Dotați la superlativ cu sentimentul instinctiv al libertății, au fost întotdeauna nomazi; dintotdeauna au iubit corturile, caii și căruțele; dar fiind dotați în aceeași măsură și cu facultăți intelectuale, în loc să se abrutizeze din cauza activității fizice continue, și-au păstrat darurile prețioase cu care i-a fericit natura. (...)
Dacă tradițiile filosofice ale țiganilor par sărace sau, în orice caz, puțin cunoscute, rolul lor de ghicitori și de vrăjitori a fost dintotdeauna bine definit. Chiromanti, făcători de farmece, magi – tradiția le-a atribuit din toate timpurile puteri supranaturale și este sigur că a existat un esoterism al țiganilor (...)
Romii sunt împărțiți în diverse regiuni și, treptat, se contopesc în masa populației, fără a-și pierde, însă, cu totul identitatea. Nici revoluțiile, nici războaiele napoleoniene, nici progresul industrial nu au reușit să distrugă anumite triburi de țigani mereu rătăcitoare. A fost nevoie de condițiile politice și economice moderne pentru a le încadra, de bună voie sau cu forța, în legile țărilor; supunându-se în aparență regulamentelor statului, urmașii vechilor triburi răspândiți prin lume și-au păstrat obiceiurile, ritualurile, tradițiile misterioase, nevoia eternă de schimbare.
Una dintre ramurile folclorului țigănesc, mai puțin cunoscută, este folclorul de șatră; aceste creații sunt exclusiv compuse în limba țigănească și reflectă în mare parte aspecte tipice vieții de nomad. Se poate afirma, fără exagerare, că nu există niciun aspect important, în viața acestor țigani de șatră, care să nu fie transpus în cântece, jocuri sau povești. Cele mai interesante cântece din această bogată creație par a fi cele referitoare la pedeapsa meritată de cei care-și trădează nația. (...) (Lucian Cherata)
Țiganii dovedesc un fantastic geniu muzical. Melodiile lor, dar mai ales modul în care le interpretează pe instrumente (vioara, chitară, flaut, clarinet, acordeon, nai, pian s.a. în funcție, în general, de zona unde trăiesc) au surprins și impresionat mari compozitori precum Haydn, Mozart sau Brahms – între secolele al XVI-lea și al XVII-lea, compozitorii clasici și apoi romanticii s-au inspirat, in unele opere, din muzica țigănească. În secolul al XIX-lea, compozitorul maghiar Franz Liszt îmbină stilul țigănesc în unele dintre operele sale. (https://www.basilic-swing.com/post/les-secrets-de-la-musique-tzigane)
Țiganii stabiliți în sate și orașe, în cea mai mare parte, nu mai vorbesc limba țigănească și nu mai păstrează nici vechea organizare. Același lucru s-a petrecut și cu religia inițială a țiganilor: s-a pierdut, făcând loc unor elemente de religie în funcție de cea a populației majoritare din zona unde sunt stabiliți. Țiganii au împrumutat religia celor cu care au conviețuit.
Credința lor inițială se referă la două principii: un principiu al binelui și un principiu al răului. Atitudinea țiganilor față de aceste două forțe supranaturale este întotdeauna constatativă, ei considerând că omul nu poate fi decât spectator în fața luptei celor două principii care au posibilități egale de a influența evoluția fenomenelor lumii înconjurătoare.
Fragmente pentru Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella.
Uy conocía un poco de los gitanos. Pero no tanto te mando un beso.
RăspundețiȘtergereLo que escribiste es como un cumplido para mí. Gracias.
ȘtergereTe mando un beso.
Foarte interesant articol, Diana! Ai, ai, ai, da, au nişte melodii şi un stil de a le cânta de răscolesc pur şi simplu.
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru compliment, Potecuta!
ȘtergereCe-mi place "ai, ai, ai"! 😊 Asa e! Altceva n-am a spune!
Pe langa sentimentul libertatii sunt si comunitati unite, asa mi s-au parut.
RăspundețiȘtergereIdeea lui Cherata mi se pare deosebita. Si genereaza un fel anume de comportament. Talentul lor muzical este deosebit. Am vazut niste spectacole, cu multi ani in urma si mi s-au parut uluitoare.
Ceea ce nu stim se transforma automat in enigme. Asa ca merita sa adancim subiectele.
Multumesc mult pentru un subiect deosebit, draga Diana! Pup! Seara frumoasa!❤️😘
Sunt, intr-adevar foarte uniti... Chiar daca, uneori, "isi scot ochii" intre ei se unesc urgent impotriva unui "dusman" din afara. (dar, ca intotdeauna, exista si exceptii - ma gandesc inclusiv la parlamentarii - si altii din acestia - care ii "reprezinta").
