2018-02-13

Viaţa ca o călătorie. Citate favorite

Într-un rând, când mă simţeam neobişnuit de tristă şi abătută, mătuşa mea Ino mi-a spus că viaţa e întocmai ca un drum pe care-l faci pe jos, la mari depărtări; in lungul câmpilor întinse drumul e uşor şi banal; dar când începi să urci coastele munţilor, devine mai greu, şi după ce ai ajuns pe culme, in faţa ochilor ţi se aşterne o privelişte măreaţă – te simţi exaltat şi ochii ţi se umplu de lacrimi – îţi vine să cânţi şi ai vrea să ai aripi! Dar nu poţi întârzia pe culme, căci trebuie să-ţi continui drumul, şi începi să cobori pe cealaltă parte, dar eşti atât de adânc de preocupat de primejdia prăpastiei de la picioarele tale, încât uiţi cu totul de mulţumirea ce ai avut-o in timpul cât te-ai oprit pe culme.
(Cămaşa lui Christos:, de Lloyd C. Douglas)
₪₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat. 
₪₪₪
Romanul lui Lloyd C. Douglas s-a vândut in milioane de exemplare; unii consideră cartea ca fiind cea mai importantă operă literară cu subiect creştin dupa Quo vadis. Autorul scrie despre începuturile creştinismului in Roma antică, despre ofiţerul roman Marcellus care a câştigat la zaruri cămaşa lui Christos. Aş minţi să afirm că imi amintesc foarte bine despre ce este vorba dar suprapunând amintirile din film cu cele despre roman (pe care nu-l am in bibliotecă), mai citind pe net, pot scrie că este vorba despre călătoria in care porneşte ofiţerul in căutarea adevărului despre cămaşa pe care a câştigat-o la zaruri. Romanul este despre credinţă, despre dragoste, despre omenie.


Lloyd Cassel Douglas (Doya C. Douglas) s-a născut in 27.08.1877 in Columbia City, Indiana şi a murit in 13.02.1951 in Los Angeles, California. Avea vârsta de peste cincizeci de ani când şi-a început cariera de scriitor, fiind iniţial pastor luteran. Faima internaţională şi-a câştigat-o cu romanele Obsesia (1929) şi Cămaşa lui Christos (1942). A mai scris Obstacole.

24 de comentarii:

  1. Plin de profunzime și sensuri citatul ales de tine, Diana dragă!
    Ar trebui să ne amintim mereu cum ne simțim când suntem pe culmi, nu-i așa?!
    De ce să ne temem de prăpăstii, când am gustat exaltarea frumosului de pe culmea dealului?! Mi-a făcut bine să citesc, mulțumesc.
    O săptămână plină de bucurii și reușite! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Trebuie sa purtam in noi amintirile frumoase! :) Iar teama de prapastie trebuie sa n-o cunoastem. :) Stim ca e acolo prapastia dar... toti ajungem acolo mai devreme sau mai tarziu. :)
      Multumesc, Mirela draga!
      Iti doresc sa ai parte de mult-mult-muult bine si frumos! :)

      Ștergere
  2. Boa tarde, para que nos serve olhar para traz quando o o objectivo é para frente? o momento é o mais importante, é a este, quem devemos dar atenção.
    Continuação de feliz semana,
    AG

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bom dia! :)
      Sim, o momento presente é o mais importante.
      Obrigado. Um lindo dia, desejo-lhe.

      (toda a tradução goo gle) :)

      Ștergere
  3. Nu stiu daca mai conteaza primejdia prapastiei, daca fiind acolo sus, pe culme, ai simtit un fior de libertate. Il vei cauta iar si iar, bucurandu-te de greutatile inerente ale drumului pana in varf!
    Nu am citit cartea, dar pare deosebita!
    Multumesc de recomandare, Diana draga!
    Sper ca esti bine, ca tare ai fost "tacuta"! Pupici! O saptamana frumoasa si linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea o mai tin minte doar ca... sentiment. :)
      "Prapastia" e moartea... si multi, din pacate, se tem de ea. Cred ca din acest motiv (un fel de a spune) multi oameni imbatranesc inainte de vreme si renunta la planuri, la sperante, la noi inceputuri...
      Multumesc, Suzana draga!
      Eu sunt bine, dar in jurul meu... sunt cativa prieteni care au nevoie de... nu neaparat de ajutor, dar... nu stiu... au nevoie de ceilalti.
      Iti doresc sa ai parte de zile senine! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Ceva de notat si de luat aminte! "Nu uita cum te simti cand esti pe culmi"!!! Multumesc pentru recomandare!

    Sa ai o saptamana ... mai libera! Asa cum am scris si la mine in comment. tarasi ai fost "missing in action" zilele astea! 😅
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceeasi recomandare mi-o fac si mie (in ultimul timp cam prea des) :) Sa nu uit cum m-am simtit pe culmi. :) Fiind in "criza de inspiratie" am ales o agenda dintre cele unde am notat diverse citate de-a lungul timpului, am deschis-o la intamplare si "am pus degetul". :) S-a intamplat sa fie acest fragment, dintr-o carte pe care nici n-o mai tin minte prea bine. :)

      Multumesc, Ella draga.
      Am cateva texte deja scrise, dar nu mai am timp - nu sa le postez, ci sa raspund celor care scriu si sa vizitez prietenii... :) Am cam dispraut in misiune. :))
      Pupici! <3 Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Nu am citit-o,dar din puținele rânduri pe care le-ai scris cred că este o carte bună,și îți mulțumesc pentru recomandare!
    Îți doresc o seară frumoasă cu vise plăcute,suflet drag!
    Pupici,îmrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      E o carte pe care o mai tin minte doar ca o... parere (un sentiment). :) Stiu ca mi-a placut foarte mult.
      Iti cer mii de scuze pentru "neatentie"... Sunt cam data peste cap, dar imi revin. Mereu imi revin, mai devreme sau mai tarziu. :)
      Te imbratisez cu drag si iti doresc sa ai zile senine! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Am si cumparat-o de cand au inceput sa apara carti pe piata:)
    Cartile, filmele, parca aveau alt farmec decat cele de acum pline de [d]efecte... speciale:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am cumparat-o cand am avut ocazia si acum o mai pot cumpara doar dupa ce au trecut prin alte maini (si, nu stiu de ce, aceasta carte o vreau noua) :)
      Da, mare dreptate ai: filmele si cartile aveau, candva, un "ceva" care atingeau sufletul.

