2013-09-02

Nu înfometați câinii maidanezi!

Am citit la Vienela articolul Cât valorează viața unui copil?...
Toți suntem de acord că viața unui copil e neprețuită! Și mai suntem de acord ca bunica respectivă s-ar putea să nu aibă vină - dar dacă știa că acolo își face veacul o haită de câini ar fi trebuit să evite zona, pentru că suntem singurii care putem să ne protejăm în anumite situații, chiar dacă sunt alții care nu își îndeplinesc atribuțiile și putem avea de suferit din această lipsă de interes! Cei mai multi sar de fund în sus când un câine ucide un copil. Tragic! Distrugător mai ales pentru sufletul celor care iubesc acel copil mai mult decât îl iubesc eu, ca exemplu. Nu se sare așa tare în sus - și nici nu se mediatizează în așa hal - când părinții își pocnesc copiii pe stradă sau în casă sau îi înfometează sau etc.

Revenind la copilul ucis de câine. Habar nu am despre știre, știu doar ce am citit la prieteni pe bloguri, pe facebook și mai apoi pe net în general.
Au venit unii cu idei să înfometeze câinii maidanezi! Oameni(?), ce-i în mintea voastră!? A încercat una bucată primar să scoată o hotărâre de gen dar nu i-a reușit!  Mă gândesc - suferind de scenarită, ar zice unii, dar cunosc “marfa” (edilii) despre care scriu aici - că se speculează cu scop acest caz.
Nu sunt suficient de agresivi câinii și când sunt hrăniți? Și nu-s hrăniți așa cum își imaginează unii! Maidanezii nu sunt grași pentru că sunt bine hrăniți ci pentru că sunt castrați - și se îngrașă indiferent că mănâncă sau ba pe săturate (cine zice altfel minte de îngheață apa Iordanului sau habar n-are despre ce vorbește)!

Sunt prima care aș ucide cu mâinile goale - cum se zice! - un câine care ar atenta la viața unui copil dar până atunci ar trebui ceva educație - și nu doar civică!

Toată lumea strigă: maidanezii ne ucid copiii! În primul rând învață copilul să nu urle când vede câini (fie că sunt în lesă fie că sunt liberi și n-au treabă cu acel copil), să nu alerge pe lângă câini, să nu arunce cu pietre în câini sau să exercite alte violențe asupra lor! Învață copilul să nu-i fie frică! Omul nu se naște fricos! Frica se învață!
Copilul care aruncă în câini cu pietre, sau îi pocnește cu bâta, scapă, dar următorul copil, care în viața lui n-a dat cu piatra după un animal, va fi mușcat! Câinele lovit cu piatra nu știe că X l-a lovit, știe că un om l-a lovit, un copil. Și, așa, un copil needucat, a aranjat câteva mușcături pentru copiii educați.

Cetățenii se plâng că-s mulți căini în cartierul lor. În unele cartiere așa este. Au chemat hingherii și hingherii au ridicat din umeri: n-avem ce face, nu-i putem lua, pentru că au "cercel", adică sunt castrați. E răutate! Am văzut cum în cartier central al Brașovului, a oprit duba din care au fost eliberați câini. Asta se întâmplă, de regulă, când se vehiculează ideea eutanasierii ca soluție optimă pentru eradicarea fenomenului. Altfel spus: se încearcă sădirea sămânței de ceartă între cetățeni!

Sunt cartiere în care cetățenii au “pus mână de la mână”, și au chemat specialiștii să ia câinii și să-i ducă la “sterilizat” (câinii comunitari sunt duși la sterilizat și gratis - uneori - doar că trebuie să ii cheme cetățenii pe cei care au dreptul să facă asta, apoi câinii sunt aduși înapoi în cartier). În alte zone - inclusiv undeva lângă Poiana Brașov - cetățenii “locului” au construit din banii lor padocuri și au adunat câinii din zonă, pentru siguranța lor și a copiilor. Un astfel de padoc “particular” era - nu știu dacă mai e - și undeva în București, într-un cartier rezidențial, unde oamenii au adunat bani, au construit padocuri și fiecare hrănește câinii după posibilități. Copiii sunt învățați și încurajați să ducă acești câini la plimbare, să îi hrănescă etc., în timpul liber.