ȘtergereAu, si ei, alte "denumiri" pentru rau si pentru bine... Mare dreptate ai: "transpunerea" in practica a conceptului genereaza un anumit tip de comportament. Nu voi inceta sa ma intreb cum de au unii impresia ca vor schimba mentalitatea tigrului daca insista sa-l "integreze in societate"... Ma refer in special la nomazi, pentru ca sunt si sedentari, si acestia reusesc (mai usor) sa se "integreze".
La aeeasi integrare fortata sunt supusi beduinii si berberii...
Ceea ce este prezentat in astfel de spectacole e (aproape) folclorul lor.
Unii cercetatorii sustin ca sunt siguri care este originea tiganilor, dar... n-au ajuns, toti, la aceeasi concluzie. E si greu sa se ajunga la o concluzie certa (cred) avand in vedere ca au fost nomazi sute de ani si au adaptat la credintele lor, la stilul de viata etc. ceea ce au "intalnit" in cale. Si eu cred ca merita adancite unele subiecte... Sfinxul nu ne da pace pana nu-i raspundem la intrebari. 😊
Si eu iti multumesc Suzana draga! ❤ Noapte buna! Pupici! 😘
We are all part of a tribe. We each have or beliefs and traditions. It's what makes the world so interesting.
RăspundețiȘtergereHave a fabulous day and rest of the week, Diana. ♥
You "defined" the charm of the world perfectly! 😊
ȘtergereThank you, Sandee! ❤ I wish you beautiful days too!
unii confunda libertatea cu anarhia din pacate
RăspundețiȘtergereCumva... au cateva puncte comune. 😊
ȘtergereSuperb articol. Atat de bine integrate citatele ca mi-a trebuit o recitire a acestuia ca sa-mi dau seama care sunt citatele. La prima vedere s-a instalat un fel de ”daltonism”, datorat importantei informaței prezentate. Felicitari Diana.
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru apreciere, Niko!
ȘtergereLa "jocul citatelor" am ales sa folosesc albastru pentru tot ce e citat - "formatul de citat" oferit de blogger nu ma atrage (in cazul acestui joc).
Olá Diana!
RăspundețiȘtergereEu conheço poucos ciganos,mas os que conheço admiro
pois é uma cultura muito rica.
Tenha uma semana repleta de luz
Abraços Loiva
Olá Loiva!
ȘtergereAlguns conheço e outros admiro pelo que sabem fazer e pelo desejo de ter filhos na escola, e na escola, especialmente nas zonas rurais, aprendem, queridos filhos, o que significa discriminação - aprendem por sua própria experiência.
Eu me pergunto: por que os outros não querem conhecê-los?
Obrigado! Te desejo um lindo domingo!
Abraços
Foarte interesant!
RăspundețiȘtergereSi foarte adevarat. Din cauza unei anumite categorii care este considerata reprezentativa pentru aceasta minoritate etnica, se omite deseori ca, de fapt, atunci cand vorbim despe tigani (si acest termen nu este, cel putin in opinia mea, unul defaimator - decat daca, desigur, este folosit de cineva intentionat cu un scop vadit de a jigni, cam cum ar folosi de altfel si termenul de taran, unii, peiorativ), ne referim la oameni cu un potential creativ valoros si u traditii interesante. In copilarie imi placea sa vad carutele cu coviltir - unele erau foarte frumoase, un fel de masinute hippie trase de cai. Unii erau atat de curati si atenti (cu semnalizare adevata, chiar daca era vorba de lampi), cu familie, animale - catelusi). Altii, din contra, erau un pericol public - unde mai pui ca legau cateii sa mearga pe langa caruta... Nu putem generaliza. Unii gospodari, curati - cu traditie de lingurari, sau alte mestesuguri... Altii cersetori si posesori de arta furtisagului (din pacate acestia fac si ne fac rau pe unde merg - stricand imaginea unei intregi tari).
Cat despre muzica... si aici e de discutat. :)
Oricum ai da-o... au fler unii sa scoata bani din apa seaca :))).. Manele imi amintesc de bijuteriile de aur... (aur intre ghilimele) de le vindeau unii pe la colt de strada (ghiuluri si alte cele, dar nu autentice - desi putem face aluzie si la acelea, ca multe manele sunt furaciuni, haha).
