sa saboteze un reactor nuclear din Hong Kong si sa manipuleze bursa de marfuri din Chicago si pe de alta parte, hackeri profesionisti care incearca sa descopere identitatea celor dintai si sa ii opreasca.

Dupa aceste fapte, agentii din China si S.U.A. au intrat in alerta, dar n-au reusit sa descopere identitatea infractorilor si scopul atacului informatic. Un ofiter chinez care a studiat in S.U.A. - capitanul Chen Dawai (interpretat de Leehom Wang),  isi da seama ca blackhat-ul vinovat de explozie foloseste un cod scris de el si de colegul sau de camera de la universitate, Nicholas Hathaway (interpretat de Chris Hemsworth), un american condamnat la 13 ani de inchisoare.

Ca in mai toate filmele de gen, agentii FBI cer guvernului eliberarea infractorului pentru a fi de ajutor la descoperirea celor care se dovedesc foarte buni in ceea ce fac si nu doar la nivel informatic, ci si logistic, pe teren.

Actiunea se desfasoara de la Chicago la Hong Kong, din China in Jakarta, in urmarirea celor care au anumite interese, interese pe care americanul si amicii lui chinezi (colegul si sora acestuia, Chen Lien, inginer de retea, interpretata de Tang Wei) reusesc sa le inteleaga. Impreuna cu agentul FBI Carol Barrett (Viola Davis) si seriful federal Mark Jessup (Holt McCallany) pornesc in misiunea de a-i descoperi pe infractorii carora nu le pasa de nimic in afara de castigul propriu.

Filmul, din punctul meu de vedere, este destul de lent, in prima parte (adica vreo ora si ceva), cu toate schemele destepte ale hackerilor, dar devine mai intens spre sfarsit. Nu lipsesc ingrediente precum dragostea si razbunarea. In ansamblu, mi-a placut. Ma asteptam la un "duel informatic al hackerilor", cum am vazut prin multe filme, dar a fost si un altfel de "duel".  
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor – Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.
*
Diverse:
Chiar daca pare exagerat accesul la un reactor nuclear, aceasta s-a intamplat in realitate, in Iran, in anul 2010, cand un “vierme” informatic numit Stuxnet, a fost considerat a fi cauza deteriorarii unei pompe centrifuga nucleara, iar in anul 2014 a fost atacat de hackeri un combinat siderurgic german, utilajele iesind de sub control si provocand pagube fizice serioase.

Specialistii in securitate cibernetica afirma ca tot cea ce au facut hackerii in filmul Blackhat este cat se poate de real: plasarea unui RAT (Remote Administration Tool – instrument de accesare la distanta), un program care permite unui operator sa acceseze de la distanta computerul ales, ca si cum ar avea acces fizic la acel computer – un fel de “cal troian”. Printr-un RAT se poate controla un ecran, se pot incarca si descarca fisiere, se pot distruge programe sau componente hard, se poate controla un sistem infomatic. La fel, folosirea USB este o alta metoda des utilizata pentru acces la sistemul altcuiva, e ca un fel de usa lasata deschisa hotilor. Foarte multi oameni, utilizand un stick USB infectat, fara sa stie, isi plaseaza singuri “fereastra” prin care altii se vor servi din datele lor. Un hacker priceput poate avea acces la aproape orice computer, la un telefon mobil performant, la computerul de bord al autoturismului si chiar la arma computerizata a unui lunetist sau la drone, ba chiar si la sistemul rachetelor nucleare... Greu, desigur, dar nu imposibil.

Termenul hacker a fost utilizat pentru prima data in anii 1960 si descria un entuziast al computerelor, un impatimit care exploata la limita capacitatea unui sistem informatic, rezolvand probleme, realizand programe, perfectionand ceea ce exista si inventand ceva nou. Pe scurt: un hacker e o persoana care testeaza limitele sistemelor digitale. Un hacker cu intentii rele este numit si black hat, termen care descrie o persoana care acceseaza, fara drept, computere, retele etc, cu intentia de a modifica sau distruge date, de a fura informatii in interes personal sau pentru altii. Richard Stallman a inventat termenul care defineste rautatea unor hackeri prin contrast cu un white hat hacker, care isi foloseste abilitatile pentru a identifica partile slabe ale unui sistem si pentru a le remedia.

sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Blackhat_poster.jpg

8 comentarii:

  1. da, neaparat trebuie vazut acest film, il voi cauta si eu. Multumim pentru frumoasa recenzie, dar mai ales pentru trivia (dictiona de cinefil - Trivia: cuprinde elemente lipsite de importanta, raportate la "desfasurarea actiunii unui film"/"viata unui actor", dar care sunt interesante pentru întelegerea actiunii filmului de catre publicul larg.)
    O saptamâna vesela si plina de succese iti doresc Diana draga! Deasemenea trimitem salutari si îmbratisari familiei, de la duo pentru trio <3 cu drag

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, tot ce este informatizat pare sa fie greu de pazit de cei atinsi de "geniul informatic". Am citit in primavara o carte despre un atentat terorist prin care comanda avioanelor era preluata de la sol prin astfel de programe informatice. Si la doua zile dupa ce am terminat de citit cartea s-a-ntamplat evenimentul cu Germanwings si apoi au aparut declaratii ale unor hackeri care chipurile ar putea sa preia controlul pe niste Boeinguri. Iti dai seama cum m-au trecut fiorii. Doamne ce vremuri traim! O sa-mi iau inima-n dinti si-o sa caut sa vad filmul :) O saptamana frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poveştile reale m-au fascinat dintotdeauna... iar povestea din spatele poveştii plus trivia fac din prezentarea ta o altă... poveste. Frumoasă!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant si,mai ales realist filmul prezentat de tine !Din pacate exista si black hat,care ar trebui ''delimitati'', pentru a nu face rele !
    Sper sa vad si eu filmul si multumesc pentru poveste !

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare extrem de alarmant faptul ca hackerii pot intra in computerul oricarei institutii si al oricaruia dintre noi. Dar mai ales in computerul institutiilor care stocheaza datele noastre personale, financiare sau de sanatate, care pot fi folosite de raufacatori. Nu am vazut filmul Blackhat, dar il pun pe lista de vazut urgent. Multumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  6. https://www.youtube.com/watch?v=9zrYHUGuy7g
    https://www.youtube.com/watch?v=X46yK1R8O5w
    https://www.youtube.com/watch?v=G3PWYPG_DfI

    RăspundețiȘtergere
  7. Voi căuta și voi vedea Blackhat, i-ai făcut o prezentare interesantă. Las' că m-ai băgat în ceață cu explicațiile IT! :))

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.