2018-02-14

Mitologie urbană. Miercurea fără cuvinte

Fotografii pentru Miercurea fără cuvinte!  Jocul pornit de Carmen şi continuat de Călin Hera. Sunt invitaţi în joc toţi cei care doresc.
Sursa foto Pietrele lui Solomon: http://www.i-tour.ro/pietrele-lui-solomon/
Sursa foto urs: monitorul expres.ro
Sursa foto tuneluri Dupa Ziduri: https://catacombelebrasovului.wordpress.com/
HAPPY WW!

16 comentarii:

  1. Oooooooo!!!! Tunelurile ce duc in catacombe?:O Am citit o poveste in vara (cand il vegheam pe Dodo, anul trecut).. Mi-am notat in carnetelul de supraveghere cum se numeste: Ioan Micu- Enigma Pesterii din Tampa ;)) - Editura Tineretului, Clubul Temerarilor 59-60.
    Mie imi sunt dragi ursuletii.. Stiu ca pot fi periculosi, dar nu este vina lor ca s-a ajuns la aceasta situatie :(. Omul a "muscat" din locul lor... Toate actiunile noastre au si consecinte.

    :) Happy WW!
    cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Circula multe legende urbane despre catacombele (retelele de tuneluri) de sub Brasov, de sub Tâmpa (acum aflu despre carte) :); in Tâmpa sunt destule pesteri (in unele am intrat, in copilarie, cu "gaşca", dar nu prea adanc).
      Catacombele pleaca din diferite puncte ale orasului: Cetatuia, zona Dupa Ziduri, Turnul Negru, Biserica Neagra si Sf Barolomeu (ca exemple) si cica ar fi si sub Piata Sfatului unde, prin 1900 si ceva s-a rasturnat un camion sub rotile caruia a cedat pamantul. Tunelurile dateaza de prin sec 16, se zice, dar sunt si unele din perioada interbelica. In fond, e logic sa existe astfel de tuneluri intr-o cetate cum a fost Brasov: la intersectie de drumuri comerciale importante, mereu in calea invadatorilor. :)
      *
      Sunt periculosi ursii, dar depinde unde apar si cum reactioneaza oamenii cand dau nas in nas cu ei. Pe cei care coborau la tomberoanele din Racadau unii ii hraneau direct din mana si a fost o vreme cand veneau turistii special sa vada ursii (le ziceau taximetristilor sa-i duca sa vada "ursii gunoieri din Racadau"). Am dat nas in nas cu ursul de mai multe ori si... inca am toate membrele la purtator. :)
      E clar ca oamenii le-au distrus habitatul – zonele unde apar cel mai des au fost despadurite la greu de-a lungul timpului. :(

      Multumesc, Rux! Happy WW, cu drag! <3

      Ștergere
    2. Cand te gandesti, ca in spatele casei mele sunt doua pesteri ignorate de toti, in jurul carora vor unii sa construiasca bloc. Ursii vin si acum pe strada noastra. Ne ia si mila, si frica. Nu stiu prea multe despre tunelurile de care ne vorbesti. Multe nu stiu.

      Ștergere
  2. Offf...bietul ursulet! Nepasarea l-a scos din barlog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mi-e tare mila de ei... Anul trecut au cerut unii primari sa fie "recoltati" (ucisi) cam multi... Ministerul mediului a aprobat... Ar putea sa-i transporte in zone unde nu mai sunt - inclusiv in strainantate, dar... trebuie sa munceasca pentru asta - e mai comod si mai profitabil sa-i impuste (trofeele de urs brun sunt destul de scumpe). :(

      Ștergere
  3. Uau! Ce tuneluri ne arati tu acolo! Iar ursuletul sigur cauta mancare.
    Bietii de ei. Li se cam distruge habitatul!

    Happy WW, Diana draga! O zi minunata sa ai! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orasul (vechi) e cam impanzit cu tuneluri ramase de cine stie cand... Au fost cartografiate, au fost igienizate si inchise (erau "adaposturi" pentru "oamenii strazii") si un individ chiar a incercat (ilegal) sa le introduca in circuitul turistic pentru vizitare.
      In multe locuri din oras coboara ursii sa caute mancare, dar zona Racadau e cunoscuta mai bine. S-a construit foarte mult in zone unde candva erau paduri... :(

      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa iti doresc. Pupici! <3

      Ștergere
  4. pestera? tunel?... bietul ursulet, s-a ratacit!
    O zi minunata draga Diana!
    Happy WW ☺ Imbratisari si pupici de la trio pentru trio :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele dintre catacombele orasului, in zona Dupa Ziduri, pe langa Maternitate (mai mult sau mai puţin).
      Dragul de ursulet nu s-a ratacit, a coborat intentionat, sa caute mancare unde stie ca gaseste... :(
      Multumesc, Carmen draga! Distractie frumoasa in continuare!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  5. Am auzit de catacombele astea şi îmi doresc să le văd mai de aproape. Cine ştie...
    Oh, bietul urs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu se aprobe vreodata ideea de a face tunel prin dealul respectiv si sa distruga aceste tuneluri - ii bantuie gandul de ceva timp, pentru... fluidizarea circulatiei in "centrul vechi" si transformarea in "pietonale" a unor strazi din zona. Ar fi tragic (nu doar din punctul meu de vedere).
      Daaa... Sarmanii ursi... Cred ca multi oameni ar trai in "comuniune" si cu ei, de n-ar fi unii care ii provoaca si apoi... se urla prin ziare despre "dezastrul" pe care-l fac ursii. Orice motiv e bun pentru a obtine trofee de urs brun. :(

      Ștergere
  6. Este trist ce se întampla cu ursii acolo la voi! Ce face ocolul silvic (sau cum se chema?!) Chiar nu îi mai pasa nimanui?

    Pupici si numai bine îti doresc! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ocol silvic, da... Unii stiu ca s-ar rezolva problema mutandu-i in alte zone sau ducandu-le hrana in padure (li se duce, din cate am inteles - dar nu am verificat; nu stiu daca a verificat cineva), dar e mai profitabil sa fie impuscati ("recoltati"). Mai e o problema: iernile au devenit prea blande in Bv si ursii par a nu mai hiberna "ca pe vremuri"... :(

      Multumesc, la fel, Ella draga! Pupici! <3

      Ștergere
  7. Very impressive photos of the rocks and the tunnel!
    Poor bear...so sad for what happened to it!
    Enjoy your day!Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Hihihi motivul pt care veneam devreme acasa de la petreceri nu era pt ca ne cicaleau parintii.....ci pt ca ne era frica sa nu dac nas in nas cu ursii! :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Stâncile împădurite sunt minunate, urşii par defavorizați smulse fiind părți din habitatul lor, iar catacombele pline de mister par că aşteaptă dezlegarea aceatuia. Mi-ar plăcea să le văd. Când spuneam că aveți un oraş plin de minunății... 😊
    Duminică luminoasă şi cu bucurii să ai, dragă Diana! ❤

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.