2023-06-02

Speranta de viata politicieni

În iunie 2022 au apărut rezultatele unui studiu condus de cercetători de la Oxford Population Health, cu privire la speranța de viață a politicienilor.

S-au avut în vedere politicienii din 11 state considerate bogate: Australia, Austria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Marea Britanie, Noua Zeelandă și S.U.A..

Datele analizate care au fost disponibile sunt dintre anii 1945 și 2014, dar analiza a variat între 1816 (Franța) și 2017.

Deoarece studiul a avut în vedere statele cu venituri mari cercetătorii atrag atenția asupra faptului că e posibil ca rezultatele să nu fie valabile la țările cu venituri mici și medii.

Dr. Laurence Roope, cercetător principal la Oxford Population Health, a declarat:

(...) Rezultatele arată că speranța de viață a politicienilor de astăzi este foarte mare în comparație cu cea observată în prima jumătate a secolului XX. (...) Diferența între ratele de mortalitate a început să crească cu o jumătate de secol mai devreme decât creșterea inegalității veniturilor din anii 1980.

Altfel spus: nu doar veniturile mai mari (în sine) le dau politicienilor de azi o speranță de viață mai mare decât a celor pe care îi reprezintă.

Studiul a fost publicat în Jurnalul European de Epidemiologie (The European Journal of Epidemiology)

Pentru amănunte privind studiul:

20 de comentarii:

  1. Mda... Intre timp totul e altfel, studiul se bazeaza pe date prafuite, din vremurile bune... Germania a ajuns "umila Europei"! Impozitele sunt atat de mari, costurile pt o viata decenta sunt deasemenea foarte mari, incat majoritatea pensionarilor si a oamenilor de rand, sunt nevoiti sa mai faca un job, ca sa poata sa se târâie de la un salar/pensie la altul/alta!!!
    Asa ca, speranta de viata intro lume in care esti coplesit de probleme, esti hartuit de taxe si comisioane, a scazut mult! Atacurile de cord, accidentele cerebrale, blackouturile si dementa timpurie au devenit boli foarte obisnuite! 🥲
    Eu fac parte din generatia care va avea dreptul sa iasa la pensie la 67 de ani!!!! Nu pot decat sa sper ca voi mai fi sanatoasa pana atunci, sa pot sa conduc masina, sa vad bine, si sa pot face fata programului de 40ore pe saptamana!

    Te pup. Trimit ganduri bune si imbratisari de la Trio pentru Trio 😘😘😘🐾💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact acest aspect il evidentiaza studiul: politicienii au o speranta de viata net mai mare decat cei pe care ii reprezinta (exceptie, probabil, fac ceilalti bogatasi ai lumii, care nu sunt si politicieni)... Cred ca ar fi de mirare sa fie altfel.
      Daca in Germania e asa de nasol... Nu cred ca vrei sa stii cum e in Ro - un fel de a spune, pentru ca stii. :-) Au unii - dintre cei platiti din banii statului - niste venituri fantastic de mari - prin cumulare sau nu... E jalnic ceea ce se intampla, dar nu avem sanse sa schimbam ceva, iar moneda pare ca se devalorizeaza cu fiecare zi care trece....
      Nici nu stiu la ce varsta de pensionare ma incadrez... Parca la 62 (sau 65?!) - cu ceva ani in urma am fost curioasa, dar am uitat... daca e la 62 de ani... imediat sunt acolo. :-))) Sper, totusi, sa ma descurc tot fara bani "de la stat" - cu pensia de la stat... vaaaai! :-(
      As zice ca vei ramane tanara ceva mai mult decat multi altii. :-) E ceea ce-ti doresc: sanatate, putere, bucurie de viata! <3
      Te pup si eu! Ganduri bune si imbratisari si de la noi pentru voi! <3 <3 <3

      Ștergere
  2. Concluzia ar fi sa ne facem politicieni!
    Glumesc... nu merci.. :))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul gand acesta ar fi. :-)))
      Multumesc, nu - zic si eu. :-)
      Pupici! <3

      Ștergere
  3. Hierba mala nunca muera. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Proverbio muy apropiado en contexto.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  4. Ar fi fost interesant un studiu despre cati din ei lasa ceva esential pentru viitor.
    In sens constructiv, evident. Ca de altceva mi se face de lamie!
    Sper ca esti bine pe unde esti! Sa fie bine si vesel pe acolo.
    Pe aici bate vantul si este o presiune mica ce ma lasa fara elan!
    Pupici si zile frumoase, Diana draga!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca politicienii din secolul XX sunt - in marea lor majoritate - nulitati. Sunt acolo unde sunt pentru a acumula bani si putere. Exceptiile sunt clar evidentiate... si sunt putine (dintre aceste putine exceptii multi nu mai traiesc).
      Sunt bine, multumesc de gand, Suzana draga! <3 N-am prea avut ocazia de recreere, dar a fost ok.
      Vremea... capricioasa pe aici: un pic de vant, un pic de ploaie, cand cald, cand rece... Cu presiunea atmosferica n-am idee. Inca nu sunt meteosensibila - sau nu-mi dau seama. :-)
      Multumesc, la fel! Zile senine! Pupici! <3

      Ștergere
  5. O duminica placuta, Diana draga! Pupici! ❤🙋

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤
      Am avut o zi de duminica chiar... relaxanta. (ceea ce nu se intampla prea des in ultimul timp) :-))
      Vacanta frumoasa in continuare! ❤ 😘

      Ștergere
  6. Ola Diana!

    na minha opinião, eles tem muito mais acesso aos melhores e mais renomados médicos. a população precisa se contentar com pessoas pouco especializadas.
    Tenha uma semAna repLeta de luz.
    abraços loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      O acesso a tratamentos de luxo e a bons médicos é, penso eu, uma das razões. Os outros - sem recursos financeiros suficientes... administram-se como podem. :-(
      Obrigado! Uma semana cheia de luz para você também!
      Abraços.

      Ștergere
  7. Veniturile mari și siguranța zilei de mâine...

    Te sărut cu drag, Diana! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Venituri mari, obtinute fara a se speti cu lucuru/munca (cei mai multi). Cred ca si... doza de nesimtire ii fereste de boli (pe cei nesimtiti, desigur).

      Si eu te sarut cu drag, Zina! 😘 Ma bucur tare sa te revad aici! ❤

      Ștergere
  8. 🙋Un final de saptamana odihnitor! Pupici! ❤

    RăspundețiȘtergere
  9. Conteaza si stilul de viata: alert sau mai incetisor asa. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dada! Stilul lor de viata o fi alert - cand nu-i vede lumea - dar e mai incetisor, asa, cand e vorba de politichie in beneficiul cator mai multi cetateni - ceea ce este un avantaj: nu se "streseaza". :-)))

      Ștergere
  10. O fi de la pensiile speciale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Cred ca nu... Cei analizati in studiu nu au beneficiat/beneficiaza de acest sistem de pensii speciale. Nu toate parlamentele sunt formate din șparlamentari. Cei din Ro nu s-au incadrat pentru studiu. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.