Înălțimea muntelui este de 960 de metri (unele surse menționează 995 de metri), la circa 400 metri deasupra orașului Brașov. E un munte alcătuit în principal din formațiuni calcaroase și s-a format în urma procesului de încrețire a scoarței terestre. Este ultima creastă calcaroasă coborâtă din Muntele Postăvaru.
Din cauza culmii abrupte nemții i-au spus muntelui Zinne. Denumirea de Tâmpa, în explicația dată de N. Drăganu, arată că avem de a face cu sensul de stâncă abruptă - cum e cea din vârful muntelui. Cuvântul e de origine preromană și îl găsim și în dialecte meridionale italiene și la albanezii din Calabria.
În vârful muntelui, timp de șapte decenii, a putut fi văzută o statuie cunoscută sub denumirea Statuia lui Arpad, care numai statuia acestui conducător al maghiarilor de la 896 nu era. Arpad a fost un duce care a condus triburile maghiare în Pannonia, unde a primit jurământul de credință al conducătorilor celor șapte triburi maghiare și a pus bazele viitorului regat maghiar. Statuia e considerată a fi reprezentat, de fapt, pe Tuhutum (Teteny), unul dintre voievozii lui Arpad, cel care a cucerit ducatul lui Gelu Românul și a devenit primul voievod maghiar al Transilvaniei.
În preajma anului 904, oastea lui Gelu a fost înfrântă de o expediție a unui trib maghiar dizident față de stăpânirea lui Arpad, condus de Tuhutum, unul dintre membrii consiliului celor șapte (hetumoger). Gelu a fost ucis în luptă în timp ce încerca să se refugieze în cetatea sa de pe Someș, aflată undeva în regiunea Clujului, fie în zona Gilăului de azi, fie la Cluj sau chiar Cluj-Mănăștur.
Alte surse menționează simplu: statuia reprezintă un arcaș din timpul dinastiei arpadiene.
Aniversarea unui mileniu de la așezarea triburilor maghiare în Pannonia a fost un bun prilej de a ridica numeroase monumente care să marcheze evenimentul; între aceste statui se numără și cea ridicată pe Tâmpa, în anul 1896. Monumentul a fost finalizat în 15 Octombrie și inaugurarea a avut loc în 18 Octombrie, dar sărbătoarea nu a fost bine primită de români și de o mare parte dintre sași.
Pentru aducera pietrelor necesare s-a construit un funicular, care pornea din Valea Cetății. Mecanismul funicularului era pus în mișcare cu animale de povară. Statuia a fost dotată și cu paratrăznet. Costul final al monumetului a fost de 22.585 de florini – se arată în documente.
Sextil Pușcariu scrie, în lucrarea Brașovul de altădată:
În vârful muntelui era statuia lui Arpad, care, desigur, nici nu știa ca există acest încântător colț de țară. Din punct de vedere artistic nu mi se pare fericită ideea de a pune într-un vârf de munte o coloană înaltă de 7 metri (cu soclu de 20 metri) și pe ea o statuie destul de meschină, de trei metri și jumătate, dar ea e destul de caracteristică pentru sentimentele care stăpâneau autoritățile vremii.
Monumentul făcea parte dintr-un ansamblu statuar extins pe teritoriul mai multor state: Ungaria, Croația, Italia, Slovacia, România și Ucraina – ansamblu proiectat și realizat de Gyorgy Zala și Albert Schikedanz.
Statuia a suferit mai multe atacuri de-a lungul timpului: atacul din primăvara anului 1901, când un necunoscut a tras spre aceasta și a nimerit pana de șoim de pe căciula ostașului; cel din după amiaza zilei de 27 Septembrie 1913, când de pe Tâmpa s-a auzit o detunătură puternică ce a zguduit casele din cetate. S-a stabilit că monumentul a fost dinamitat de doi studenți: Ilie Cătărău și Timotei Kirilov.
Sextil Pușcariu scrie, în lucrarea amintită mai sus:
Peste vreo două decenii de la ridicarea statuiei, a făcut explozie o bombă, așezată la picioarele ei de unul Cătărău, ca un protest împotriva îngâmfării stăpânitorilor acestor ținuturi. Acest fel de a protesta cu fapta nu e prea în firea românului, dar a produs o mare satisfacție la cei umiliți. Același Cătărău a fost cel ce, după înființarea episcopiei ungurești greco-catolice de la Hajdudorog, cu scop de a maghiariza pe românii de la miazănoapte, a trimis noului episcop, cu poșta, un pachet în care era o bombă ce a explodat când a fost desfăcut.
Presa vremii l-a prezentat pe Ilie Cătărău ca “aventurier politic, bulgar de origine, care a stat câtva timp în Rusia, unde nu se știe din ce a trăit”. Unele izvoare îl menționează ca fiind student, altele ca fiind slugă la un moșier.
Anarho-comunistul basarabean Ilie Cătărău constituie o mare enigmă în istoria României
Ceea ce a rămas din statuie, la puțin timp după atentat, a fost distrus de o furtună, în Decembrie 1913 – incident menționat în ziarul Brassoi Lapok din 31 Decembrie 1913.
În anul 1916, Septembrie, soclul a fost aruncat în aer de armata română. În Gazeta Transilvaniei s-a scris:
acum zace în ruine, deplâns de cei care credeau că prin statui de piatră și alte artificii milenare se pot cuceri țări și subjuga popoare.
