2022-10-16

Ceasca 3D din boabe de cafea. Materiale din natura

Oh! Dulce gust al cafelei! Mai plăcut decât al mii de săruturi, mai dulce decât vinul Muscat! scria Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) în 1732 când a compus Cantata cafelei.

Nu știu ce aș face dacă ar dispărea cafeaua... Până dispare mă voi bucura de savoarea ei – și nu doar dimineața. Unii sunt de părere că se bea cafea doar dimineața... Nu. Cafeaua se bea după plac – chiar dacă nu o fi așa, nu-mi pasă: eu beau cafea când am chef (și pot dormi foarte bine chiar dacă o beau cu cinci minute înainte de culcare).

Ador să beau cafea (și să ronțăi boabe de cafea, când am) iar la capitolul doi din volumul Materiale din natură este vorba despre a confecționa ceva din boabe de cafea. Super fain, mi-am zis! De ce să nu mă și joc cu boabele de cafea? Și m-am înfipt la confecționat! M-am înfipt ca râma-n piatră – a fost muuult mai complicat decât mă așteptam, dar n-am vrut să încep altceva!

În final, am reușit să termin ceea ce mi-am propus, dar am fost la un pas de a rata înscrierea în tabel.

https://diana-kundalini.blogspot.com - cana 3D din plastic si boabe de cafea pe suport din carton invelit in servetel, cu chenar din sfoara

Modelul care m-a inspirat (nr. 7) e pe blog la Niko, inițiatoarea și gazda jocului.

Cu tăiatul pieselor a fost floare la ureche...

decuparea si pregatirea materialelor pentru cana 3D din boabe de cafea

...apoi am început să greșesc la greu: am lipit boabele înainte de a asambla piesele - am folosit sfoară pentru a fixă toarta ceștii; pentru a înveli suportul pătrat (latura de cca 19 cm) am folosit un pătrat de prosop din hârtie pe care l-am înmuiat în cafea și a devenit un fel de... hârtie de copt (nu m-am așteptat, dar e mai rezistent decât ar fi fost în stare naturală). Ar fi trebuit să folosesc material textil (o mai mare rezistență în timp) pentru a înveli suportul pătrat, dar n-am găsit ceva potrivit. Semiceașca e înaltă de vreo 9 cm – e ditamai cana!

Am lipit ansamblul pe suportul-ramă și pe unde se vedea banda adezivă am colorat cu maro și bronz auriu – pe sforicică am întins tot bronz auriu și arată un pic mai bine.

https://diana-kundalini.blogspot.com - cana 3D din boabe de cafea, fotografiata din doua pozitii
Deh! Mi-am înecat neuronul în entuziasm și am sărit peste etape!

Suportul e din carton. Chenarul este din sfoară.

suportul din carton pentru cana 3D din boabe de cafea lipite

Cafeaua crește-n pomi (arborele de cafea) dar până ajunge pe rafturile magazinelor trece prin ceva procese, nu glumă - nu descriu aici ce și cum. Totuși, nu mă pot abține și notez una dintre legendele despre „apariția” cafelei:

Înainte de secolul al VI-lea d.Hr., boabele de cafea au fost descoperite de un tânăr păstor etiopian. El a observat că animalele din turma pe care o păștea se comportau ciudat după ce mâncau niște bobițe roșii din tufele aflate în apropiere: oi și capre, tinere și bătrâne, țopăiau de zor pe dealurile unde erau la păscut. Păstorul a gustat și el bobițele roșii și a simțit cum își recapătă forța după drumul lung parcurs cu turma. A împărtășit informația cu tovarășii săi. Vestea despre boabele roșii care revigorează forțele s-a răspândit rapid.

22 de comentarii:

  1. Me encanta el café .La taza te quedó muy bien a pesar d e los problemas que tuviste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gracias!
      Se ve mejor en la foto que en la realidad. :)
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Que lindo trabalho, Diana!
    Uma linda arte e um texto (lenda) muito bom adorei!