Si totusi, in copilarie, prin cartier, am veneau multi oameni muncitori si frumosi, respectuosi. Eu pe aceia prefer sa ii tin minte. Sau pe cei care s-au remarcat in diverse domenii artistice, sportive, etc. Ca asa, orice padure are uscaturi. Si nu e corect sa judeci padurea, dupa ele..
Pup cu drag :)
Iti multumesc, Rux!
ȘtergereTiganii din Ro par total diferiti de cei din statele occidentale care n-au fost asa grav atinse de spectrul socialismului si "inaintarii Romaniei spre comunism".
Imi spunea cineva, cu ani in urma - cand incepusera sa apara "castelele" - ca multi au un cort mare in curte si mai mult acolo stau, casa fiind pentru cand au musafiri. Nu stiu daca e asa, dar ar putea fi posibil.
In general mestesugarii, artizanii etc. sunt curati si multi sunt bogati - cred ca sunt cei care nu s-au lasat "integrati". Intr-un sat de langa Bv era o mare comunitate de tigani (e si acum, mai mica), dar cei mai multi erau foarte saraci chiar si inainte de 1989... Se incalzeau cu sobe in care ardeau ce aveau; unii gateau la sobe cu butelie, iar apa o carau de nu mai stiu unde, si in aceeasi camera era si bucataria, si dormitorul - domnea un miros ingrozitor, desi nu era mizerie, ci doar dezordine, pentru ca nu prea aveau dulapuri si alte piese de mobilier necesare pentru "depozitarea" lucrurilor. Copiii de scoala ziceau ca ceilalti colegi stau departe de ei si le mai spuneau ca put... Erau curatei - atata cat poate fi cineva curat cand are buda in curte si apa o cara cu galeata...
Legislatia de dupa 1989 a determinat pe multi sa renunte la a mai mesteri cate ceva pentru ca au fost obligati sa se constituie in persoane fizice autorizate sau alte forme de organizare pentru ca administratorii statului sa ia cat mai mult si de la ei - dar ei (cum mi-a zis unul) nu stiau sa scrie! Cum sa completeze formularele cerute de functionari? Un român "dastept" a zis sa-si angajeze contabil! (atatea prostii spun unii)
In mijlocul tuturor poparelor intalnim fel si fel de oameni - mai buni, mai rai, mai hoti, mai cinstiti... In randurile unora pot fi mai multi infractori din cauza ca nici prea multa scoala n-au si chiar de-ar vrea, nu prea au unde se angaja... Unii ziceau sa mearga sa mature strazi, dar acesti "dastepti" nu stiu ca nici acolo nu e loc pentru toti. Sigur, unii (indiferent de etnie) nu vor sa munceasca pentru salariul minim cand pot obtine venituri ilicite (mai mari sau mai mici)...
Muzica! Mare diferenta intre manelisti si lautari, intre lautari si... lautari!😊
Imi amintesc de ghiulurile acelea din "aur"! :)) Am si o poveste adevarata. 😊
Am avut si colegi tigani in toti anii de scoala pe care-i am "la activ", si am o multime de povesti adevarate. 😊 Tot vreau sa le scriu, si nu reusesc - nu sunt sigura daca e cazul.
Pupici cu drag!
Diana,
RăspundețiȘtergereMaravilhosa publicação!
Amo tudo a respeito desse
assunto.
Bjins
CatiahoAlc.
Obrigado Cátia!
ȘtergereDesejo-lhe bons dias!
Beijinhos
Hi Diana. Thanks for your sharing this information with us. Have a good day :)
RăspundețiȘtergereMy pleasure!
ȘtergereThank you!
I wish you a nice evening!
Dintotdeauna am admirat cultura tiganeasca, si am avut chiar relatii bune cu aceste culturi enigmatice si diversificate si cu multi reprezentanti ai lor. Personal cred ca la origini sunt descendentii vechilor triburi Avraamice, (Iudei pursânge) iar înainte de legendarul Potop a lui Noe, cred ca erau descendenti genealogic din semintia lui Cain. Am întâlnit printre ei oameni deosebiti, am avut colegi de munca tigani, iar eu personal niciodata nu i-am considerat inferiori altor rase, ba dimpotriva, muzicantii, tinichigii, lemnarii, fierarii, aurarii si negustorii de cai, mi se pareau geniali si pasionati de activitatile lor nobile. Merci pentru frumoasa evocare al acestor rase marginalizate de societate însa în multe aspecte superioare dar vulnerabile si ...migratoare! În lagarele fasciste cred ca ei erau cei mai vizati de catre nemti, poate chiar mai aprig decât evreii! :)
RăspundețiȘtergereO zi superba si senina cu multa pace, si Lumina, draga Diana!
