2022-12-29

Pseudojurnal si legile lui Murphy

În acest an – parcă mai mult decât în alți ani – am sentimentul că legile lui Murphy și altele de gen mi s-au aplicat serios!
Amintesc câteva dintre cele care mi s-au aplicat:

1. Probabilitatea de apariție a unui eveniment e invers proporțională cu dezirabilitatea lui.

2. Dacă ceva poate să meargă prost, va merge.

3. Ori de câte ori stabilești să faci un anume lucru mai întâi, survine un alt lucru care trebuie făcut primul.

4. Anticipări negative conduc la rezultate negative. Anticipări pozitive conduc la rezultate negative.

5. După ce adaugi două săptămâni la termenul de predare a proiectului, din cauza unor unor întârzieri neprevăzute, mai adaugă încă două luni pentru întârzierile neprevăzute care nu pot fi prevăzute.

6. Nu veni niciodată cu idei noi, care ți se pot da înapoi ca sarcini.

7. Orice program se va extinde pentru a ocupa întreaga memorie disponibilă a computerului.

De la Anton Pann citire, ca o încheiere la legile ce mi s-au aplicat: Când nu putem face ceea ce vrem, nu ne rămâne decât să vrem ceea ce putem.

În rest... toate bune!

Pentru că decembrie este o „lună a sărbătorilor” se fac urări de bine mai des decât în alte luni ale anului. Printre acestea se folosesc și cele cu privire la sănătate: „Sănătate multă!”; „Sănătate! ‘Că-i mai bună decât toate”. Eh, anul acesta, la urarea „doi”, cineva a zis ceva de genul: „oare e suficient să ne mulțumim cu sănătatea dacă doar muncim și iar muncim?” Mda. Și mă gândeam (piticii dormeau): unii au sănătate și atât (cât o mai au, pentru că nu au venituri suficiente și nu - întotdeauna - din vina lor); unii nu au deloc sursă de bani; cei care au ceva bani nu au suficienți pentru a se bucura de ceva în plus față de cele necesare traiului zilnic; aproape zilnic, unii mănâncă dimineața gem de foame, la prânz umbră de rață pe miros de varză, seara aș hali salam da' n-am, și tot așa... dar sunt sănătoși (cel puțin aparent) și, practic, se cam târăsc prin viață pentru că (una sau mai multe): nu au pretenții, nu știu ce drepturi au sau nu au curaj să-și ceară drepturile conferite inclusiv prin Constituție. Fiecare e liber să facă ceea ce crede că e mai bine pentru el, asta-i o certitudine, dar:

Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori (Jim Morrison)

Desigur, sunt și cei care se mulțumesc cu ceea ce au. (a se reciti "legea lui Pann")

Bineînțeles, trebuie să ne păstrăm „gândirea pozitivă”! Tot gândind pozitiv și când nu e cazul se poate ajunge la blazare. Majoritatea pare să creadă că e bine să gândească pozitiv. Hm.

De câte ori te regăsești de partea majorității e timpul să reflectezi (Mark Twain)

Trăiască optimismul!

Și optimistul și pesimistul contribuie la dezvoltarea societății. Optimistul a inventat avionul, pesimistul a inventat parașuta (G. B. Show)

O întrebare esențială m-a bântuit în acest an, dar am primit răspunsul:

- De ce a fost dărâmat Zidul Berlinului?

- Să se poată interzice fumatul și în Est.

(cum? ziceți că altul ar fi motivul? care?)

*

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

30 de comentarii:

  1. Mi-au plăcut în mod deosebit legile 4 și 6, desi 1 e chiar pe speciaitatea mea ( și probabilitatea și mărimi invers proportionale). Mi se aplică și mie multe din ele, chiar si 1.
    Paragraful cu urările de sănatate - foarte real. Prea adevarat din păcate. Dar cum speranța moare ultima, să sperăm că va fi mai bine, să fin optimiști, indiferent cât de mult contriluie la dezvoltarea societății un pesimist. Nu toți pesimiștii sunt inovatori, majoritatea doar pun bete in roate.
    Sa avem zile mai bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suuuuper! M-ai facut sa râd: nr 1 e specialitatea ta! 😂 Ma distreaza exprimarea - ceea ce se poate intampla nu e, intotdeauna, de râs.
      Oh, da! Majoritatea pesimistilor pun betze in roate. Hm. Cred ca multi nici nu sunt pesimisti, ci blazati - nu stiu cum e mai rau.
      Sa fim optimisti! 😊 Vom avea zile mai bune, spre foarte bune!

