2012-10-04

Ziua Mondiala a Animalelor - 4 Octombrie

Animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet.
Pitagora (580 i.Hr-500 i.Hr) – filosof si matematician grec

Ziua Mondiala a Animalelor e  un eveniment initiat la Florenta, in anul 1931, de Organizatia Internationala pentru Protectia Animalelor, in memoria Sfantului Francisc de Assisi (1182-3.10.1226), intemeietorul Ordinului Franciscan (Ordinul Fratilor Minori, Ordo Fratrum Minorum) si protectorul animalelor, ca o modalitate de a face cunoscuta situatia speciilor aflate in pericol.
*
In anul 1945 ziua de 4 Octombrie a fost proclamata oficial ca sarbatoare internationala a animalelor. In 4 Octombrie Biserica catolica il sarbatoreste pe Francisc de Assisi. El intelegea graiul animalelor si al pasarilor.
*
Aristotel (care a scris Istoria animalelor) situa animalele mult inapoia omului in ierarhia fiintelor vii pe scara evolutiei; in opinia sa, animalele erau irationale, deci nu trebuiau privite si tratate in acelasi mod ca omul, fiinta rationala. Timp de peste douazeci de secole, conceptia acestuia din urma a dominat gandirea in Europa. 

Suntem tentati sa credem ca s-a urmarit ca animalelor sa li se recunoasca anumite... “drepturi” numai de cand am... ajuns in ”epoca moderna”. Istoria, insa, ne contrazice. 
Exemple:
Pitagora (adept al vegetarismului) - credea in transmigratia sufletelor: ucigand un animal, omul si-ar fi putut omori unul dintre stramosi; respingea utilizarea animalelor ca hrana pentru oameni si chiar ca jertfe aduse zeilor.

Teofrast (unul dintre discipolii lui Aristotel) - a protestat impotriva consumului de carne, sustinand ca astfel le rapim animalelor viata in chipul cel mai nedrept…

Sf. Toma din Aquino sustinea ca animalul poate fi inzestrat cu cunoastere prin intermediul simturilor, cu un anume grad de inteligenta practica si e capabil de stari afective; totusi, el nu intelege notiunile abstracte; poate recunoaste, de pilda, o anumita casa, dar nu pricepe conceptul de "casa". 
In vremea lui Toma D’Aquino unii teologi considerau animalele... responsabile moralmente de faptele lor.

Michel Pastoureau, istoric francez, enumera in cartea sa “O istorie simbolica a Evului Mediu occidental”, cateva dintre intrebarile care ii framantau pe teologii medievali in legatura cu sufletul animalelor, cu drepturile acestora si cu insusirile lor morale. Legat de viata viitoare a animalelor: Vor invia si ele dupa moarte? Vor urca la cer intr-un loc care le este rezervat special? Toate sau doar cate un reprezentant al fiecarei specii? Cu privire la viata lor terestra: Au voie sa lucreze duminica? Urmeaza sa li se impuna zile de post? si, mai ales, trebuie sa le tratam, in aceasta lume a noastra, ca fiinte responsabile moral?

Jeremy Bentham, filosof britanic, fondator al utilitarismului: Nu capacitatea de a rationa, spune el, nu cea de a vorbi trebuie sa fie criteriile, ci capacitatea de a suferi. Daca ne bazam pe darul ratiunii si al vorbirii, ar insemna sa tratam ca pe niste lucruri si anumite categorii de fiinte umane, ca nou-nascutii ori cei cu intarzieri mintale grave.

Prima asociatie pentru protectia animalelor a fost intemeiata in Marea Britanie, in 1824: Societatea pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale, iar in 1866, o societate similara este infiintata in SUA, in statul New York.

(sursa: descopera.ro)

13 comentarii:

  1. Puteam sa jur ca ai sa scrii cu date istorice despre ziua animalelor de aceea nu am mentionat în postare mea nimic! :))))
    Oricum, multumesc ca si tu ai acordat atentie acestei zile! Stiai ca în Olanda exista în parlament un partid al animalelor? "Partij voor de Dieren" ( https://www.partijvoordedieren.nl/)
    O dupa amiaza placuta Diana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce draguta esti! :)
    Sunt plictisotor de previzibila; nu?! :))
    Tare mi-a placut articolul scris de tine! In zori am vazut, dar mi-a trebuit ceva timp sa ajung aici! :) Cat de curand "trec pe la tine" din nou, sa scriu un mesaj de felicitare!

