2017-11-24

Visul american la Braşov

      Nuuu! Nu “acel” vis american! Doar un (alt) dezvoltator imobiliar cu denumire popoasă: “American Dream”, care vrea patru ansambluri rezidenţiale (cca. 1500 de apartamente) pe un deal (zona Coasta Vacii) din Şcheii Braşovului, unul dintre cele mai vechi cartiere ale oraşului, “zona românească” aflată in afara zidurilor Cetăţii in evul mediu. E (era) o zonă verde între Şchei şi Calea Poienii - acum e o zonă decopertată parţial.
      In Şchei sunt dealuri, şi sunt multe construcţii vechi şi foarte vechi; străduţele sunt, in mare parte, înguste şi întortocheate – pe unele străzi abia urci cu maşini 4x4 chiar şi într-o senină zi de vară.
      Insul s-a apucat să care materiale in camioane cu permise de liberă trecere eliberate pentru zone de şantier din apropiere (şoferii s-au rătăcit – că-s întortocheate străzile, am zis), pe drumuri bătătorite in terenuri a caror proprietate visătorul n-o poate dovedi. Când visezi, orice e posibil! Omul îşi urmează visul! Mai contează că nu are autorizaţii?! Nu stă o autorizaţie in calea unui om cu visuri măreţe! Autorizaţiile stau in calea fraierilor care au visuri mărunte şi n-au curaj să acţioneze ca haiducii nici chiar pentru a-şi construi un gard nou.
      Şi visează omul la minunatele apartamente care-l vor îmbogăţi, şi-şi imaginează cum de pe un deal din lut viitorii mândri proprietari s-ar putea apropia de şcheieni alunecând pe deal. Camioanele grele afectează zona, săpăturile nu se lasă mai prejos şi pe canalizarea care - de s-o realiza - se vor scurge bloculeţele unul câte unul. Pentru canalizare ar trebui străpuns dealul până in, aproape, cealaltă parte a oraşului, susţin reprezentanţii companiei de resort.
      La 1 octombrie 2017 consilierii locali au votat respingerea prelungirii Planului Urbanistic Zonal, spulberând fără milă visul american. Cel puţin deocamdată. Gurile rele zic că s-a întâmplat aşa pentru că nu s-au uns rotiţele potrivite, dar prefer să cred că au spulberat acest coşmar oamenii care n-au vrut să vadă cum vine dealul peste ei.
₪₪₪
Sursa foto: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=140879306
(amănunte pe mytex.ro, bizbrasov.ro şi bzb.ro)

16 comentarii:

  1. Ma deprima aceste zone imobiliare. Daca s-ar si "gandi", s-ar face mult mai interesant si potrivit zonelor specifice. Dar pentru asa ceva iti trebui specialisti si muuuuuulti neuroni! :) Si culmea ca sunt convinsa ca ar aduce si multi bani! Dar de multe ori daca te gandesti doar la bani, poti sa iei si plasa...
    Bine ca s-a stopat ideea!

    Pupici si o zi frumoasa, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine ma cam deprima, chiar daca sunt constienta ca unele chiar sunt necesare. Nu se respecta, insa, mai nimic! Nici natura, nici intimitatea (si dreptul la lumina soarelui) celor care deja locuiesc in zona... Dealul in cauza e unul din lut, din ce am inteles - zona de lut e si alt cartier si acum vreo doua luni unul dintre blocuri "s-a crapat" la parter, dar, din fericire, nu e afectata structura de rezistenta - sau asa au zis doar...)
      Din cate am inteles, arhitectii au lucrat la un proiect prin care sa se reglementeze cum sa s econstruiasca - cel puţin in zonele de interes turistic si cu un anume specific - sa nu mai vedem un alt "castel al lui Dracula" in Poiana BV. :)
      Plasa, in acest caz, ar fi luat-o cei care ar fi cumparat locuinte in zona...
      Neuroni?! Unii au doar monede in cap. :(
      Deocamdata... Sunt multe santiere "secrete" prin România...
      Multumesc, Suzana draga! Weekend frumos iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Stai sa mai treaca un pic, sa se unga rotile care tb si apoi " statul" o sa il prea-slaveasca pt ca uite cum investeste investitorul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca asa se va intampla... Nu cred ca ar fi primul caz...

