2012-10-19

O lume a pisicilor?

Pisicile in viata oamenilor

Cafe Neko
In Viena, pe la inceputul acestui an, s-a deschis “Café Neko” – o cafenea numita dupa faimoasele pisici-talisman, Maneki-Neko, pe care japonezii le aseaza in vitrinele magazinelor – si/sau in locuinte - pentru a atrage prosperitatea.
Pisica e un animal venerat in Asia si se spune ca atrage bogatia, sanatatea, succesul la examene si teste, si clienti bogati. Sub forma de talisma norocos se amplaseaza in firma sau in locuinta, in camera de studiu, birou pentru a atrage bogatia in viata stapanului sau. Neko inseamna “pisica”, in japoneza.

Cafeneaua are 50 de locuri. Gazde sunt cinci pisici care se plimba libere prin incinta, se lasa mangaiate de clienti si au amenajat un loc special pentru odihna. Accesul lor este strict interzis in bucatarie si in camara.
Cele cinci pisici sunt Sonja, Thomas, Moritz, Luca si Momo si provin din adaposturi pentru animale.
Reactiile, mai mult de 90%, au fost pozitive. Proprietara a declarat ca oamenii sunt fericiti sa vina la cafenea si sa interactioneze cu pisicile pentru ca nu isi permit sa aiba una – fie pentru ca alti membri ai familiei sunt alergici, fie ca sunt prea putin timp acasa etc.

Alexander Thur si sotia sa, Takako Ishimitsu in varsta de 47 de ani, sunt proprietarii cafenelei. Au negociat cu autoritatile timp de trei ani conditiile de igiena necesare pana sa obtina aprobarea pentru deschiderea localului.

(Si) vederea pozelor sau filmuletelor cu pisici ne fac mai fericiti

Puterea kawaii – in japoneza “kawaii” inseamna dragalas. La vederea imaginilor dragalase avem reactii pozitive, sentimente de bucurie…
Cercetatorii niponi au realizat si un studiu, ca sa vada cat de mult ne influenteaza "dragalaseniile" din jurul nostru, fie ele desene animate sau pisicute dragute care ajung virale pe net. A fost demonstrat faptul ca oamenii reactioneaza imediat la vederea imaginilor si videoclipurilor cu animale dragute. Aceasta reactie se poate traduce prin cresterea nivelului de atentie, dar si al celui de serotonina din creier, ceea ce ne determina sa fim mai fericiti.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a mii de tineri, studenti in cadrul a peste 100 de universitati din intreaga lume si s-au facut trei experimente. Au fost pusi sa sorteze o serie de fotografii cu pisici si caini in sapte categorii, dupa preferintele, intr-un interval de 2 minute. 40% dintre participanti au fost mult mai rapizi atunci cand au trebuit sa categoriseasca imaginile cu pui de animale, decat cu cele adulte.
In al doilea experiment li s-a cerut sa isi foloseasca doar simtul vizual. Astfel, admirarea unor imagini cu animalute dragalase a condus la o crestere a performantelor cu 15,7%, mult mai mult decat in cazul celor nu foarte "kawaii" (1,4%) sau ale celor cu mancare apetisanta (1,2%).

Pictorii pisicilor

Pisicile sunt ornamente vii, afirma Edwin Lent.
de Louis Wain

Louis Wain(5 Aug 1860 - 4 Iulie 1939) este un artist britanic foarte apreciat pe la inceputul secolului XX. Putin cunoscut azi, a fascinat societatile britanica si americana cu lucrarile lui. Picta animale – in special pisici. Desenele lui aveau adesea trasaturi umane si erau considerate satire sociale.

Henriette Ronner-Knip (31 Mai 1821-2 Martie 1919) nascuta in Amsterdam, considerata regina tablourilor cu pisici: Pisici ascunzandu-se in joaca; Pisoi

Iulius Adam II (18 mai 1852-1913), artist german care a realizat mai ales portrete de pisici;

Eugene Lambert (1824-1902), supranumit de contemporanii sai pictorul pisicilor: Pisici

de Leonardo da Vinci

Leonardo da VinciMadonna si pruncul cu o pisica (desen in penita); din pictura s-a pastrat numai o schita – lucrarea originala ori nu a fost terminata ori s-a pierdut; o pictura recenta, realizata pe baza schitelor, se afla in colectia industriasului Carlo Noya.

