2019-11-04

In Brașov pute! Nu vă planificați vacanțele aici!

Să nu va planificați vacanțele aici și cu atât mai puțin să alegeți să vă mutați în unul dintre primele trei cele mai poluate orașe din România (poluare medie, desigur, dar bolile sunt sută la sută) pȃnă nu se rezolvă problema.

Se construiește la greu în oraș, și cele mai multe cartiere rezidențiale sunt spre marginile orașului unde și duhoarea se simte mai intens. În zona mall-ului Coresi (în cartierul Tractorul) duhoarea e la ea acasă. Hărțile “de poluare” arată cote ridicate de poluare în multe puncte din oraș (la modul: “dacă poți, stai în casă”). Poate, dacă vor scădea veniturile din turism, încasările din vânzarea de locuințe noi și altele de gen vor înțelege și vor rezolva problema. In Brașov pute!

Dacă doar ar puți, ar fi una, dar te ustură ochii și gâtul uneori. Cei cu astm și cei cu alergii suferă cel mai mult. Noi, ceilalți, vom dezvolta alergii la un moment dat și, cu toții (cu mic, cu mare), inspirăm cancer. Și, vai! Autoritățile sunt îngrijorate - la nivel național - că numărul cazurilor de îmbolnăviri de cancer e în creștere, la fel și în cazul bolilor pulmonare, alergiilor etc. Ca să vezi! Cine s-ar fi gândit că inhalȃnd particule toxice se îmbolnăvește? Bine că au tăiat plopii, pe motiv că “fac musculițe” și bine că se luptă cu ambrozia, pe motiv că dă alergii!

fumul dens eliminat din furnale

Unde pute în Brașov? 

Hm! În Triaj (unde e și un ansamblu nou de locuințe tip duplex: Liziera), în Bartolomeu (acestea două sunt cartiere diametral opuse: fiecare la altă margine de oraș), în cartierul Florilor, în Gemenii, în Astra, în cartierul Gării, în centrul istoric… În Răcădau (Valea Cetății) se simte mai puțin și mai rar (cei de acolo inspiră fără să știe); situația e mai bună în zona Noua-Dȃrste și în Poiana Brașov, și în alte zone cu mai multă pădure sau aflate la distanță de “orașul industrial” (dar s-a simțit și pe Colina Universității).

Cu ceva timp în urmă duhoarea începea să se simtă ori noaptea târziu (când cei mai mulți dorm, vara având și ferestrele deschise) sau dimineața devreme (când cei mai mulți încă dorm). De vreun an, se simte la diverse ore; pe copii nu-i indicat să-i lași pe afară în astfel de momente. Interesant este că in timpul edițiilor festivalului Cerbul de Aur nu s-a simțit deloc.

A ce pute?

Depinde. Uneori pute a păcură, alteori a praf de lemn, alteori a lemn ars, alteori a gaz, alteori a gunoi ars, a găinaț dar și a rahat… Culmea! Sunt oameni care zic că ei nu simt! Oameni care, în unele cazuri, locuiesc în acealși bloc de locuințe!

De la ce pute?!

Să ne dăm seama nu reușim, dar aș zice că avem de ales: fabrică de anvelope (într-o comună limitrofă), fabrică unde se produce asfalt (în Bartolomeu), fabricile unde se produce mobilă, fabrica pentru plăcile de PAL (din cauza emisiilor de substanțe periculoase care se folosesc în procesul de producție sau care rezultă din acesta: formaldehidă și poluantul PM10 praf fin de lemn, ambele cancerigene), fermele de păsări din jurul orașului, abatorul, rampa “ecologică” de gunoi, gropi de gunoi ilegale. Toți acești potențiali poluatori susțin că respectă limitele precizate în autorizația de mediu. Dacă poluarea e în limita legii ar trebui să ne usture ochii și gâtul? În acest caz, limitele ar trebui scăzute! Altfel, e mișto: ne ȋmbolnăvim în “limitele legii” și crăpăm tot în aceste limite.

Știți care-i culmea? Cei care sunt plătiți să rezolve cu poluarea și n-o fac locuiesc tot în acest oraș! Copiii lor tot în acest oraș merg la școală și se joacă pe afară. Voi începe să rȃd când cineva îmi va mai spune că țigara poluează și poate conduce la boli grave! Mă las de fumat pentru a inhala doar formaldehidă sau hidrogen sulfurat? Să nu mâncăm alimente cu chimicale, “să tragem pe nas” chimicale!

