2015-09-24

Clubul cinefililor: Pure Luck

sursa
Pure Luck (1991), in regia Nadiei Tass, e inspirat dupa un film francez pe care nu l-am vazut, dar Pure Luck l-am vazut de trei ori. De doua ori (in anii 1990) pentru ca am vrut sa aflu daca si a doua oara ma va amuza la fel de tare ca prima data - si m-a amuzat. M-a amuzat si zilele trecute aproape la fel de mult - au trecut ceva ani de cand il vazusem a doua oara asa ca nu mai stiam chiar toate fazele.
           
Eugene Proctor, interpretat de actorul Martin Short este un contabil la firma unui afacerist bogat, Highsmith (Sam Wanamaker), cu o fiica excesiv de ghinionista si aceasta unica fiica a plecat singura intr-o vacanta in Mexic. Ghinioanele s-au tinut lant si fata a fost data disparuta. Nici politistii, nici alte agentii specializate nu au reusit sa ii ia urma timp de patru luni. Tatal, disperat, a apelat inclusiv la astrologi si la ghicitori in carti, dar n-a avut sanse de reusita. Intr-o zi, un psiholog, dr. Monosoff (Harry Shearer) ii propune sa-l trimita pe contabil in cautarea ei, tipul fiind cel putin la fel de ghinionist ca Valerie Highsmith (Sheila Kelley). 
Investigatorul Raymond Campanella (Danny Glover) urma sa il insoteasca si sa se prefaca a fi asistentul lui, pentru ca urmareau ca ghinioanele lui Eugene sa-i conduca la Valerie. Detectivul nu crede in “metoda” si nici nu-i convine sa fie asistent – chiar daca numai la deruta - insa accepta. Pentru a-l convinge pe investigator sa accepte teoria sa, doctorul ii spune: “Dumneavoastra sunteti normal, n-o puteti gasi; el poate pica in aceeasi gaura neagra in care a picat Valerie”. Si incepe povestea. Eugene, despre care dr. Monosoff credea ca sufera, ca si Valerie, de “Sindromul Coincidentei Ghinioniste”, nu se odihnea o clipa (vorba lui Campanella) - ghinioanele tinandu-se scai de el.
Eugene e pur si simplu zen! El se mira daca nu intarzie avionul, daca nu se loveste de ceva…

De ce mi-a placut Pure Luck si m-am distrat atat de mult? Poate pentru ca si eu sunt un dezastru ambulant: mi-am prins capul la usa, ma impiedic pe drum drept, o iau la fuga pe scari fara motiv, imi zboara sapunul din maini si ajunge in locuri greu accesibile, imi bag toarta de la ochelari in ochi… Numai cine vede filmul poate intelege ce inseamna “dezastru ambulant”. Desigur, “cazul meu” nu e la fel de “grav” ca al celor doi: Eugene si Valerie…

Cu Martin Short am mai vazut si alte filme, dar imi amintesc mai bine Three Fugitives (comedie politista), in care  Martin Short - interpretand un infractor incompetent total - incearca sa jefuiasca o banca pentru a face rost de banii necesari unui tratament medical pentru fetita lui - e luat ostatic de un evadat periculos (interpretat de Nick Nolte).

Cu asa extra-potfa ca la Pure Luck (Noroc chior) am mai râs la “Formidabilul” (1) - Hot Shots! (1991) - cu Charlie Sheen, un film in care au ironizat filme celebre de actiune si nu numai, cu actori la fel de celebri, si au ironizat politica americana, clasa politica americana, aviatia americana si asa-zisele trupe de elita.

Daca va plac filmele cu Stan si Bran dar si bancurile seci va recomand sa vedeti Pure Luck. :) Sunt pe acolo si ceva gafe de montaj sau ce-or fi, dar nu strica poantele…
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor - Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

4 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Și mie mi-a plăcut acest film și așa cum spui și tu,când îți place un film îl revezi cu mare plăcere
    ori de câte ori ai ocazia!
    Îți doresc un sfârșit de săptămână cât mai plăcut și o zi superbă!
    Pup cu același drag și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena
      multumesc, la randul meu, pentru vizita si multumesc pentru urari.
      Imi plac filmele de comedie poate la fel de mult ca filmele de desene animate. :)
      Sa ai o seara minunata si noua saptamana sa fie minunata!
      Imbratisari cu drag!
      Cu placere.

      Ștergere
  2. ooooo, nici despre acest film nu am auzit pana acum! lista mea cu "de vazut" este din ce în ce mai bogata! Doar din cauza filmelor ma bucur ca vine sezonul de ploi ;))
    pupici si îmbratisari <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la mine s-a cam lungit lista. :) Nu ploi! Abia am scapt de ele! Dar, vorba ta: mai mult timp pentru filme. In octombrie vor fi continuate si cateva seriale preferate... Ar fi fain sa fie si sezonul doi din Narcos, ca tare-mi place cum e realizat.

      La "Noroc chior" am râs cu lacrimi, eu... Ceilalti râdeau si la film, dar mai mult cred ca râdeau de râsul meu.
      Imbratisari si pupici, cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.