2013-02-11

Parfum de fericire – Poveste parfumată

- Spune-mi, înțeleptule: care e parfumul fericirii?
- Pentru a ști care e parfumul fericirii ar trebui să pot defini fericirea iar a defini înseamnă a limita – fericirea, însă, limite nu are.
Mahatma Gandhi a transmis oamenilor că fericire este atunci când între ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci există armonie. Ce poate fi mai liniștitor, mai eliberator decât – așa cum spun și arabii – ca gândul, vorba și fapta să fie în consens? Oamenii învață că pot avea încredere în tine, dușmanii te vor respecta, nu trebuie să ții minte cine știe ce minciuni… Salutul arabilor simbolizează acest străvechi proverb: ei te salută ducându-și degetele la inima, apoi la buze și la frunte, ca semn că ceea ce au în inimă îți spun și gândesc, fără deosebire.
Fericirea are parfumul fiecărui om pe care l-am cunoscut. Am cunoscut oameni deosebit de buni și am trăit fericirea. Am întâlnit oameni care m-au înșelat și am trăit fericirea: fericirea că din acel moment cunoșteam “semnele” și nu mai puteau să mă înșele și alții.
Să fii fericit e simplu dar e greu să fii simplu – spunea Tagore. E greu să fii simplu pentru că trebuie să ai puterea de fi hotărât în ceea ce faci, în alegeri – și să renunți la regrete când ceva s-a întâmplat altfel decât te-ai fi așteptat – poate s-a întâmplat exact așa cum trebuia să se întâmple ca urmare a alegerii făcute la un moment dat.

Fericirea este o stare normală pentru om; nefericirea nu e normala, nu e firească. Sunt fericit că văd lumina Soarelui în fiecare dimineață, sunt fericit că simt mirosul florilor de portocal, că văd copiii râzând și oamenii iubindu-se, fericiți.
- Dar cum știi când ești fericit?
- Trăiesc, am încredere în semenii mei, îi iubesc și sper să fiu suficient de norocos să ma bucur de iubirea lor, pentru că ce fericire mai mare poți cunoaște decât aceea de a ști că ești iubit? Știu că sunt fericit atunci când privesc oamenii și tot ceea ce mă înconjoară și simt cum un val de plăcută căldură îmi încălzește pieptul și simt cum sângele îmi curge mai repede prin vene, o curgere calmă. Parfumul fericirii, pentru mine, este și acela de mere presărate cu scorțișoară și vanilie. Mă gândesc apoi la parfumul florilor de piersic și la lemnul de santal…
- Dar sunt mulți oameni nefericiți! De ce zici că te bucuri că îi vezi fericiți când ei nu sunt fericiți?
- Sunt fericiți, doar că nu sunt fericiți constant. Fericirea, ca aproape totul pe lumea aceasta se învață. Foarte mulți oameni nu se tem că vor fi răniți de persoana iubită, nu se tem de necunoscut, nu se tem de durerea fizică, nu se tem de eșec, nu se tem de moarte dar le este o teamă nebună că nu vor fi fericiți – și acest sentiment de teama le va distruge orice șansă de fericire. Trebuie să alungăm din suflet orice semn că s-ar instala amărăciunea, nemulțumirea și vom fi constant fericiți…
- Dar tot nu mi-ai spus care e parfumul fericirii!
- Ba ți-am spus, dar n-ai fost atent! Du-te și ia de pe comodă sticluța cu parfum Boss Orange Celebration of Happiness, de la Hugo Boss! Parfumează-te bine, deși e parfum de damă, inspiră adânc și afli cum miroase fericirea mea! Parfumul a fost lansat în 2010. Îți spun eu a ce miroase, în caz că nu poți identifica esențele: notele de vârf sunt piersică și măr roșu; notele de mijloc sunt floare de portocal african, scorțișoară, prune și flori albe iar notele de bază sunt măslin, lemn de santal și vanilie. E un parfum vesel, inspirat de frumuseţea şi spiritul liber al boemilor. Reflectă pasiunea şi creativitatea femeii chic și fără griji. Ridică tonusul cu o senzaţie de foarte dulce şi senzualitate… Ce alt parfum minunat vrei pentru fericire? Și dacă nu-ți place, și ai vreo sută de mii de euro, alegi esențele care-ți invocă ție fericirea și cauți parfumierul care-ți poate combina într-o sticluță toate esențele alese! Am auzit că există – am citit pe undeva… Îl găsești tu, dacă ai atâția bani. Iar dacă ceea ce ți-am spus nu te mulțumește îmi spui cine ești și îți spun cum poți găsi fericirea.
- Cum, cine sunt? Sunt cel mai bun prieten al tău!
- Nu te-am întrebat al cui prieten ești, ci te-am întrebat: cine ești tu?
- Sunt profesor!
- Nu te-am întrebat ce profesie ai, te-am întrebat: cine ești tu?
[…]
Trebuie doar să fii, pur și simplu! Și vei fi fericit!