În unele zone pute și din gurile de canal (din canalizarea orașului, altfel spus). Unii dezvoltatori ard ilegal deșeurile rezultate…

Toate sursele de poluare de mai sus se întâlnesc pe calea aerului (și nu numai) cu alte surse: gaze de eșapament, praful de la construcții și drumuri săpate aproape zilnic, gazele centralelor termice de apartament, substanțele folosite pentru stârpirea insectelor (vara) ș.a.m.d.. Un vis, nu alta!

Nu afirm că cele de mai sus sunt cauza - autoritățile zic că nu! - dar, atunci, care e cauza duhorilor fel de fel, cauza aerului încărcat?! Că, doar, n-om avea așa de mulți halucinații olfactive!

*
Harta care arată indexul de poluare a aerului la diferite ore, în diferite zone:
https://www.airvisual.com/romania/brasov/avantgarden-coresi (septembrie 2023: pagina nu mai exista)
Senzor agenți poluatori zona Teatrul Dramatic - măsurători în timp real (clic pe “Detailed View”, în stânga diagramei și vedeți diagrame pentru diverși agenți poluatori):
https://www.uradmonitor.com/?open=82000169&sensor=pm25 (septembrie 2023: senzori... cucu!)
*
Foto de L.C., din grupul FB “Stop poluării din Brașov! Vrem aer curat!” Zori de zi în Bartolomeu; foto postată în 26 octombrie 2019.
*
Actualizare septembrie 2023. In Brasov pute iar, groaznic.
Actualizare 6.11.2019, ora 22:30. Am scris in comentarii că de vreo trei zile n-a mai puțit in cartier. Azi, la ora 22 si ceva duhoarea a parfumat apartamentul. Pute a ceva gazos, inecăcios, aproximativ miros de păcură.

26 de comentarii:

  1. Oh... e drept ca vedeam smog deasupra Brasovului si in copilarie, dar... era aer totusi - eu asa imi amintesc si, chiar daca atunci nu imi cauza probleme, mirosurile le-am simtit mereu bine :))).
    Deci asa... Tractorul e "cu cantec".
    Ohhh - imi amintesc ca la Codlea mirosea destul de urat uneori pe langa ferma de pasari :))). Rad si eu ca nah. Mai ales acum in fiecare seara la noi e "paclos" si afumat. De arde pe nas alea - alea (stii ca si la noi e fabrica de prefabricata - nu stiu cum de obtinura turcii avizul dar ... nah). E trist. Nu stiu pe ce loc e Pitestiul, dar uneori intra fumul in casa prin pereti... :))).
    Ce ne trebuie aer.... lasa ca avem aere de la cei din masinile parcate si cu motorul uitat, eventual sa fie si pe motorina ca sa imputa tot bulevardul.
    Si eu vreau aer curat... e minunat sa pot sa respiri aer curat. Inconstienta.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mereu a fost ceva smog deasupra orasului, dar seara / noaptea si dimineata se simtea aerul curat - padurile, probabil, reuseau sa absoarba mare parte din particulele poluante (si nici nu erau asa de multe masini, desi industrie era la greu - si azi sunt destule fabrici si fabricute pe aici). Imi amintesc ca inainte vreme, din cand in cand, se simtea miros greu de la rafinaria aflata aproape in buricul targului (isi curatau filtrele sau ceva de genul) si se mai simtea de la abator (miros de hoit, tot cand curatau nu stiu ce) si ne mai acoperea si un strat de praf de la fabrica de ciment (aflata tot aproape in buricul targului).
      Pe strada vad tot mai multi oameni care poarta masca - cred ca e si ostentativ; in 4 octombrie a fost organizat un protest: "Aer de munte (de rahat)" - am inteles ca s-a discutat despre inchiderea platformei "ecologice" de gunoi, dar nu sunt sigura pentru ca nu am fost acolo (am aflat prea tarziu). :(
      Inconstienta unora ne baga in spital! :(

      Ștergere
  2. Interesant e ca si pretul locuintelor a crescut mult, multe se afla in zonele "parfumate":)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa pare sa fie: locuintele noi in zonele cele mai afectate. Oamenii nu stiu, pentru ca ei merg sa vada ce cumpara la orele cand, de regula, putoarea nu se simte... Cand afla unde s-au mutat... ori se enerveaza, ori zic ca ei nu simt! :)