    Tenha uma boa semana.
    Beijinhos 🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obrigado, Fátima!
      Adoro café e adoro lendas. :)
      Desejo uma ótima semana para você também!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  3. Um trabalho que merece ser apreciado e a que não falta imaginação para o aproveitamento de elementos.
    Abraço amigo.
    Juvenal Nunes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obrigado!
      A ideia não é minha, mas tentei deixar essa caneca 3D o melhor possível.
      Abraço amigo

      Ștergere
  4. Sunt pe tel. dar si asa imi place mult ideea de 3D in felul acesta. Recunosc ca nu am explorat si alte subiecte, insa o astfel de idee poate fi dezvoltata. Se pot adauga in felul acesta si floricele intr-o cescuta. Chiar imi place. Ai muncit la ea destul, se vede. Multumesc pentru idei noi, Diana draga. Pupici si o saptamana cu spor. 😚❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am ales modelul am zis ca "merge repede" - am lipit destul de repede boabele doar ca... in viteza de a termina am uitat care-s, de fapt, etapele. In poza arata mai bine decat in realitate, dar nici in realitate nu se vad clar imperfectiunile (doar ca e un pic stramb lipita)
      Si eu m-am gandit la floricele! Le am pe cele lucrate din hartie in primavara.
      Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤ Saptamana cu spor iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Acum am vazut mai bine si e chiar deosebit ceea ce ai realizat.
      Am vazut si tutorialul doar ca as incerca si cu alt material.
      Chiar mi-a placut. Felicitari si spor in continuare, Diana draga! ❤️😘

      Ștergere
    3. Iti multumesc, Suzana draga! ❤ La fel!
      Cred ca pot fi folosite si alte boabe... Imi fug prin minte boabele de porumb! 😊
      Pentru ca ai vazut tutorialul intelegi exact cat de... tonto sunt! 😊 Scuza mea: nu lucram cu filmuletul derulandu-se - m-am bazat pe "amintiri" si... m-am grabit! 😊
      Pupici! 😘

      Ștergere
  5. O temă excelentă pentru iubitorii de cafea! Foarte frumos modelul!
    Deci te aştept la o cafea. Am şi boabe de ronţăit :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Potecuta!
      Vin! Aduc ciocolata si bomboane de ciocolata. 😊 Sau... zici tu ce sa aduc.

      Ștergere
  6. Ai lucrat mult și bine ! Cana este reușită 👍- păcat că nu poți bea cafea din ea...😃
    Nu știam legenda aceasta despre începuturile cunoașterii cafelei...nu am avut ocazia de a gusta bobițele roșii ... dar uneori am țopăit și eu de zor (exces de cafeluțe..)!
    Pupici ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre surprinderea mea (sau nu tocmai!) 😊 lipirea boabelor a mers cel mai repede, dar cand mi-am dat sema ca am gresit am inceput sa improvizez si mi-a cam pierit entuziasmul.
      De gustat, am gustat boabe verzi - nu-mi place gustul! Cat despre exces de cafea... Cred ca nu stiu cum se simte. 😊 Probabil ca am un mare "deficit" de energie.
      Pupici! ❤

      Ștergere
  7. faina idee! aceasta cana se potriveste pentru cafeaua Marimba! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Doar am incercat sa copiez ideea altora. :)
      N-am idee despre acest fel de cafea... O fi despre nuci (alune) caju? Dar daca zici ca se potriveste... e perfect! :)

      Ștergere
  8. Cred ca profesorul de biologie în șăala generală ne-a spus prima data povestea asta, a descoperirii cafelei.
    Îmi place cana ta de cafea cu boabe, iar sfoara aceea aurie pare ca o dungă model pe cană, pare pusă acolo special pt această dungă, nu pt că aveai nevoie să țină toarta.
    Felicitări! Spor și inspirație în continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De multi ani stiu si eu legenda si-am scris din amintiri - mi-am verificat "memoria" aucm vreo ora si unii zic ca in seolul al XV-lea a fost descoperita, la Kaffa (sau asa ceva) in Etiopia. Nu mai conteaza o suta de ani! 😊
      Iti multumesc, Niko!
      Hahaha! Asa suna mai bine: e cu "model" auriu - doar ca i-a cam tremurat mana "artistului" cand a trasat linia de jos. Nicicum n-a vrut sa stea perfect orizontal! 😊
      Spor si tie! Inspiratie stiu ca ai! 😊

      Ștergere
  9. Ce tare e legenda!
    Mie imi placea tare mult mirosul cafelei cand eram mai mica si pana sa apara chestiile gen alintaormele.. lol.
    Adica sa ne intelegem. Rasneam, preparam cafea, faceam tiramisu.. Faceam pusserli (niste prajiturele cu cafea absolut delicioase si cu bezea). Acum daca e cafea boabe, o suport... Adica pe boabe :))). Dar daca e vreo aromata din aia... fie-va mila.

