2012-09-02

O Poveste Parfumata - Din parfum cuvintele

Povestile Parfumate sunt legate in volum la Mirela  
Ideea temei apartine, pentru acest capitol al Povestilor Parfumate, Sarei 

Black, unisex și puternic! El spune că o femeie nu-l poate purta; ea spune că un bărbat nu-l poate purta, dar amândoi sunt învăluiți, din când în când, în esențe de vanilie, mosc…
Eu. Un cuvânt care mă individualizează; mă numește pe mine când îl rostesc sau când îl gândesc, mă construiește, pentru mine și pentru ceilalți, mă dezvaluie și… mă uimește!
Numind un animal sau un lucru sau un om ajungem la esența acestora pentru că un cuvânt nu e numai principiu unificator, ci ne reprezintă.
Cuvântul exprimă, face văzut, dezvăluie lumea cu tot ceea ce aceasta cuprinde. Cuvântul creează. Prin cuvânt dăm sens ideilor, viselor, ne caracterizăm, descriem lumea.
Parfumul îmbracă și definește, captează și materializează esența a ceea ce cuvântul numește.

Obssesion, de la Calvin Klein, folosea când a urcat prima dată pe spatele unui Harley! Și bine s-a mai potrivit parfumul cu starea lui de spirit, pe care o poate acum sintetiza într-un singur cuvânt: obsesie. Un om obsedat de motocicleta lui! Cum să renunțe la motor după ce i-a simțit vibrațiile, forța? Cum să nu devină dependent de aerul care pare ca strigă la el și îl învăluie în goana lui spre nicaieri? Sub viziera fumurie aromele de trandafir, bergamota, coriandru, ambra îi pătrund ființa și nimic nu pare că l-ar putea opri din goana nebună, obsesivă - imaginându-și că poate fugi chiar și de el însuși accelerând mai mult și mai mult - pe șoseaua dreaptă, întunecată și liberă!

Nu vorbi fară să știi, ai grijă ce-ți dorești… Cuvintele au o putere fantastică, pe care nu mulți oameni o înțeleg și mai puțini au cunoscut-o. Cuvântul rostit din suflet poate crea sau poate distruge. O dorință exprimată într-o formă clară se poate materializa. Acțiunea mecanică a cuvântului poate fi benefică dar și distructivă…

Își ridică încetișor pleoapele, strânge din ele repede, să-și obișnuiască ochii cu lumina albastră ce tremura din direcția monitorului. Ce vis neobișnuit! Citise câte ceva despre parfumurile pe care le are în fața oglinzii și, probabil… ațipise… Era deja târziu, dar nu prea târziu pentru întâlnire. Știa că ea îl așteaptă.
Îmbrăcat era. A închis computerul, a luat cheile de la motocicletă și înainte să iasă a ales să-și stropească geaca și părul cu puțin Black, de la Bvlgari. Și-a zâmbit sieși și a ieșit. Ea i-a propus să încerce parfumul; acum îi va testa efectul asupra ei – probabil că nu degeaba i l-a propus.

A întrebat-o într-o zi dacă ea se poate vedea “noi” cu cineva și ea a spus, zâmbind: Shalimar.
De la Guerlin, Shalimar, parfumul bogat, misterios și sofisticat, aproape indecent, descrie mai bine decât orice cuvinte contopirea cosmică ce se poate împlini. Parfumurile sublimează magnifica atracție chimică dintre oameni și, uneori, pot înlocui cuvintele.

Ce e, de fapt, dragostea? O căutare ancestrală - involuntară, chiar inconștientă - de regăsire a eu-lui prin altcineva; un alt eu… 

22 de comentarii:

  1. Wow, asa de multe parfumuri..... în cuvintele tale! O duminica frumoada draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e si parfum pe acolo! Scriind imi imaginam cum e calare pe motocicleta!

      O Duminica minunata!

