2012-10-10

Judecata

Se spune că undeva, în evul mediu, un om cinstit a fost acuzat că ar fi ucis o femeie. Dar femeia respectivă a fost ucisă, de fapt, de o persoană cu influență în zonă și de aceea a fost ales ca țap ispășitor acest om care o cunoștea și el pe femeie și în acea zi fatidică a fost văzut în compania ei.
Omul a fost dus în fața judecătorului – care fusese mituit – și acesta a zis:
- Știm că ești un om drept și cu credință în Dumnezeu. Vom lăsa în grija Lui destinul tău. Scriem pe o hârtie “vinovat” și pe alta “nevinovat”. Vei alege un bilețel și astfel va fi mâna Domnului cea care va decide.
Isteț de felul lui, omul a înțeles că i se întinde o capcană din care nu prea avea cum să scape. După ce biletele au fost scrise le-a privit un timp, cu răsuflarea aproape oprită, apoi a întins mâna, a luat un bilet și… l-a înghițit, spre stupoarea asistenței indignate care murmura “și cum vom mai afla adevărul?”
- Simplu – le spune cel judecat. Citiți celălalt bilet iar dacă pe acela scrie “vinovat” se deduce că sunt “nevinovat”.
Astfel a scăpat omul de la moarte sigură și a fost eliberat.

(din povestile Lumii)

14 comentarii:

  1. Legiuitorii nu ar trebui sa încalce legea!
    Dar probabil ca vorbesc despre SF!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm... Pai nu o incalca! O "smecheresc"! :(
      Nu vorbesti despre SF! Vorbesti despre... oameni! Cel putin, asa par: oameni! :)

      Ștergere
  2. Nu ar trebui Minnie dar cu siguranta o fac :))

    RăspundețiȘtergere
  3. cum sunt oamenii asa sunt si legile pentru ca de oameni sunt facute...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa este... Cele mai multe sunt ca niste site: cei care se pricep sa se strcoare. Iar cele care sunt, totusi, ok nu sunt aplicate asa cum ar trebui...

      Ștergere
  4. da...si legile noastre sunt facute...cum suntem noi...asa este !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu... Noi, romanii - cei mai multi - nu suntem strambi cum strambe sunt legile. Doar ca... cei care le aplica - sau ar trebui sa le aplice - sunt alunecosi (dar cred ca, de fapt, cei care ar trebui sa le aplice sunt nepregatiti)

      Ștergere
  5. De admirat omul. S-a ajutat singur.
    Foarte interesanta povestea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total! Dar, la acel mod de judecata, a fost suficient sa-l duca mintea repede! Azi, insa... Ioi-ioi!
      Multumesc.

      Ștergere
  6. Interesant mod de a scapa. Oare cati dintre noi ar avea puterea de a mai gandi in acele clipe si mai ales de a gasi o asa rezolvare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prezenta de spirit, iuteala mintii cum s-ar zice, e o calitate destul de rara... Si, cred e necesar si ceva curaj! Curajosii, de regula, cred ca au idei rapide si bune - cel putin pana trece pericolul iminent.

      Ștergere
  7. Uneori oamenii cinstiți își asumă o vină pe care nu o au, doar ca să scape de persecuția altuia...Am văzut-o și pe asta!Acei oameni nevinovați, așteptând să se facă dreptate...Și totuși, timpul face și singur dreptate. Am văzut cu ochii mei cum au plătit odată și-odată toți cei vinovați, care s-au strecurat printre legi și legiuitori sau i-au forțat pe alții să mintă, prin șantaj sau amenințări.
    O seară frumoasă, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Mirela... Am intalnit cazuri si sunt dureroase... si nu poti face nimic... si te macina o "furie neputincioasa"
      Cu adevarat, roata se invarteste si esecul/ pierderea - mai devreme sau mai tarziu il/o simt toti cei necinstiti pentru ca cei care ii ajuta (sa castige necinstit) ii vor lasa "din brate" la un moment dat. Putini sunt oamenii care pot rezista unui santaj sau amenintarilor. Atunci cand santajezi/ameninti pe cineva referindu-te strict la persoana respectivului multi rezista santajului/amenintarii dar cand ameninti ca faci rau familiei celui de la care se doresc anumite chestiuni in majoritate covarsitoare cedeaza. Altfel nu pot face! Din pacate. Unii cetateni (initial am scris "oameni", dar m-am razgandit si am ales sa scriu "cetateni") sunt foarte cruzi :(
      O zi minunata sa ai! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.