 Clubul Povestii Parfumate e gazduit de Mirela si tema de azi a fost propusa de Elly

25 de comentarii:

  1. Textul tău complex și plin de înțelepciune e o dovadă că oamenii se schimbă, fiecare experiență îi schimbă și esențialul este ca schimbarea să fie în bine mereu. Fiecare experiență, chiar și una mai puțin plăcută, te ajută să fii mai înțelept, mai atent și mai fericit. ”Am întâlnit oameni care m-au înșelat și am trăit fericirea: fericirea că din acel moment cunoșteam “semnele” și nu mai puteau să mă înșele și alții.” Foarte adevărat! Cui nu i s-a întâmplat asta?! Doar celor care și-au făcut o religie din prefăcătorie, poate. Și care vin ”să te acuze că au fost buni cu tine” și cât de rău le pare. (Dacă aceia pot fi numiți oameni, care răscolesc trecutul, înveninându-se)! Esențialul este să nu-i băgăm în seamă. Nu lăsa pe nimeni să-ți strice fericirea! Fii atent , așa cum bine spui în textul tău, că ”Fericirea, ca aproape totul pe lumea aceasta se învață.”!
    Plină de înțelepciune povestea ta, dragă Diana! Respectăm, iată, membrii Clubului, acest neprețuit îndemn:”gândul, vorba și fapta să fie în consens”! Ne gândim la temă, o scriem și o publicăm, ca să ne bucurăm citind și altele, ca să ne bucurăm și că povestea noastră i-a făcut pe alții fericiți. Hai să recunoaștem că am respectat acest măreț îndemn.
    Brandul Hugo Boss este fără cusur, parfumul Boss fiind preferatul meu dintre cele masculine și cel folosit de soțul meu, pe lângă Armani Code. Cel prezentat de tine mi-e cunoscut, de asemenea, chiar dacă doar din mostre tip fiole. Cred că pot spune că am mirosit aproape 1000 de parfumuri. Serios. Dar le rețin numai pe cele care îmi plac, iar pe acesta l-am reținut, are chiar o aromă de fericire. Bună alegere! Te îmbrățișez, Diana dragă, urându-ți o săptămână reușită! :)
    ”Trebuie doar să fii, pur și simplu! Și vei fi fericit!”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, din fericire! Iata de cate ori intalnesc fericirea! :)) Nu am intalnit oameni care sa rascoleasca in trecut doar pentru a incerca sa ma raneasca! Sigur ca nu ar reusi pentru ca trecutul e trecut, e al meu, mi l-am asumat... si m-ar distra cei care ar crede ca m-ar putea rani "apeland" la intamplari din trecut!

      Mie imi plac povestile parfumate! :) Voiam, altfel, sa fiu in Club? As zice ca e primul club din care fac parte benevol, la cerere! :)
      Imi plac povestile in general si citesc cu placere - si curiozitate - povesti! Fiecare rand imi fixeaza in minte o idee sau imi da de gandit, sau imi schimba o idee, imi "vorbeste" despre oamenii din spatele cuvantului scris... E fascinant sa citesc povesti, in general...

      Parfumul e o alegere mai mult intamplatoare; citind descrierea (pe care am si scris-o mai sus) m-am gandit ca s-ar potrivi... Esti o norocoasa ca ai avut ocazia sa simti asa multe parfumuri! Pana la "povestea parfumata" nu m-am gandit sa provoc astfel de ocazii! Dar am aflat multe despre parfumuri! Pentru ca am citit despre acestea mai mult decat am putut scrie! :)

      Multumesc, Mirela! Saptamana minunata sa ai!
      Cu drag,

      Ștergere
  2. "sa fii fericit e simplu dar e greu sa fii simplu..."...cat urias adevar transpare din aceste cuvinte...de i-am putea despica miezul in adancime pentru a-l gusta si asimila...dar metodele noastre nu sunt intotdeauna potrivite...
    si parfumul descris de tine...un vis de fericire...multumesc Diana pentru portia de incantare pe care mi-ai daruit-o in dimineata asta :)
    pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Stii ce zic cei mai multi oameni cand incerci sa fii simplu? "Te multumesti cu prea putin. Trebuie sa vrei mai mult". Si ii intreb de unde stiu ei ce e mult sau putin pentru cineva si de ce "trebuie" sa vrea cineva mai mult decat are, de ce e "interzis" a fi fericiti cu ceea ce au? Au sanatate, sunt iubiti de cei pe care ii iubesc; le e bine celor care le sunt dragi s.a.m.d. Iar ei spun ca... "te multumesti cu prea putin". Dar nici nu stiu sa spuna ce ar trebui sa isi doreasca - sau sa obtina - cineva pentru a nu se mai spune despre el ca se multumeste cu putin!

      Cred ca parfumul e bun... Mi-a placut descrierea :) si am gandit ca s-ar potrivi in poveste.
      *
      Cu placere! Si eu iti multumesc, pentru toate cuvintele frumoase pe care le-ai scris de-a lungul timpului la adresa mea.
      Cu drag,

      Ștergere
  3. Și eu am fost profesor și ce-a mai bună prietenă a cuiva. Acum, caut să aflu cine sunt! Ce mă bucur că te-am găsit! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind mereu in schimbare vei avea mult de cautat si cu atat mai fermecatoare va fi viata!
      Si eu ma bucur ca te-am gasit! :)
      Zile fericite sa ai!