      Ștergere
  2. ”Nu vorbi fară să știi, ai grijă ce-ți dorești… Cuvintele au o putere fantastică, pe care nu mulți oameni o înțeleg și mai puțini au cunoscut-o.” Și ce ușor aruncă unii cu cuvinte care dor și cât pătimesc după aceea...Încercând să-i stăvilim, ni-i facem dușmani, în loc să ne mulțumească. Dar să-i lăsăm să „moară”, ca să ne lase să trăim fericiți!
    Cuvintele tale aduc fericire, Diana! Parcă aș fi primit un cadou. Îmi place să dăruiesc, îmi place să și primesc...Uite, îl deschid, în timp ce te servesc cu un nectar de merișor, cel mai bun pe care l-am găsit recent! Și ce găsesc? Un cuvânt: Obssesion! Îl adulmec...E superb. Un cuvânt cu parfum adecvat, deoarece mă obsedează și o face în mod fericit!
    superbă postare! Te felicit și îți doresc o duminică frumoasă în continuare și o săptămână bună! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela. Multumesc si pentru nectarul de merisor! Nu ma innebuni! Nici n-am stiut ca exista! :)

      Cuvintele... Am zis multe cuvinte candva... dar cel mai greu mi-a fost cand - pe la vreo 20 de ani - am vorbit urat unei doamne. Eram la cinematograf si era lume buluc. Cei din spate ma impingeau si o doamna din fața mea s-auitat in sus la mine si s-a rastit sa n-o mai imping! M-am "enervat" ca nu-si poate da seama ca nu eu o impingeam si ca nu puteam sa opun rezistenta valului care dorea sa intre (de parca ar fi inceput filmul pana nu intram toti, asa se inghesuiau) Era coafata si dichisit imbracata, si era alaturi de un tip. Si ii zic ceva de genul: "te-ai motat sa vii la film si faci galagie. nu vezi ca ceilalti imping?" Femeia s-a facut rosie ca racul fiert, s-a intors si a tacut, nu inainte de a-i arunca o privire tipului alaturi de care era. O fi vrut ca el sa "aiba atitudine" dar... si de-ar fi vrut, nu cred ca se oncumeta: aveam 1,76 m inaltime iar cel de langa mine avea mai mult - si ceilalti amici erau tot cam atat... :)) Dar in minutul doi mi-am regretat cuvintele pentru ca si eu "ma motam" cand ieseam oriunde in oras! Mi-am cerut scuze, cu juma' de gura - si ea doar s-a uitat incruntata, dar sper ca i-a fost mai bine. Din acea zi mi-am promis sa am grija ce zic! Uneori, insa, nu-mi iese - dar destul de rar. Cand emotiile ma coplesesc si zic ceva rau regret in secunda urmatoare! Dar cuvantul nu-l mai pot aduce pe limba si sa-l tin acolo! Imi zboara ca nebunele! Dar, in timp, am constata ca acele cuvinte "rele" nu prea isi mai fac loc in minte, deci nu au cum ajunge pe limba :) Ceea ce spun rastit as putea spune si frumos sau doar ironic, fara a rani pe cineva. Dar mai ranesc si cand ma exprim grabita si n-am intentie de gen, pentru ca nici n-ar fi cazul!
      Viata fericita!

      Ștergere
  3. Da, cuvântul creează, ascunde, dezvăluie, emoţionează...
    O alcătuire parfumată a cuvintelor - aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Lili! Ma straduiesc sa fiu la nivelul vostru dar... de ce am senzatia ca nu-mi prea reuseste? :))

      Ștergere
  4. hmmm...o motocicleta si un el si o ea...
    intre ei parfumul cuvintelor spuse si nespuse si visate...
    frumoasa impletire de cuvinte si parfumuri :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e dor sa mai incalec motocicleta! A fost mult mai lunga povestea, dar am tot scurtat-o, pentru ca o transformasem in "parfum de motocicleta" :))

      Ștergere
  5. o combinatie perfecta parfum-cuvant! un articol deosebit de placut, plin de arome si gingasie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen.

      Am invatat ata de multe despre parfumuri! Aproape ca nu-mi vine a crede! Pentru ca parfumul meu preferat este Opium, de la YSL, si nici ca-mi pasa ca nu se poarta oriunde si oricand sau ca e demodat! Imi place si atat! Sigur ca folosesc si altele: nu primesc mereu Opium, dar primesc tot "in ton" O singura data mi-am cumparat singura parfum! :) Era "Percive", de la Avon. Excelent! Nici nu stiu daca mai au! :)