      Ștergere
  3. Imi pare rau de ce am citit. Si nici nu stiam de softul pe care l-ai mentionat. Oricum, cei care zic ca nu simt, cred ca s-au obisnuit si asta e si mai grav.
    Totusi sper ca la anul sa vizitez Brasovul tau, oricum ar fi el. Ca tare mi-e dor...
    Te pup si poate vine vantul si imprastie ce nu nevoie... <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca cei care nu simt s-au obisnuit, dar exista si varianta - foarte ciudata!!! De exemplu, in spatele blocului pute, in fatza blocului nu pute! Stiu, pentru ca am facut o proba, iesind seara, cand putzea, cu masca (sa nu ma obisnuiesc). Oricum, cei care locuiesc pe aceeasi "parte de bloc" nu au cum sa nu simta! Unii simt, ceea ce-mi spune ca nu-s chiar sarita! :))
      Sa vii! Poate ca pana atunci se va rezolva pentru ca oamenii au inceput sa se implice tot mai mult si cei de la agentia de mediu, la un moment dat, ori au inchis platforma unde se pot face reclamatii ori li s-a blocat de la prea multe sesizari venite din toate colturile orasului!
      Cand esti doar in vizita ai mari sanse sa nu ai parte de duhori.
      Ar fi frumos sa disperseze vantul porcariile! Dar sa nu le "trimita" la altii!
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Daca ai stii cat regret ceea ce am citit …
    Brasovul este orasul de suflet al nostrum …… Sotul meu a locuit o perioada acolo .. luna de miere tot acolo am petrecut-o! Ce dezastru!
    Sper din suflet ca în urmatoarea perioada sa se îndrepte situatia!

    O zi buna, draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Celor care iubim acest oras doar ca nu ne plange inima! Cu numai vreo trei ani in urma aerul era inca foarte curat macar dimineata devreme si seara - simteam ca inspir aer curat, aer cu parfumul anotimpului! Acum caut degeaba acea senzatie de bine, reconfortanta. Si eu sper sa se rezolve! Trebuie sa se rezolve! Daca nu... meritam sa nu mai avem turisti si nimeni sa nu mai vina sa locuiasca aici! :((
      Multumesc, Ella draga! Zi minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  5. N-as vrea sa fiu in locul tau. Dar cred ca poluarea e distribuita uniform. Nici la noi nu cred ca-i altfel, din pacate. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil, pentru ca mai peste tot sunt gropi de gunoi (legale sau ba), producatori de diverse s.a.m.d.
      Oh, duhorile nu se simt non-stop, dar cand apar e infiorator! Mai mare "dragul" sa aerisesti dimineata / seara... cu ferastra inchisa! sau sa te plimbi prin parc si sa incepi sa tusesti! :((
      Poate ca trebuie sa se solidarizeze oamenii in mod serios, sa-i determine pe responsabili sa faca ce au de facut... Pfuuu... La noi par sa se miste un pic lucrurile, dar cred ca e din cauza alegerilor care bat la usa. Macar de-ar rezolva si sa ramana rezolvat! :)

      Ștergere
  6. Of, ce rău îmi pare că e aşa, cred că e tare tare deranjant. Sper să se remedieze situaţia asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E groaznic cand apare (in cartierul nostru, cel putin, nu e non-stop, si de doua zile nu am mai simtit). E posibil sa se miste putin lucrurile pentru ca sunt alegeri imediat; sunt si anul viitor - localele - si primarul nostru mai vrea un mandat (pe care sper ca nu-l va mai obtine! pentru ca iar va face ce-l va taia capul!)

      Ștergere
  7. Păcat! Tare mi-i drag orașul vostru( atât cât am apucat să-l vizitez). Ai zice că în acea zonă de munte astfel de probleme nu prea ajung, dar industyria, atât cât mai există, e poluantă pentru că, ai dreptate, nu se respectă normele stabilite...
    Să-ți fie bine, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si suntem, practic, intr-o depresiune; si au ridicat viloaie pe dealuri, in paduri... facand, evident, si drumuri; pe langa toate cele enumerate in text. Nimeni nu mai respecta ceva. :(
      Multumesc, la fel, Dana draga!

      Ștergere
  8. Foarte trist ce spui despre mirosul din oraș :(
    Deja când zici că este și persistă un miros de un fel sau altul, este ceva, dar când spui că te ustură ochii și nasul, atunci această problemă este de ordin patologic, și nu-i de mirare când ai spus că se prelucrează lemn și se fabrică PAL pentru mobilă, fabrică de amvelope și asfalt, deja ai spus totul..
    Nu știu dacă ai fi în stare să trăiesc intr-un astfel de mediu, sau poate cu o mască de gaze..