      Ștergere
  2. Diana, sfârșitul de an m-a prins lucrând pentru facultate, lucrând la job, pregătind serbări și organizând evenimente astfel: gât înțepenit (se apropia ziua în care trebuia să susțin 4 lecții, iar eu n-aveam voce), degete infectate și implicit tratament cu antibiotic, o minunată conjunctivită (și altele). Prietena mea care e medic îmi spunea să iau în considerare și o posibilă intervenție la chirurgie din cauza infecției la deget. Mici, dar multe, supărătoare... Atât îmi doream: sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Sanatatea e cea mai importanta! Am incercat sa umblu in papucii altora, sa incerc sa inteleg de ce "argumenteaza" cum am facut-o in text...
      Da' stiu ca ai avut de indurat, nu gluma. :( Cred ca erai foarte obosita... Cand suntem obositi, surmenati, sistemul imunitar slabeste. Stiu ca exista "conjunctivita ochilor obositi" - la cat ai avut de citit/scris (fara sa mai iau in calcul si celelalte) as zice ca nu e de mirare ca te-ai ales cu o conjunctivita...
      Sanatate!

      Ștergere
  3. Mă gândeam doar la cei aflați într-o suferință mare, gravă, de durată. Ce reprezintă o conjunctivită și o durere în gât, un deget inflamat? Nimic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat ca pentru cei cu suferinte grave, de durata (sau ireversibile) e mult mai greu aproape totul, doar ca si sufrintele pe care le-ai descris ne dau viata peste cap - macar temporar... Poate ca suna cinic, dar cei cu suferinte grave, definitive, si-au "ajustat" viata la acestea, au invatat cum sa se descurce si au gasit puterea de a fi optimisti, de a spera chiar si la producerea imposibilului, uneori. Pe scurt: o conjunctivita, o durere cat de mica pot fi la fel de cumplite (mai ales in functie de momentul in care apar).
      Am ales, cu muuuult timp in urma, sa nu compar cu nimeni nici in cele bune si nici in cele rele, dar tot imi spun, cand mai am cate o neplacere, ca altii sufera cu adevarat si durerea mea de cap (la propriu sau la figurat) e apa de ploaie prin comparatie (dar tot e nasol).

      Ștergere
  4. Eu cred că dacă ai sănătate, treci mai ușor prin provocările vieții!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai dreptate suta la suta.
      Incercand sa inteleg de ce unii considera ca sanatatea nu e "suficienta" (persoana pe care am "citat-o" n-o fi singura din lume care crede asa) banuiesc ca se gandesc ca fara bani, fara prieteni apropiati (fara cine mai stie ce) se simt ca intr-o cusca: un animal sanatos tinut in cusca devine apatic).

      Ștergere
  5. Eu îți doresc tot binele din lume, dar și zile tihnite, împlinire, fericire! Anul Nou să vină cu o schimbare însemnată (în bine)! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Laura! ❤
      Aceleasi urari intorc spre tine si dragii tai! Un An Nou cu toate ingredientele pe care le doresti! 😊

