2019-05-20

Din ideile lui John Stuart Mill. Citate favorite

Orice zdrobeşte individualitatea este despotism, fie că susţine a aplica voia lui Dumnezeu sau hotărârile oamenilor.
Am învăţat să-mi caut fericirea prin limitarea dorinţelor, nu prin încercarea de a le satisface.
In Despre libertate Mill deplânge faptul că
opiniile cele mai originale niciodată nu aruncă lumina până departe şi pe o rază mare, ci mocnesc in cercurile înguste ale persoanelor studioase şi meditative in rândurile cărora s-au născut, fără a lumina vreodată treburile generale ale omenirii cu o flacără fie adevărată, fie înşelătoare. […]
Singura libertate care merită acest nume este aceea de a ne urmări propriul nostru bine in felul nostru propriu, atâta vreme cât nu încercăm să-i privăm pe alţii de drepturile lor sau să le stânjenim eforturile de a le obţine.
In Aservirea femeilor, Mill argumentează cu elocvenţă că 
femeile şi-au dezvoltat un anumit comportament pentru că au fost supuse dominaţiei bărbaţilor, şi nu pentru că ar fi înclinate in mod firesc către el. […] Este greşit din punct de vedere moral ca un bărbat şi o femeie să intre într-o relaţie in care doar unul dintre ei se bucură de libertatea de alegere. […] Mill nu va incerca să descrie căsătoria posibilă… in cazul a două persoane cu facultăţi cultivate, cu opinii şi ţeluri identice, între care există cel mai bun tip de egalitate, o asemănare a puterilor şi a capacităţilor de superioritate reciprocă - aşa încât fiecare să se poată bucura de luxul de a-l privi pe celălalt cu respect şi de-a avea plăcerea de a conduce şi de a fi condus in alternanţă cu celălalt pe drumul dezvoltării… […] Pentru cei care o pot concepe, nu există necesitate; pentru cei care n-o pot concepe, apare ca visul unui entuziast.
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.

Date biografice John Stuart Mill

Portretul filosofului britanic John Stuart Mill

Filosoful bitanic John Stuart Mill s-a născut in 20 mai 1806, la Pentonville, Londra, şi a decedat in 8 mai 1873, la Avignon, Franţa. Este unul dintre cei mai influenţi gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus importante contribuţii la dezvoltarea utilitarismului. A fost un adept al reformelor sociale, susţinător al libertăţii personale şi politice şi logician de mare valoare.

Principalele lui lucrări ar fi: System of Logic: Ratiocinative and Inductive (Sistem de logică inductivă şi deductivă, 1843); The Principles of Political Economy (Principii de economie politică, 1848); On Liberty (Despre libertate, 1859); Utilitarianism (Utilitarismul, 1861); Auguste Comte and Positivism (Auguste Comte şi pozitivismul, 1865); The Subjection of Women (Aservirea femeilor, 1869).

Lucrarea Despre libertate este unul dintre textele de referinţă ale doctrinei liberale, un adevărat tratat despre libertate. Cartea explorează natura şi limitele puterii care poate fi exercitată în mod legitim de către societate asupra individului. Mill dezvoltă un principiu fundamental conform căruia fiecare are dreptul de a acţiona precum doreşte, în condiţiile în care faptele sale nu îi afectează pe ceilalţi.

Încă nu este recunoscut faptul că a aduce pe lume un copil fără a-i oferi o pregătire corectă pentru a fi capabil nu numai să-şi procure hrana pentru trup, ci şi instruirea şi pregătirea intelectuală, este o crimă morală, atât împotriva urmaşilor cât şi împotriva societăţii; atunci când părinţii nu îşi îndeplinesc această obligaţie statul ar trebui să-şi asume, pe cât posibil, sarcina părinţilor. (in Despre libertate)

Punctul de plecare al filosofiei lui Mill e in opera lui Jeremy Bentham, reformatorul radical care a răspândit primul ideea fericirii maxime a unui număr maxim de oameni ca principiu etic. Acesta a ajuns să fie cunoscut sub numele de principiul utilităţii. Termenul de utilitarism, folosit cândva cu referire la întreaga gamă a ideilor reformatoare ale lui Bentham, se foloseşte azi doar in privinţa teoriei sale etice pe care John Stuart Mill a revăzut-o şi a rafinat-o in lucrarea sa Utilitarismul.

In Utilitarismul, Mill dezvoltă principiul utilităţii prefăcându-l într-o teorie care ne călăuzeşte in privinţa felului cum putem duce o viaţă virtuoasă.

Crezul utilităţii, spune el, susţine că acţiunile sunt corecte dacă tind să promoveze fericirea şi incorecte dacă tind să promoveze reversul fericirii. El subliniază că principiul nu e susceptibil de dovezi raţionale, dar pot apărea consideraţii menite să determine intelectul… şi acesta este echivalentul dovezilor. […] Fericirea este dezirabilă şi dovada o găsim in faptul că oamenii o doresc; binele fiecărei persoane este o fericire pentru ea şi, ca atare, fericirea generală reprezintă binele tuturor persoanelor luate laolaltă.
(acest argument, bazat pe premise psihologice, a devenit ţinta unor critici ample şi amănunţite)
(referinţă: Mic dicţionar al filozofiei occidentale, de Diane Collinson, Editura Nemira, Bucureşti, 1995, traducere de Andrei Bantaş)

14 comentarii:

  1. O alegere extraordinară, o mare personalitate a culturii universale. Mi-au plăcut mult citatele alese, mai ales cel despre necesitatea morală a educării copilului de către părinți. Un imperativ pe care mulți din zilele noastre nu îl înțeleg sau îl înțeleg greșit.Pentru că familia este baza oricărei educații.
    Numai bine, dragă Diana și zile fericite! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrierile lui (cate am citit) imi plac foarte mult. Are un stil aparte - concluzie personala :) Orice chestiune abordeaza o analizeaza din (aproape) toate punctele de vedere - ca si cum doreste sa ofere fiecaruia libertatea de a alege ceea ce i se potriveste cu propriul sistem de gandire. :)

      Oh, da! Pregatirea copiilor pentru viata pare ca lasa de dorit (analizand la modul general) E, cumva, hazliu: "batranii de azi" se plang de lipsa de educatie a "tinerilor de azi"; dar, oare, cine a educat acesti tineri? :)
      Mare dreptate ai! O familie armonioasa ofera societatii, pentru viitor, oameni cu suflet si caracter frumos. In familie incepe construirea viitorului. Mare pacat ca "statul" nu se deranjeaza sa aiba grija de copiii mai putin norocosi in familiile lor.
      Multumesc, Alex draga! Zile fericite iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Interesante citate. Mie cel mai mult mi-a placut chiarce ai subliniat tu ''Crezul utilitatii''. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place ideea - ar fi frumos sa avem doar actiuni care sa promoveze fericirea personala fara a promova altora reversul fericirii. M-am gandit si la un exemplu, extrem de... prozaic: sa castigam bani, dar nu furandu-i de la altii.
      Multumesc. Numai bine! :)

      Ștergere
  3. Excelente păreri despre libertate, fericire, educația copiilor.
    Apropo de cea din urmă, citeam ieri că ministrul francez al educației vrea să reintroducă în școli studiul limbilor greacă și latină, pentru ca elevii să înțeleagă formarea culturii și civilizației europene. Tragic și comic în același timp, dacă stai să te gândești de ce etnie sunt acum peste 80% dintre elevii din Franța...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am presentimentul ca ramane la stadiu de idee dorinta ministrului francez desi, poate ca nu ar fi chiar inutil: ar afla si ceilalti cum s-a format cultura si civilizatia europeana si nu numai (grecii si romanii au influentat, practic, istoria mai tuturor popoarelor lumii).
      Zile senine iti doresc, Zina draga!

      Ștergere
  4. Nu stiu daca as fi fericita atunci cand îmi limitez dorintele, mai ales ca scorpionul este nascut cu "eu vreau" în sange! :)))
    Numai bine si frumos îti doresc, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Iti doresc sa obtii tot ceea ce doresti!
      Limitarea se refera la a avea grija ce ne dorim - unele dorinte implinite ne pot bucura pe moment si sa le regretam mai tarziu. Unii au dorinte pe care, in mod logic, nu le pot indeplini. Cum ar fi sa-mi doresc sa fiu actrita de succes?! Nu am talent si as consuma cantitati imense de timp si energie pentru a deveni o actrita de succes - si nefericita ca nu-mi iese. Cam la asa ceva se refera "limitarea" dorintelor. :) Buddhistii sunt de parere ca oamenii cu adevarat fericiti sunt cei care nu au dorinte - nu sunt tristi daca vreo dorinta nu li se indeplineste. :)
      Multumesc, Ella draga! De bine si frumos sa ai si tu parte! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Foarte mare gânditor și Om!
    ”Este greşit din punct de vedere moral ca un bărbat şi o femeie să intre într-o relaţie in care doar unul dintre ei se bucură de libertatea de alegere”. Am văzut atâtea cupluri unde lucrurile se întâmplă exact așa, încât mi-e imposibil să accept sau să nu cred că, din păcate, lucrurile stau întocmai. Femeile au, parcă, datoria de-a le face bărbaților pe plac, ele fiind soții, mame, bucătărese și menajere, dar în același timp au și servici, plus creșterea și educarea copiilor! O viață lipsită de bucurii naște frustrări care nasc moștri, iar pe asta nu eu am spus-o, dar am reținut-o.
    Îți doresc o săptămână minunată, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe J.S.M. l-a ajutat si sotia la unele lucrari, asa cum (se spune) si pe Einstein l-a ajutat Mileva, prima lui sotie.
      Am observat si eu ca si azi unele femei au impreisa ca trebuie sa fie subordonate barbatului care le este sot - altfel nu inteleg de ce unele afirma ca e in regula sa le mai pocneasca partenerul din cand in cand, iar cele care sunt lovite si vor sa rezolve, sunt sfatuite de unii preoti sa nu se desparta pentru ca... alea, alea. :(
      Multumesc, Mirela draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
    2. Alea care acceptă așa ceva sunt sclave, nu soții!
      Da, sunt și bărbați deosebiți pe lume, care au soții deosebite și fericite! Sunt și femei norocoase, așa cum și bărbații lor sunt norocoși că le au și muncesc împreună! :)

      Ștergere
    3. Cam sclave sunt... Asa au fost educate, iar daca ele isi educa la fel copiii... tare nasol. :(
      Acum realizez ca si tu cu sotul tau sunteti pe aceeasi lungime de unda in mai toate privintele. Ceea ce mi se pare foarte fain! :)

      Ștergere
  6. Am citit doar trimiteri la scrierile lui John Stuart Mill.
    Eu cred ca e bine sa avem habar despre radacinile ideilor politice si economice ale anglo-americanilor: cine stie, poate in viitor vom colabora mai avantajos cu ei...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si asa, cred ca ideile lui sunt destul de clare, autorii care fac referire la scrierile lui aleg ceea ce este reprezentativ.
      Oh! Acum sunt rautacioasa: stiu românii din "fruntea ţării" sa colaboreze?
      Multumesc, la fel!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.