      Ștergere
  6. Gonind pe motocicleta, sperand sa poata fugi de el insusi in acest fel...
    Singurul meu regret este ca nu te-am gasit mai devreme. Poate reusesc sa imi fac timp intr-o zi, sa merg pe urma gandurilor tale, pe aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vienela, pentru cuvintele tale frumoase. Clubul Povestii Parfumate mi-a dat ocazia de a ma juca. Si imi place mai mult decat as fi crezut. E drept: in fiecare Vineri, sau Sambata, uneori - sau Duminica, atunci cand se inghesuie "altceva" - stau si imi fierb neuronul sa reusesc ceva si apoi sa caut pe net un parfum despre care cred ca s-ar potrivi in poveste :)
      Mie imi place sa scotocesc pe blogul tau! Sunt cateva bloguri pe care le-am descoperit cu ocazia Clubului Povestilor, Happy Weekend si Miercurea fara cuvinte! Asa te-am descoperit si pe tine si am ramas in preajma ta - chiar daca nu scriu mereu, la tine sau la altii care imi plac (pentru ca vreau sa scriu din suflet, nu din complezenta - si uneori sunt asa preocupata de altele incat sunt egoista: iau (ma bucur) si nu ofer nimic in schimb, dar as oferi ceva neutru, tern - si mai bine nu ofer.

      Ștergere
  7. Cuvântul creează dar cavantul, in aceeasi masura, darama. Nu pot sa nu fiu de acord cu tine, Diana!
    Imi place cum ai prezentat, intretesute printre cuvinte atat de inspirate, parfumuri deosebite, unele devenite deja parfum-cult (Shalimar), care au influentat lumea parfumurilor.
    Imi place ca te-a inspirat dragostea :)
    O saptamana plina de bucurii iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, poate darama! Si cum, inca! Tocmai am scris mai sus, Mirelei, ca am doborat pe cineva din cuvinte! Si cat am mai regretat! Da, m-au daramat si pe mine unii, tot din cuvinte, dar vremea aceea a trecut! Refuz sa ma mai las lovita de cuvinte! De cele mai multe ori imi iese! Cel mai tare m-a durut, cu ani in urma, cand o cunostinta mi-a zis: "Arati ca moartea in vacanta. Tu nu te uiti in oglinda?" Nu trecusera nici zece zile de cand murise cineva foarte drag, eram imbracata in negru total (dar candva era culoarea mea preferat) si nu-mi ardea sa ma uit in oglinda. N-am replicat nimic, dar i-au spus altii ce gafa a facut. Si-a cerut mii de scuze, dar scuzele se loveau de mine ca nuca de perete, pentru ca asa ceva nu zici nimanui! Poate a trecut printr-o tragedie, poate e bolnav sau a fost, poate-poate-poate sau poate e urat de la Natura! Asa ceva nu se face! Si i-am spus raspicat ce cred despre cei a caror gura vorbeste fara ei.

      Imi place Dragostea! sa zic asa :)

      Viata fericita!

      Ștergere
  8. Cuvinte bine alese, parfumuri şi dragoste - frumos şi romantic...

    RăspundețiȘtergere
  9. Cuvintele tale au parfum de dragoste! Cuvintele creează, cuvintele sublimează, sunt puternice, uneori taie, alteori mângâie. Parfumul pe care l-ai risipit în aer m-a învăluit şi m-a îmbătat, iar ultimele cuvinte sunt ca o dedicaţie: " Ce e, de fapt, dragostea? O căutare ancestrală - involuntară, chiar inconștientă - de regăsire a eu-lui prin altcineva; un alt eu… " Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Iti doresc sa gasesti acel "alt eu" iar daca l-ai gasit sa fiti fericiti multi-multi ani! Si Dragostea sa fie liantul care sa va sustina in cele mai grele imprejurari - pe care va doresc sa nu le intalniti!
      Viata fericita!

      Ștergere
  10. Eu cred ca parfumurile unisex sunt facute pentru a crea certuri intre cupluri :))) .. sincer. Sau e o strategie? La urma urmei, dulce-i impacarea si cu parfum de mosc, nu? :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuu! E mai simplu asa! Se zice ca dragostea e... atractie chimica (adica, dupa miros ne alegem partenerii, desi nu suntem constienti) Asa ca... cei care prefera acelasi parfum se poate spune ca sunt... compatibili chimic. Stii ca oamenii "de stiinta" au decretat dragostea ca fiind o boala care se trateaza? In caz ca nu ai citit despre chestiune da o cautare pe google: "dragostea e boala" sau ceva asemanator si trebuie sa-ti rezulte articolul despre care scriu.

      Mie nu-mi prea plac parfumurile florale iar "citricele" au un efect ciudat in combinatie cu ph-ul meu :))) Prefer parfumuri pe baza de mosc, ambra, lavanda... Si e clar ca-mi place ca barbatul sa miroasa astfel! :)) Ce-ar fi sa miroasa a... flori?! A viorele... Hahaha! Adica, e in regula sa miroasa a viorele, dar... mai departe. :)

      Ștergere
  11. Frumoasa povestea...o zi faina va doresc >:D<

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.