2023-06-01

Caseta din carte si semne de carte

În luna mai am ratat jocurile care se desfășoară în blogosferă, și la care obișnuiam să particip...

În cazul jocului Transformări creative – mai 2023 a fost despre a modela cărți, ziare, reviste. Patru teme: trei impuse, una la liber – am început ca la examen, cu subiectul pe care-l știu cel mai bine: tema doi – o carte, o revista, un caiet de folosit aproape în întregime. Dar am ratat predarea. 😊

caseta decupata intr-o carte, cu doua semne de carte in ea
Primul gând mi-a fost: n-aș putea tăia o carte. Ha! Mi-am amintit de cartea pe care efectiv, mai apoi, am ciopârțit-o cu pasiune! Consider că am citit multe cărți, în timp, dar până la această carte n-am dat de una care să mă enerveze prin modul în care e scrisă... 
Cică, e thriller fantastic (polițist + SF!) Uau! „Pendulează cu delicatețe între realitate și imaginar (declară cineva, pe coperta ultimă a cărțuliei tipărită cu litere minuscule și care are 214 pagini!!!) Am primit-o când am cumpărat nu știu ce ziar, și era sigilată în folie de nailon.

E! Și din această carte am făcut o casetă.

Aveam ideea aceasta de mulți ani – tot văzusem prin filme și-mi plăcea.

Am decupat-o cu un cuțit pentru hârtie, după ce am conturat un dreptunghi folosind un ac pentru trasat pe metal (să se vadă semnul pe cât mai multe pagini) și am tăiat circa 20 de pagini deodată. După ce am nivelat, cu șmirghel, decupajul, am lipit (superficial) paginile între ele apoi am lipit bandă adezivă din hârtie, să definesc caseta din carte.

Fâșiile colorate sunt bandă adezivă din hârtie colorată cu acuarele, după o tehnică văzută pe blogul Suzanei, Universe of my heart. Acuarelele sunt două nuanțe de albastru (am făcut și câteva dungi cu ojă argintie).

Pe fundul casetei am lipit staniol auriu – n-aș fi făcut-o, dar ar fi însemnat să dau de acel text de fiecare dată (și n-am de gând să mă enervez de câte ori deschid caseta făcută din această carte).

Am în bibliotecă vreo câteva cărți care nu mi-au plăcut (unele le-am citit, altele doar le-am răsfoit) – nici la anticariat nu le-au primit! Cele mai multe dintre aceste cărți neplăcute sunt ediții vechi (multe au autori români), dar sunt și câteva mai noi, moderne. Între acestea, una m-a enervat de-a dreptu’ nu doar că nu mi-a plăcut: Hoții de timp, de I. B.- cartea pe care am transformat-o în casetă.

Am încercat să citesc această carte dar... uau! E atât de bine scrisă... că n-am înțeles nimic – e peste nivelul meu de înțelegere, deh. Am recunoscut ceva din stilul Agathei Christie, din stilul lui Raymond Chandler (partea cu ceea ce autoarea își imaginează că-i umor). Unele dintre personaje sunt făcute cunoscute prin porecle: Diva, Mustăcioasa, Casnica... Asta-i și-n stilul lui San Antonio (Frédéric Dard, pe numele lui).

Sigur că e greu să fii original după sute de ani în care scriitorii și-au așternut pe hârtie gândurile, au dat frâu liber imaginației și și-au dovedit talentul, dar aici prea sare în ochi un melanj de stiluri și expresii (multe îmi sunt cunoscute dar nu pot identifica autorii).

Exemple din câteva fraze care m-au enervat:

1. M-a umplut profesional – e povestit la persoana întâia și naratoarea e ceva jurnalistă (așa am dedus dar, poate, o avea altă profesie și cum n-am citit cartea integral...)

2. Diva, de frică, s-a scăpat pe ea, că tot avea diaree – și chestiile astea sunt cam la ordinea textului (zic că tot de pe la San Antonio s-a inspirat – amintesc numai acest autor pentru că numai in cazul lui am mai insistat să citesc răsfoiesc două cărți în acest stil scabros).  

3. Femeile frumoase pun lumea în mișcare. (...) Bărbații vor femei frumoase. De ce ar vrea femei urâte, care să le facă doar copii urâți? (am citat din memorie). Stupiditatea afirmației (dincolo de nevoia autoarei de-a fi interesantă cu orice preț) sare în ochi: un bărbat urât, cu o femeie frumoasă, ar putea avea copii urâți.