      Ștergere
  6. Simt din aceste randuri ca lucrurile puteau fi mai bune, dar nu intotdeauna au fost. Sa stii ca aceste idei sunt valabile pentru noi toti, doar ca abordarile - interpretarile, reactiile noastre privind diferite evenimente difera. Poate de aici abordarile mai mult sau mai putin optimiste.
    Mi-a venit o idee cu care probabil nu vei fi de acord. Acele legi sunt vehiculate in mentalul colectiv de mult timp. Ba au fost create si altele, dar in acelasi spirit.
    Ele sunt cumva cablate in noi. Asa ca este evident ca ni se intampla si consideram ca este firesc, ca doar ele exista. Merita de incercat alte abordari, parerea mea.
    La pct. 6 mai este si varianta: vii cu idei noi si te da afara, ca sefu' zice ca te dai destept si vrei sa-i iei locul...😊 😊 😊
    La ceea ce zice Twain trebuie reflectat la greu...
    Diana draga, iti urez ca noul an sa-ti aduca multe dorinte implinite, sa fii sanatoasa si sa ai multe bucurii impreuna cu dragii tai. Si ai grija de gugustiucul ala... Legat de acest subiect: a fost un pui ratacit pe un balcon deschis. Dupa cateva zile, l-au gasit parintii si l-au ajutat sa zboare. Avea la dispozitie apa si mancare, inca cand l-au gasit au plecat rapid.
    Pupici!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atat de obisnuita cu "bețe-n roate" incat aproape ca ma distrez cand "cineva" arunca un baț intre spitele "bicicletei" mele si ma da peste cap. 😂 Cand scriu sau vorbesc despre e doar pentru a spune altora cu ce ma distrez eu. 😊 Nu "pornesc la drum" gandindu-ma la nereusite, la probleme etc., dar acestea intervin. Cand ma gandesc la eventuale "bariere" uneori dau de ele, alteori nu. Sunt intre cei care cred ca mentalitatea oamenilor se poate schimba (in bine)... Mai optimista decat atat... (sunt chiar utopica) 😊
      De ce n-as fi de acord cu ipoteza ta?! Sunt, dar mai e si varianta ca prin "observare" s-a ajuns la enuntarea acestor "legi" = intai au fost faptele, apoi legile, nu invers.
      Cat despre abordarea evenimentelor... Ratiunea striga la mine una, dar inima zice cu totul altceva - si glasul inimii e mai puternic in anumite situatii.
      Hahaha! Daaaa! Sunt si sefi tampiti, care-si concediaza angajatii valorosi si apoi se mira ca-i spulbera falimentul.
      Iti multumesc, Suzana draga! 💕 In Noul An sa ai si tu parte de ceea ce iti doresti, sa gasesti raspunsuri la cat mai multe intrebari, sa te bucuri de sanatate, de compania prietenilor, de dragostea familiei! Aceleasi urari de bine si pentru dragii tai!

      Nu stiu cum l-au ajutat sa zboare pe micutul despre care scrii... Cel pe care l-am gasit alerga prin iarba si apoi pe asfalt - dadea din aripi, dar nu putea decola. Parintii erau pe langa el! M-au insotit pana la scara blocului cand l-am luat in brate... Zburau pe langa mine "guguind"! N-o sa uit curand scena aceea! Dar s-au reintalnit la fereastra! Unii afara, unul in balcon - micul meu, dupa ce a invatat sa manance singur, de cate ori veneau "ai lui" se ducea si ciugulea in paralel cu ei. Oricum, cand ajunge la maturitate gugustiucul pui devine "rivalul" parintilor (si invers).
      (arăta jalnic balconul, dar sa-l vezi acum! 😂 nu-i murdar - curat zilnic - dar i-am improvizat fel si fel de locuri pe care le-ar putea intalni in libertate).
      Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  7. Interesante. Pasaba a desearte un feliz año lleno de prosperidad para ti y para tu familia. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gracias, J. P.!
      Feliz año nuevo para ti y tu familia! Un feliz año lleno de prosperidad!
      Te mando un beso.

      Ștergere
  8. Excellent post.
    Diana, to you and to your family I wish a Happy New Year !!!
    Hugs and all the best
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Maria!
      I wish you a Happy New Year, for you and everyone dear to you!
      All the best! Hugs.

