2015-12-01

Pe un picior de plai

sursa: Brasov, orasul sufletului meu
Să îţi iubeşti ţara ar trebui să fie uşor, mai ales pentru cei care locuiesc în ea - uneori am impresia că cei plecaţi prin ţări străine iubesc România mai mult decât cei rămaşi aici, poate pentru că, într-un fel, s-au distanţat şi le lipseşte… Se zice că începem să preţuim ceva cu adevărat abia atunci când nu mai avem acel ceva… Alteori am impresia că unii străini iubesc România mai mult decât o iubesc mulţi români…

Poţi demonstra că îţi iubeşti ţara fiind un cetăţean activ, un cetăţean implicat în viaţa sociala şi în cea politică, în viaţa comunităţii din care faci parte - să vrei să afli ce-ţi pregătesc edilii, politicienii, să ai curaj să te opui când ceva nu pare a fi gândit şi hotărât în interesul general al concetăţenilor.

Poţi învăţa să îţi iubeşti ţara şi altfel decât la nivel declarativ: iubeşte-ţi concetăţenii, cu bunele şi relele lor; încurajează-i pe cei buni şi ai răbdare cu cei mai puţin buni - poate reuşeşti să le arăţi că nu toţi oamenii sunt ca cei pe care i-au cunoscut ei de-au ajuns să fie consideraţi paria sau doar capital electoral. Critică atunci când e de criticat şi laudă atunci când simţi să faci asta. Uneori, un gest cât de mic, cât de aparent neimportant, poate schimba un destin - în bine sau în rău; încearcă să schimbi ceva în bine, oricât de puţin, pentru că din bine cu bine se face şi mai bine.

Învaţă istoria ţării, aminteşte-ţi ce evenimente s-au petrecut la o dată anume, în trecut. Caută-ţi un erou, afişează un drapel (chiar mic) în curtea casei, pe terasă… Nu-ţi fie ruşine să recunoşti că eşti român, din contră, laudă-te, pentru ca oricine să înţeleagă că nu toţi românii sunt neisprăviţi - luptă să schimbi părerea celor care cred altfel.

Să îţi iubeşti ţara nu înseamnă să dispreşuieşti străinii sau să-i urăşti - asta e xenofobie.

Promovează tradiţiile strămoşilor chiar şi atunci când accepţi tradiţiile altora - nu le înlocui pe ale tale cu ale altora, ci promovează-le pe unele (le ai în suflet), distrează-te cu altele, dar nu exagera până rişti să dai în naţionalism sau în bigotism - păstrează echilibrul. Între oameni, o dragoste manifestată prin gesturi excesive e o dragoste nesănătoasă, obsesie - cam la fel şi cu dragostea de ţară.

**
Taurul se satură păscând pe câteva iugăre; o singură pădure e de ajuns pentru mulţi elefanţi; ca să hrăneşti omul, îţi trebuie pământul şi marea. Cum aşa? Natura ne-a dat un trup atât de mic şi un pântece ce nu poate fi umplut ca să întrecem lăcomia celor mai mari şi nesătule animale?
(Seneca, din Scrisori către Lucilius)

Imi plac tare mult versurile Aurorei GeorgescuCe-nseamnă ţara s-o iubeşti?

Parafrazând fraza din finalul fiecarui episod al serialului Midnight Caller:
                     La mulţi ani, România, oriunde ai fi!

12 comentarii:

  1. La multi ani, România! La multi ani, românilor de pretutindeni! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu iubesc România pentru ca sunt nascuta în România, o iubesc la fel cum îmi iubesc familia - parintii, fratele, copiii. Nu o iubesc pentru ca m-am distatat sau pentru ca mi-ar lipsi -România exista pentru mine, la fel ca pentru orice cetatean român...

      Ștergere
    2. Oh, dar stiu de ce iubesti România, si de ce o iubesc multi dintre cei care sunt plecati. Referirea e la faptul - aparent, sau nu - ca iubesc România mai mult cei care au plecat - poate - si pentru faptul ca sunt departe... la ei adaugandu-se (tot poate) si dorul de tara.
      Fiind aici, unii s-ar putea sa nu-si dea seama cat de mult isi iubesc patria, dar plecand, distantandu-se fizic, ar intelege cat de mare e si dragostea lor...
      La multi ani, de ZIua României si in general!
      Pupici! <3

      Ștergere
    3. La multi ani, România!
      Am convingerea ca acolo unde este chiar si numai un român exista si o particica - oricat de mica - din România. :)
      Imbratisari cu drag! <3

      Ștergere
  2. Foarte frumos spus! La multi ani, Romania! si hai sa fim mandri ca suntem romani macar astazi, daca zilnic nu se poate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multi Ani Romania, La Multi Ani tuturor romanilor!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani, România! La multi ani, tuturor românilor de pretutindeni!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani! :) azi la birou era plin de stegulete,tricolor la purtator! E deosebit cand cei de aici te felicita cu o astfel de ocazie, simti ca macar un pic ai reusit sa schimbi imaginea cu care e identificata Romania. Din batjocora de acum cativa ani, azi suntem felicitati si respectati..
    si ne e dor de casa, de cele bune de acasa....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani!
      De-ai sti cat ma bucur cand aud români plecati ca isi recunosc nationalitatea si reusesc sa schimbe perceptia general negativa! :)
      Ma emotioneaza faptul ca ati primit felicitari cu aceasta ocazie! E firesc sa se intample, dar cum remarci si tu: suntem primiti cu reticenta (in general), abia apoi inteleg ceilalti ca sunt si români foarte diferiti de cei amintiti prin ziare si la stiri. :)
      Succes!
      Zile fericite va doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.