      Ștergere
  7. Din păcate, după ce vad filmele, ignor cărtile pe care s-au bazat; indiferent cât de valoroase ar fi...

    Să ai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest obicei il am si eu, in ultimul timp (e mai comod, dar filmele - cele mai multe - pierd esenta). Cartea aceasta, insa, am citit-o inainte de a vedea filmul - si cand am vazut filmul nu m-am "prins" din prima de ce mi se pare ca... l-am mai vazut (de fapt, citisem cartea) :)
      Multumesc, la fel! Numai bine!

      Ștergere
  8. mi-a plăcut mult fragmentul ales de tine !
    frumos a descris drumul parcurs într-o viaţă !
    cred că este o carte deosebită ! mi-ar fi plăcut să o citesc !
    îţi doresc să ai o zi minunată mâine, de ziua îndrăgostiţilor !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga prietena-japoneza!
      Am ales aleatoriu acest fragment - in criza de inspiratie fiind, am ales o agenda, am deschis-o la intamplare si... "am pus degetul". :)
      Cred ca e o carte care merita citita.
      Iti doresc, cu drag, sa ai zile senine! Pupici! <3

      Ștergere
  9. un fragment special, o invatatura de viata.
    Viata are urcusuri si coborâsuri si foarte adevarat este ca atunci când atingi o culme, cat de curând o vei si coborî... Am mai povestit noi doua despre acest "fenomen"... parca mi-e si teama sa traiesc bucurii foarte mari, pentru ca întotdeauna se succed deceptii foarte mari. Parca mai bine e sa ai bucurii mici si dese, ca durerile mici se mai trec cu vederea :-) Dar cine poate sa-si aleaga cararile vietii?!
    O saptamana placuta sa ai, Diana draga!
    PS: la MfC am o surpriza ☺ o fotografie de acum cativa ani cu Cotofenele :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Mi-am vazut "cotofana"! :)) Nu mi-am dat seama din primul moment de ce cunosc statuia! Multumesc, Carmen draga! <3
      *
      Cam la fel simt si eu: ma cam tem de bucurii foarte mari - stiu ca, de fiecare data urmeaza o "cadere"... Cand zic "hop!" urmeaza curand un "Aaauuu!" Si nu e doar in mintea mea. :) Asa ca prefer bucuriile mici si dese. :)
      Viata isi urmeaza cursul, cu ale ei carari intortocheate si, cred, totul are un sens - doar ca eu... nu l-am inteles. :) Probabil ca nu-l voi intelege in veci (la nivel... intelctual) :)
      Iti doresc, cu drag, sa ai zile senine! Pupici! <3

      Ștergere
  10. Un mare adevar ales de tine,pentru astazi,de care trebuie sa tinem seama mereu,sa ni-l reamintim,sa respectam intelepciunea lor.
    Am citit ambele carti,din care doar "Obsesia"a fost republicata,iar
    "Camasa lui Christos" nu?!O mai am,e straveche,o tin intr-un plic mare...
    Il admir mult pe autor,mai ales pentru aceasta carte de suflet!
    Iti multumesc mult pentru reamintire,draga Diana,si ma bucur ca ti-a placut si tie !Zile frumoase iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fragmentul l-am ales pur... intamplator (desi, citindu-l, m-am gandit ca nu e chiar intamplator). Am ales o agenda in care am notat citate, de-a lungul timpului, am deschis-o la intamplare si "am pus degetul"). Culmea a fost ca mi se potriveste, la acest moment: e ca o "tragere de manaeca". :)
      Eu nu am avut cartea in biblioteca si nu am gasit-o decat pe la anticariat sau pe la altii, de cumparat, dar... habar nu am de ce, o vreau noua. Am, in schimb, "Obsesia" si trebuie neaparat sa o recitesc. :)
      Ooo, da! Asta stiu sigur: mi-a placut (n-as fi notat nimic de nu mi-ar fi placut).
      Multumesc si eu, Natalia draga!
      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  11. Ei bine, doar o singură dată dacă ai fost pe culmi, e suficient ca să ai de ce să îi amintești o viață întreagă. Există însă ”alpiniști” pasionați, care cuceresc mai multe culmi într-o viață de om. Ferice de ei!

    Numai bine, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! :) Sunt aceia care mereu sunt pe o culme. :) E destul de gresit sa "ne culcam pe-o ureche" si sa ne "hranim" doar cu ceea ce am simtit pe o culme, sau pe doua culmi. :)
      "Prapastia" de aici, insa, e moartea - teama pe care cei mai multi o incearca in apropierea ei (imbatranind) si nu se mai gandesc la inaltatoarele sentimente cunoscute in cursul calatoriei. :) Si chiar la cele mai inaintate varste se poate ajunge pe o culme (sunt multe exemple) :)

      Multumesc, Zina draga! Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  12. Hello dear Diana!
    It must be a beautiful book,i have to read it!
    Thank you for sharing!
    Have a lovely week!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi! :)
      I think that is a book for all, because is not just a religious one; is about faith, and hope, and love.
      Thank you.
      I wish you a very nice day!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.