Pierre-Auguste Renoir: Fata si pisica

Paul de Vos: Lupta de pisici intr-o bucatarie

Van Gogh a pictat si el pisica…

Pisicile in filme

Comparandu-le cu omologii canini, pisicile au avut un drum mai dificil de parcurs in istoria cinematografiei. Cainii aveau mai mereu roluri pozitive, de eroi, iar pisicile primeau rolurile negative.
Filme in care pisicile au avut cate un rol: cat movies pictures sau feline celebre in filme

Videoclipurile cu pisici de pe Internet

Specialistii de la Kittywood Studios afirma ca videoclipurile cu pisici de pe Internet, fenomen care probabil ca este depasit in popularitate numai de pornografie, sunt in totalitate trucate.
Unele filmulete ajung si la 50 de milioane de vizualizari, insa in spate se pare ca este un amplu proces creativ, care incepe cu scenaristii – scenariile trec apoi prin diferite procese, pana la forma finala.
(sursa: gadgetreport.ro)

Formatii care iubesc pisicile

Albume legendare dintr-o lume dominată de pisici - asa se intituleaza descrierea unui site care a publicat copertile albumelor artistilor celebri, inlocuindu-i pe acestia cu pisici. Printre ei: Kiss, Nirvana, Bob Dylan, The Beatles.
Alte formatii: Klaxons (cu pisica Orphee a bassistului/vocalistul trupei, Jamie Reynolds; Wavves (pisica e Snacks, a lui Bethany Consentino, solista Best Coast, prietena liderului Wavves, Nathan Williams); etc

v. pentru mai multe info:
https://www.telegraph.co.uk/
*
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046362
*
http://muzica.metropotam.ro/articole-despre-muzica/10-formatii-care-iubesc-pisicile-art3429128464/
*
wikipedia

Tot despre pisici:
Pisici din filme (I); Pisici in filme (II);

16 comentarii:

  1. mi-ar placea sa vizitez acea cafenea...cu siguranta m-as simti perfect acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna dimineata! :) Eram in drum spre tine si "Magicianul" lui J.F.!

    Mi-ar placea sa existe si in RO astfel de localuri! De la cei ca noi ar reusi - cred! - sa se mentina pe piata! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau si eu la cafeneaua aceea.... :)
    Ai uitat de desenele animate cu pisici?! The Aristocats, Garfield... etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu! Dar mai mult as vrea sa avem si in RO una - mai precis... in BV :) Si sa fiu proprietar! E usor sa-mi doresc, mai greu e sa reusesc!
      Nu am uitat de pisicile din desene animate! Imi plac desenele animate, cu sau fara pisoi! :)) Ma straduiesc sa realizez un articol pe tema - e complexa tema si nu vreau sa fie ceva excesiv de lung! :)

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Cand aud/citesc astfel de cuvinte zambesc instantaneu! :) Imi bucura sufletul gandul ca multi oameni iubesc pisicile!

      Ștergere
  5. ce chestie cu cafeneua aceea..interesant !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e! Iar cei care avem pisic stim bine ce sentimente sunt cand le mangaiem blanita fina si le vedem giumbuslucurile! :)

      Ștergere
  6. Interesanta cafenea! Cred ca mi-ar placea mult sa vad cum se desfasoara pisicutele acolo :) M-as juca cu toate :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred ca e interesant sa le vedem "misunand" in jurul nostru si agitandu-se dupa ciucurii unui sal, ca exemplu! :) La o cafenea ca aceea probabil ca oamenii ar uita cateva minute de telefonul mobil! :)

      Ștergere
  7. Super articolul!
    Acum inteleg de ce ma relaxez sau imi imbunatatesc starea afectiva cand imi vad motanul cum doarme sau cand se joaca. Ar fi bine sa incerc felinoterapia mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ender!
      Chiar sunt bune pentru terapie. In ceea ce ma priveste numai cand ma gandesc la mutritele pisoilor si zambesc! E greu sa ignori un ghem de balana care se gudura pe langa tine! :)

      Ștergere
  8. Imi place aceasta lume a pisicilor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noua! :) Am vazut ca si tu faci parte din ea! Pisoiasul tau e foarte frumusel!

      Ștergere
  9. Eu nu cred ca absolut toate filmuletele cu pisici de pe net sunt trucate. Aseara am vazut un video cu o dragalasa de pisicuta intr-o casa, jucandu-se intr-un borcan si totul parea real.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu cred ca toate-toate sunt trucate, dar am lasat asa cum era scris in articol :) Dar de cand am citit am inceput sa privesc altfel filuletele - si mai ales fotografiile - si unele sunt sigur trucate.
      O pisicuta jucandu-se in borcan e clar... naturala! Si pisoii mei fac asta! Le-am pasat un borcan pentru asa ceva, pana au intrat amandoi (unul peste altul) si straduindu-se sa iasa au rasturnat borcanul (noroc ca nu s-a spart!) si de atunci nu i-am mai lasat, sa nu se accidenteze.

      Nici clipurile cu pisicuta Maru nu cred ca sunt trucate! :) Si, 'ca am adus vorba: Maru are acum o masinuta roz - mai mica decat ea - in care incearca sa intre! :))

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.