Altfel spus, cetățenii care vor să realizeze ceva dând dovadă de umanitate pot să o facă. Voință comună trebuie să existe. Degeaba vrea unul să facă - poate n-are bani! Una e să dea unul singur 1000 de lei (ca exemplu) și alta e să adune câte puțin de la 1000 de oameni.
Nu săriți! Știu că edilii trebuie să facă una alta dar când aceștia sunt incapabili să facă ceva bun stau pe mantinelă și strig huooo! sau mă străduiesc să îmi îmbunătățesc viața alături de cei care doresc același lucru?

Deși aceste rânduri sunt scrise la repezeală (mi-a luat mai mult timp să scriu diacriticele!)  e părerea mea despre situație: în primul rând, oamenii sunt vinovați de tragedii ca moartea acestui copil! Cetățenii români se unesc, în special, pentru a da din gură împotriva “nesimțirii edililor”, împotriva celor care încearcă să protejeze câinii și împotriva la cam orice li se spune că nu-i ok dar dau 50 de pași în spate dacă le-aș zice: “Ok! Să rezolvăm! Punem mână de la mână, sterilizăm câinii, căutăm prin țară și sau străinătate asociații care își pot permite să îi îngrijească până vor fi adoptați, construim un padoc (în caz că altceva nu reușim sau până reușim) - cu aprobare de la primărie, firește - și avem grijă de câini!” Vă scriu, cu certitudine: cei mai mulți (covârșitor de mulți) vor zice “DA” până când vor înțelege că ai vorbit foarte serios și atunci încep cu “știi, c-o fi, c-o păți, am o jena și mi-e lene”. Știu aceasta! E unul dintre motivele pentru care, în anul 2008 am renunțat să mă mai implic în “problemele” comunității - și nu era vorba despre câini. Din când în când, însă, mai fac o încercare-două, dar numai așa, să aflu ce s-a mai schimbat - și mai nimic nu s-a schimbat. Personal, de texte sunt sătulă! Dar a înfometa câinii maidanezi nu e o solutie! Din contră! E barbarie care se va întoarce - culmea! - de regulă,  împotriva celor care n-au dorit așa ceva!

Altele:
Doua maini, doua picioare, fara pene; Doamne, ce e?! 
Exemple de degradare umana
Cum se numara cainii maidanezi
Animale si animale 

2 comentarii:

  1. Nu stiu ce se va alege pana la urma...
    Oricum, sunt de urmarit evenimentele pentru ca asa cum remarci si tu, oamenii dupa ce ca sunt invrajbiti acum se incearca sa se porneasca o cruciada cam fara judecata impotriva cainilor, alt motiv de invrajbire a noastra, a oamenilor.
    Problemele sunt foarte grave, s-au complicat din cauza ca de prea mult timp ne invartim in jurul cozii. Ma rog, cei care iau decizii...
    E trist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru bani s-a ignorat situatia! Cate vieti vor mai pierde romanii pentru ca lucrurile sa se miste?! Au ucis, oricum, sute de caini - dar stirile n-au ajuns in presa "centrala" chiar de fiecare data. Multi au otravit cainii si pisicile de prin jurul blocurilor! Acum cativa ani - prin 2009, dar nu-s sigura - plangeau copiii prin zona unde locuiesc de ziceai ca i-a batut cineva! Din loc in loc erau trupuri de animalute, mici si mari - in special pisici deoarece cainii "migreaza" si e posibil sa fi murit in alte locuri. Au murit pisicile pe te miri unde: in mijlocul trotuarului, in locul de joaca al copiilor, in zona verde dintre alei etc. A fost o nebunie! Nici pe mine nu ma mai tineau nervii sa vad atatea fiinte moarte! Si nimeni n-a patit nimic, nimeni nu stia nimic... doar se banuia cine, ce dar nu se putea dovedi. A fost tragic atunci!

      Ștergere