    Ps. O mică observație cu care nu sunt de acord..:)
    Te poți râde de mine, poți să mă contrazici și să te superi pe mine, și nu tio zic ca și cum, vezi doamne eu sunt obsedat când văd oameni fumând și așa mai departe..
    Nu pot să-ţi dau dreptate la punctul ăla cu țigările, pentru că, nu pot :))

    Țigările sunt o sursă de poluare oricum ai luao !
    Țigările chiar produc boli grave ori ce ai zice !
    Și faptul că zici, băi nene, lăsa că fumez că oricum este poluare din alte surse destulă, ce dacă, nu ?
    Păi dacă este așa, atunci când te tai cu cuțitul la un deget în timp ce curenți cartofii, de ce să nu te tai la toată mâna, că ce contează, nu ?
    Dacă dintr-un motiv sau altul pierzi o 100 de lei din portofel, oare arunci tot portofelul cu restul de bani care au mai rămas, nu cred ?!

    Știu că este frustrant să trăiești intr-un astfel de mediu toxic al aerului, dar să încercăm să nu mai adăugăm și alte "paie" deja existente la cele care sunt..
    O Seară FĂRĂ Fumuri îți Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tigara am glumit! :)) Am intentionat sa accentuez ironia "oficialitatilor" preocupate de sanatatea cetatenilor: interzicerea fumatului in spatii publice inchise, de exemplu! Misto, nu?! Nefumatorii nu vor inhala fum de tigara, dar vor merge acasa, la munca, in parc, la scoala inhaland hidrogen sulfurat, praf de lemn si cine mai stie ce. :)

      Din fericire, duhoarea nu e non-stop (sunt deja trei zile de cand in cartier nu am mai simtit-o, dar cei din alte cartiere au simtit). Cei care locuiesc in apropiere de "punctele" enumerate in text cred ca au probleme prea des, prea acut... Poate ca, totusi, vor rezolva cumva, pentru ca de data aceasta au "strigat" multi oameni, si au facut-o deodata, in strada.

      Multumesc, Stef! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  9. Țin amintirea aerului de munte din copilărie...

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-adevar, Brasovul a devenit un oras imputit la propriu.Vineri 20 Decembrie cica este dezbatere publica pe tema mirosurilor la primaria Brasov. Lucrurile nu stateau chiar atat de rau acum 3 ani. Noi ne-am mutat in Liziera si mirosea si acum 3 ani, dar cam de 2 ori pe saptamana incepand cu ora 18.00. Intram in casa si inchideam geamurile. Era nasol dar nu era chiar atat de deranjant. Nu ma gandeam eu atunci ca lucrurile vor merge din rau, in mai rau. Ceea ce se intampla acum in Brasov denota faptul ca cine are bani, poate cumpara pe banda rulanta avzie de mediu. Un lucru e clar pentru mine, daca Scripcaru e ales inca un mandat, nu se vor schimba prea multe in orasul asta. Omul asta e prea adanc bagat in tot si in toate si cred sincer, ca nimic nu se face in orasul asta fara acordul lui, in stil mafiot. Important este ca lumea a inteles ca trebuie sa iasa si sa faca galagie in strada, pe mediul online, la ziare. Altfel nu se mai poate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca din rau in mai rau par a merge lucrurile! :( Cand a inceput sa puta in cartierul nostru se intampla destul de rar si la ore "mici": putin dupa miezul noptii sau putin inainte de rasaritul soarelui - cand cei mai multi dorm si nu simt (sa dormi cu fereastra deschisa si sa inspiri "parfum" de chimicale trebuie sa fie teribil).
      Din pacate, la dezbatere se pot face o multime de promisiuni... S-au facut si pe la inceputul lunii noiembrie, cand a fost o intalnire cu cetatenii despre drumul Gorita (pe Tampa)... S-a discutat si despre o eventuala inchidere a "gropii" de gunoi 'ecologice" de pe centura ocolitoare si depre suspendarea construirii acelui drum prin padure (de putit mai pute si se pare ca drumul se va face, dar vor fi taiati mai putini copaci).
      Sper ca actualul primar sa nu mai aiba parte de un nou mandat!!! Si imi doresc in Brasov acel aer curat pe care-l cunosc! :)

      Ștergere
    2. Cum sa se construiasca drumul? Trebuie sa ma interesez si eu... In legatura cu primarul si realegerea lui, sotul meu nu l-a mai votat la alegerile anterioare si nici anul viiotr nu-l va mai vota. Totusi cred ca el va iesi primar pentru ca nu are un contra candidat serios si probabil lumea va alege tot la fel. In legatura cu mutarea gropii de gunoi eu sunt de acord dar nu la Fagaras, unde ar vrea sa o mute primarul ca sa nu fie nevoie sa faca investitiile necesare pentru ca mirosul sa dispara. Groapa aia trebuie mutata mai aproape de Brasov, nu in Brasov dar nici la 68 km departare si trebuie facuta la standarde europene: atat ecologica cat si cu tevi pentru captarea gazului care rezulta prin decompunere cat si cu centrala care capteaza gazul si il arde permanent. O asemenea investitie cred ca ar fi prea scumpa ca doar mai bine faci o investitie minima si scoti prfit maxim decat sa faci o investitie mare si sa dureze ceva timp pana iti scoti investitia.