      Ștergere
  9. Mi-au plăcut mult legile amintite! Şi partea cu pesimistul inventând paraşuta. E un pesimist de gaşcă, altul ar fi făcut tot posibilul să-l împiedice pe optimist să inventeze avionul ăla :D Despre urări... numai de bine. Am mai scris şi eu, uneori te apucă frica să mai urezi ceva. Că decât să te trezeşti cu urarea despicată-n 4, mai bine te doare-n paişpe şi nu mai urezi decât unde ştii sigur că e loc în căpuţ şi suflet de înţeles urări. Da, ştiu, unii zic că degeaba eşti sănătos tun dacă n-ai bani de aia şi ailaltă şi din astea. Ce să zic, cred că oamenii ăştia chiar n-au fost niciodată-n viaţa lor bolnavi. Nu ştiu ce-ar fi zis Steve Jobs în ultimele clipe despre treaba asta. Seară frumoasă, Diana! Potecuţa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Pesimist de gaşcă! 😊 Fain ai formulat fraza!
      Cand am auzit-o (si) pe asta cu sanatatea am incercat sa umblu in papucii lor... Am cautat ceva "argumente"... Poate ca unele au sens, dar... Avand sanatate poti invinge alte dificultati. Am scris si undeva mai sus: cei care au sanatate dar n-au bani, n-au prieteni... se simt (cred!) cumva inlantuiti si frustrarile le cam intuneca judecata (sau poate ca nu frustrarile - nu stiu!)
      Imi amintesc despre cele scris de tine... Am ales sa fac urari de bine in continuare - cine stie si vrea sa le primeasca, bine, cine nu... Gandurile de bine nu le retrag. In aceasta luna am avut atat de multe astfel de "surprize" incat am incpeut sa cred ca toti se dau progresisti si renunta la "traditii", urmand "linia modernismului" - cred ca reusesc sa fie doar patetici.
      Probabil ca cei in situatia lui S.J. ar zice ceva de genul: "numai dupa ce pierzi ceva iti dai seama cat de important era acel ceva care nu-ti ajungea/te nemultumea..."
      Iti multumesc, Potecuta! Zi frumoasa!
      P.S. Pentru obiectivitate: un moment (destul de lung) m-am intrebat si eu daca e suficienta numai si numai sanatatea pentru o viata frumoasa... Apoi am inceput sa macin ideea. 😊

      Ștergere
  10. Kouki doarme la picioarele mele... stam pe canapeaua lada (lol), langa calorifer, in sufragerie. Citesc fila de pseudojurnal si legile :). De fapt le recitesc - nu am apucat sa las si gandurile mele, cand le-am citit prima data.
    Anul acesta... a fost bun - sunt aici, e bine :D. E bine si ca mai am simtul umorului, e bine ca nu sunt singura :D. :)) Cu simtul umorului, zic.
    Ma amuza 3-ul acela (vroba vine amuza) - deci de-aia nu reuseam eu sa fac ce era de facut de am ajuns la ditamai lista de recuperat :)).
    Recuperam, incet, dar sigur.
    Cu 7 nu vreau sa discut... :))) Nu stiam ce inghite memoria la tel:)). programul clar.
    Imi place Anton Pann si imi place si Mark Twain.

    Eu ma foarte multumesc cu Sanatate. Cei nemultumiti sa o trimita la mine :))))): Pesimistul cu parasuta a facut o treaba buna - era optimst undercover de fapt :D.

    Intrebarea existentiala de la final mi-a placut maxim!!! :))))))))))) Prietenii stiu de ce!! :)
    Am inchis azi geamul la camara sperand ca nu mai intra fumul (apropo de fum) de afara... prin pereti... intra prin pereti. si e atat de iritant. Nu stiu ce ard - haine, gunoaie, plastic...
    E filtrul meu de aer in oaresce alerta, dar cred ca daca as deschide geamul s-ar muta pe rosu direct :))). E simpatic, face treaba, dar as vrea sa simt aer de munte daca se poate - ca de Craciun cand plecasera toti din oras, si puteai respira... o zi pe an, buna si aia.

    Pupici cu drag!!!
    Imbratisari :*!!
    La multi aaaani!!
    (ps si fie sa mearga mailul :D)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce scena faina: Kouki dormind la picioarele tale! Nu esti langa semineu, dar e bun si caloriferul (cat timp e cald, caloriferul). 😊
      Ieri, Miki a plecat la casuta ei pentru ca au venit "parintii" acasa. O sa-mi fie dor de ea - tare dor! - dar ne "vizitam".

      Si pentru mine a fost un an bun - "piedicile" pe care le intampin sunt deja o regula la mine - cand se aduna prea multe le barfesc pe aici! 😂
      Tot zic ca nu-mi mai fac planuri nici de genul: acum deschid fereastra - cine stie ce intervine si nu mai deschid fereastra "acum". 😊
      A fost rau pentru ca m-am intristat pentru oameni dragi carora nu le-a fost deloc usor in acest an... Imi plange sufletul, chiar daca zambesc din buze si fac glume. Cat timp pot zâmbi, râde, juca, mesteri si spune glume sper ca-mi pot salva mintea. 😊

      Eeee! Acesti oameni nu sunt nemultumiti ca au sanatate, doar ca se intreaba ceva de genul "la ce bun daca doar faci șanț de acasa la munca si invers?" Bine ca au unde munci! 😃 E adevarat: n-ar strica sa fie toate salariile decente = proportional cu munca, macar.