    Apropo de chestiile astea foarte prelucrate, eram la facultate si voiam sa reusesc sa parcurg materia intr-o noapte (nu avusesem timp ca si lucram si in fine trecem peste trebuia sa recapitulez). Si imi vine ideea creata ca ... sa beau intai capuccino. Fas... nada. Mai beau o chestiuta de gen.. nimic. Ii zic surioarei din dotare sa imi faca totusi o cafea slaba.. imi face.. Beau. Frate.. m-a luat un somn :))))))))). Am mers ca zombie pana la autobuz si pana la universitate (da in Bucuresti) m-am rugat cale de cateva statii sa nu cumva sa adorm. M-am chinuit si la examen... sa stau treaza. Trece.. ei si atunci sa vezi distractie. Deci la vreo 4 ore dupa ce am baut cafeluta, m-au apucat niste tulburari de ritm... zici ca ma alerga cineva.. si mintea mea alerga de nebuna si eu abia ma mai taram. a vazut si un film cu Jackie Chan pe drum spre casa cu autocarul.. - dupa exam am venit acasa la Dodo, din fericire cu Mama.
    Am citit multe chestii interesante despre cafea....

    Canita a iesit suuuuper faina. Candva mi-ar placea sa fac si eu ceva cu boabe de cafea (vai era sa scriu de fasole ... haha eu si vrabia). poate chiar o cafea. de ce nu. Cine stie :D

    ps: eu am citit ca in loc sa dea energie, cafeaua o ia :)) - la mine cam asa a fost atunci. hahaha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aroma cafelei proaspat macinata e o amintire pregnanta din copilarie! Ma trimiteau parintii sa cumpar cate 100 g de cafea (sau mai multa, dupa caz) si nu-mi mai venea sa plec din alimentara aceea! 😊 Plus ca "ciuguleam" din cafea pana acasa.
      Si eu prefer cafeaua fara arome, dar pentru ca trebuie sa tot caut... cafea sa fie!
      Capuccino nu stiu daca poate tine pe cineva treaz. :)) Oricum, nu un bautor de cafea. Nu stiu ce sa zic... Cica atunci cand bei foarte multa cafea incepe sa te ia somnul... Acum, pe cine sa credem? Doar pe noi, si efectul pe care il are cafeaua asupra noastra. 😊 A! Cafeaua fara zahar e mai eficace pentru cei care vor energie (cu zahar am baut doar de cateva ori, cand cei la care eram in vizita fierbeau cafeaua cu zahar - puteam refuza?)
      Nu stiai ca pentru a fii "alerta" ar fi trebuit sa bei cafea cu cola... 😊 O singura data am baut, si nu-mi mai trebuie! :)) Era sa-mi stea ceasul si de la o cafea egipteana - cine mi-a adus-o mi-a zis sa pun la o ceasca de 100 ml doar o lingurita rasa de cafea, dar eu - ca neamu' prost! - am pus doua cu varf (sa fie tare!) Si tare a fost! Apoi am facut cum mi sa spus si m-am putut bucura de gustul cafelei.

      Ca zici de fasole! In 2020, cand era la moda sa se spele si prin pietele agroalimentare cu clor, am cumparat un kil de fasole - cand am ajuns acasa si am deschis punga... sa-mi cada parul din nas nu alta!! Duhnea a clor! Urgent am aruncat-o si nici n-am mai cumparat de acolo (doamna de unde am luat avea/are fasole buna - zic cei care se pricep - dar mie nu-mi mai trebuie de la ea!)
      Da, se spun multe despre cafea. Acum cativa ani era propaganda ca face rau, dupa ce inainte era propaganda ca face bine... Acum iar face bine! :)) Evident, daca nu e bauta in loc de apa (ca una pe care o stiu) ;)
      Ar putea sa blocheze calciul, daca e consumata "alaturi" de rosii, patrunjel, smochine (nu mai stiu cate altele) si "alaturi" de ceaiul verde sau negru...

      Ma bucur sa stiu ca iti place cana pe care am "bobit-o". 😊
      Iti doresc sa gasesti ceea ce ai nevoie! ❤ Pupici!

      Ștergere
  10. No la asta nu m-am gândit! Bună ideea chiar și așa că decorațiune, chiar dacă nu s-ar folosi ceașca.
    O zi super bună îți doresc! 😇

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Stef!
      Zi superba iti doresc sa ai si tu! 😊
      Daca as avea o cana facuta din boabe de cafea as manca-o din prima! Pe aceasta nu! 😃

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.