Înainte de a nu vă mai plictisi las două imagini cu text din cartea transformată în casetă... Prima pagina și altele trei, la întâmplare.

textul de pe prima pagina a cartii


(Nu merită să descărcați foto pentru a citi textul, dar... Poate sunt doar piticii mei aliniați)
Acum, ce să zic... Nu zic că-i proastă cartea, 😉 zic că pe mine m-a enervat de-a dreptul! De-aș fi citit-o integral s-ar fi putut spune că mi-a fost furat timpul. Unul dintre personaje zice (între alte banalități): nu fiți proprii voștri hoți de timp.

Am scris despre carte pentru a motiva de ce nu m-a durut sufletul s-o ciopârțesc.


Semne de carte din agrafe de birou, carton și hârtie

Având o casetă din carte mă gândeam ce-o să pun în ea... Și mi-a venit ideea de a pune în ea semne de carte.

doua semne de carte confectionate din agrafe de birou, carton, hartie decorativa si decorate cu inimioare adezive

Cu mai mult timp în urmă am confecționat opt semne de carte, după indica
țiile găsite într-un videoclip postat tot de Suzana, folosind hârtie decorativă și inimioare adezive primite (între altele) de la MNiko (Explorator prin viață) dar mi-au rămas doar două.

etapele confectionarii clemelor (semnelor de carte) din agrafe de birou si carton

Am adăugat aici și semnele de carte pentru că tot erau făcute.

18 comentarii:

  1. Am mai citit undeva fraza nr. 3 și mi s-a părut foarte ciudat că cineva poate gândi așa. Poate sunt eu dereglata:))))
    In schimb caseta a iesit foarte bine....semnele de carte imi plac la nebunie, eu am facut din carton o cutie in care le depozitez.
    Zi frumoasă să ai ! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa...! E o stupizenie fraza! Cred ca o scriu/rostesc doar cei care vor sa... epateze; or simti ca altfel nu-i baga lumea in seama asa ca... zic si ei ce considera ca "naste controverse".
      Sigur ca da!!! :-) Poate si eu sunt dereglata! :-))
      Ma bucur sa stiu ca iti place ce mi-a reusit! Aceste semne de carte-agrafe se potrivesc la fix in caseta facuta din carte (pe cele lungi le am intr-o cutie de bomboane :-) Ar trebui sa le las prin carti dar... parca nu-mi vine - unele sunt chiar frumusele, asa ca le folosesc mai des).
      Iti multumesc! Zi frumoasa si pentru tine! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Bine ai revenit Diana draga 🤗💞 mi a fost dir de tine! La multi ani de ziua copilului 🎈🎊 sa pastrezi mereu soarele in priviri, sa ai noroc, bucurii,sa nu iti pierzi curiozitatea si spontaneitatea 🤗
    Frumoase lucrusoarele tale. Caseta... Ce idee faina ai avut! 😁Cartea a devenit ce a putut ea mai bine!!! 😜 Agrafele semn de carte imi plac muuult!
    Te pup si abia astept sa revii zilnic, in blogosfera 🥰😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Carmen draga-draga! <3 La multi ani si pentru tine! <3 La fel iti doresc si eu! <3 Sa ramai tanara si puternica!
      Cand am publicat aceasta postare eram sigura - dar sigura-sigura! - ca voi fi pe bloguri zilnic... Dar n-a fost sa fie. Am "prins" o lucrare mai mare si mai am putin pana termin... Detest sa fac alegeri intre ceea ce "trebuie" si ceea ce vreau dar... anul 2020 (si 2021) m-a cam deviat de pe orbita (tocmai cand gandeam ca "de acum, totul va fi ok" - haha! s-a distrat universul) :-))

      Imi place cum ai zis despre carte!
      Agrafele semn de carte imi plac si mie (le-am lucrat cu aceeasi pasiune cu care, mai tarziu, am ciopartit cartea) :-)
      Imbratisari si pupici cu drag! <3 <3 <3

      Ștergere
  3. Pai da - acum ma declar multumita. :)))
    De cand am vazut tema cu ceva dintr-o carte fix la o caseta din asta m-am gandit. Dar am ramas cu gandul - nu gaseam ceva bun de ciopartit (desi am si eu o carte care ar merita tratamentul, dar totusi.. (am dat bani pe ea nu e primita la ziar, ca asa era de mult caseta). Ii mai lipsesc si niste pagini.. tzz.. in fine.