    Multumesc pentru link - inca nu am cercetat ce si cum, dar am salvat "legatura" si arunc o privire - cu ajutorul lui "Google translate" - evident! :) Se spune ca societatile "avansate" si unde saracia tinde spre zero oamenii se gandesc mai mult si la animale. Si mai e o vorba: spune-mi cum te porti cu animalele ca sa iti spun cine esti! :) Romanii - in cea mai mare parte - se straduiesc sa protejeze animalele - de companie sau ba - dar neavand sprijinul "autoritatilor" le este greu... Si, de cate ori cineva vorbeste / scrie despre protectia animalelor vine cate unul si croncane: "dar la copiii abandonati de ce nu va ganditi? De ce nu luati unul acasa!?" Si ma intreb, de fiecare data: oare oamenii acestia vorbesc serios cand compara copiii cu animalele? Fiecare se straduieste sa faca ce poate! Si ii intreb pe toti aceia care pun intrebari absurde de ce nu "iau ei un copil acasa" daca li se pare asa usor sa se joace cu viata copiilor...
    Avand in vedere toate acestea - si altele - iti imaginezi ce si-ar auzi cei care ar infiinta un partid ca cel amintit de tine! :)

    Big hug!
    O seara minunata sa ai!
    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, am citit de dimineata articolul lui Minnie. Eu, marturisesc, stiu o multime de lucruri dar despre aceasta zi nu prea...
    Oricum, pentru mine sarbatoarea asta este in fiecare zi. Iubesc animalele si animalutele de orice fel ar fi. Chiar daca unele s-ar putea sa-mi creeze si putina spaima, cum sunt serpii.
    M-a mult amuzat ce subiecte filosofice aveau candva teologii medievali... :)
    O seara placuta iti doresc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe informatii cu si despre conceptiile omului despre animale si "drepturile" lor - de-a lungul timpului. Totul, insa, cred ca tine de sufletul nostru...

      Cum scrie si Minnie: unii exagereaza! Ei cred ca imbracand animalele isi dovedesc dragostea! Sunt doar snobi si... chinuie animalele! Mai sunt aceia care toarna in animale vitamine! E ok sa le completeze dieta cu vitamine - cand e necesitatea e constatata medical - dar nu "dupa ureche" si cu pastile pentru om! Apoi se mira ca le e ficatul distrus!

      O saptamana minunata iti doresc, Elly!

      Ștergere
  4. aseara am trecut pe la Minnie si am citit articolul,acum l-am agsit pe al tau care il completeaza perfect pe al ei...
    si la noi s-a sarbatorit aceasta zi si m-am bucurat mult ca a fost asa...
    imi doresc ca ziua in care cruzimea din viata animalelor sa dispara pentru totdeauna sa fie cat mai aproape...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Pandhora!

      In BV au organizat, din nou, "ziua portilor deschise" pentru adoptii de animalute: caini, in special. Asociatia aceasta ofera animale celor care vor sa adopte, dar si verifica ce fac oamenii care au adoptat... Apoi, le spun celor care adopta sa il returneze daca isi dau seama ca nu il pot ingriji! Oricum, au cip... si sunt gasiti daca sunt lasti pe strada si il afla pe cel care l-a abandonat dupa ce l-a adoptat...

      Cruzimea va exista, din pacate... Multi adulti sunt exemple pentru copii... Eu nu zic sa nu taie unul porcul sau gaina sau ce-o mai taia pentru a se hrani, dar sa nu o faca in prezenta copilului... Asa cred eu ca e mai bine pentru sufletul acelui copil - exista probabilitatea sa devina un adult mai sensibil... Am cunoscut oameni care au aruncat in apa puii de pisica abia fatati, spunand copilului ca e in regula, ca pisica are 9 vieti! In loc sa duca pisica la veterinar omoara vietatile!
      Iar in cazul cainilor... cei care au masculi ii lasa liberi sa "prinda" ce-or prinde, fara sa le pese ca acea catelusa va fata si puii ei vor ingrosa randul maidanezilor atat de blamati! Apoi vin "hingherii" si ii aduna, ii duc la castrat / sterilizat si le dau drumul pe strada. Dar aceasta operatie se face - cel mai adesea - in conditii ingrozitoare si cainii nu sunt tinuti in adapost pana se refac, ci lasati liberi (cica nu mai sunt agrsivi) Dar durerea, dupa ce trece efectul anesteziei este crancena! Cainele a "prins" groaza de om si ataca ianinte de a fi... atacat! Durerea aceea nu o vor uita si vor ataca pe aceia care nu au decat "vina" de a fi om...

      Ștergere
  5. Tocmai am citit articolul lui Minnie. Imi pare rau ca nu am aflat de ieri sau chiar din zilele trecute, poate ieseam si eu din casa, macar pentru a duce un colt de paine si un castron cu apa unui catelus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Sunt convinsa ca duci de mancare catelusilor atunci cand au nevoie!

      Viata fericita!

      Ștergere
  6. Diana draga, tocmai am aflat ca astazi este Ziua mondiala a zambetului!
    Ai asta de la mine cu un zambet larg si o îmbratisare! (refa tu te rog link-ul)

    http://www.
    youtube.com/
    watch?v=1NbwwG1Pd5c

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Minnie! Foarte-foarte multumesc!
      Mii de zambete si mii de flori pentru tine!
      Cu drag,

      Ștergere
  7. am si eu cativa prieteni necuvantatori...Boris , Sadam , Nova...Bijou :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa traiasca sarbatoritii! Si noi pe langa ei! :)

      Cu asa companioni avem in fiecare zi motiv sa zambim!:)

      Viata feiricta!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.