      Ștergere
  3. Eu sunt o optimista nativa si cred ca in orice om exista ceva bun. De-a lungulul timpului am fost insa deseori dezamagita, de chiar persoane pe care le inclusesen in cercul de prieteni... Am continuat insa sa sper ca este doar o faza, ca lumea este totusi corecta si sincera.
    Mai rau insa, am constatat in ultima vreme ca indiferent in ce domeniu, "meseriasii" te privesc ca pe o eventuala sursa de imbogatire si atunci cand i te adresezi si ii ceri ajurorul/sfatul, pentru ei interesant este doar cat pot "mulge" din contul tau! Niciunul nu se gandeste cum ar putea sa o faca rapid si eficient pentru tinr, ei planuiesc cum sa dureze mult si complicat. Daca posibilitatea aceasta nu exista in planul lor, atunci ori te ajuta superficial, doar sa nu zici ca nu a incercat sau te refuza prompt. Aici ma refer inclusiv la medici, cu mare tristete! Cat privesc planurile de modernizare urbane, lipsa de sensibilitate/ integritate morala atinge cote maxime. Nu interesele cetatenilor sunt punct-central al proiectului, ci posibilitatea de imbogatire a "creatorilor". Dupa ce proiectul a fost aprobat, inceoe mafia impartirii contractelor. E mare pacat! In final, cetatenii si natura platesc enorm realizarea acestor proiecte.
    Te pup Diana draga. Ramai in continuare cu simturile treze si lupta mai departe pentru dreptate si cinste. Daca cedan, plaga megalomanilor va creste si va afecta tot mai puternic oamenii cu cuget curat.
    Weekend placut! (Eu ma duc la birou astazi 😐 Din pacate sunt in urma cu o lucrare ce trebuie predata luni dimineata). Salutari si imbratisari de la trio oentru trio.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut! Nu exista om esential rau! :) Egoismul, insa, si dorinta de parvenire face din unii lepre... :(
      E o vorba, pe care m-am straduit s-o ridic la grad de principiu (desi n-as zice ca sunt ceea ce se numeste un "om principial"): asteapta-te la orice de la oricine si nu vei fi dezamagita niciodata. :) Si inca o vorba care-mi place: mai bine sa ai incredere si sa fii inselat decat sa nu ai incredere in cineva...
      "Meseriasii"! Observatia e corecta, din pacate. Nici meseriasii nu mai sunt ce-au fost! Un exemplu: acum cativa ani, cand am zugravit am ales sa raschetam si parchetul in doua dintre camere (unde se cam uzase pe alocuri). Ce-au facut "mesterii"?! Pe deviz au scris si sase cutii de palux si s-au apucat d etreaba... Intr-o zi, duc gunoiul si ce vad langa ghena (avem "tub" pt gunoi la fiecare etaj)" 3 cutii de palux... Am crezut ca-s goale si-am vrut sa le arunc... Surpriza! Erau pline. Unul dintre "mesteri" le palmase. Le iau si le duc in casa si ii spun sefului de echipa ca nu e bine sa lase cutiile acolo pentru ca s-ar putea sa le ia cineva (desi nu s-ar fi intamplat). S-a facut rosu ca focul, de parca avea tensiunea 30! Efectiv, nici sa ma supar n-am putut! Doar dispret am simtit...
      Nu stiu cum e prin alte parti, dar aici... e jale! Nici macar nu trebuie sa fii arhitect pentru a-ti da seama ca unele blocuri par a fi facute in dorul lelii, ca sunt plasate constructii hidoase in mijloc de padure - cu defrisarile de rigoare inclusiv pentru drumurile de acces... Astai s-au ticnit de tot! In centrul vechi au scos piatra cubica d epe cele mai multe strazi si luna trecuta au "reparat" cu piatra cubica niste scari de pe un bulevard considerat "modern"!
      Mai ales cand e vorba despre contracte cu statul e ceva de speriat! Ba chiar si in cazul proiectelor private... Nu stiu cat e de adevarat, dar scriau ziarele din BV prin 2010-2012 despre un hotel de 4 stele nou ca primarul a vrut "partea lui"...
      Despre "visul american" am aflat intamplator... Eram "concentrata" pe alta bazaconie - la niel national. :( Daca e sa stea cineva cu ochii pe astia care fac ce-i taie capul cred ca jumatate din polulatia tarii ar trebui sa se ocupe numai de asta. :(( Niic nu se termina intr-o parte ca incepe in alta!