      Oooo! La materia de la punctul 3 am doctorat! La pct. 1 doar master. 😊

      Nasol rau cu poluarea... Sunt si aici zile in care n-as avea curaj sa aflu ce calitate are aerul! Nu mai este ca acum cativa ani, dar de scapat n-am scapat de duhori... Nici n-o sa scapam - din contra! (si n-am dat in bobi pentru a afirma asta) 😊

      Multumesc, Rux!
      La multi aaaaaani!
      Imbratisari si pupici, cu drag! 💕
      (aoleu! am uitat sa-l mai verific! am uitat si sa verific sectiunea "spam" a blogului... ufff... anul acesta au ajuns acolo foarte multe mesaje de la prietenii blogului, care vin mai mereu aici...)

      Ștergere
  11. Gânduri bune si de bine,
    pentru anul care vine.
    Pacea sa va însoteasca,
    iar iubirea-n toti sa creasca!
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Iosif!
      La fel iti doresc si eu tie, si celor dragi tie!
      La multi ani cu sanatate!

      Ștergere
  12. Murphy...și "legile" nevăzute care te duc la o anume concluzie, neașteptată dar perfect valabilă ! Tot timpul m-au distrat și îmi place tot ce este scris în același sens !
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi plac aceste legi! Nu stiu, insa, cat de mult ma (mai) distreaza cand constat ca mi se aplica des. :))
      Pupici! ❤

      Ștergere
  13. Trăiască optimismul!
    La mulți ani cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  14. Da. Legile sunt verificate și de mine. Rezistă. Iar citatele sunt ine alese. Nu le știam.
    Ce știu e o vorbă a maistrului Costică, vorbă verificată și aprobată de ai mei.
    Zicea el: mai bine bine decât foarte bine.
    Exemplu: aspiratorul meu avea o gaură pe furtun pe care o astupasem cu scoci rezistent. Fii-miu a vrut să repare elegant și l-a stricat de tot. Pricepi acum expresia?
    Cum am intrat în noul an de câteva minute, îți urez și eu ca visele să ți se împlinească. Etc (că nu prea mă pricep)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scriam mai sus ca ma distreaza astfel de "legi", dar nu stu cat ma (mai) distreaza cand constat cat de des mi se aplica. 😊
      Buna expresia! E gen "na-ti-o franta ca ti-am dres-o". 😊
      Iti multumesc! Nici mie nu-mi prea iese formulare urarilor pentru ca nu gasesc cuvintele care sa exprime exact ceea ce simt cand le transmit.
      Numai de bine si pentru tine! Sa ai un an bun spre foarte bun! ❤
      La multi ani!

      (am ajuns abia acum sa accesez msajele)

      Ștergere
  15. Gânduri de bine de la mine!
    Îmi plac legile lui Murphy, deși am citit undeva, cândva că nu toate îi aparțin, dar asta are mai puțină importanță, important este că sunt nostime.
    Important ar fi să avem câte puțin din toate, doar atât cât să ne putem bucura de fiecare răsărit de soare. Zic și eu, că nu mi-am dorit averi materiale, dar nici nu am avut, însă mi-am dorit să pot face ceea ce-mi place, deși târziu, dar acum chiar asta fac!😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Aurora! Ganduri bune iti transmit si eu!

      Exact! 😊 Am o brosura subtirica in care scrie ca "legile lui Murphy" nu sunt (toate) ale lui. Nu gasesc brosura, sa pot cita exact.
      Oh, daaa! Sunt nostime! Cand mi se aplica nu sunt sigura daca sa râd sau sa plâng! 😊
      Linistea, armonia nu sunt doar cuvinte. 😊 Am sentimentul ca omul fara averi considerabile e mai linistit, se poate bucura cu adevarat de un rasarit de soare, de un apus.
      Esti o fericita ca ai reusit sa faci ceea ce iti place! Inseamna atat de mult! Iti doresc sa faci mult, mult timp exact - si tot - ceea ce-ti place! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.