Ceea ce a rămas din monument a dăinuit circa o jumătate de veac, ruinele fiind loc de escalade și chiar folosite ca punct de observație militar; mai târziu elevii cercetași făceau excursii la edificiu, până când, în 1966, autoritățile au îndepărtat rămășițele monumentului – a mai ramas numai fundația soclului.
Capul acestei statui este păstrat azi în Casa Parohiei Reformate din Brașov.
Interesant articolul de astazi. Nu stiam nimic despre aceasta statuie. O adevarata lectie de istorie.
RăspundețiȘtergereCand am inceput sa caut informatii nici eu nu prea stiam multe. Aici am scris putin, dar multe alte informatii pe tema am acum :)
ȘtergereEu asi construi acum o statuie a lui Gelu pe acel loc. O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereIdeea e buna, dar stie, oare, cineva, cum arata Gelu? :)
ȘtergereO saptamana minunata iti doresc!
Trebuie sa fie neaparat "chip si asemanare"?
ȘtergereCurat si drept ganditi voi, cu totii! :)
ȘtergereFixata in "exactitatea istorica" am uitat ca putem cinsti pe cineva fara a-i sti infatisarea!
Am tot citit una-alta si totul pare atat de... controversat incat nu mai stiu ce e adevarat si ce nu e adevarat. :(
Multumesc, Minnie.
Zile frumoase!
sunt de acord cu Minnie,ar fi fain sa existe acolo o statuie a lui Gelu...
RăspundețiȘtergerepoate asa lumea iti va mai aminti de cei trei voievozi Gelu,Glad si Menumorut dar,asa cum ii spune si numele doar Gelu era roman...
Gelu era roman (asa as zice si eu), sau nu era roman...
ȘtergereNu sunt "fan istorie" dar cititnd in ultimul timp chestiuni "istorice" incep sa ametesc! Nimic din ceea ce credeam ca stiu nu mai pare ca e... corect! Poate doar mi se pare, dar sunt unii care au inceput sa adapteze faptele pentru a se potrivi cu teoriile sau (mai rau) dorintelor lor!
O saptamana buna sa ai!
Foarte interesant articolul! Nu aveam stiinta despre aceasta statuie. Constat ca a rezista foarte putin timp acolo.
RăspundețiȘtergereDa, poate ca o statuie a voievodului Gelu ar fi o idee buna.
Multumesc pentru informatiile oferite.
Numai bine, Diana!
Nu prea se discuta despre ea, pentru ca nu mai e din aceasta mai nimic. Sunt altele, pe Tampa, ca obiective turistice.
ȘtergereAcolo, in varf, sper sa nu mai ridice alte statui :)
Cu placere.
O sapatamana frumoasa, linistita sa ai!
Bune informatiile si utile :) zi faina
RăspundețiȘtergereInformatii mai mult de... cultura foarte generala sau... curiozitati :)
ȘtergereO saptamana reusita iti doresc!
Foarte interesant, nu am întâlnit nimic despre această statuie prin ale mele lecturi și îmi pare bine să aflu lucruri noi.
RăspundețiȘtergereSă ai o săptămână bună și ușoară, Diana !
Am tot citit la "curiozitati" ca ar fi existat o statuie pe Tampa si am zis: "hai sa caut!" M-am nascut in BV si sa nu stiu prea multe despre "curiozitati" si legende? Scriu "curiozitati" pentru ca asa pare prezentata... dar e, totusi, istorie...
ȘtergereO saptamana minunata iti doresc! Si mult spor! :)
Interesanta povestioara si buna de tinut minte. E cu mult mai frumos cand ajungi intr-un loc sa vizitezi ceva si sa stii si ce vizitezi :))) .. nu cum fac multi altii, care vad si nu stiu despre ce este vorba.
RăspundețiȘtergereAcum mai e din ea doar fundatie - nici nu rea poti sa o vezi... Dar ai dreptate: si mie imi place sa stiu ce sa vizitez cand merg undeva. Si, marturisesc, imi place sa merg pe "carari nebatute" in general de turisti. Sunt asa multe de vazut in unele locuri dar daca ar fi sa urmez "linia ghidului" e posibil sa pierd multe chestii interesante.
ȘtergereE buna faza cu "vad dar nu stiu despre ce e vorba"! Da, sunt destui! :)
O saptamana minunata sa ai!
Foarte interesant
RăspundețiȘtergerenici eu nu am stiut de existenta vreunei statui, si mai ales cu o asemenea istorie.
Foarte interesant articolul
Statuia nu mai e - a ramas capul, se zice, in Casa Parohiei Reformate.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere!
O saptamana minunata iti doresc.
Parohia reformata (edificiu crestin) păstrează cap de pagini ?
ȘtergereNu este o blasfemie la adresa creștinismului?
Face parte din patrimoniul cultural al maghiarilor... si s-a considerat ca acolo unde este e pastrat in siguranta acest cap de statuie. Nu as zice ca istoria e blasfemie. Apoi... "casa parohiei" nu e tocmai lacas sfant.
ȘtergereCate lucruri interesante am aflat !
RăspundețiȘtergereSper sa pot oferi si alte lucruri interesante!
ȘtergereDe curand tocmai am citit ca pe Tampa, inainte de statuie, ar fi fost o... piramida (dar, deocamdata, nu am gasit macar inca o sursa care sa sustina informatia)
Viata fericita!