      Multumesc, Carmen draga! Iti doresc sa ai (restul) :) de weekend minunat! (si sa ai timp sa impodobesti si gradina). Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  4. Bună Diana!
    Sună frumos proiectul,poate cu timpul investitorul îți pune la punct toată documentația și începe construcția!
    Îți doresc un weekend frumos și reușit,draga mea!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      E probabil sa obtina autorizatii la un moment dat si zona va fi un cosmar - cca. 1500 de automobile vor circula pe acolo pentru ca fiecare viitor locatar va trebui sa aiba auto sau sa foloseasca taxiul, pentru ca e departe rau - pentru mediu, in special, va fi jale, dar si pentru cei care au casele pe strazile abrupte si inguste din zona.
      Multumesc, la fel! Iti doresc sa ai un weekend minunat! Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  5. Sunt din categoria celor carora li s-a cerut autorizatie de construire pentru repararea unui gard; documentatia, obligatoriu elaborata de un arhitect, ar fi costat 1200 lei...
    Cand au aflat ceilalti coproprietari costurile, mi-au spus ca sunt ghinionist si ingălat/impiedicat...De atunci, sunt vreo cinci ani, mi se solicita doar participarea la cota-parte baneasca.
    Era de refăcut 0,5 mp de zid; a fost adus un meserias intr-o noapte de weekend si s-a rezolvat totul: 800 de lei cu materiale cu tot...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce aiureala! Pentru repararea gardurilor, inaltarea lor, pentru repararea acoperisurilor si alte renovari (in anumite conditii) nu stiu sa fi fost vreodata obligatorie autorizatia de construire... Sa nu fie vreo hotarare locala - ar fi, oricum, ilegala pentru ca cere mai mult decat legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor (cu modificari) care prevede in art. 11: (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor: a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate; [...]

      Ati rezolvat-o cat se poate de firesc si de legal. :)

      Ștergere
  6. Si eu care ma pregateam sa visez ... americaneste!😅
    Pupici, un weekend placut îti doresc!

    ps. merci ca m-ai asteptat pe bancuta împreuna cu Carmen! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramai pregatita pentru visul american, dar nu cand e orba despre Ro! :)

      Ma bucur ca ai venit! :* Cum sa nu te astept?! :) Weekend frumos iti doresc, Ella draga! Pupici! <3

      Ștergere
  7. Numai în România se poate întâmpla așa ceva. Și totul cu complicitatea tacită a tuturor factorilor de decizie. Cei care trebuie să aplice legea, închid ochii, se prefac că nu știu și... dacă e să meargă „șpilul”... foarte bine. Dacă nu... ei nu știu nimic!?? Oare când o să fie și în țara asta ordine și lege? Și funcționari necorupți, care chiar să-și facă datoria pentru comunitate? Am văzut știrea la televizor, iar „răspunsurile” autorităților erau de toată jena. Revoltător cât tupeu pot să aibă! Bine că oamenii s-au trezit și au început să reacționeze, dar e nevoie de mult mai mult!
    Să vedem ce va fi...
    Numai bine, dragă Diana și o săptămână frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi pare rau ca desi sunt optimista din fire,nu am incredere oarba in oricine,mai ales in,asa numitii meseriasi !De fapt,"de la vladica ,la opinca...",se fura si nu numai in ziua de azi.Cat despre dezvoltatori,nu-i
    intereseaza decat profitul,ce peisaje,ce cladiri istorice,ce armonie arhitecturala,ce poluare...
    Sper ca se va pastra Brasovul Curat,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
  9. Nuuuuuu. M-am saturat pana peste cap de „visurile” astea .... :((((

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.