      Ștergere
    3. E doar suspendata construirea. Primarul sustine ca vrea consultanta cu specialistii nu cu partidele politice, in campanie electorala. Afirma ca asa se face peste tot in lume si ei au aprobare de la UE, avand banii si alte cele. Daca mai primeste un mandat e aproape sigur ca ne pricopsim cu acest drum. :( Deocamdata zice ca se va amenaja padure-parc in jurul Brasovului, sa aiba oamenii unde-si petrece timpul liber.
      Cum la Fagaras?! Adica, scapa unii de duhoare si sufera altii?! "Investitiile" astea de doi lei nu stiu cum pot fi stopate.
      Nici eu nu am votat Scripcaru (pt ultimele doua mandate nu l-am votat) si nu voi vota, dar cat timp exista prea multi dintre cei care fac afirmatii de genul: "o fi rau, dar a facut ceva pentru Bv"... A facut! Strazi asfaltate, drepte ca-n palma cand nu ploua, lacuri de acumulare cand ploua! Drumuri asfaltate si fara guri de canal! Si multe floricele scumpe! Giratorii inalte de abia vezi masinile din cealalta parte a sensului... Blocurile sunt imbracate in placi de zapada artificiala si colorate strident (placile ignifuge am inteles ca sunt albastre, nu albe - poate gresesc)...
      Din pacate, s-ar putea sa ai dreptate: nu are candidat serios; in plus, cica e independent sustinut de liberali (adica, de pedelisti, ca liberali nu cred ca mai sunt in PNL).

      Ștergere
  11. Bravo. Sunteti printre putinii care scriu despre un adevar care ne omoara incet, dar sigur.
    Autoritatile nu fac nimic si paseaza problema de la unii la altii...printre poluatori desigur sunt prietenii si finantatorii lor(daca nu chiar interpusii ca ei nu au voie sa fie actionari).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. Poate, cand ne adunam mai multi, vom reusi sa schimbam lucrurile si sa scapam de acest teribil aer poluat...
      Chiar asa este! Arunca pisica moarta de la unii la altii... :( Nici nu stim de unde sa incepem sa rezolvam problema. Cat timp se va lucra pe sistemul "multi vad, putini pricep" nu va fi bine, pentru ca autoritatile fac ce fac.

      Ștergere
  12. Îmi pare rău să constat că un brașovean alunga turiștii, oricare ar fi problemele cu care se confruntă confruntă locuitorii Brașovului. Da, este adevărat ne otrăvesc in acest oraș! Pute in multe părți ale orașului, aproape zilnic! Dar de ce alungați turiștii și omorâți astfel multe afaceri locale, respectiv locuri de munca? Orasul este minunat, și brașoveni deasemenea. Sincer, modul neinspirat prin care dvs. trageți un semnal de alarmă, este deplasat și la fel de nociv ca poluarea din oraș! Rușine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Initial asa am gandit: sa nu "alung" turistii. Fara grija: turisti vor fi si locurile de munca in acest sector nu vor fi mai putine.
      "Alung" turistii pentru ca ma gandesc la sanatatea lor asa cum ma gandesc si la a mea. Autoritatile trebuie sa rezolve problema, nu sa bage mizeria sub pres. Daca pe ei nu-i intereseaza de locuitori si de turisti trebuie sa ne intereseze pe noi, cei care locuim in oras. In 5 decembrie, pe la miezul noptii, am trecut prin cartierul Bartolomeu; m-au usturat ochii si gatul de la puternicul miros chimic care se simtea. Eu am fost doar in trecere, dar acolo locuiesc sute de femilii care suporta aproape zilnic duhoarea chimica.
      Daca prin astfel de texte se va rezolva ceva e bine. Nu mi-e rusine pentru ceea ce am scris pentru ca mai importanta mi se pare sanatatea. Ce folos sa ai loc de munca daca banii castigati ii dai pe tratamente medicale din cauza poluarii exagerate?! Probabil ca nu locuiti in cartierele unde miroase puternic si aproape zilnic... Eu locuiesc unde nu pute zilnic, dar imi pasa si de ceilalti.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.