      Ștergere
  4. Mi-a placut tare mult cum ai impletit citate ale inteleptilor lumii, intr-o discutie la nivel de muritor de rand. Ai dovedit ca in toate povestile tale parfumate ca esti un fin cunoscator al sufletului. Mi-a placut mult si finalul povestii, in care dupa ce descrii atat de frumos parfumul, sugerezi ca parfumul fericirii il purtam fiecare in noi. Un adevar de care nu multi sunt constienti...
    Sa ai parte de multe clipe fericite pe drumul vietii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen.
      Unde altundeva putem gasi fericirea daca nu in interiorul nostru? De la noi pleaca spre ceilalti si, evident, se va intoarce la noi mai puternica, mai intensa.
      Zile fericite iti doresc! Suflet senin!

      Ștergere
  5. "fericire este atunci când între ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci există armonie." simplu si cu efect.Sa ai o zi minunata ca tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O asemenea armonie ne-ar garanta, prectic, fericirea. Ei, poate nu chiar fericirea in mod constant dar bucuria sau... macar bucuria!
      Saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere
  6. Aceeasi Diana cu povestile ei de exceptie! Te îmbratisez!
    O saptamana minunata si parfumata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Minnie!
      Te imbratisez, la randul meu!
      Saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere
  7. Adevarul e intotdeauna simplu!
    Mi-a placut povestirea ta!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasă poveste, cel mai mult mi-a plăcut definiţia arabă: fericirea e consens între gând, faptă şi vorbă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand acest consens, aceasta armonie va exista ne vom simti inconjurati numai de prieteni! Ce frumos ar fi...! :)

      Ștergere
  9. Da! Trebuie să fii! pur și simplu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar, uneori, e greu sa ne multumim - ce aiurea suna! - doar cu "a fi" :) Sa traim, pur si simplu, cu zambetul pe buze.

      Ștergere
  10. "Să fii fericit e simplu dar e greu să fii simplu – spunea Tagore" Mi-a placut mult asta. Pentru ca e foarte adevarata.
    Treaba cu fericirea e simpla de fapt. Sau foarte complicata. Ideea e totusi sa stim sa ne bucuram de lucrurile marunte.
    Sa ai o saptamana minunata!

    P.S.- Diana...Referitor la nefericirea mea... Am realizat ieri ca inca nu s-a inteles ca eu nu mai caut pe nimeni. Nu ma intereseaza nimeni, nu-mi trebuie nimeni. Las viata sa ma duca ea unde stie. Din intamplarea aia eu doar am scapat cu viata. Atat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elly, dar tu nu esti nefericita! Din contra! Ai cunoscut fericirea! Ii stii gustul, ii stii parfumul! Inima ranita nu inseamna nefericire! Nunu! Inima se vindeca! Doar sa ii permitem, pentru ca altfel de izolam - mai mult sau mai putin constient - de fericire! Ai scapat cu viata, zici! Si aceasta este fericire! Fericirea ca ai atins iadul si ai scapat cu bine! se poate interpreta si astfel. Asadar... poti fi numai fericita! In plus: stii "semnele" :)
      Cine intelege ca tu esti nefericita greseste! Si nu cred ca cineva ar fi dedus asa ceva! Cat timp omul iubit e in viata nefericirea nu are ce cauta. A iubi inseamna a fi fericiti pentru fericirea celor iubiti!
      Cand ceva trebuie sa se intample se va intampla - fie ca noi cautam sau ba... :)

      Sa ne bucuram de tot ceea ce viata ne ofera ne conduce spre fericire, bine zici!
      Saptamana minunata sa ai!

      Ștergere
  11. Vad ca si la tine miroase a scortisoara cand se vorbeste despre fericire. In plus, ne-ai oferit si un citat al lui Tagore, care candva m-a fermecat cu poeziile lui.
    "ce fericire mai mare poți cunoaște decât aceea de a ști că ești iubit?" Fericirea de a iubi neconditionat, de a te darui cu toata fiinta.
    Sa ai o saptamana minunata, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place scortisoara! O rontai si sub forma de "scoarta"... Era buna (si indicata) pe vremea cand fumam! :)
    A iubi neconditionat si a ne darui cu toata fiinta este darul nostru catre ceilalti (catre cel putin o persoana) dar a fi iubit e darul altora catre noi - si nu putem sti cum, cand, de ce il primim. Cand inima noastra bate pentru altii e fericire dar mai mare e fericirea - sau tot atata :) - cand atragem iubirea cuiva, pentru ca "ni se ofera" si nu e usor sa castigam iubire - sa oferim e mai usor... Asa cred...
    Si mie imi plac scrierile lui Tagore; prima data am facut cunostinta cu el in anul 1991 - sau pe acolo... Dar mai bine mai tarziu! :)
    Minunata saptamana iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce postare drăguță! Foarte frumoasă!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.