2012-07-07

Gradina Lunii - o poveste parfumata

Da, gradina Lunii, pentru ca azi m-am lasat sedusa de Regina Noptii. De fapt, ma seduce in fiecare vara, in fiecare noapte cand infloreste. La lasarea serii visez inspirand parfumul ei suav. Toata noaptea e parfumata de aceasta planta si imi place tare mult; ma bucur de parfumul ei, ma bucur de frumusetea acestei plante. Multe amintiri frumoase imi evoca acest parfum puternic, minunat si azi adaug o noua amintire frumoasa legata de Regina Noptii.
In serile trecute mi-am zis: “Minunat!” Parfumul Reginei Noptii ma va inspira sa scriu o poveste parfumata minunata si originala. N-am scris Luni, pentru ca au fost multe de facut – am zis ca scriu Marti – dar si Marti a fost o zi plina si am preferat sa adorm invaluita in mireasma florii… La fel si Joi si Vineri… Dar azi e Sambata si termenul limita e… la limita. 
Regina ma invaluie cu parfumul ei, incerc sa imi concentrez imaginatia dar – vai! – un pui de caine Pechinez imi intrerupe visul si gandurile si imaginatia! 
Codruta se numeste catelusa si deloc nu e impresionata de mirosul acestei nopti minunate care a urmat unei zile tropicale. Codruta e interesata de usa pe care a intrat in casa la noi si pe care vrea sa iasa imediat! Si mai e interesata de “trabucul” electronic pe care il folosesc uneori, de cand am lasat tutunul…
Poze cu micuta cea adevarataCodruta.

Cercetand despre Regina Noptii am aflat ca se mai numeste si Nicotiana, pentru ca din frunzele ei se poate obtine tutun – in multe parti ale lumii planta este cultivata pentru productia de tutun. Numele de Nicotiana i-a fost dat in onoarea lui Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia, care in 1559 a trimis la curtea Caterinei de Medici cateva plante din aceasta specie, pentru a fi folosita in scopuri medicinale. In Anglia, in epoca Victoriana, Nicotiana era cultivata in parcuri si gradini publice, pentru frumusete dar in special pentru parfumul nemaiintalnit. Forma de stea sau trompeta a florilor si parfumul fermecator i-au facut pe scriitori sa imagineze povesti de dragoste al caror martor tacut erau florile de Regina Noptii. Parfumul ei se simte pe tot timpul noptii si esenta se simte de la distante de zeci de metri. Dar, ca orice frumusete – indraznesc sa afirm – e si periculoasa: e otravitoare – dupa ce o ingrijim trebuie sa ne spalam pe maini pentru ca atingem stratul lipicios ce-l are planta pe tulpina; si trebuie sa avem grija ca animalele de companie si copiii sa nu ajunga la aceste plante. Dar credeti ca pe Codruta – puiul de caine Pechinez o impresioneaza aceasta esenta sau faptul ca planta o poate otravi? Nu. E agitata pentru ca vrea la ea acasa si pentru ca vrea sa adulmece tutunul lichid din trabucul electronic! “Sacrilegiu!” ar exclama unii, dar nu e decat o dorinta de caine. Ce?! Catelusii nu pot avea dorinte? Pot – si sunt obositor de incapatanati pentru a si le indeplini! Codruta, cand nu e langa usa, scheunand, e in brate la mine, agitandu-se sa ajunga pe masa, la trabuc! Limbuta ei roz atarna lunga de-un cot si nu se mai potoleste! Codruta e in miscare de la ora 20 – iar acum, cand scriu, e aproape ora doua – noaptea tarziu (sau dimineata devreme, cum vreti sa ziceti). E micuta cat o veverita si la fel de rapida! Ce cauta o pisica pe un birou nu ma intreb, dar ce cauta un pui de Pechinez pe birou…? S-ar ascunde perfect in tufa de Regina Noptii cu rochita alba! Ce cauta Codruta in brate la mine si in povestea mea parfumata? O am in grija pentru doua zile deoarece stapana ei nu se simte bine si nu o poate ingriji cum trebuie. E greu pentru o persoana in varsta de 81 de ani sa ingrjeasca un pui de caine – indiferent ce rasa ar fi, dar Pechinezul e foarte jucaus, foarte agitat, debordand de energie! Cred ca mai usor dresez o veverita decat sa educ un Pechinez. Glumesc! E un caine intelgent si de Codruta sunt chiar indragostita – desi ma “bodogane” ceilalti ca il am “pe cap” Dar nu e pe capul meu, e in bratele mele si adulmeca aerul alaturi de mine – fiecare cautand in aer o aroma anume. 
Ar fi trebuit sa incep cu “A fost odata ca niciodata un pui de caine care tanjea dupa stapana lui…” dar chiar am sperat sa reusesc o poveste frumoasa, care sa aiba cap si coada. Asa cum e aceasta poveste a fost saptamana care tocmai se incheie. Dar a fost frumos, cu multe intamplari inedite si placute – chiar daca planurile mi-au cam fost zapacite! Si mereu imi spun: “nu-mi mai fac planuri, pentru ca mereu intervine ceva!”

