2013-09-13

Vineri 13

Mulți cred că cifra 13 e cu ghinion. La fel se crede și despre ziua de vineri. Așadar, când e vineri și e 13 e de două ori cu ghinion! Vorbește lumea! Și, pentru a “dovedi”, oferă unii fel și fel de exemple despre tragediile care s-au petrecut în zile de vineri, în zile de 13 dar mai ales în zile de vineri 13. Tragedii, însă, au loc în orice zi! Doar că n-a stat nimeni să le adune. Poate or fi mai multe în zilele de vineri, să zicem, dar numai din “era modernă” când sfârșitul de săptămână - zilele libere - încep vineri și cei mai mulți, obosiți de muncă, cu gândul la relaxare, devin mai neatenți. În zi de 13, sub influența superstiției, pot deveni la fel de neatenți - ceva de genul: “de ce ți-e frică, de aia nu scapi”! Tot o superstiție!
Vineri 13, este percepută drept cea mai ghinionistă zi dintre toate fiindcă uneşte două dintre cele mai puternice superstiţii: numărul 13 şi ziua de vineri.

Care e, însă, originea superstiției? Unii zic că vine tocmai din adâncul istoriei, din mitologie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri; sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13; în secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane.
La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria "Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină".
La începutul anului 1887, sub conducerea lui David McAdam, judecător la curtea orăşenească (New York), Thirteen Club (Clubul Treisprezece) îşi propune să "refacă reputaţia" zilei de vineri. Membrii clubului erau convinşi că ziua de vineri a început să fie percepută ca aducătoare de ghinion din cauza execuţiilor care se ţineau doar în această zi. Prin urmare, au decis să îşi folosească influenţa pe care o aveau în justiţie pentru a-i convinge pe judecători să stabilească execuţii în oricare altă zi a săptămânii.
Specialiştii afirmă că oamenii au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 abia la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul celui de-al XX-lea.

Conform dicţionarului de superstiţii, prima referire la vineri 13 ca superstiţie independentă a fost făcută în 1913 în Notes and Queries, unde era menţionat "ghinionul adus de vineri 13". Alte surse susţin că primul text care menţionează de ziua de vineri 13 ca superstiţie "combinată" este bibliografia lui Gioachino Rossini (29.02.1792 -13.11.1868, compozitor italian de muzica religioasă), scrisă în 1869 de Henry Sutherland Edwards (1828-1906, jurnalist britanic).
Unii specialişti sunt de părere că "vinovat" pentru introducerea superstiţiei în mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finanţist şi specluator de bursă, supranumit şi "regele cuprului". Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculaţiilor la bursă şi, în 1907, a publicat singurul său roman intitulat "Vineri, treisprezece". Deşi azi este complet dat uitării, se pare că acest roman a stat la baza coroborării dintre cele două superstiţii temute, în imaginarul colectiv.

Treisprezece superstiții despre vineri 13:
1. Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.
2. Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.
3. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.
4. Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.
5. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.
6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
9. Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
11. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
12. Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.
13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Sursa: descopera.ro

12 comentarii:

  1. Nu e drept fata de vineri 13 ! E o zi ca oricare alta. Uite, eu, azi, pe vineri 13, aniversez 3 ani de la infiintarea blogului meu cu povestiri. Cand l-am infiintat nu era vineri, dar am vrut eu sa fie pe 13 ! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa gandesc si eu: nu-i drept! Dar sa scoti superstitiile din mentalul colectiv e mai greu! :) Apoi, daca ne jucam de-a superstitiile putem "intoarce" raul in bine; vointa sa avem!
      La multi ani si tie si blogului! (blogurilor)

      Ștergere
  2. Da importanta mai e ziua asta! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. am doua intrebari:
    - de ce la punctul 2 se naste "un om", nu un copil???
    - copilul nascut la punctul 3 poate avea ghinionul de a nu se indeplini punctele 1 si 2???

    am o premonitie:
    ce se intampla daca nu comentezi aici vinerea 13???
    :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Comentat sau ba tot frumoasa e viata!

      Apoi, nu m-as incumeta sa ofer raspunsuri... Daca-i tainuieste numele "ghinionul" se va dezlaga.
      Eh, fiecare superstitie e formulata intr-un alt mod... sa para mai multe sau sa... nu semene-ntre ele! Zic si eu, dar ce stiu?! Le-am dat cum le-am luat. :)
      Saptamana buna sa iti fie!

      Ștergere
  4. De cativa ani evit cuvantul "noroc"; cam tot de atunci nu citesc zodiile...
    PS.Mi-a fost de mare folos acest articol: mi-a amintit ca am scris relativ recent://daurel.wordpress.com/2013/07/14/paraskevidekatriaphobia/#comment-16299.
    Am cautat postarea si am constatat ca nu raspunsesem la comentarii; acum am indreptat situatia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gasit postarea si aflat informatii interesante! Chiar la "teama morbida" intr-o zi de Vineri 13 nu m-as fi gandit! Dar multe exista si nu ma gandesc la ele! :)
      Uneori citesc ce scrie-n horoscop - ma amuza! Dar nu am putut sa cred in aceste predictii... E cam prea mult! Acum, fie vorba intre noi: o fi ceva legat in Univers dar... stiu eu?!
      Noroc urez, din cand in cand, cu diverse ocazii - cel mai adesea, constat, il urez cunoscutilor care stranuta! Il urez si necunoscutilor, dar in gand! :) Un reflex, gandindu-ma ca de eu nu cred poate ei cred!

      Ștergere
  5. Nu cred in chestiile astea dar ma amuza mult sa le cunosc. De curand am scris si eu ceva despre teama de cifra 13. La o editie HW, parca din iulie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place sa le stiu. Nu de alta, dar multi sunt superstitiosi si, parca, nu-mi vine a le zdruncina credintele - mai ales daca ei cred ca le aduce "ghinion" daca nu tin cont de superstiile lor. :)
      Imi amintesc de postare, dar n-as sti sa zic exact la ce era referirea. :( Si imi amintesc si de rubrica ta Vineri 13! :)

      Ștergere
  6. Să-mi notez sfaturile aste şi să am grijă ca, în viaţa viitoare, să nu mă nasc într-o vinere de 13!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat! :)))
      M-am nascut intr-o vineri 21 dar nu-i chiar asa "rau" ca intr-o vineri 13! :)) As zice ca din contra: e cu "noroc" sa se nasca cineva intr-o zi de vineri! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.