    Le multumesc mult Piticilor - si pentru ca au facut banda colorata (si din aia voiam sa fac si.. se pare ca raman curand fara banda de hartie si tot nu am reusit. Semnele de carte auvenit ca un bonus extrem de dragut - iti multumesc pentru surpriza de azi, de Ziua Copilului. M-am bucurat de tot proiectul !! :D

    La multi ani!! Te pup cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti hazlie! :-)) Ma bucur sa stiu ca esti multumita! :-) Si ma bucur sa stiu ca a fost o surpriza placuta. <3
      Ooooo! Si daca dadeam multi bani pe carte (ceea ce cred ca nu s-ar fi intamplat daca o cumparam din librarie, unde as fi putut s-o rasfoiesc) tot caseta o faceam. Nici la anticariat n-au vrut-o! La aceasta - si la inca una - a zambit vanzatoarea cand mi le-a refuzat.
      Mi-a placut si sa colorez banda din hartie. :-) Rola cu banda ingusta am terminat-o... :-)
      Multumesc! La multi ai si tie, Rux de la Copilarim! <3 Pupici! <3

      Ștergere
  4. Arată bine pe post de casetă, chiar bine, şi aşa-i mai utilă dacă zici că altfel nu ajută! A ieşit bine, chiar am vrut să ştiu cum ai reuşit tăietura aşa de bine. Acum ştiu teoria, nu ştiu dacă mă descurc şi la practică.
    Zi faină, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e mai utila asa - din punctul meu de vedere, desigur. :-)
      Te-ai descurca. E mai usor decat pare (am inteles cand am inceput sa tai)
      A fost simplu de taiat pentru ca sunt paginile din hartie "moale". Oh! Iata o calitate la care ma gandesc abia acum: dupa calitatea hartiei pare ca paginile sunt din hartie reciclata! Asa pare... Daca chiar asa este, e singurul plus al cartii (din punctul meu de vedere, desigur) :-)
      Iti multumesc, Potecuta! Zi faina si pentru tine!

      Ștergere
  5. Pana acum nu am percutat ca pot cioparti o carte neplacuta si sa o transform
    intr-un decor. Insa am vazut candva un fel de scaunel din mai multe carti lipite si invelite frumos. Imi place si casetuta si semnele de carte. Inca nu am facut vreunul, multumesc pentru citare si reamintire! Sa nu te superi, insa nu am chef acum sa citesc paginile alea. Faina ideea cu taiatul. Insa spune-mi cu fasiile colorate? Inca nu am apucat sa fac si eu. Esti multumita de metoda? Mereu in filmulete pare mai usor decat realitatea...
    Imi pare bine ca te aud azi, asa ca spun La Multi Ani de 1 Iunie. Sa-ti fie vara frumoasa, Diana draga! Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea de a transforma in caseta o carte care nu-mi place ma bantuia de ceva timp, dar... ma durea sufletul sa tai vreuna - pana la aceasta! Aceasta carte m-a enervat la propriu, prin lipsa de originalitate, prin "amalgamul" de idei, prin "constructie", prin truisme s.a.m.d.! :-))) Rar mi-a fost dat sa rasfoiesc o astfel de carte! De fapt, e singura de gen pana acum.

      In capul meu e un taburet din reviste facute sul! :-) Am revistele din care as putea face (le tot mut din loc in loc de cativa ani!) dar nu am gasit timpul (sau cheful) sa-l fac. In schimb, am facut un "taburet" din pet-uri, cu mai multi ani in urma, dar a ramas "netapitzat" (pet-urile sunt "camuflate" cu bucati de carton (ca-n video pe care nu stiu unde l-as mai gasi) dar material potrivit nu am avut atunci, si nici burete (burete nu am nici acum). Acum e unul dintre locurile preferate ale motanului (in balcon). :-)

      Cand am inceput sa lucrez semnele de carte aproape ca nu-mi venea sa ma opresc! :-))) dar cand m-am oprit, nici n-am mai pornit... Unul il folosesc de cand l-am facut (ma si amuza sa prind paginile cu clema) :-)

      Cu fasiile m-am descurcat usor si o consider o metoda faina de a obtine benzi decorative (mai trebuie sa "lucrez" la imaginatie). :-) Mi s-a parut foarte simplu - nu am folosit prea multa apa pentru acuarele (am constatat ca si cu acrilice se coloreaza fain). Diferenta intre ceea ce am facut eu si ceea ce am vazut in video este ca nu am taiat folia - am vopsit fix cata banda imi trebuia pentru caseta si dupa ce s-a uscat vopseaua am folosit-o.