Draga mea Regina a Noptii nu s-a suparat pentru ca azi am dat o mai mare atentie unei vietati cu patru picioare, urechi blegi, trufa mica si ochi bulbucati. Codruta e un fel de caine rasa Boxer in miniatura – preferata mea; un fel de caine Boxer de buzunar.
Stiti ca exista si parfumuri pentru caini si pisici! Ma gandesc ca ar trebui sa cumpar si eu o sticluta… Codruta de ce sa nu miroasa si ea foarte frumos? Sunt convinsa ca stapana ei va fi de acord. Pentru motani n-o sa cumpar… Ma tem ca vor deveni agresivi – ca tare sensibili mai sunt! Si nu vor sa para… “pisicizati” – ei sunt motani seriosi!
Cautand un parfum care sa contina si esente de Regina Noptii m-am oprit la Christian Dior Addict EDP,  care contine si esente fine de vanilie, trandafir bulgaresc si lemn de cedru. Un parfum senzual, delicat, care poate fi folosit oricand – altfel spus: chiar si la locul de munca. Si m-am mai oprit la apa de parfum Latido, care invaluie simturile, evocand senzatii neasteptate - poate pentru ca are la baza regina noptii, trandafir de apa si tuberoza de Egipt…

Am adunat - in gand - verbina si am incercat sa va scriu despre o regina.

Povestile minunat parfumate incep la si conduc spre Mirela

13 comentarii:

  1. Inca buna dimineata! :)
    Am facut pauza pentru ca mereu se interfereaza altceva intre ce-as vrea sa fac si ceea ce trebuie sa fac :)
    Regina noptii si tutunul sunt rude, si au aceeasi caracteristica: faptul ca mainile devin lipicioase dupa ce le atingi. Am cateva fire, doar albe sau usor rozalii, dar am vazut undeva o culoare superba, un rosu mai inchis decat cel din imaginile de mai sus, un fel de grena catifelat. Nici nu-mi venea a crede ca este Regina noptii. Si mie imi place parfumul ei in noptile de vara, de fapt nu numai vara mi-ar placea, dar vara este inflorita.
    M-am simtit tare bine citind pentru ca am si un pechinez si-i cunosc atat de bine cum sunt ca rasa. Al meu e adult, il poti vedea pe FB :) sunt vedete si el, si motanul :))
    Parfumurile de care amintesti sunt convinsa ca sunt foarte placute, cu note exotice fine. Imi dau seama dupa notele pe care le au in componenta. Din pacate cred ca ne-ar trebui 100 de vieti doar sa incercam macar o parte din toata gama de parfumuri extraordinare create :) Macar doua vieti de-as avea...si tot ar fi ceva.

    Sa ai o duminica parfumata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia acum resusesc sa raspund... PC-ul este infiorator de lent (desi am platit in plus pentru viteza mai mare) :( Asta e!

      Asa-i ca-s "mortali" pechinezii? Sunt tare-tare dragalasi. Cand am plimbat pe Codruta aveam o senzatie stranie - ca si cum as plimba doar lesa! - pentru ca eram obisnuita sa am la capatul lesei un dulau din rasa boxer! Dar e tare comod cu animalute mititele!

      Ștergere
  2. Voi citi cand ma intorc din vacanta!
    Salutari din Rimini!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela. Nu-ti rapi din timpul vacantei sa ma vizitezi! Si iti multumesc ca o faci :) Imi face placere sa scriu povesti (incerc :)) de zor sa le scriu frumos)
      Pupici! Si distractie frumoasa!

      Ștergere
  3. Foarte interesant :D Nu stiam ca are denumirea asta si ca se fabrica si tutun din ea :)) La mine inca nu a inflorit, dar asta e o chestiune de timp, mai dureaza in jur de vreo doua zile :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am stiut - pana la scrierea povestii :) ca se mai numeste si Nicotiana...
      La mine tufa e plina de flori! Hm... Mi-ar placea sa avem si alte culori, dar si cea alba e foarte frumos mirositoare! :)

      Ștergere
  4. Nu am stiut si nu mi-as fi imaginat ca intre tutun si regina-noptii e o legatura atat de apropiata.Povestea ta imi aduce aminte de serile copilariei cand parfumul reginei se simtea puternic in jurul nostru, intra si in camere si parca aveam somnul mai lin.
    Codruta e o catelusa iubita si iubitoare, curioasa ca o pisicuta, jucausa si plina de viata.
    Sa ai o zi parfumata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la aceasta poveste nici eu nu stiam ca e folosita si pentru tutun!
      Tare mi-e draga Codruta!
      Viata parfumata!

      Ștergere
  5. Si eu ii simt parfumul, in fiecare seara! Si cred ca si Codruta se bucura de el, dar in felul ei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ca-i minunat parfumul acestei plante?!
      Da... Codruta! E o figura! Cainii - chiar si din aceeasi rasa - au personalitati atat de diferite incat nu stii la ce sa te astepti cand intalnesti unul!

      Ștergere
  6. Și pe mine mă fascinează seară de seară frumusețea, delicatețea, dar mai ales parfumul Reginei Nopții...
    Vă doresc o săptămână plină de culoare și parfum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Fascinatie" e cuvantul potrivit! dada! Pana sa scriu aceasta poveste - la provocarea Mirelei - nu stiam despre Regina Noptii decat ca are un parfum nemaipomenit.
      Multumesc, la fel, Sara!
      Viata fericita!

      Ștergere
  7. Am citit pe indelete povestea ta frumoasa despre cea mai puternic parfumata floare a verii, pe care doar crinul imperial o intrece, dar nici nu sunt foarte sigura! E atat de mininant scrisa incat abia astept inserarea pentru a-i simti din nou mireasma in parcul de peste drum, unde este o tufa generoasa de Regina Noptii!
    Draga Diana, voi inscrie eu povestea in tabel, invitandu-te sa citesti cand ai timp si dispozitie si celelalte povesti scrise azi, pa care noi, intarziatii, abia acum le-am intocmit! Am stabilt si tema povestii pentru saptamna viitoare: Parfumul postelor dn piele.Sa ai o zi inmiresmata! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.