Am citit si eu pe undeva despre originea pe care o amintesti - ba chiar si in legatura cu... Atlantida a fost pusa, de unii, originea acestui popor.
ȘtergereAu un "stil" aparte de a fi... M-am intersectat cu ei, deseori, inca din copilarie.
Bunicul matern - inainte sa i se confiste toate bunurile mobile si imobile - traia la sat si in zona erau/veneau multi, dar de la el nu au furat niciodata (nu i-au spart casa, nu i-au furat din ograda etc.) pentru ca le lasa mereu cate ceva, la poarta, si cand ii vedea pe aiurea in ograda/terenurile lui le striga doar sa nu distruga (si nu distrugeau, si nu furau tot). Ceilalti gospodari nu stiau cum sa se mai apere...
Parafrazand pe nu-stiu-cine: te comporti cu un om ca si cum ar fi bestie ca o bestie se va comporta...
E un popor atat de mare incat... ar trebui sa aiba o țara 😊 dar atunci s-a zis cu libertatea lor - total!
Si eu iti multumesc, Iosif!
Zile senine iti doresc!
Asa este. Doar popoarele migratoare, nomade, dezorganizate, divizate, au trait si vor supravietui sistemelor preprogramate politico-religioase organizate.
ȘtergereEste un adevar foarte trist cel la care te-ai referit....
ȘtergereEste tragedia perpetua a robiei pacatului neascultarii adamice, transmisa din generatie în generatie prin "omul faradelegii" (Antichrist), care se tine stapân peste lucrarea lui Dumnezeu, guvernând omenirea prin "prorocul mincinos", forta armatelor si al dumnezeului sistemelor lumii umanist-materialist-consumeriste,"Mamona"
ȘtergereApoi am văzut ieşind din gura balaurului şi din gura fiarei şi din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semănau cu nişte broaşte.
Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite şi care se duc la împăraţii pământului întreg†, ca să-i strângă pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului celui Atotputernic.
„Iată , Eu vin ca un hoţ. Ferice de cel ce veghează şi îşi păzeşte hainele, ca să nu umble gol şi să i se vadă ruşinea!”
Duhurile cele rele i-au strâns în locul care pe evreieşte se cheamă Armaghedon. - Apocalipsa 16 -
Interesante citate!
RăspundețiȘtergereDespre viața țiganilor ?! Diferă, de la țară la țară, ca și denumirile lor...am descoperit, într-un timp, că primii ar fi plecat dintr-un stat indian, din NV Indiei...
Acum, pe aici unde stau eu acum, îi poți întâlni pe unii în mașini mici sau dubițe cu căte o afacere în derulare...sau cu căruțe, căutând fier vechi,etc...alții vând câte ceva...Intr-o vară, au venit unii din Ardeal, așa eleganți ìn costumația lor neagră și cu pălării cu boruri mari...
Pupici ❤
Cred ca cei din Ardeal erau "gabori". 😊 Despre aestia se spune ca nici nu ar fi tigani, dar li se mai spune "tigani albi" pentru ca au tenul mai deschis la culoare. Istoricii banuiesc ca sunt de origine europeana, cu radacini foarte vechi, dar pare ca nu se stie care e originea lor exacta. Gaborii sunt foarte mandri si am inteles ca nu vor sa se "amestece" cu altii - nici chiar alti tigani - cand e vorba despre casatorie.
ȘtergereIntr-un fel, imi lipsesc cei care umblau cu caruta prin oras, dupa fier vechi, mobilier si alte cele pe care nu le mai voiau oamenii in casa - era tare comod! 😊 Cam stiam cand vin si scapam de vechituri. N-o sa uit prea curand acele strigate: "fier vechi cumperem!" "haine vechi cumperem!" "Zmeuraaaa, zmeuraaa" (si altele) 😊
Daaa... Unii isi etaleaza bogatia cu orice ocazie. Deh. Le plac lucrurile "stralucitoare". 😊 Vor sa stie lumea ce au ei, cei dispretuiti de prea multi.
Imi mai pare rau ca nu mai sunt nici cei care vindeau tigai "de tuci", ibrice din arama sau cei care reparau/faceau "pe loc" inele si alte maruntisuri din argint....
Sunt mari diferentele dintre ei, in functie de tara - e, cred, mai ales din cauza nivelului de trai, modului in care au fost tratati... Cred ca sunt putini cei care n-au niciun talent, dar daca nu e dezvoltat... Of, of!
