2013-09-08

Statuia lui David

Sculptura a reprezentat totdeauna marea pasiune a lui Michelangelo. În anul 1504, grație grupurilor statuare Pietà și David, dobândise deja renumele de sculptor atât la Roma cât și la Florența.
La 8 septembrie 1504 a fost dezvelită statuia lui David, plasată în fața clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signoria. A fost nevoie de trei zile pentru a transporta statuia în piața Signoria din centrul Florenței. Originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell'Accademia din Florența, pentru a fi ferit de intemperii, iar în piață e plasată o copie.
Statuia lui David (1501-1504) a fost realizată din însărcinarea consiliului municipal al Florenței.
sursa
La 26 aprilie 1527, poporul florentin a pus stăpânire pe Palazzo Vecchio, constrângând Signoria să-i declare pe Medici rebeli. Aceștia au strâns cinci mii de soldați care au încercuit Piazza della Signoria. Asediații s-au apărat aruncând diferite proiectile asupra trupelor familiei Medici. Unul dintre proiectile a atins statuia David sculptată de Michelangelo, spărgându-i, în trei bucăți, brațul stâng. Vasari, însoțit de prietenul său Francesco Salviati, le-a recuperat. În 1543, la ordinul lui Cosma di Medici, brațul stâng al statuii a fost restaurat.
Este o statuie de marmură albă care măsoară 4,34 m (5,17 m împreună cu soclul) a unui bărbat nud. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David și a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eșecul altor sculptori.
Blocul de marmură din care Michelangelo l-a sculptat pe David fusese extras din carierele de la Carrara, pentru sculptorul Agostino di Duccio. Acesta proiecta, în 1463, să sculpteze figura gigantică a unui profet, pentru una dintre nișele de la tribuna de nord a Catedralei Santa Maria del Fiore din Florența. Trebuia să fie perechea statuii lui Iosua, concepută de Donatello, cu cincizeci de ani mai devreme. Realizarea proiectului s-a dovedit un eșec, iar sculptorul a trebuit să abandoneze blocul de marmură, după trei ani. Zece ani mai târziu, Antonio Rossellino a încercat să încheie el lucrarea abandonată, dar a fost nevoit, la rândul său, în fața dificultăților întâlnite să abandoneze lucrarea. Blocul de marmură nu era destul de compact, prezenta multe vine, și, mai presus de toate, era foarte îngust; s-ar fi potrivit mult mai bine unor sculpturi gotice, decât celor musculoase și masive ale Renașterii.
Michelangelo a știut să profite de strâmtimea blocului de marmură și să forțeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spațiul dintre brațul drept și tors) în favoarea sa. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praștia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat.
sursa

Michelangelo Buonarroti Simoni (n. 06 martie 1475, Caprese, Provincia Arezzo - d. 18 februarie 1564, Roma) a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului.

4 comentarii:

  1. Frumos articol! O opera minunata, care reflecta geniul unui artist de exceptie. Ma bucur sa aflu ca originalul este bine pastrat, chiar ma miram cum de arata bine statuia dupa atatia ani.

    O duminica frumoasa! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex.
      Imi plac operele lui Michelangelo, desi n-am vazut vreuna in realitate. :( Pana nu am aflat "stirea", pe prima pagina de wikipedia nu am stiut unde a fost amplasata la momentul cand a fost inaugurata... Despre unde e acum stiam dintr-un film. :)
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  2. O statuie de o perfectiune minunata.
    Am citit Agonie si Extaz. Mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si as zice ca e de mirare cum a scapat de "ochiul ager" al inchizitorilor. :)
      Si mie mi-a placut Agonie si extaz! Abia cand am citit (prin anii '90) acea carte am aflat ca Michelangelo a scris versuri! Mai bine mai tarziu decat niciodata.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.