2017-11-22

Economisirea energiei electrice

Protejarea mediului este o chestiune serioasă, nimic de comentat, dar! Am zis că nu comentez? Cum să n-o fac?
Ştiaţi că, dacă am economisi 20% din consumul individual de energie, până în anul 2020, Europa ar putea economisi circa 60 miliarde de Euro, echivalentul a circa 210 mii de miliarde de lei? N-am habar dacă e adevărat, am citit undeva.

Suntem bătuţi la cap să folosim becuri chioare - mă rog, economice - care luminează puternic. Unii ne spun de becurile fluorescente - să stea ei cu astea!  Să folosim pentru iluminat holurile blocurilor (scările de bloc) sistem de iluminat cu senzori de mişcare – când ai neşansa să fii aşteptat “după colţ” de vreun cap sec nici nu ştii ce te-a lovit (in beznă te poate aştepta oricine, pentru că becul nu se aprinde când nimic nu mişcă acolo). In timp, ochiul va fi afectat de la atâta clipăit de lumină, pentru că pupila oboseşte să se tot adapteze. Unii zic să stăm la tv cu lumina stinsă - s-o facă ei: contrastul dintre luminile, cu intensităţi diferite, de pe ecran afectează ochiul mai puternic atunci când in camera nu e şi o alta sursă de lumină.

Ni se spune să nu folosim prea multe aparate electronice şi electrocasnice, să scoatem din priză încărcătoarele telefoanelor după ce bateria s-a încărcat, să scoatem aparatele din priză deoarece consumă şi in stand by. Nu neg, se consuma ceva energie. Ni se dau şi alte sfaturi: să cumpărăm electrocasnice din clasa A (economie de energie), să nu exageram cu încălzirea locuinţelor şi să ne căptuşim casele cu polistiren (dacă nu avem bani pentru ceva nedăunător), să reglăm la temperatură mai mică apa pentru baie şi pentru spălat! Totul pentru a economisi energie electrică.

Se mai “cer” troleibuze in loc de autobuze – poluează mai puţin, e adevărat, dar consumă energie electrică – o fi cea pe care suntem sfătuiţi s-o economisim.

Un sfat care mi se pare foaaarte tare: cumpără-ţi maşină electrică! Adică… stau pe întuneric, mă spăl şi spăl cu apă rece şi conduc o maşină electrică! Toţi vom înlocui autoturismele “clasice” cu unele electrice! Nu-i tare?! Lumea va fi împânzită cu prize pentru încărcarea bateriilor maşinilor electrice! Hm. Unde e “economia de resurse”?

Acceptăm eolienele in detrimentul câmpurilor cultivate, păşunilor şi păsărilor (şi refuzăm organismele modificate genetic până când nu vom mai avea de ales deoarece câmpurile vor fi semănate cu eoliene sau cu panouri solare), acceptâm să sortăm gunoiul pentru ca ecologiştii să-l ia la grămadă şi să-l arunce, amestecat, pe acelaşi munte de gunoi… E ca un fel de frecţie la picior de lemn.

Populaţia se înghesuie să economisească – şi se ceartă care mai de care – pentru ca toţi coloşii care fabrică arme, care au centrale nucleare, care încearcă armament in cer, pe pământ şi sub pământ să nu rămână fără resursele naturale atât de necesare pentru a rămâne foarte bogaţi. Excelent! 
Abia aştept (vorba vine, ‘că n-aştept) să văd prima maşină de război electrică! Baterie autonomă… şase ore in condiţii de drum drept… Următoarea priză la cactusul din dreapta. 