      Iti multumesc, Suzana draga! <3 La multi ani si tie! Scuze pentru intarzierea raspunsului.
      Vara frumoasa si pentru tine! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Din cat ai scris despre carte m-am lamurit 😊. Caseta arata bine, te-ai ales cu un obiect util. Nu stiu daca as fi avut rabdare sa tai paginile, mai demult ma tenta si pe mine o asemenea caseta, dar nu am gasit ceva potrivit din care sa o fac.
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa mi-am zis si eu: am un obiect util. :-)
      In caz ca te vei hotari vreodata sa tai o carte... alege una veche sau cu pagini din hartie poroasa - tai in ea ca-n branza. :-)
      Dupa ce am taiat aceasta carte mi-am dat seama ca mai am pe undeva niste carti (destul de groase) cu "instructiuni" pentru aparate pe care nici macar nu le mai am... :-) Altfel spus: as fi putut avea o astfel de caseta cu mult timp in urma. Dar, se pare, acum a fost momentul. :-)
      Multumesc! La multi ani! <3

      Ștergere
  7. Hermoso pie de pagina. Me gusto mucho. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-am dorit mereu să fac o astfel de casetă dintr-o carte și s-o și pun în bibliotecă ca prin filme. Pe lăngă faptul că nu am o carte destul de groasă care să poată deveni casetă, adică una care să merite stricată, am rămas și cu gîndul la inimioara făcută de Rux din almanah. Până acum n-am pus în practică nicio idee, am cam pierdut noțiunea timpului luna trecută. Așadar mă bucur foarte multe să văd această idee pusă în practică de tine. Îmi place mult cum ai făcut caseta.
    Este exemplul perfect a ceea ce se vrea din aceste transformări, o carte inutilă prin conținutul său, care ți-ar fi ocupat locul în bibliotecă doar pentru că cineva a avut destui bani să publice niște cuvinte înșirate pe hârtie, acum a devenit un obiect util pentru tine. Felicitări!
    PS: si semnele de carte sunt minunate. Sper să găsești cărți valoroase în care să le folosești.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Provocarea ta a fost un fel de... declansator. :-) Venise momentul sa am o astfel de caseta. :-)
      Mai apoi mi-am dat seama ca am carti cu instructiuni de la diferite aparate (pe care nu le mai avem in casa!) si care sunt destul de groase si... total inutile (daca nu ma gandesc sa le colectionez - si nu ma gandesc!) :-))
      Sunt unele carti care chiar ca par a fi doar insiruiri de cuvinte, carti groase - unele - care nu spun nimic sau doar imita un gen anume, un stil anume... Pacat de copaci in cazul unor asemenea carti...
      Oooo! Si eu am, inca, in minte inima facuta de Rux! Arta, nu altceva! La asa ceva chiar ca nu m-as baga! :-))

      Chiar daca nu am lasat prea multe "semne" ca am trecut pe la tine, am trecut, asa ca stiu cam cum a fost la voi... Nici nu-i de mirare ca ai pierdut notiunea timpului.

      Cadourile de la tine ma ajuta mult! Am sentimentul ca mi-ai transferat ceva din talentul tau. Stiu ca suna ciudat, dar altfel nu-mi explic cum am reusit unele lucrusoare care imi plac (si care au avut succes)! :-))
      Iti multumesc! <3
      Unul dintre semnele de carte il folosesc de cand l-am facut - si e amuzant sa prind paginile cu o clema. :-)

      Ștergere
    2. Mă bucur mult că te-au ajutat cadourile de la mine. Ceea ce spui e definiția fundamentală a unui profesor, chiar dacă nu s-a manifestat în meseria mea de bază. Mă bucur că o mai pot face, să transmit ceva celorlalți din ceea ce îmi place mie.
      PS: am pus link-ul în tabel.

      Ștergere
  9. Ma bucur sa stiu ca iti place ce am reusit sa "mesteresc." :-)
    Am revenit la blog abia in zori...
    Scuze pentru intarzierea raspunsului, dar pana ieri nu am mai accesat blogul sau vreun alt site pentru ca am fost "departe" de laptop. :-)
    Iti multumesc, Luiza! Zile pline de lumina iti doresc! <3

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.