Pupici! ❤
Lendo essa sua publicação senti saudades da épocas em que os ciganos acampavam na fazenda do meu avô e por lá ficavam 6 messes por ano.
RăspundețiȘtergereSempre o mesmo bando, todos já eram conhecidos.
Hoje em dia não não existe mais ciganos andarilhos.
Como tudo muda, em poucos anos tudo se transformam.
Amiga, te desejo um feliz fim de semana.
Paz e luz.
Beijinhos
Wow! Fascinante! ❤
ȘtergereEu vi um acampamento assim na margem de um rio quando era criança. Lembro-me das carroças, da fogueira, dos cães, dos cavalos, das crianças... Recebi um anel de prata com pedrinhas azuis - foi feito para mim "na hora" - por um cigano muito velho.
Tudo muda, é verdade. Às vezes me pergunto se está mudando para melhor.
Obrigado, Fatyma!
Desejo a você uma semana maravilhosa!
Beijinhos 💐
LA MULTI ANI!!!🌺 M-ai facut fericită cu postarea asta! Cred că mereu am avut în mine o inimă de țigan! 😁 Mi-ai adus aminte de copilărie, desii stăteam în mijlocul Bucureștiului la mine pe strada locuiau câteva fam de țigani, o fam chiar foarte aproape, erau florari si mereu primeam câte o floare de la Ileana, o fată apropiată de varsta mea. Apoi la maturitate am văzut Șatra, o frumusețe de film! Dar cel mai mult, ma încântat Mica tiganiada! https://m.youtube.com/watch?v=8Dfk-UgAYBE Zile senine si multe flori! PUPICIOUS! 😘 Ps cred că ti-ai dat seama ca sunt Ella! 😋
RăspundețiȘtergereMultumesc! 💕 Si tu m-ai facut fericita cu melodia, Ella draga, si cu prezenta aici! ❤
ȘtergereCe-am mai fredonat - in tinerete - "refrenul": Giacardea, cardea/ Gialino mura / Gia mura mura / Ce mişto. 😊 Si aceste cuvinte le uitasem. Nici azi nu stiu ce inseamna.
Șatra mi-a placut si mie, foarte mult, desi prea putine imi amintesc - am ramas cu sentimentul "imi place mult" - si am vazut cateva secvente zilele trecute, dar nu mi-m amintit multe in plus. Am imbatranit! :))) Altadata, de la o singura secventa (chiar si numai descrisa) imi puteam aminti foarte mult dintr-un film. Mi-ar placea sa revad filmul - cantecele, in mod sigur, imi vor placea la fel de mult.
Cand mergeam la gradinita trebuia sa trec pe langa curtea casei unor tigani. Mergeam cu prietena mea de atunci si cu bunicul ei, si bunicul ei mereu traversa pe partea cealalta a strazii (ca toti ceilalti, aproape), cu noi de mana... Ne-a zis sa nu trecem pe acolo ca... ne fura tiganii. :))) Cu prima ocazie cand am mers cu tata, fix pe acolo am trecut, si m-am si jucat cu cainii lor (aveau mai multi: si puiuti, si caini mari si caini mai mici). Imi amintesc foarte pregnant mirosul de lemn ars - gateau la "foc de tabara"... Cand am ajuns la "grupa mare" cunoasteam, deja, toti copilasii din curtea aceea si am si mancat cu ei cartofi copti in jar. Cartoful copt in jar a fost... floarea mea. 😊 Multe amintiri a desteptat in sufletul si mintea mea amintirea ta despre Ileana si floarea (nu-mi amintesc numele celor alaturi de care m-am jucat un timp) :(
Zile senine si pentru tine, Ella draga! Imbratisari si pupicios o mie! 😘 ❤
Sper ca ai avut un weekend de exceptie, Diana draga!
RăspundețiȘtergereSi imi pare bine ca am mai 'auzit-o'pe Ella!
O noua saptamana pe placul tau! Pup!❤️😘
Îți multumesc, Suzana draga! ❤
ȘtergereA fost frumos, dar am avut și de lucru! Mdeh! Fiecare cu bafta lui.
Acum e alta: câteva taste nu mai funcționează! Trebuie sa folosesc inserare caractere speciale, ceea ce înseamnă ca orice cuvânt trebuie scris în doc word, nu direct pe blog! E calvar, iar dacă nu rezolv curând voi fi nevoită sa iau o pauza. :((
Și eu m-am bucurat ca a scris pe blog! Un frumos cadou surpriza pentru mine!
Săptămâna frumoasa îți doresc sa ai și tu! Pupici! 😘