17 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Si viata merge inainte, propaganda functioneaza... :)

      Ștergere
  2. Îmi place tare mult punctul tău de vedere şi modul amuzant în care l-ai expus. Ai mare dreptate. Tot noi, cei obişnuiți, să facem ceva, ceilalți... O seară frumoasă să ai, Diana! 😊😘😆

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am senzatia ca suntem luati de fraieri cand ii aud pe bogatasi explicandu-ne cum sa economism pentru a salva planeta dar nu ii aud sustinand cat de mult polueaza armamentul, avioanele supersonice si toate celelalte masinarii de razboi, bolizii pe care ii conduc ei si care-s departe de a fie "electrici" - unul nu insista sa dispara toate acestea sau sa fie redus numarul lor.
      Multumesc, Dana. Iti doresc sa ai o seara frumoasa! <3

      Ștergere
  3. hahahaha, m-am amuzat, ai un stil e a pune punctele pe "i" ☺☺☺ Asa este, ai dreptate. La noi nu se mai gasesc becuri "normale" de vreo cativa ani. Avem peste tot "lampi economice" dar curentul s-a scumpit, asa ca nu simtim nicaieri si de loc economia de curent pe care o facem. Saptamana asta Helmut a fost mandru de o achizitie ☺ In bucatarie, sub corpurile suspendate, avem lampi care cica, erau mari consumatoare. A gasit el led-uri cu putere mai mare si care consuma un sfert decat cele pana acum montate. Asa ca le-a cumparat rapid, chiar daca au avut un pret piperat si... cand le-a montat, a realizat ca au corpurile mult mai mari decat celalalte si ca nu se mai poate pune capacul de sticla! Tja... nu se poate sa le folosim asa, deoarece la bucatarie mereu sare cate ceva, din mixter, sau cand tocam ceva... sar stropi de ulei sau grasime spre hota (ca si acolo a schimbat lampile ☺) asa ca... dupa ce ca a platit o gramada de bani, a si muncit o jumatate de zi cu montatul si demontatul :-) Acum folosim in continuare corpurile de iluminat vechi ☺
    In general, noi am inlocuit cam peste tot prin casa, lampile "economice" cu LED-uri, consumul e mic si intensitatea luminii e mare, insa sunt foarte scumpe. Speram insa sa ne tina mult, sa nu cumva sa avem ghinionul sa trebuiasca sa le schimbam des!
    Acum... imi vine sa rad, ce tema ai scos tu la discutat - exact acum cand facem asa risipa de curent electric cu instalatiile de iarna ☺ Astazi Helmut le-a montat pe cele din jurul casei, pe partea cu aleea. La weekend le vom monta pe cele dinspre curte. Apoi pun un lant cu luminite intr-un bradut in fata casei si mai este suportul din curte. Toate functioneaza cu "ceas-programator"(nu stiu cum se cheama tehnic ☺) si pornesc la 6 dimineata pana la 8 si seara de la ora 17 la 24. Ce sa fac?! Iubesc Adventul ♥ Atata bucurie imi aduc aceste luminite care substituie florile si frunzele din acest anotimp.
    Te pup draga mea. Salutari si numai ganduri bune, de la trio pentru trio

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zau ca au inceput sa ma distreze toate "masurile" luate pentru a salva Planeta Albastra! Mie mi se cere sa dau bani in plus pe becuri "economice", bani in plus pentru a selecta gunoiul etc., iar ei fac proba proiectilelor pe fundul marii, foreaza dupa petrol si gaze de sist pana distrug panza freatica - si noua ne spun ca scade cantitatea de apa potabila...!
      Noi mai gasim becuri obisnuite; am luat si "economice" si avem doua cu led (unul cu led s-a ars zilele trecute [n-a tinut mult] - specialistii nu-si dau seama care e cauza dar intensitatea curentului e tare fluctuanta in zona si cica asta ar fi cauza "arderii" rapide a becurilor; uneori "clipeste" becul cand functioneaza liftul!!!) Eu cred ca e si instalatia electrica "generala", care nu mai e tocmai noua si daca e asta... chelytuim aiurea bani pentru becuri economicoase.
      :)) Da! Stiu ca nu-i de râs la partea cu becurile care se potrivesc si nu prea! :) Am luat si eu un bec economicos (led) pentru bucatarie - cica echivalentul a 100 kw! Aiurea! Lumineaza de zici ca-i o lampa de veghe cu lumina ceva mai puternica! Si nici globul (abajurul) nu l-am putut pune pentru ca becul era mai mare decat diametrul abajurului... Asa ca... Pfuu!

      E buna asta cu instalatiile luminoase de sarbatori. :)) Dar nu au consum mare de energie! Primii care ar trebui sa renunte la instalatii luminoase ar trebui sa fie marile magazine (mai ales cele de lux), edilii oraselor si altii de gen. Sigur! Ei folosesc instalatii - iluminat - cu leduri! :) Cu sau fara led, tare cenusii ar mai fi orasele... :)
      Tare imi plac gradinile in care sunt aprinse luminite "in forme" vesele! :) Sunt unele case si prin BV unde se amenajeaza dar prea multi nu au curaj, pentru ca le sunt furate... Ca le fura, treaca-mearga, dar distrug pomisori sau tufe sau orice sustine aceste luminite... :(
      Abia astept sa vad curtea vostra imbracata in straie de sarbatoare! Imediat e weekend! :) :*
      Imbratisari, Carmen draga! Pupici cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  4. Fain ai scris. La ultimile randuri chiar am ras! Eu nu ma impac cu becurile "economice". Ochii mei nu le suporta. Iar becurile fluorescente au niste reguli de montaj, pentru disiparea luminii si pentru a proteja ochii. Dar in mamutii de birouri nu stiu daca se respecta. Iar oamenii in general nu stiu. Oricum, intr-un scenariu SF, o unda electromagnetica strong ar reusi sa termine circuitele electrice... Sa te tii atunci noapte neagra...
    Echilibrul mi se pare bun in orice domeniu si sisteme redundante. Cedeaza ceva, ai altceva alternativ. Si la fel la nivel macro. Asta e parerea mea!
    Pupici si o zi minunata, plina de... energie Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si pentru apreciere, Suzana draga!
      Becurile "economice" (potrivite ghilimelele) :) au o lumina oarecum inconfortabila, la modul: parca lumineaza, parca nu lumineaza prea clar - am senzatia ca e ca si cum as privi printr-un geam semiopac... Nu stiu cum sa descriu senzatia. :)

      :)) La unda electromagnetica nu m-am gandit! :) Mi-am imaginat doar cozi interminabile la incarcat baterii! Si e ceva de stat! Mult mai mult decat la "un plin" de benzina sau motorina (sau gaz!)
      Echilibru! Parca totul e dat peste cap! In unele chestiuni se exagereaza atat de tare incat ma caut de pene pe spate! :)
      Multumesc! Iti doresc sa ai o seara frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Amuzant. Oamenii obisnuiti gandesc practic, dar ei nu sunt intrebati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Se mai intampla sa fie intrebati dar... cine sa-i ia in seama?

      Ștergere
  6. :)) Bine că ne-ai spus unde e priza!

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi traim, nu gandim!
    :))) atat de serios ai scris, si eu sunt atat de satula de absurd incat nu mai pot reactiona cum ar tb..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar de-ar trai toti! :)
      Reactia in faţa absurdului cred ca va fi in curand, la cei mai multi, un hohot de râs. :) E mai sanatos. :)

      Ștergere
  8. Acum précis îmi sare lumea în cap, dar eu sunt tare multumita de becurile "led"! Eu simt diferenta la contoar, chiar platim mai putin! Articolul tau mi-a placut teribil ... Pupici!😅

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba nu-ti sare lumea in cap! :) Economia de energie nu e negata. :) Eu am fost asa de atenta ca am cumparat becuri "chioare" desi ar fi trebuit sa lumineze ca unul de "100" - nu-mi dau seama de ce s-a intamplat asa. Deh! Totusi, si la becurile "economice" (nu doar la led) am senzatia de (ceva gen) "pâcla pe ochi".
      Multumesc pentru apreicere, Ella draga! Pupici! <3

      Ștergere
  9. Absolut amuzant; dar ce bine ai descris toata aceasta stare de confuzie pe care o traim de la un timp!! mi-am facut zilele aceste griji cu preluatul contractului de energie electrica. N-am dormit la propriu si am si in plan sa imi fac timp sa caut becuri la preturi avantajoase, zilele acestea :) Am luat de tot felul pana acum (am si invatat ca sunt cu lumina calda/rece, dar mie imi par chioare!! Nu mai zic ca sunt de varii dimensiuni, de varii puteri si asa mai departe, incat... am ametit tot verificand la rafturi!
    O seara minunata si o saptamana faina, Diana! Salut cordial cu drag! Alexa

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.